Smutna prawda o pieczywie

Trudno znaleźć drugi tak ubogi w wartości odżywcze produkt.

Im częściej analizuję skład pieczywa, tym bardziej czuję się nabierany na mit pieczywa, które powinno stanowić podstawę naszego żywienia. Dziś przemysł piekarniczy produkuje bowiem w większości po prostu jedzenie śmieciowe.

Na początku małe porównanie składników odżywczych białej mąki i „śmieciowego” jedzenia – chipsów solonych i pierwszego z brzegu słodkiego batona – weźmy Snickersa.

Chipsy i słodkie batony jemy dla smaku, każdy wie, że są to puste kalorie. Chleb jednak jemy w przeświadczeniu, że jest wartościowy i powinien stanowić podstawę naszej diety. Porównajmy 500 kcal białej mąki i chipsów. W przytłaczającej większości o wiele więcej wartości odżywczych mają chipsy! 

biala_maka_chipsy_solone

Na szaro zaznaczyłem te składniki w białej mące, których jest więcej niż w chipsach lub Snickersach, lecz niestety tylko nieznacznie. Kolor czerwony mają te witaminy i minerały, których jest albo mniej, albo nie ma w ogóle.

biala_maka_snickers_baton

Podobnie jest ze Snickersem – biała mąka ma wielokrotnie mniej wartości odżywczych. Tak samo jest z innymi słodkościami – baton Snickers nie jest tu wyjątkiem. Nie oznacza to w żadnym razie, że chipsy lub słodkie batony mają dużo wartości odżywczych, mają ich bardzo mało, po prostu biała mąka ma jeszcze mniej i chyba trudno znaleźć drugi tak wyjałowiony z wartości odżywczych produkt.

Nie twierdzę jednak, że lepiej wyjdziemy na jedzeniu chipsów i batonów – bo te mają wiele substancji antyodżywczych – cukru, soli, ulepszaczy i chemii. Twierdzę, że najlepiej zrezygnować zarówno z chipsów, batonów jak i białej mąki.

Jak sprzedać białą mąkę?

Chleb wiejski

Najlepiej pod postacią pięknego, okrągłego wiejskiego chleba, który nie może kojarzyć się inaczej, niż z tradycją i zdrowiem. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to najczęściej wyłącznie biała mąka.

chleb_wiejski

 A gdyby tak zarumienić skórkę?

chleb_zarumieniony

A może chleb żytni na zakwasie?

Chleb żytni na zakwasie z przyrumienioną skórką, choć brzmi zdecydowanie lepiej, to dalej jest to niestety tylko biała mąka.

chleb_zytni_na_zakwasie

Chleb wieloziarnisty, wielozbożowy

Takie nazewnictwo daje wrażenie, że jemy chleb razowy. Wiele ziaren brzmi jak pełno ziaren czyli chleb pełnoziarnisty, a to tylko biały chleb z małym dodatkiem różnych ziaren. Wielozbożowy to także lepiej niż pszenny lub żytni – bo przecież lepiej gdy jest wiele – dla zabieganej osoby taki zwrot wystarczy. A to dalej biała mąka, tyle, że z wielu rodzajów zbóż.

chleb_wieloziarnisty

Chleb ciemny

Ciemny chleb? Pewnie, ale nie dzięki mące razowej, a dzięki np. ekstraktom słodowym. W 2001 roku zabroniono dodawać do pieczywa karmel, który dodawano tylko i wyłącznie w celu oszukania klientów. Zamieniono więc karmel na np. słód jęczmienny. Kupujemy więc ciemne pieczywo ale nadal z białej mąki.

chleb_ciemny

Chleb pełnoziarnisty i razowy

A nawet, jeśli postanowimy kupić pełnoziarnisty lub razowy chleb, musimy pamiętać, że najczęściej 60-70% takiego pieczywa stanowi biała mąka. Jest to dalej wyjałowiony z wartości odżywczych produkt. Producenci dosypują małą tylko część mąki razowej (nazywając taki chleb pełnoziarnistym) dobrze wiedząc, że i tak mało kto przeczyta skład. A nawet gdyby ktoś przeczytał, często jest napisany w niemożliwy do sprawdzenia sposób, np. „rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia” – co niewiele mówi o tym, ile jest tak naprawdę mąki razowej. Praktycznie nie znajdziecie tradycyjnych, ciężkich, żytnich chlebów na zakwasie, z samej razowej mąki – może się to zdarzyć już chyba tylko na targach żywności – niestety nigdzie indziej się z takimi nie spotkałem. Jeśli znacie miejsca lub marki, które robią prawdziwe razowe pieczywo – śmiało piszcie w komentarzach.

