15 najlepszych źródeł witaminy C

Mało kto wie, że wiele produktów przewyższa cytrynę pod względem ilości witaminy C, nawet kilkunastokrotnie. Gdy więc złapie nas przeziębienie, być może lepiej będzie zjeść pomarańczę lub gotowaną brukselkę?

Oto 15 najbogatszych w tę wspaniałą witaminę produktów. Dane na temat ilości składników odżywczych zaczerpnąłem z  najnowszej wersji bazy USDA – departamentu rolnictwa USA.

Odnośnikiem niech będzie cytryna, która zajmuje 15 miejsce. Z cytryny wyciskamy zazwyczaj sok, pisząc więc o cytrynie, będę miał na myśli sok z 1 cytryny. Jeszcze jedna mała uwaga – wziąłem pod uwagę tylko te owoce i warzywa, które są u nas łatwo dostępne.

15 miejsce – cytryna

Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.

cytryna_witamina_c

14 miejsce – pomidor

Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.

pomidor_cytryna_witamina_c_1

13 miejsce – grejpfrut

grejpfrut_cytryna_witamina_c

12 miejsce – mandarynka

Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

mandarynka_cytryna_witamina_c

11 miejsce – mango

Nigdy nie jadłem mango, do momentu, gdy brat uświadomił mi, że zawsze próbowałem niedojrzałych owoców i że trzeba poczekać, aż mango będzie miało intensywny zapach. I tak mango stało się jednym z moich ulubionym owoców 🙂

mango_cytryna_witamina_c

10 miejsce – gotowana biała kapusta

Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.

porcja_kapusty_witamina_c

9 miejsce – truskawka

Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.

truskawki_cytryna_witamina_c

8 miejsce – kiwi

Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.

kiwi_cytryna_witamina_c

7 miejsce – czarna porzeczka

Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.

garsc_czarnych_porzeczek_cytryna_witamina_c

6 miejsce – brokuł gotowany

Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo 🙂

brokul_cytryna_witamina_c

5 miejsce – brukselka gotowana

Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn.

brukselka_cytryna_witamina_c

4 miejsce – jarmuż gotowany

Jeśli brokuła nazwałem królem witamin, to jarmuż powinienem nazwać królową 🙂

jarmuz_cytryna_witamina_c

3 miejsce – papaja

Zastanawiałem się, czy umieścić tu papaję, bo nie jest zbyt popularnym owocem, jednak można ją coraz częściej kupić i dlatego na miejscu 3 ląduje papaja 🙂

papaja_cytryna_witamina_c

2 miejsce – pomarańcza

Sprawdzałem to 3 razy, nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.

pomarancza_cytryna_witamina_c

Najlepsze źródło witaminy C – papryka

1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka. I teraz zdradzę Wam mój sposób na przeziębienie – robię sok z papryki, uratowałem się już tak nie raz 🙂 Żółta papryka działa 16 razy skuteczniej!

papryka_cytryna_witamina_c

Idę zjeść pomarańczę 🙂


Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
82 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
flo
flo
9 lat temu

kolejny raz: <3.
mam ochotę polubić wszystkie wpisy tutaj, ale wyjdę na psychopatkę. ah, te konwenanse społeczne.
😀
w każdym razie – Twój blog wychodzi na prowadzenie, jeżeli chodzi o moich ulubieńców.
pozdrawiam serdecznie!!! <3

Mateusz Żłobiński
Reply to  flo

a polub i wszystkie, jakoś to zniosę 😉 bardzo mi miło i również pozdrawiam! 🙂

Kasia
Kasia
9 lat temu

Jej, ten blog jest ABSOLUTNIE fantastyczny! <3

fotoczoko
fotoczoko
9 lat temu

Mozna prosic o zrodlo tych informacji?

