• O blogu
  • Spis treści
  • Najlepsze źródła
  • Mity żywieniowe
  • Ułóż swój jadłospis
  • Współpraca
  • Sklep
  • Kontakt

15 najlepszych źródeł witaminy C

Mało kto wie, że wiele produktów przewyższa cytrynę pod względem ilości witaminy C, nawet kilkunastokrotnie. Gdy więc złapie nas przeziębienie, być może lepiej będzie zjeść pomarańczę lub gotowaną brukselkę?

Oto 15 najbogatszych w tę wspaniałą witaminę produktów. Dane na temat ilości składników odżywczych zaczerpnąłem z  najnowszej wersji bazy USDA – departamentu rolnictwa USA.

Odnośnikiem niech będzie cytryna, która zajmuje 15 miejsce. Z cytryny wyciskamy zazwyczaj sok, pisząc więc o cytrynie, będę miał na myśli sok z 1 cytryny. Jeszcze jedna mała uwaga – wziąłem pod uwagę tylko te owoce i warzywa, które są u nas łatwo dostępne.

15 miejsce – cytryna

Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.

cytryna_witamina_c

14 miejsce – pomidor

Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.

pomidor_cytryna_witamina_c_1

13 miejsce – grejpfrut

Grejpfrut, cytryna i pomidor mają jeszcze jedną wielką zaletę – należą do bardzo małej grupy owoców, które odkwaszają nasz organizm, dzięki czemu na przeziębienia działają jeszcze lepiej!

grejpfrut_cytryna_witamina_c

12 miejsce – mandarynka

Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

mandarynka_cytryna_witamina_c

11 miejsce – mango

Nigdy nie jadłem mango, do momentu, gdy brat uświadomił mi, że zawsze próbowałem niedojrzałych owoców i że trzeba poczekać, aż mango będzie miało intensywny zapach. I tak mango stało się jednym z moich ulubionym owoców 🙂

mango_cytryna_witamina_c

10 miejsce – gotowana biała kapusta

Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.

porcja_kapusty_witamina_c

9 miejsce – truskawka

Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.

truskawki_cytryna_witamina_c

8 miejsce – kiwi

Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.

kiwi_cytryna_witamina_c

7 miejsce – czarna porzeczka

Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.

garsc_czarnych_porzeczek_cytryna_witamina_c

6 miejsce – brokuł gotowany

Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo 🙂

brokul_cytryna_witamina_c

5 miejsce – brukselka gotowana

Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn. Oprócz tego jak wszystkie warzywa działa odkwaszająco na nasz organizm.

brukselka_cytryna_witamina_c

4 miejsce – jarmuż gotowany

Jeśli brokuła nazwałem królem witamin, to jarmuż powinienem nazwać królową 🙂

jarmuz_cytryna_witamina_c

3 miejsce – papaja

Zastanawiałem się, czy umieścić tu papaję, bo nie jest zbyt popularnym owocem, jednak można ją coraz częściej kupić i dlatego na miejscu 3 ląduje papaja 🙂

papaja_cytryna_witamina_c

2 miejsce – pomarańcza

Sprawdzałem to 3 razy, nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.

pomarancza_cytryna_witamina_c

Najlepsze źródło witaminy C – papryka

1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka. I teraz zdradzę Wam mój sposób na przeziębienie – robię sok z papryki, uratowałem się już tak nie raz 🙂 Żółta papryka działa 16 razy skuteczniej!

papryka_cytryna_witamina_c

Idę zjeść pomarańczę 🙂

 


Książka „Dieta odżywcza”
Można już zamówić moją książkę. Jest to odpowiedzieć na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

21 stycznia 2015
40 komentarzy
Najlepsze źródła
Nowszy wpis
Starszy wpis

40
Dodaj komentarz

avatar
This comment form is under antispam protection
avatar
This comment form is under antispam protection
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Marian
Gość
Marian

Lol, nie wierze w te porównania. Szczegolnie brokuł. Gdyby to była prawda nie leczyłbym sie kiwi tylko brokulem. Papryka żółta konta 1 kiwi na przeziębienie, także nie uwierzę, moze spróbuje to zobacyzmy, ale nijak to mi się nie dodaje. Jakieś źródła?

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

No to może pora zacząć leczyć się brokułem 🙂
korzystałem z bazy USDA: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
Generalnie brokuł i kiwi nie różnią się dużo zawartością witaminy C, brokuł umieściłem wyżej, ponieważ jako gotowany ma tak dużo witaminy C. Może jednak faktycznie łatwiej zjeść np. 4 kiwi niż brokuła.