Dla przykładu, widziałem wczoraj razowy chleb w Tesco. Nazywa się dokładnie „chleb razowy”. Jego skład: mąka żytnia 47% (w tym mąka żytnia razowa 17%), woda, mąka pszenna (10%), sól, drożdże, słód jęczmienny. Czyli garstka mąki razowej no i oczywiście słód dla uzyskania koloru. Podałem za przykład Tesco, ale tak samo jest w każdym innym markecie, sklepie i nawet małych piekarniach – które w ogóle mogą wcisnąć nam już cokolwiek, bo nie widzimy nawet składu.

chleb_razowy_2

Jaką mamy alternatywę?

  • Możemy zrezygnować całkowicie z pieczywa – tak, wiem, niezła mi alternatywa 😉
  • Możemy zacząć piec chleb samemu, z mąki razowej na zakwasie – wymaga to jednak pewnej ilości czasu
  • Możemy zacząć robić samemu zamiast pieczywa tortille z mąk razowych
  • Możemy poświęcić trochę czasu i znaleźć miejsca, które faktycznie robią chleb razowy – jeśli znacie takie miejsca, lub sami taki chleb produkujecie – napiszcie w komentarzu
.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
113 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
mamaOli
mamaOli
8 lat temu

Pieczmy, pieczmy i jeszcze raz pieczmy! Wbrew pozorom, pieczenie chleba, nie jest tak czasochłonne jak się powszechnie uważa, czas, o którym mowa przy pieczeniu chleba, to przede wszystkim wyrasatanie, więc ważniejsze jest planowanie, szczególnie przy chlebach na zakwasie. Sama od kilku lat nie kupuję pieczywa, piekę głównie na zakwasie, używam różnych rodzajów mąki, białej też, ale przynajmniej mam pewność, że w pieczywie, które je moje dziecko nie ma żadnej chemii. Pozdrawiam serdecznie:)

Ela (WikiRose.pl)
8 lat temu

Od lat pieczemy własne pieczywo. Do wypieku kupujemy dobrej jakości mąkę orkiszową https://www.wikirose.pl/2013/02/mini-poradnik-pieczenie-chlebka.html

Joanna
Joanna
8 lat temu

poproszę o linki do wybranych miejsc gdzie można kupić 🙂

Fiolka
Fiolka
4 lat temu
Reply to  Joanna

Polecam „Młyn Ciechanowiec” . Tam kupisz różne wartościowe mąki. Ja od kilku lat zamawiam i jakość mąk jest super. Znajdź stronę w Googlach po nazwie.

Anna Nadolna
Anna Nadolna
8 lat temu

Pyszny chleb dobrej jakości można kupić w małym sklepie ekologicznym przy placu Narutowicza ale jest tylko w określone dni

mbbm
mbbm
8 lat temu

Żadnych wartości? Pieczywo ma dużo białka, ważne dla wegetarian.

Mateusz Żłobiński
Reply to  mbbm

tak, ale tylko prawdziwe razowe pieczywo, 2000 kcal białej mąki da mniej niż 20% zalecanej dziennej dawki białka

Jakub
Jakub
7 lat temu

mi cronometer pokazuje, ze 100 gram ma aż 44% żelaza, 13% wapnia i innych minerałow, ponadto 10 gram białka.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Jakub

100 g razowego pieczywa? czy suchej mąki razowej?

Jakub
Jakub
7 lat temu

wheat bread – to chyba chleb z pszenicy (?)

Jakub
Jakub
7 lat temu
Reply to  Jakub

Dzięki. 🙂

Akurat dane są z NCCDB.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Jakub

z USDA z tego co się orientuję też część mają, a po składzie wygląda jakby brali chleb właśnie z USDA 🙂

Bursztynowa
Bursztynowa
8 lat temu

Oj , pieczemy PRAWDZIWY chleb na zakwasie !!! Chleb jest pieczony w tradycyjnych piecach ( na węgiel)ręcznie formowany – jak lat temu ! Pieczemy niepurchawe bułki . Całe pieczywo be polepszaczy !!! A wszystko to w piekarni Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Andrespolu koło Łodzi !
https://gsandrespol.pl/oferta.html