Mateusz Żłobiński
Reply to  fotoczoko

korzystałem z bazy USDA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods

Ela (WikiRose.pl)
9 lat temu

Brak w zestawieniu czołówki, zacznijmy od dzikiej róży 🙂 Przy okazji norma dzienna bardzo różnie jest definiowana i zwykle zaniżana … https://www.wikirose.pl/2015/02/012-informacji-ktore-powinienes-znac-witamina-c-kwas-l-askorbinowy.html

Łukasz Łysiak
Łukasz Łysiak
9 lat temu

Dziką różę zjesz na surowo, jem ją regularnie w dużych ilościach i jeszcze nic mi nie jest. Wyrzucam tylko zawartość ze środka ponieważ czytałem, że może podrażniać jelito. Co więcej dzika róża ma mnóstwo witaminy C, ale rekordzistą jest Acerola (1400-4500 mg/ 100 g – w zależności od źródeł). Można ją dostać w tabletkach (nie polecam) lub sok z miąższu bez żadnych dodatków, buteleczka zwiera 2750 mg witaminy C, bez syntetycznych dodatków w postaci sztucznej witaminy C – sama natura. Kosztuje ok 18 zł w sklepie. Gdyby ktoś był zainteresowany wystarczy wpisać soki z dżungli. Pamiętajcie również, że gotowanie niszczy witaminę C, jak i zarówno utlenianie i jakiekolwiek przeróbki. Brokuł można jeść na surowo !!!! – polecam bardzo smaczny. Nie wiem jak z brukselką. Według mnie wpis nie zawiera bardzo wielu informacji i oceniam go 3/10.… Czytaj więcej »

Mateusz Żłobiński

No tak, mogłem uwzględnić też te mniej popularne dla większości osób produkty. Jeśli chodzi o brokuł, można jeść na surowo, ale głównie jemy go gotowanego, dlatego taki dałem w zestawieniu

Łukasz Łysiak
Łukasz Łysiak
9 lat temu

Rozumiem, ale wtedy nie mają już witaminy C, także są bez większej wartości.

Ela (WikiRose.pl)
9 lat temu

ale są łatwo dostępne soczki 🙂 a co do pokrzywy to zerknij tutaj https://www.eatweeds.co.uk/frank-cook-on-nettle oraz tutaj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349212/

Mateusz Żłobiński

ooo, super, dzięki 🙂

Agnieszka
Agnieszka
8 lat temu

Jeżeli chodzi o soki z róży, to polecam polską różę – pije ich sok od września i zimą nic mnie 'nie złapało’ 🙂

Anna
Anna
4 lat temu

Dokładnie dzika róża jestem żywieniowcem pozdrawiam

Naturalnie Zdrowy
9 lat temu

Fajne zestawienie, ale dzika róża wygrywa 😉 Dane z USA, to pewnie dlatego nie uwzględnili jej w swoim spisie. Porównania do cytryny świetne, a i widać, że zdolności grafika się przydają 😉

Mateusz Żłobiński

nono, przydają się przydają 🙂 a jeśli chodzi o inne produkty, dzika róża, rokitnik, czy dereń, bardziej mi się kojarzą z suplementami bo spożywa się je przeważnie w formie naparów czy soków, podobnie jak acerola, która ma 1677 mg wit. C w 100 g 🙂

Emilia
Emilia
9 lat temu

Czy mogłabym prosić przepis na ten sok z papryki pomagający w walce z przeziębieniem? jak często i w jakich ilościach go stosować ? Z góry dziękuję 🙂 Emilia

Ewa
Ewa
4 lat temu
Reply to  Emilia

A nie wystarczy jedzenie SUROWEJ papryki nez zadnych kombinacji?

Pauliśka
Pauliśka
8 lat temu

Super wpis! Uwielbiam takie zestawienia!

Mateusz Żłobiński
Reply to  Pauliśka

dzięki 🙂

AddictedtoPassion
AddictedtoPassion
8 lat temu

Czyli rozumiem, ze jeden pomarancz dziennie zaspokoji moje zapotrzebowanie na witaminę C. Czy wyciśniety sok z jednej pomaranczy jest temu rowny, czy lepiej jednak zjesc pomarancze?

