
15 najlepszych źródeł witaminy C
Mało kto wie, że wiele produktów przewyższa cytrynę pod względem ilości witaminy C, nawet kilkunastokrotnie. Gdy więc złapie nas przeziębienie, być może lepiej będzie zjeść pomarańczę lub gotowaną brukselkę?
Oto 15 najbogatszych w tę wspaniałą witaminę produktów. Dane na temat ilości składników odżywczych zaczerpnąłem z najnowszej wersji bazy USDA – departamentu rolnictwa USA.
Odnośnikiem niech będzie cytryna, która zajmuje 15 miejsce. Z cytryny wyciskamy zazwyczaj sok, pisząc więc o cytrynie, będę miał na myśli sok z 1 cytryny. Jeszcze jedna mała uwaga – wziąłem pod uwagę tylko te owoce i warzywa, które są u nas łatwo dostępne.
15 miejsce – cytryna
Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.
14 miejsce – pomidor
Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.
13 miejsce – grejpfrut
Grejpfrut, cytryna i pomidor mają jeszcze jedną wielką zaletę – należą do bardzo małej grupy owoców, które odkwaszają nasz organizm, dzięki czemu na przeziębienia działają jeszcze lepiej!
12 miejsce – mandarynka
Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
11 miejsce – mango
Nigdy nie jadłem mango, do momentu, gdy brat uświadomił mi, że zawsze próbowałem niedojrzałych owoców i że trzeba poczekać, aż mango będzie miało intensywny zapach. I tak mango stało się jednym z moich ulubionym owoców 🙂
10 miejsce – gotowana biała kapusta
Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.
9 miejsce – truskawka
Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.
8 miejsce – kiwi
Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.
7 miejsce – czarna porzeczka
Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.
6 miejsce – brokuł gotowany
Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo 🙂
5 miejsce – brukselka gotowana
Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn. Oprócz tego jak wszystkie warzywa działa odkwaszająco na nasz organizm.
4 miejsce – jarmuż gotowany
Jeśli brokuła nazwałem królem witamin, to jarmuż powinienem nazwać królową 🙂
3 miejsce – papaja
Zastanawiałem się, czy umieścić tu papaję, bo nie jest zbyt popularnym owocem, jednak można ją coraz częściej kupić i dlatego na miejscu 3 ląduje papaja 🙂
2 miejsce – pomarańcza
Sprawdzałem to 3 razy, nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.
Najlepsze źródło witaminy C – papryka
1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka. I teraz zdradzę Wam mój sposób na przeziębienie – robię sok z papryki, uratowałem się już tak nie raz 🙂 Żółta papryka działa 16 razy skuteczniej!
Idę zjeść pomarańczę 🙂
Książka „Dieta odżywcza”
Można już zamówić moją książkę. Jest to odpowiedzieć na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.
Lol, nie wierze w te porównania. Szczegolnie brokuł. Gdyby to była prawda nie leczyłbym sie kiwi tylko brokulem. Papryka żółta konta 1 kiwi na przeziębienie, także nie uwierzę, moze spróbuje to zobacyzmy, ale nijak to mi się nie dodaje. Jakieś źródła?
No to może pora zacząć leczyć się brokułem 🙂
korzystałem z bazy USDA: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
Generalnie brokuł i kiwi nie różnią się dużo zawartością witaminy C, brokuł umieściłem wyżej, ponieważ jako gotowany ma tak dużo witaminy C. Może jednak faktycznie łatwiej zjeść np. 4 kiwi niż brokuła.
lol 4 kiwi, tylko jak są dojrzałe i słodkie, jak są pół twarde to po kilogramie (8 sztuk) wybiło mi studzienki na języku na czerwono i już wiedziałem gdzie mam kubki smakowe odpowiedzialne za „kwaśne” ;D ale ciężkie choróbsko przeszło z dnia na dzień, a było ciężkie, głową nie mogłem ruszać, śmieszne to było, żeby sie schylić pod łóżko po kiwi to i pogryźć trochę to było will powera 1000 potrzeba, jak wejść na everest, lub do połowy ;> kiwi widać ma coś jeszcze, pewnie ta kwaśność jeszcze z czegoś? No własnie i to zalezy w jakim stadium mieżyli tą… Czytaj więcej »
kolejny raz: <3.
mam ochotę polubić wszystkie wpisy tutaj, ale wyjdę na psychopatkę. ah, te konwenanse społeczne.
😀
w każdym razie – Twój blog wychodzi na prowadzenie, jeżeli chodzi o moich ulubieńców.
pozdrawiam serdecznie!!! <3
a polub i wszystkie, jakoś to zniosę 😉 bardzo mi miło i również pozdrawiam! 🙂
Jej, ten blog jest ABSOLUTNIE fantastyczny! <3
Mozna prosic o zrodlo tych informacji?