Mateusz Żłobiński
Reply to  Bursztynowa

a czy macie chleb w pełni razowy? bo pierwsze co się rzuca, to tylko białe chlebki 😉

Kryska
Kryska
4 lat temu

Mateusz, nie mieszaj mąk, bo wymączysz i chleb z zakalcem powstanie 🙂
Mąka jest pszenna, żytnia, orkiszowa itp. – te nazwy pokazują z jakiego jest zboża.
Razowa, pytlowa – określa rodzaj mielenia, a nie zboże.
Tak więc mąka pszenna może być i „biała”*, i graham, i razowa, i semolina.
 

  • nie ma takiego typu mielenia
monika
monika
8 lat temu

piekarnia grzybki polecam

Magdalena
Magdalena
4 lat temu
Reply to  monika

a w grzybkach ktory konkretnie?

Aneta Patora
Aneta Patora
8 lat temu

Najsmutniejsze jest to, że bardzo dużo znanych mi osób uważa, że najlepszy chleb, to jest taki najtańszy np. z biedronki, pszenny i nadmuchany… Łącznie z moim własnym tatą i siostrą.. Jak ja lub mama upieczemy własny chleb na zakwasie, to marudzą, że im nie smakuje, bo jest zbyt wilgotny, zbyt zbity… a o to właśnie chodzi, a nie nadmuchane pieczywo z nie wiadomo jakimi dodatkami.

Aneta Patora
Aneta Patora
8 lat temu
Reply to  Aneta Patora

Poza tym pieczenie chleba nie jest aż tak czasochłonne jak się wydaje, a zawsze można zrobić od razu większą ilość i zamrozić 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Aneta Patora

tym bardziej, że prawdziwy chleb na zakwasie może wytrzymać nawet do 2 tygodni 🙂

Aneta Patora
Aneta Patora
8 lat temu

To też prawda, jak piekę swój, to po tygodniu jeszcze jest fajny, potem zazwyczaj go zjadam. Natomiast pszenny biedronkowy, który mama kupuje dla taty na drugi dzień jest już suchy i nieświeży 🙁

Laura
Laura
3 lat temu
Reply to  Aneta Patora

Jest suchy i nieswiezy, poniewaz jest pieczony w odroczonym wypieku – w polowie zrobiony chleb sie zamraza i tak przechowuje. W sklepie, w razie potrzeby, piecze sie „na swiezo”. Minusem tej technologii jest szybkie czerstwienie chleba po wypieku. Powodem jest sama technologia, nie jakosc uzytych skladnikow.

Mateusz Żłobiński

Świetną instrukcję jak zrobić zakwas i prosty razowy chleb na zakwasie znajdziecie w akademii witalności: https://www.akademiawitalnosci.pl/chleb-orkiszowy-na-mlodym-zakwasie-ktory-zawsze-sie-udaje/
świetnie opisane i na pewno pomoże każdemu zacząć przygodę z prawdziwym pieczywem 🙂

Magdalena Marta
Magdalena Marta
8 lat temu

U mnie wyłącznie mąka ze sprawdzonego młyna (fakt: kosztuje nieco więcej niż ta ze sklepowej półki i trzeba od razu kupić 5 kg), bułki, chleb na zakwasie. Wyłącznie. Kiedy jestem zmuszona zjeść pieczywo, które nie wyszło spod mojej lub męża ręki – chce mi się płakać.

Mateusz Żłobiński

super 🙂 a robisz chlebek w pełni razowy, mieszany, z jakiego zboża?

Magdalena Marta
Magdalena Marta
8 lat temu

Ja osobiście najchętniej zjadam „ćwiczebny” – 100% mąki żytniej na zakwasie (niewiele wyrasta, ale jest sycący). Mążul lubi pół na pół – mąki żytniej i pszennej z pełnego przemiału (pełnej otrębów jeszcze). Do chleba często dodajemy czarnuszkę i własnoręcznie zebrany czosnek niedźwiedzi (mrożony) – chleb a’la „Duch Puszczy”.