Mateusz Żłobiński

Wyciśnięty sok również spełni to zapotrzebowanie. Jeśli masz wyciskarkę, to warto do soków owocowych dodawać zielone warzywa, smakuje rewelacyjnie! Np. mały pęczek natki do 2 pomarańczy 🙂

Alicja Nowak
Alicja Nowak
8 lat temu

DZIKA RÓŻA MOJA ULUBIONA 🙂 https://vita24.life/witamina-c-1000-plus-12.html

Sylwia
Sylwia
7 lat temu

Po gotowaniu to ja nie wiem ile zostaje tej witaminy C. Podejrzewam że nic a nic.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Sylwia

To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.

Mario
Mario
7 lat temu

Instytucje USA są zamieszane w wiele skandali żywieniowych. To najmniej zaufane i najbardziej skompromitowane źródło. Gotowany Brokół ma więcej witaminy C niż cytryna? 🙂 Dotychczasowe źródła z którymi się spotykałem wyróżniały czarną porzerzkę, różę. Brokuł nie jest kwaśny, a powtarzanie bezmyślne skompromitowanych źródeł nie świadczy najlepiej o kondycji własnego osądu

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Mario

Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.

Alicja
Alicja
5 lat temu

To prawda, dlatego ze papryka , nie potrzebuje długiego gotowania.

Paweł Pałczyński
7 lat temu

Słyszałem też, że mniszek lekarski ma bardzo dużo witaminy C.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

tak, wszystkie zielone rośliny mają ogromną ilość witaminy C 🙂 w 80 g ma tyle wit. C, co sok z 1 cytryny 🙂

Marian
Marian
10 lat temu

Lol, nie wierze w te porównania. Szczegolnie brokuł. Gdyby to była prawda nie leczyłbym sie kiwi tylko brokulem. Papryka żółta konta 1 kiwi na przeziębienie, także nie uwierzę, moze spróbuje to zobacyzmy, ale nijak to mi się nie dodaje. Jakieś źródła?

Mateusz Żłobiński
10 lat temu
Reply to  Marian

No to może pora zacząć leczyć się brokułem 🙂
korzystałem z bazy USDA: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
Generalnie brokuł i kiwi nie różnią się dużo zawartością witaminy C, brokuł umieściłem wyżej, ponieważ jako gotowany ma tak dużo witaminy C. Może jednak faktycznie łatwiej zjeść np. 4 kiwi niż brokuła.

Marian
Marian
10 lat temu

4 kiwi, tylko jak są dojrzałe i słodkie, jak są pół twarde to po kilogramie (8 sztuk) wybiło mi studzienki na języku na czerwono i już wiedziałem gdzie mam kubki smakowe odpowiedzialne za „kwaśne” ;D ale ciężkie choróbsko przeszło z dnia na dzień, a było ciężkie, głową nie mogłem ruszać, śmieszne to było, żeby sie schylić pod łóżko po kiwi to i pogryźć trochę to było will powera 1000 potrzeba, jak wejść na everest, lub do połowy ;> kiwi widać ma coś jeszcze, pewnie ta kwaśność jeszcze z czegoś? No własnie i to zalezy w jakim stadium mieżyli tą Wit.C jedno źródło to za mało;>

Oskar
Oskar
1 rok temu
Reply to  Marian

Jedź batoniki Kinder Bueno najlepiej. I W ogóle najlepiej zażeraj się cukrem. To najzdrowsze. I najwygodniejsze. Will powera nie potrzeba. A brokuł zielony, fuj.

Charlotte
Charlotte
7 lat temu

Ile trzeba mniej więcej zjeść pomarańczy (lub wycisnąć soku z pomarańczy) żeby dostarczyć organizmowi jednorazowo 1000 mg witaminy C?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Charlotte

Licząc, że obrana pomarańcza ma 250 g, musielibyśmy zjeść 7,5 pomarańczy lub wypić 2 litry soku świeżo wyciśniętego. Możemy też po prostu mieć dietę zbudowaną na warzywach i owocach – przykładowo ten jadłospis dostarcza właśnie 1000 mg witaminy C: https://salaterka.pl/dzien-4-jednodniowy-jadlospis-2000-kcal-oraz-1600kcal-2500kcal-3000kcal/

Dave Man
Dave Man
7 lat temu

brednie lista przeklamana 100g czarnej porzeczki 181mg witaminy c natomiast pomarancz 100g to 53mg Brokly 100g- 64.9mg Jest to jawne oszukiwanie ludzi

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Dave Man

lista pokazuje ile konkretny owoc lub warzywo da nam witaminy C, Ty przyrównałeś natomiast do gramów, można też przyrównać do kcal i też wyjdą inne wyniki – najbardziej prawdziwe.