Odpowiedz
3 lat temu
Marian
Gość
Marian

lol 4 kiwi, tylko jak są dojrzałe i słodkie, jak są pół twarde to po kilogramie (8 sztuk) wybiło mi studzienki na języku na czerwono i już wiedziałem gdzie mam kubki smakowe odpowiedzialne za „kwaśne” ;D ale ciężkie choróbsko przeszło z dnia na dzień, a było ciężkie, głową nie mogłem ruszać, śmieszne to było, żeby sie schylić pod łóżko po kiwi to i pogryźć trochę to było will powera 1000 potrzeba, jak wejść na everest, lub do połowy ;> kiwi widać ma coś jeszcze, pewnie ta kwaśność jeszcze z czegoś? No własnie i to zalezy w jakim stadium mieżyli tą… Czytaj więcej »

Odpowiedz
3 lat temu
flo
Gość
flo

kolejny raz: <3.
mam ochotę polubić wszystkie wpisy tutaj, ale wyjdę na psychopatkę. ah, te konwenanse społeczne.
😀
w każdym razie – Twój blog wychodzi na prowadzenie, jeżeli chodzi o moich ulubieńców.
pozdrawiam serdecznie!!! <3

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

a polub i wszystkie, jakoś to zniosę 😉 bardzo mi miło i również pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
3 lat temu
Kasia
Gość
Kasia

Jej, ten blog jest ABSOLUTNIE fantastyczny! <3

Odpowiedz
3 lat temu
fotoczoko
Gość
fotoczoko

Mozna prosic o zrodlo tych informacji?

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

korzystałem z bazy USDA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods

Odpowiedz
3 lat temu
Ela (WikiRose.pl)
Gość
Ela (WikiRose.pl)

Brak w zestawieniu czołówki, zacznijmy od dzikiej róży 🙂 Przy okazji norma dzienna bardzo różnie jest definiowana i zwykle zaniżana … https://www.wikirose.pl/2015/02/012-informacji-ktore-powinienes-znac-witamina-c-kwas-l-askorbinowy.html

Odpowiedz
3 lat temu
Łukasz Łysiak
Gość
Łukasz Łysiak

Dziką różę zjesz na surowo, jem ją regularnie w dużych ilościach i jeszcze nic mi nie jest. Wyrzucam tylko zawartość ze środka ponieważ czytałem, że może podrażniać jelito. Co więcej dzika róża ma mnóstwo witaminy C, ale rekordzistą jest Acerola (1400-4500 mg/ 100 g – w zależności od źródeł). Można ją dostać w tabletkach (nie polecam) lub sok z miąższu bez żadnych dodatków, buteleczka zwiera 2750 mg witaminy C, bez syntetycznych dodatków w postaci sztucznej witaminy C – sama natura. Kosztuje ok 18 zł w sklepie. Gdyby ktoś był zainteresowany wystarczy wpisać soki z dżungli. Pamiętajcie również, że gotowanie niszczy… Czytaj więcej »

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

No tak, mogłem uwzględnić też te mniej popularne dla większości osób produkty. Jeśli chodzi o brokuł, można jeść na surowo, ale głównie jemy go gotowanego, dlatego taki dałem w zestawieniu

Odpowiedz
3 lat temu
Łukasz Łysiak
Gość
Łukasz Łysiak

Rozumiem, ale wtedy nie mają już witaminy C, także są bez większej wartości.

Odpowiedz
3 lat temu
Ela (WikiRose.pl)
Gość
Ela (WikiRose.pl)

ale są łatwo dostępne soczki 🙂 a co do pokrzywy to zerknij tutaj https://www.eatweeds.co.uk/frank-cook-on-nettle oraz tutaj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349212/

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

ooo, super, dzięki 🙂

Odpowiedz
3 lat temu
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Jeżeli chodzi o soki z róży, to polecam polską różę – pije ich sok od września i zimą nic mnie ‚nie złapało’ 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
Naturalnie Zdrowy
Gość
Naturalnie Zdrowy

Fajne zestawienie, ale dzika róża wygrywa 😉 Dane z USA, to pewnie dlatego nie uwzględnili jej w swoim spisie. Porównania do cytryny świetne, a i widać, że zdolności grafika się przydają 😉

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

nono, przydają się przydają 🙂 a jeśli chodzi o inne produkty, dzika róża, rokitnik, czy dereń, bardziej mi się kojarzą z suplementami bo spożywa się je przeważnie w formie naparów czy soków, podobnie jak acerola, która ma 1677 mg wit. C w 100 g 🙂

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

no tak, im więcej witaminy C tym lepiej 🙂 minus dzikiej róży jest taki, że nie zjesz jej na surowo, stąd jej brak w zestawieniu, ogromne ilości ma też podobno pokrzywa, ale nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnego źródła

Odpowiedz
3 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

Mają bardzo duże ilości, gotowanie nie jest tak surowe dla witaminy C – dane w zestawieniu uwzględniają gotowanie. Btw dzięki za info o soku z miąższu 🙂

Odpowiedz
3 lat temu
Emilia
Gość
Emilia

Czy mogłabym prosić przepis na ten sok z papryki pomagający w walce z przeziębieniem? jak często i w jakich ilościach go stosować ? Z góry dziękuję 🙂 Emilia

Odpowiedz
3 lat temu
Pauliśka
Gość
Pauliśka

Super wpis! Uwielbiam takie zestawienia!

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

dzięki 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
AddictedtoPassion
Gość
AddictedtoPassion

Czyli rozumiem, ze jeden pomarancz dziennie zaspokoji moje zapotrzebowanie na witaminę C. Czy wyciśniety sok z jednej pomaranczy jest temu rowny, czy lepiej jednak zjesc pomarancze?