Mateusz Żłobiński

Brzmi cudownie 🙂

Jaga A
8 lat temu

To już wiem dlaczego chleb piekę sama 🙂

ankajawo
ankajawo
8 lat temu

To smutne, że na każdym kroku chcą nas zrobić w konia, ale mamy broń w postaci składów. I coraz więcej osób czyta, wiem, bo obserwuję w supermarkecie. Z tym chlebem razowym z Tesco nie jest tak źle, ma prawie 50% mąki żytniej (żytnia jest spoko, nie ma glutenu, nie musi być od raazu razowa w 100%, nie popadajmy w skrajności) i tylko 10% pszennej. Dla kogoś o ograniczonym budżecie to jet niezły deal.

Ł.
Ł.
8 lat temu
Reply to  ankajawo

Mąka żytnia naturalnie zawiera gluten. Wolna od glutenu jest np. mąka kukurydziana, ale z tego ciężko jest cokolwiek upiec. 😉

Tom
Tom
8 lat temu

Mąka biała czyli jaka? Jak można porównywać wartości odżywcze gotowego produktu (baton) i surowca (mąka). Należy pamiętać, że chleb nie powstaje jedynie z mąki.

Tom
Tom
8 lat temu

Proszę o informację jaki typ mąki został opisany w powyższym artykule (jako biała mąka)?

Mateusz Żłobiński

Pszenna uniwersalna, w bazie z której pochodzą te dane nie są wyszczególnione konkretne typy, jakie znamy ze sklepów, myślę, że mąką ta odpowiada typowi ok. 500-650.

Tom
Tom
8 lat temu

Mąka biała czyli jaka? Jak można porównywać wartości odżywcze gotowego produktu (baton) i surowca (mąka). Należy pamiętać, że chleb nie powstaje jedynie z mąki.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Tom

To nie ma znaczenia, że mąka jest tylko surowcem. Z bezwartościowego surowca, nie ukręcisz nic wartościowego – gotowy produkt nie będzie miał więcej wartości. Chleb nie powstaje tylko z mąki, np tak, ale reszta to tylko małe dodatki.

Tom
Tom
8 lat temu

Proszę o informację jaki typ mąki został opisany w powyższym artykule (jako biała mąka)?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Tom

Pszenna uniwersalna, w bazie z której pochodzą te dane nie są wyszczególnione konkretne typy, jakie znamy ze sklepów, myślę, że mąką ta odpowiada typowi ok. 500-650.

Dominika Piwońska
Dominika Piwońska
8 lat temu

No nie do końca. Nie bronię białych bułek, ale w bułce dzięki działalności drożdży na pewno jest więcej witamin z grupy B niż w mące.

Mateusz Żłobiński

no tak, ale nie są to duże ilości 🙂

Dominika Piwońska
Dominika Piwońska
8 lat temu

Zapraszam do nas: Piekarnia Piwoński. Pieczemy na zakwasie, bez polepszaczy, w starym, ceramicznym piecu. 100% żytni (czyli pytlowy) i razowy dostaniesz bez problemu i nie po zbójeckiej cenie, bo zależy nam, by ludzie mogli kupować prawdziwy chleb, a nie wyrób chlebopodobny.

Mateusz Żłobiński

A macie stronę lub fanpage? Jeśli tak to proszę podać tutaj śmiało 🙂

Dominika Piwońska
Dominika Piwońska
8 lat temu
Zosia
Zosia
7 lat temu

Zosia

Zosia
Zosia
7 lat temu

Państwo Piwońscy pieką najlepsze pieczywo na świecie!!

Dominika Piwońska
Dominika Piwońska
7 lat temu
Reply to  Zosia

Dziękujemy, miło czytać takie komentarze. Cieszymy się, że smakuje! Pozdrawiam ciepło, Dominika

Magda
Magda
5 lat temu
Reply to  Zosia

chleby najlepsze tylko niech się trochę mocniej poreklamują, będzie więcej punktów i będzie super;-) Wspierałaby częsciej, tylko mi trochę nie po drodze.

Safira
Safira
8 lat temu

PSS Społem – jedyny sklep, w którym znalazłam prawdziwy chleb – tak ciężki i twardy, że można nim kogoś ukatrupić :))

Małgorzata Lenska
Małgorzata Lenska
7 lat temu

Święte słowa, bolesna prawda.
Znalazłam kilka lat temu w rozsądnej odległości gospodarstwo ekologiczne, uprawiające orkisz i od nich kupuję mąkę orkiszową, kasze i płatki. Piekę 6 chlebów na zakwasie raz w tygodniu i zamrażam. Pracy tyle samo co z jednym i u nas się sprawdza.