Janusz Wyrozębski
Janusz Wyrozębski
7 lat temu
Reply to  Dave Man

A jaka jest prawda?Trzeba pamiętać że ludzie zaczęli modyfikować DNA roślin i mamy tego efekt taki że owoce ,warzywa zawierają coraz mniej ważnych składników.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
9 lat temu

no tak, im więcej witaminy C tym lepiej 🙂 minus dzikiej róży jest taki, że nie zjesz jej na surowo, stąd jej brak w zestawieniu, ogromne ilości ma też podobno pokrzywa, ale nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnego źródła

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
9 lat temu

Mają bardzo duże ilości, gotowanie nie jest tak surowe dla witaminy C – dane w zestawieniu uwzględniają gotowanie. Btw dzięki za info o soku z miąższu 🙂

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/nd… ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.

Magda
Magda
6 lat temu

Najwięcej Wit C ma naszą polska dzika róża!!

Judyta
Judyta
6 lat temu

Witam. Wg pierwszych lepszych danych z Google 100g zoltej papryki zawiera 183.5 mg witaminy C a 100g cytryny 53 mg, czyli zaledwie 3.5 raza wiecej, dlatego zastanawia mnie skad ta ogromna proporcja 1 zolta papryka = 16 cytryn?

Pawel
Pawel
6 lat temu

Proponuję aby zacząć jeść ogólnie dostępne, ale nasze krajowe owoce i warzywa, które mają dziesiątki, a nawet setki razy więcej witaminy C i duuużo więcej innych witamin, soli mineralnych i właściwości antyoksydacyjnych niż cytrusy. Cytrusy to tylko mocno rozdmuchane przez media 'zdrowe owoce’. Nasze Polskie bomby witaminowe cenione na całym Świecie, a niestety przez Polaków NIE, to: Jabłka, Czarne jagody, Aronia, Rokitnik, Kalina Koralowa, Czarny bez, Wiśnie, Gruszki, Pigwa, Śliwki węgierki, Porzeczki, Agrest, i wiele, wiele innych rosnących u nas owoców i warzyw. Polacy ceńmy i jedzmy swoje produkty.
Oczywiście nikt nie zabrania próbowania owoców świata, bo to też należy znać, ale co Polskie to Zdrowe.
🙂 🙂 🙂

Max
Max
6 lat temu

piwo ma bardzo dużo witaminy C i wiele innych składników dobroczynnych

trackback

[…] znajdziecie inne dobre źródła:Witaminy CŻelazaKwasu […]

Danuta
Danuta
5 lat temu

A gdzie owoc dzikiej róży?

Gab
Gab
5 lat temu

Papryka ma tyle witaminy c

Ryszard
Ryszard
5 lat temu
Reply to  Gab

Tak, to prawda. Nasze krajowe owoce, te z upraw i dziko rosnące, mają o wiele więcej wit.C niźli cytrusy. Takie gloryfikowanie cytrusów napędza jedynie ich sprzedaż. Osobiście preferuję tzw. czarne owoce m.in. porzeczki czarnej na równi z aronią oraz czarnym bzem a później owoce czerwone jak wiśnie, czereśnie, dereń i owoce dzikiej róży ( po pierwszych przymrozkach). Nie ulegajmy reklamom i wszelkim poradnikom napędzającym sprzedaż owoców cytrusowych.

John
John
5 lat temu

Cytryna zawiera cytrynian (dlatego jest kwaśna), a jako źródło witaminy C jest po prostu żadna.
Już wątróbka ma więcej witaminy C niż cytryna.

teresa
teresa
5 lat temu

Witam! Jeżeli jesteś taki dobry to mam pytanie – jak obnizyc bardzo wysoki poziom selenu w moim organizmie 168!!! Wiem czego nie powinnam jesc i stosuje się do tego, a pomimo tego nadal jest wysoki!!! Będę bardzo wdzieczna….

