20 ciekawostek o witaminie C

O tym, jak istotna jest witamina C boleśnie przekonał się Magellan, który stracił za sprawą szkorbutu ok. 200 z 230 członków swojej załogi.

witamina_c_1Witamina C uznawana jest za najważniejszy przeciwutleniacz. Czemu? Z dwóch powodów. Oprócz usuwania niebezpiecznych wolnych rodników dodatkowo wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy w organizmie – które do sprawnego działania potrzebują właśnie witaminy C. Drugi powód jest taki, że jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, dzięki czemu dociera do wszystkich części naszego organizmu, do wnętrza każdej komórki i przestrzeni międzykomórkowej. Dzięki niej wszędobylskie wolne rodniki nie mają gdzie się skryć.

witamina_c_2Witamina C kluczowa jest przy produkcji kolagenu. Jest on podstawowym białkiem naszego organizmu. Spaja komórki naszego organizmu, kości, ścięgna, mięśnie i skórę. Jest rusztowaniem całego naszego organizmu. Dzięki witaminie C i kolagenowi szybciej będą goić Ci się rany, skręcenia, złamania kości i inne urazy.

Tak więc jeśli chcesz mieć piękną skórę – kluczowa jest tu witamina C. Kolagen odpowiedzialny jest za wygląd naszej skóry – jej sprężystość, dobre nawilżenie, brak cellulitu i zmarszczek.

Witamina C jest kluczowa również przy leczeniu i zapobieganiu anemii. Żelazo niehemowe występujące w roślinach jest trudniej przyswajalne niż hemowe występujące w produktach odzwierzęcych, jednak dodając do posiłku produkt bogaty w witaminę C (np. pomidor lub brokuł), możemy zwiększyć przyswajalność żelaza roślinnego nawet 6-krotnie, przewyższając tym nawet wchłanialność żelaza hemowego. O najlepszych źródłach żelaza możecie przeczytać w tym wpisie: 20 najlepszych źródeł żelaza.

Jeszcze trochę o kolagenie, ale to dlatego, że jest on strasznie dla nas ważny. Wielkim problemem marynarzy, którzy przez długie okresy nie jedli warzyw i owoców, był szkorbut. Jest to choroba wywołana długim niedoborem witaminy C.

Tak naprawdę nie tyle brak witaminy C powoduje szkorbut, co brak kolagenu, który bez tej witaminy nie powstanie. Szkorbut powoduje szereg komplikacji, m.in. rozpulchnienie dziąseł, wypadanie zębów, boleści stawów, mięśni, powolne gojenie się ran, apatię, problemy neurologiczne i niedokrwistość.

W 1520 roku Magellan stracił za sprawą szkorbutu ok. 200 z 230 członków swojej załogi.

Aby natomiast ustrzec się przed szkorbutem, wystarczy 10 mg witaminy C dziennie – dostarczy nam tyle np. łyżka soku z cytryny.

Ssaki naturalnie wytwarzają w swoich organizmach całą potrzebną im witaminę C – spośród kilku tysięcy gatunków ssaków jesteśmy pod tym względem wyjątkiem i nie wytwarzamy witaminy C – wraz z nami małpy naczelne, świnki morskie i niektóre gatunki nietoperzy.

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie – co oznacza, że nasz organizm nie może jej magazynować i musimy ją stale dostarczać wraz z pożywieniem. Nadmiar witaminy C wydalany jest w przeciągu kilku godzin.

Prawie niemożliwe jest przedawkowanie witaminy C, nawet suplementowanej. Z jednym wyjątkiem. Zbyt duże dawki suplementowanej witaminy C mogą być niebezpieczne w ciąży i powodować zaburzenia rozwoju płodu.

W 2000 r. Instytut Medyczny zwiększył RDA witaminy C (czyli zalecane dzienne spożycie) do 90 mg dla mężczyzn oraz 75 mg dla kobiet. Wielu naukowców uważa jednak, że dawki te są dalej zbyt niskie i powinny wynosić ponad 200 mg – właśnie tyle jesteśmy w stanie przyswoić witaminy C bez wydalania nadwyżki.

Najlepszym źródłem witaminy C z łatwo dostępnych produktów jest żółta papryka. Jedna żółta papryka dostarczy nam tyle witaminy C, co sok z 16 cytryn. Więcej o tym możecie przeczytać w tym wpisie: 15 najlepszych źródeł witaminy C.

Palacze potrzebują ponad 40% więcej witaminy C – palenie papierosów rozkłada witaminę C i przyspiesza jej wydalanie. Podobnie działa alkohol.