Mateusz Żłobiński

super 🙂

Aleksandra Obidzińska
Aleksandra Obidzińska
7 lat temu

Podasz proszę swój przepis?

Aleksandra Obidzińska
Aleksandra Obidzińska
7 lat temu

Podzielisz się proszę swoim przepisem?

Gosia
Gosia
7 lat temu

oczywiście, chętnie się podzielę, tylko nigdy nie ważyłam niczego, zawsze na tzw oko. Zaczynam od przygotowania zaczynu: garść suchego zakwasu zalewam wodą, dodaję kilka łyżek mąki razowej, mieszam i zapominam na noc. Rano do dużej miski wlewam zaczyn i mieszam go rękami z połową mąki na chleb i ciepłą wodą do uzyskania luźnej konsystencji. Zostawiam na cały dzień w cieple. Miska powinna być wyższa, bo to bardzo rośnie. Dodaję resztę mąki, ciepłą wodę, sól, ew. rozmaite ziarna lub przyprawy, mieszam rękami i nakładam do foremek nieco poniżej ich brzegu, dokładnie wygładzam powierzchnię ciasta. Wkładam do ciepłego piekarnika, tak około 40 stopni. Gdy bochenki wyraźnie urosną nastawiam piekarnik na 200st i piekę około 45-50 minut. Bochenki stygną wyjęte z fremek, odwrócone do góry dnem. Zimne pakuję do torebek… Czytaj więcej »

Jan
Jan
7 lat temu

Od 2. lat robię sam chleb razowy na zakwasie w warunkach domowych. To doprawdy nie jest problem. Kwestia tylko codziennego pilnowania zakwasu w piekarniku i…….posiadania zapasu żarówek podświetlenia piekarnika….ale za to jaki smak…….

Agnieszka Kurman
Agnieszka Kurman
7 lat temu

Ja kupuję chleb żytni w Lidlu – taki w kromkach. Skład: 35,2% ziarna żyta łamane, woda, 21% zakwas żytni (10,5% mąka żytnia razowa – w zakwasie żytnim, woda), 15,8% mąka żytnia razowa, ziemniak suszony, sól

Mateusz Żłobiński

no takie w kromkach są jak najbardziej ok 🙂

Anna Nadolna
Anna Nadolna
8 lat temu

Pyszny chleb dobrej jakości można kupić w małym sklepie ekologicznym przy placu Narutowicza ale jest tylko w określone dni

Tom
Tom
8 lat temu

Mąka biała czyli jaka? Jak można porównywać wartości odżywcze gotowego produktu (baton) i surowca (mąka). Należy pamiętać, że chleb nie powstaje jedynie z mąki.

Tom
Tom
8 lat temu
Reply to  Tom

Proszę o informację jaki typ mąki został opisany w powyższym artykule (jako biała mąka)?

Dominika Piwońska
Dominika Piwońska
8 lat temu
Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu

można tutaj troszkę zmanipulować danymi w aplikacji, osiągniesz 44% żelaza, jeśli – weźmiesz pieczywo w pełni razowe (a bardzo trudno o takie, chyba, że kupisz pakowane lub samemu zrobisz)– jednocześnie musi być na zakwasie (bo on neutralizuje negatywny wpływ kwasu fitowego, który bardzo źle wpływa na wchłanialność żelaza)– tylko pod warunkiem, że jesteś mężczyzną – bo kobiety mają ponad 2-krotnie większe zapotrzebowanie na żelazo– tylko, gdy zjesz to pieczywo z bardzo dużą ilością warzyw – bo dzięki witaminie C w warzywach poprawisz wchłanialność żelaza – a podana w aplikacji wchłanialność (z tego co na szybko obliczyłem) jest ustalona na bardzo wysokim poziomie (raczej żelaza hemowego) Jeśli spełnisz te wszystkie punkty, 100 gramowe pieczywo faktycznie będzie mogło mieć 44% żelaza 🙂 Jeśli chodzi o wapń – zapomnij o takiej ilości wapnia… Czytaj więcej »

Zosia
Zosia
7 lat temu

Zosia

Magdalena Dudzik
Magdalena Dudzik
6 lat temu

Na szczęście powstają małe rzemieślnicze piekarnie – polecam gorąco Zaczyn w Krakowie! Świetne pieczywo, w dodatku 100% roślinne.
https://www.facebook.com/pi

Agata
Agata
5 lat temu

W Krakowie dobry chleb ma też Pochlebstwo na zabłociu 🙂

Julia
Julia
6 lat temu

No i pisz, prostuj, informuj, a tu takie gnioty wstawią taki artykuł
https://portal.abczdrowie.p
Smutne to.