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

Wyciśnięty sok również spełni to zapotrzebowanie. Jeśli masz wyciskarkę, to warto do soków owocowych dodawać zielone warzywa, smakuje rewelacyjnie! Np. mały pęczek natki do 2 pomarańczy 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
Alicja Nowak
Gość
Alicja Nowak

DZIKA RÓŻA MOJA ULUBIONA 🙂 https://vita24.life/witamina-c-1000-plus-12.html

Odpowiedz
2 lat temu
Sylwia
Gość
Sylwia

Po gotowaniu to ja nie wiem ile zostaje tej witaminy C. Podejrzewam że nic a nic.

Odpowiedz
1 rok temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.

Odpowiedz
1 rok temu
Mario
Gość
Mario

Instytucje USA są zamieszane w wiele skandali żywieniowych. To najmniej zaufane i najbardziej skompromitowane źródło. Gotowany Brokół ma więcej witaminy C niż cytryna? 🙂 Dotychczasowe źródła z którymi się spotykałem wyróżniały czarną porzerzkę, różę. Brokuł nie jest kwaśny, a powtarzanie bezmyślne skompromitowanych źródeł nie świadczy najlepiej o kondycji własnego osądu

Odpowiedz
11 miesięcy temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.

Odpowiedz
11 miesięcy temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

To jest mit. Jak porównasz skład produktów przed ugotowaniem i skład po ugotowaniu (np. na stronie Departamentu Rolnictwa USA – https://ndb.nal.usda.gov/nd… ), zobaczysz, że mają niewielką stratę składników, największa jest faktycznie witaminy C – ale przeważnie strata jest nie większa niż 30%.

Odpowiedz
1 rok temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

Najmniej zaufane źródło? Podaj w takim razie proszę inne uznawane przez Ciebie wiarygodne źródło.

Odpowiedz
11 miesięcy temu
Paweł Pałczyński
Gość
Paweł Pałczyński

Słyszałem też, że mniszek lekarski ma bardzo dużo witaminy C.

Odpowiedz
1 rok temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

tak, wszystkie zielone rośliny mają ogromną ilość witaminy C 🙂 w 80 g ma tyle wit. C, co sok z 1 cytryny 🙂

Odpowiedz
1 rok temu
Charlotte
Gość
Charlotte

Ile trzeba mniej więcej zjeść pomarańczy (lub wycisnąć soku z pomarańczy) żeby dostarczyć organizmowi jednorazowo 1000 mg witaminy C?

Odpowiedz
1 rok temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

Licząc, że obrana pomarańcza ma 250 g, musielibyśmy zjeść 7,5 pomarańczy lub wypić 2 litry soku świeżo wyciśniętego. Możemy też po prostu mieć dietę zbudowaną na warzywach i owocach – przykładowo ten jadłospis dostarcza właśnie 1000 mg witaminy C: https://salaterka.pl/dzien-4-jednodniowy-jadlospis-2000-kcal-oraz-1600kcal-2500kcal-3000kcal/

Odpowiedz
1 rok temu
Dave Man
Gość
Dave Man

brednie lista przeklamana 100g czarnej porzeczki 181mg witaminy c natomiast pomarancz 100g to 53mg Brokly 100g- 64.9mg Jest to jawne oszukiwanie ludzi

Odpowiedz
1 rok temu
Mateusz_Zlobinski
Gość
Mateusz_Zlobinski

lista pokazuje ile konkretny owoc lub warzywo da nam witaminy C, Ty przyrównałeś natomiast do gramów, można też przyrównać do kcal i też wyjdą inne wyniki – najbardziej prawdziwe.

Odpowiedz
1 rok temu
Janusz Wyrozębski
Gość
Janusz Wyrozębski

A jaka jest prawda?Trzeba pamiętać że ludzie zaczęli modyfikować DNA roślin i mamy tego efekt taki że owoce ,warzywa zawierają coraz mniej ważnych składników.

Odpowiedz
1 rok temu
Magda
Gość
Magda

Najwięcej Wit C ma naszą polska dzika róża!!

Odpowiedz
30 dni temu
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński

A czy masz jakieś źródło tej informacji? 🙂

Odpowiedz
30 dni temu
wpdiscuz   wpDiscuz

Pobierz bezpłatnego ebooka z przepisami:

Zapisz się na newsletter i odbierz bezpłatnego e-booka z graficznymi przepisami.

FreshMail.pl

Ostatnie wpisy

Walentynkowa kolacja ze śniadaniem
Które orzechy są najzdrowsze?
Ranking 10 orzechów

10 przepisów na jarmuż
Jak z łatwością wypijać 2 litry wody dziennie?
Cukier jednak zdrowy – Media Kity styczniowe

Archiwa

Kategorie

Instagram Salaterki

  • witujecie dzi?  Mamy dla Was proste pysznoci w sam
  • Czekoladowo pikantnie smakowicie przekska na jeden ks ktra pobudzi zmysy
  • A jeli planujecie kolacj ze niadaniem skusicie si?
  • Kochamy piekarnik szczeglnie w okresie zimowym Jedno urzdzenie a tyle
© 2014-2018 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.