Osoby po zabiegach chirurgicznych do szybkiego powrotu do zdrowia potrzebują jak największych dawek witaminy C – potrzebują wtedy duuużo kolagenu 🙂

Kto jeszcze potrzebuje więcej witaminy C? Alergicy, astmatycy (których wciąż walczące organizmy potrzebują ciągłego doładowania witaminą C), osoby żyjące w stresie, kobiety w ciąży, osoby przeziębione, zażywające leki oraz osoby z cukrzycą (przy której witamina C nie wchłania się prawidłowo). Potrzebują jej również niemowlaki i małe dzieci karmione mlekami modyfikowanymi (nie otrzymujące tej witaminy z mlekiem matki) – to właśnie u nich spotyka się dziś najczęściej szkorbut.

Witamina C wzmacnia układ odpornościowy – nasz organizm potrzebuje witaminy C aby mógł wytwarzać białe krwinki, które zwalczają choroby oraz przekaźniki chemiczne kontrolujące ich pracę.

Często możemy usłyszeć, żeby nie łączyć ogórków z pomidorami. Ogórki zawierają askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C znajdującą się w pomidorach (i również innych warzywach). Jest jednak na to sposób. Wystarczy zmienić pH ogórków – czyli np. pokropić pokrojone ogórki sokiem z cytryny.

Czy leki mają wpływ na witaminę C? Niestety tak. Powodują jej szybki rozkład i blokują wchłanianie – m.in. aspiryna, środki antykoncepcyjne i antybiotyki.

Mrożenie jest bardzo ulgowe dla witaminy C – zachowuje w produktach prawie całą witaminę C.

Witamina C często jest oznaczana na opakowaniach produktów jako kwas askorbinowy lub E300. Nie wszystkie E są więc niebezpieczne lub niezdrowe.

Witamina C potrzebna jest do wytwarzania enzymów usuwających toksyny z organizmu, m.in. ołów i zanieczyszczenia środowiskowe. Osoby mieszkające w dużych miastach potrzebują więc większych ilości witaminy C, bo zużywają ją na usuwanie z organizmu większej ilości zanieczyszczeń.

Witamina C pomaga również zachować płodność u mężczyzn. Chroni plemniki przed uszkodzeniem oraz zwiększa ich liczbę i ruchliwość. Jest to właśnie jeden z powodów, przez który palacze mają mniejszą płodność.

Ogromnym entuzjastą profilaktycznego zażywania witaminy C był profesor Linus Pauling, Noblista z dziedziny chemii. Utrzymywał i próbował dowieść, że suplementacja witaminy C może pomóc w walce z rakiem. Sam przyjmował co najmniej 12 g witaminy C dziennie. Niestety w 1994 r. zmarł na raka prostaty.

.


Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Adrianna Zielińska
9 lat temu

Wstrzeliłeś się w temat 😉 Dopytam, bo może Ty będziesz wiedział (wujek Google ma zbyt wiele opinii na ten temat) – słyszałam ostatnio, że spożywanie witaminy C osłabia naczynia krwionośne… to był moment, w którym gryzłam 5 z kolei tabletkę w ciągu dnia. Może słyszałeś/czytałeś coś przypadkiem? 🙂

Just Cathy
Just Cathy
7 lat temu

Czy mogę prosić o więcej informacji nt. środków antykoncepcyjnych i ich wpływu na witaminę C? Czy robią to wszystkie z nich, czy niektóre. Jakieś źródło? Proszę. 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
9 lat temu

Wiesz co, raczej jest odwrotnie, to właśnie niedobór witaminy C może osłabić naczynia krwionośne – więc nie masz się czym przejmować 🙂 Spożywanie nawet dużych dawek (suplementów) witaminy C nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, no może poza problemami gastrycznymi 😉 Książki opisujące działanie witamin właśnie zalecają witaminę C na osłabione naczynia krwionośne.

Inna rzecz, że tabletki jakie najczęściej łykamy mają bardzo małe ilości witaminy C – Cerutin ma np. 100 mg, a jakiekolwiek problemy gastryczne mogą zaczynać się dopiero od dawek powyżej 2000 mg. Jedynie kobiety w ciąży powinny unikać takiej suplementacji.

bonitka
bonitka
6 lat temu

Podczas przyjmowania lipsomalnej witaminy C (np. Ascolip) problemy gastryczne, biegunki nie występują. Nawet podczas długotrwałej suplementacji nie ma ryzyka utworzenia się kamieni nerkowych. A po „zwykłej” witaminie C owszem.

Zobacz również
mail facebook instagram