Darth Kurczak
Darth Kurczak
6 lat temu

Co myślisz o chlebie PANO z biedronki?
Skład: żyto krojone 34,6%, woda, zakwas żytni 20,4%(woda, Mąka żytnia), mąka żytnia razowa 15,2%, płatki ziemniaczane, sól.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Darth Kurczak

jak najbardziej ok 🙂

Tomcio
Tomcio
6 lat temu

Zakwas jest bardzo zdrowy, ale nie bardzo rozumiem pomijanie drożdży. Przecież drożdże też mogą mieć znakomite efekty zdrowotne.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Tomcio

bardziej chodzi o neutralizację kwasu fitowego, zakwas dobrze go neutralizuje dzięki czemu jest większa przyswajalność części składników mineralnych, m.in. żelaza

Krystyna
5 lat temu

Piekarnia Czarny Chleb w Poznaniu na Dąbrowskiego (niedaleko rogu z Kochanowskiego)- tylko zakwasy i tylko mąki Bio!

Anna
5 lat temu

https://www.prachleb.pl/o-nas/, znajomi pieką wartościowy odżywczy chleb, polecam

Lukasz
Lukasz
5 lat temu

Co myslisz o chlebach tej firmy:
https://www.foodforlife.com/about_us/ezekiel-49

Karol
Karol
5 lat temu

Hej, dlaczego zatem cronometer pokazuje, że jedna bułka kajzerka (60g) ma całkiem sporo wartośći? screen tabelki: http://prntscr.com/obnlyk

Monika
Monika
5 lat temu

Piekarnie Putka w Warszawie maja taki chleb pełnoziarnisty: mąka ŻYTNIA z pełnego przemiału (60%), woda, sól. Jest to chleb na wage. Pozdrawiam

Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

W piekarni oskroba znalazłam chleb o takim składzie: Mąka żytnia razowa 30,8%, woda, mąka żytnia 20%, zakwas żytni 17,8% (woda, mąka żytnia), sól. A u putki: mąka ŻYTNIA 65% (w tym mąka ŻYTNIA razowa 39%), woda, sól – czy jest ok czy powinna być sama mąka razowa?

Anhelinaaa
Anhelinaaa
5 lat temu

Witam,
Czy mogłabym prosić o porównanie różnych rodzajów mąk? 🙂

Tomek
Tomek
5 lat temu
Marzena
Marzena
4 lat temu

To ja podrzucę mój sposób na prawdziwy, zdrowy pumpernikiel czyli chleb wyłącznie z razowej mąki żytniej. Potrzebny jest zakwas z mąki żytniej z wodą, jest pełno przepisów ale jeśli ktoś nie miał czasu zrobić to nada się nawet zakwas sklepowy na żur. Ostrzegam że do jego upieczenia niezbędny jest wolnowar i żaroodporne naczynie które się w nim zmieści ponieważ chleb ten praktycznie gotujemy przez 12 godzin w temperaturze ok 100 stopni. Bierzemy ok. 1 kg mąki żytniej razowej, do tego 1,5 łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki drożdży suchych oraz 4 kopiaste łyżki pasty z daktyli ( zblendowane daktyle z niewielką ilością wody). Mieszamy to wszystko i dodajemy tyle zakwasu aby ciasto przypominało gęstą kleistą pastę. Na tym etapie można dodać nasiona kminku lub słonecznika. Zostawiamy przykryte… Czytaj więcej »

Łukasz
Łukasz
4 lat temu

2-3g białka na kilogram 2-3g węgli na kilogram >1g tłuszczu na kilogram dodajcie do tego treningi siłowe oraz aeroby a gwarantuje ze bedziecie czuć sie swietnie i wyglądac dobrze nawet po białym chlebie 🙂

Michał
Michał
4 lat temu

Szanowni Państwo nie przesadzajcie z tym pieczywem z mąki z pełnego przemiału. Człowiek nie ma tak długiego przewodu pokarmowego jak roślinożercy którzy trawią każdą ilość błonnika roślinnego. My ludzie mamy krótki przewód pokarmowy bardziej podobny do mięsożerców. Skoro nasi przodkowie uznali, że najlepsza mąka do pieczenia chleba to ta która posiada indeks w granicach 700 – 800, to trzeba to uszanować. Ja dla mojej rodziny piekę chleb z takiej mąki żytniej i pszennej na zakwasie z dużą ilością zmielonych ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego, orzechów włoskich, czarnuszki, china oraz ziół prowansalskich od kilku lat na tym samym zakwasie w piekarniku elektrycznym. Pychota. Pozdrawiam

