Mało kto wie, że wiele produktów przewyższa cytrynę pod względem ilości witaminy C, nawet kilkunastokrotnie. Gdy więc złapie nas przeziębienie, być może lepiej będzie zjeść pomarańczę lub gotowaną brukselkę?
Oto 15 najbogatszych w tę wspaniałą witaminę produktów. Dane na temat ilości składników odżywczych zaczerpnąłem z najnowszej wersji bazy USDA – departamentu rolnictwa USA.
Odnośnikiem niech będzie cytryna, która zajmuje 15 miejsce. Z cytryny wyciskamy zazwyczaj sok, pisząc więc o cytrynie, będę miał na myśli sok z 1 cytryny. Jeszcze jedna mała uwaga – wziąłem pod uwagę tylko te owoce i warzywa, które są u nas łatwo dostępne.
15 miejsce – cytryna
Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.
14 miejsce – pomidor
Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.
13 miejsce – grejpfrut
12 miejsce – mandarynka
Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
11 miejsce – mango
Nigdy nie jadłem mango, do momentu, gdy brat uświadomił mi, że zawsze próbowałem niedojrzałych owoców i że trzeba poczekać, aż mango będzie miało intensywny zapach. I tak mango stało się jednym z moich ulubionym owoców 🙂
10 miejsce – gotowana biała kapusta
Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.
9 miejsce – truskawka
Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.
8 miejsce – kiwi
Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.
7 miejsce – czarna porzeczka
Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.
6 miejsce – brokuł gotowany
Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo 🙂
5 miejsce – brukselka gotowana
Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn.
4 miejsce – jarmuż gotowany
Jeśli brokuła nazwałem królem witamin, to jarmuż powinienem nazwać królową 🙂
3 miejsce – papaja
Zastanawiałem się, czy umieścić tu papaję, bo nie jest zbyt popularnym owocem, jednak można ją coraz częściej kupić i dlatego na miejscu 3 ląduje papaja 🙂
2 miejsce – pomarańcza
Sprawdzałem to 3 razy, nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.
Najlepsze źródło witaminy C – papryka
1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka. I teraz zdradzę Wam mój sposób na przeziębienie – robię sok z papryki, uratowałem się już tak nie raz 🙂 Żółta papryka działa 16 razy skuteczniej!
Idę zjeść pomarańczę 🙂
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.