Halina
Halina
5 lat temu

A co z kiszona kapusta?

Krzysztof
Krzysztof
5 lat temu

A owoce dzikiej róży ?

kot
kot
4 lat temu

Oczywiście, że zjesz. Jem co roku, sam zrywam. Pozdrawiam

trackback

[…] dalej, np. wg. danych na temat ilości składników odżywczych zaczerpniętych z  bazy USDA – departam… najwięcej witaminy C jest w żółtej papryce, aż 16 cytryn. Dacie wiarę? W czerwonej papryce […]

Darek
Darek
5 lat temu

Według mnie w Polsce powinno się w większości korzystać z rodzimych owoców oraz warzyw. Dla przykładu bogate w witaminę C są: dzika róża, żurawina, pietruszka etc. Trzeba też pamiętać o dużym chemizowaniu w/w produktów m. in. podczas transportu, a ważnym jest również wspieranie naszego wytwórstwa.

Marian
Marian
4 lat temu

Została pominięte truskawka ,a to jest wyjątkowy owoc. Polecam bo, bo akurat jest jej sezon. Ten owoc zastąpi wiele suplementów diety ,których nie ma w żadnej aptece. Życzę smacznego!!!

trackback

[…] paprykę czerwoną, pietruszkę, kiwi, pomarańcze. Kiedyś natknąłem się na artykuł ze strony: https://salaterka.pl/zrodla-witaminy-c/ i tam możecie zobaczyć porównanie cytryny do innych warzyw i owoców. Naprawdę warto zapoznać […]

KRZYSZTOF
KRZYSZTOF
3 lat temu

jabłka nie są wymienione, a wszyscy wiedzą że bogate w witaminę C!
 

Last edited 3 lat temu by Mateusz Żłobiński
Piotr
Piotr
3 lat temu

o co chodzi?? wbrew utartym stwierdzeniom; cytryna ma bardzo malo wit C ! – jedna fasolka ma tyle wit C co jedna cytryna….
 

Last edited 3 lat temu by Mateusz Żłobiński
Gosia
Gosia
3 lat temu

Już czytałam, że lepiej nie brać suplementów, ale szukam prawdziwej bomby witaminowej żeby wzmocnić odporność na jesień i zimę. Czy lepiej kupić dobrej jakości suplement z dziką różą czy z acerolą? Pomyślałam, że może lepsza dzika róża, bo to produkt bardziej lokalny?

Marcin
Marcin
3 lat temu

A skąd te dane? Zupełnie się nie zgadzają. Żółta papryka nie ma najwięcej witaminy C. O wiele więcej jest w czerwonej i zielonej.

Marcin
Marcin
3 lat temu

Coś nie tak z tymi cytrynami. 100 g papryki to średnio 127-183 mg witaminy C (wg badań USDA), a cytryna ma 53 mg. Jak to się ma do 1 papryka – 10-16 cytryn (przy założeniu, że 1 papryka waży ok. 170 g, a cytryna 130 g).

Ignacy
Ignacy
3 lat temu

Bez przesady. Ja lubię jeść cytryny. Obieram je jak najcieniej, żeby nie tracić właśnie tej cennej witaminy.

Agi
Agi
3 lat temu

1.acerola
2.pietruszka
3.owoce dzikiej róży!!!!!!
Trzech najwazniejszczch źródeł Wit. C zabrakło w tym artykule!!!!!! Marne przygotowanie!

trackback

[…] 15 najlepszych źródeł witaminy C […]

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Nie wiem jak berberys ale rokitnik!

trackback

[…] Dieta wegańska jest zdrowa, ale ma pewien minus – brak witaminy C. Wegańskie posiłki powinny być pełne owoców i warzyw. Należy jeść dużo cytrusów i jagód. Na przykład, 3 truskawki to tyle witaminy C co sok z jednej cytryny18. […]

Zobacz również
mail facebook instagram