Kasia
Kasia
4 lat temu
Reply to  Michał

Ja z kolei nie mogę jeść chleba na zakwasie ponieważ jest dla mnie za ciężki źle się po nim czuje. Czy macie jakąś alternatywę?

mamma
mamma
4 lat temu

Z tym prawdziwie razowym chlebem to nieporozumienie.
Każdy, kto piecze chleb wie, że nie da się upiec pieczywa z samej mąki razowej.

Michał
Michał
3 lat temu
Reply to  mamma

Oczywiście, że da się upiec tylko ma gorszą konsystencję i smak (twardy, rozwala się etc.). Musimy się po prostu zdecydować nam czym nam zależy

Urszula
Urszula
3 lat temu

Piekarnia Grzybki w Warszawie i okolicy: 1. razowy na zakwasie sprzedawany na kromki, 2. z ziaren i mąki żytniej na zakwasie, 3. z samych ziaren
Warszawiacy zapewne znają Grzybki… oczywiście mają i inne pieczywo mniej zdrowe 😉

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Wyhodowałam sama zakwas i od miesiąca piekę swój razowy chleb z ekologicznej mąki żytniej! Jestem zaskoczona jakie to proste! Spróbujcie! Wyjdzie na zdrowie! I o wiele taniej i smaczniej!

Barbara
Barbara
3 lat temu

Piekę chleb sama, na zakwasie suszonym /duża wygoda/ ale z dodatkiem drożdży, tez suszonych zresztą, bo nie mogę znalezć przepisu na chleb pieczony wyłącznie na zakwasie suszonym. Może coś o tym wiecie?

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Witam wszystkich, Ja kupuję mąkę orkiszowy biały typ 450 i 700 😊. Najlepsze upiekę domowe chleba i ciasta pyszne orkiszowy niż zwykły mąki. Proszę uważajcie że ktoś mają we (krwi grupę 0) ten nie polecam nabiał i pszenicy. Dziwna że Doktor itp lekarze wszystkie wstyd fałszywe oraz dietetyki nic nie mówili o grupę krwi 0, A,B,AB. Nie dawno się przekonałam i jestem osoba niesłysząca. Naprawdę że ludzie strasznie nie uczciwy. A inny ludzie bardzo mają ucierpią w jelicie nadwrażliwość i stresy! Trzeba myśli o pozytywne i przecudownie z moją Pieska Golden retriever z nim codziennie poszli na spacer do parku po prostu pozytywne. Pozdrawiam Serdecznie😊

Agata
Agata
3 lat temu

A chlebek Probody z Herta?

Aneta
Aneta
3 lat temu

A co z chlebem z nasion? Platki owsiane, slonecznik, siemie lniane, kurkuma, blonnik( babka plesznik) i inne dodatki wedlug uznania( raz dawalm tez kielki rzodkiewki) i woda. I cala filozofia. Jesli ja dalam rade, to na pewno kazdy da. Moja 8-letnia corka Julia uwielbia ten chleb. Ja tez z reszta

Kaziu
Kaziu
10 miesięcy temu
Reply to  Aneta

Olej z siemienia, czarnuszki czy pestek dyni wolno spożywać tylko na zimno. Czy wiadomo na pewno, że dodanie tych nasion do ciasta i wypiekanie w wysokiej temperaturze jest zdrowe dla konsumenta? Ja bym nie ryzykował

Monika
Monika
2 lat temu

Piekarnia Zębowo pod Poznaniem. Też piekę sama na drożdżach pełnoziarnisty

Monika
Monika
2 lat temu

Piekarnia Zębowo

monstera
monstera
2 lat temu

Dlaczego chleb żytni na zakwasie jest oznaczony jako niekorzystny?

Antonina
Antonina
2 lat temu

Ja równiez piekę, ale dla zabieganych polecam chleb żytni 100% na zakwasie z piekarni Geth. Skład czyściutki : mąka żytnia 720, woda, zakwas, sól, drożdże

Zobacz również
mail facebook instagram