korzystałem z bazy USDA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
Brak w zestawieniu czołówki, zacznijmy od dzikiej róży 🙂 Przy okazji norma dzienna bardzo różnie jest definiowana i zwykle zaniżana … https://www.wikirose.pl/2015/02/012-informacji-ktore-powinienes-znac-witamina-c-kwas-l-askorbinowy.html
Dziką różę zjesz na surowo, jem ją regularnie w dużych ilościach i jeszcze nic mi nie jest. Wyrzucam tylko zawartość ze środka ponieważ czytałem, że może podrażniać jelito. Co więcej dzika róża ma mnóstwo witaminy C, ale rekordzistą jest Acerola (1400-4500 mg/ 100 g – w zależności od źródeł). Można ją dostać w tabletkach (nie polecam) lub sok z miąższu bez żadnych dodatków, buteleczka zwiera 2750 mg witaminy C, bez syntetycznych dodatków w postaci sztucznej witaminy C – sama natura. Kosztuje ok 18 zł w sklepie. Gdyby ktoś był zainteresowany wystarczy wpisać soki z dżungli. Pamiętajcie również, że gotowanie niszczy… Czytaj więcej »
No tak, mogłem uwzględnić też te mniej popularne dla większości osób produkty. Jeśli chodzi o brokuł, można jeść na surowo, ale głównie jemy go gotowanego, dlatego taki dałem w zestawieniu
Rozumiem, ale wtedy nie mają już witaminy C, także są bez większej wartości.
ale są łatwo dostępne soczki 🙂 a co do pokrzywy to zerknij tutaj https://www.eatweeds.co.uk/frank-cook-on-nettle oraz tutaj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349212/
ooo, super, dzięki 🙂
Jeżeli chodzi o soki z róży, to polecam polską różę – pije ich sok od września i zimą nic mnie ‚nie złapało’ 🙂
Fajne zestawienie, ale dzika róża wygrywa 😉 Dane z USA, to pewnie dlatego nie uwzględnili jej w swoim spisie. Porównania do cytryny świetne, a i widać, że zdolności grafika się przydają 😉
nono, przydają się przydają 🙂 a jeśli chodzi o inne produkty, dzika róża, rokitnik, czy dereń, bardziej mi się kojarzą z suplementami bo spożywa się je przeważnie w formie naparów czy soków, podobnie jak acerola, która ma 1677 mg wit. C w 100 g 🙂
no tak, im więcej witaminy C tym lepiej 🙂 minus dzikiej róży jest taki, że nie zjesz jej na surowo, stąd jej brak w zestawieniu, ogromne ilości ma też podobno pokrzywa, ale nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnego źródła
Mają bardzo duże ilości, gotowanie nie jest tak surowe dla witaminy C – dane w zestawieniu uwzględniają gotowanie. Btw dzięki za info o soku z miąższu 🙂
Czy mogłabym prosić przepis na ten sok z papryki pomagający w walce z przeziębieniem? jak często i w jakich ilościach go stosować ? Z góry dziękuję 🙂 Emilia
Super wpis! Uwielbiam takie zestawienia!
dzięki 🙂
Czyli rozumiem, ze jeden pomarancz dziennie zaspokoji moje zapotrzebowanie na witaminę C. Czy wyciśniety sok z jednej pomaranczy jest temu rowny, czy lepiej jednak zjesc pomarancze?
Wyciśnięty sok również spełni to zapotrzebowanie. Jeśli masz wyciskarkę, to warto do soków owocowych dodawać zielone warzywa, smakuje rewelacyjnie! Np. mały pęczek natki do 2 pomarańczy 🙂
DZIKA RÓŻA MOJA ULUBIONA 🙂 https://vita24.life/witamina-c-1000-plus-12.html
Po gotowaniu to ja nie wiem ile zostaje tej witaminy C. Podejrzewam że nic a nic.
To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.
Instytucje USA są zamieszane w wiele skandali żywieniowych. To najmniej zaufane i najbardziej skompromitowane źródło. Gotowany Brokół ma więcej witaminy C niż cytryna? 🙂 Dotychczasowe źródła z którymi się spotykałem wyróżniały czarną porzerzkę, różę. Brokuł nie jest kwaśny, a powtarzanie bezmyślne skompromitowanych źródeł nie świadczy najlepiej o kondycji własnego osądu
Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.
To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/nd… ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.
Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.
Słyszałem też, że mniszek lekarski ma bardzo dużo witaminy C.
tak, wszystkie zielone rośliny mają ogromną ilość witaminy C 🙂 w 80 g ma tyle wit. C, co sok z 1 cytryny 🙂
Ile trzeba mniej więcej zjeść pomarańczy (lub wycisnąć soku z pomarańczy) żeby dostarczyć organizmowi jednorazowo 1000 mg witaminy C?
Licząc, że obrana pomarańcza ma 250 g, musielibyśmy zjeść 7,5 pomarańczy lub wypić 2 litry soku świeżo wyciśniętego. Możemy też po prostu mieć dietę zbudowaną na warzywach i owocach – przykładowo ten jadłospis dostarcza właśnie 1000 mg witaminy C: https://salaterka.pl/dzien-4-jednodniowy-jadlospis-2000-kcal-oraz-1600kcal-2500kcal-3000kcal/
brednie lista przeklamana 100g czarnej porzeczki 181mg witaminy c natomiast pomarancz 100g to 53mg Brokly 100g- 64.9mg Jest to jawne oszukiwanie ludzi
lista pokazuje ile konkretny owoc lub warzywo da nam witaminy C, Ty przyrównałeś natomiast do gramów, można też przyrównać do kcal i też wyjdą inne wyniki – najbardziej prawdziwe.
A jaka jest prawda?Trzeba pamiętać że ludzie zaczęli modyfikować DNA roślin i mamy tego efekt taki że owoce ,warzywa zawierają coraz mniej ważnych składników.
Najwięcej Wit C ma naszą polska dzika róża!!
A czy masz jakieś źródło tej informacji? 🙂