Która kasza jest najzdrowsza?

Która kasza jest najbardziej wartościowa, a którą warto odłożyć na bok? Porównanie 9 kasz.

Nie jestem wielkim fanem zbóż. Przede wszystkim jednak krzywo patrzę na zboża pod postacią pieczywa. Forma ta nie sprzyja jedzeniu warzyw, na kanapce zmieści się raptem kilka plastrów pomidora 😉 Do tego dochodzi tragiczna jakość pieczywa kupnego, robionego na drożdżach i z prawie samej białej mąki (nawet pieczywa razowego). Sprzyja to m.in. anemii i generalnie słabszej formie.

Inaczej jest z kaszami. Ich forma jest już o wiele praktyczniejsza i o wiele łatwiej w ich towarzystwie jeść różnorodnie. Czy jednak same kasze są wartościowe? I tak i nie. Są dobrym dodatkiem, mają odpowiednią ilość większość składników, nie jakieś ogromne ilości, ale wystarczające. Nie powinny jednak według mnie stanowić podstawy diety. Prawie wszystkie zboża (i kasze) pozbawione są wapnia i potasu, dwóch kluczowych składników. To właśnie przez dietę opartą na zbożach dochodzi zalecenie, aby pić każdego dnia mleko. Po prostu nie zbilansujemy wapnia innymi produktami, jedząc głównie zboża. Jednak jako dodatek do warzyw – są jak najbardziej w porządku 🙂

Poniżej znajdziecie tabelkę, która porównuje ze sobą 9 kasz: kaszę mannę, kuskus, jęczmienną, bulgur, jaglaną, gryczaną, kuskus razową, quinoę i amarantus. Tabelka pokazuje gęstość odżywczą każdego składnika. Wszyscy, którzy posiadają moją książkę „Dieta odżywcza”, doskonale wiedzą o co chodzi, dla wszystkich innych postaram się pokrótce to wyjaśnić.

Wyjaśnienie gęstości składników

Gęstość odżywcza mówi nam o tym, ile danego składnika dostarczymy sobie zjadając 2000 kcal danego produktu. Przykładowo, zjadając 2000 kcal kaszy manny, dostarczymy sobie 143% dziennej dawki witaminy B1. Ilość 2000 kcal jest wartością umowną, w rzeczywistości chodzi o ilość składników w 1 kcal produktu. Ilość 2000 kcal jest jednak praktyczna, ponieważ jest to zbliżona ilość kalorii, jaką zjada 30-letnia kobieta, a to właśnie dla niej odnoszą się wszystkie podane niżej dane. Czemu 30-letnia kobieta? Bo ma stosunkowo najwyższe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, krótko mówiąc, jeśli dla niej będzie wystarczająco dużo – będzie ok również dla innych grup. Podsumowując, jeśli dany składnik ma gęstość powyżej 100% oznacza to, że jego ilość jest wystarczająca, bo zjadając dzienną potrzebną ilość kalorii dostarczymy dzienną zalecaną ilość składnika. Bilans jest tutaj dodatni. Średnia gęstość odżywcza jest to natomiast średnia z 21 witamin i minerałów i mówi o ogólnej wartości danego produktu.

Przykładowo – Kasza manna ma średnią gęstość witamin i minerałów 52% – oznacza to, że zjadając jej 2000 kcal, dostarczymy średnio 52% dziennej dawki wszystkich witamin i minerałów, w tym wypadku 65% dziennej dawki witaminy B5, 44% witaminy B6, 85% magnezu, itd. – 52% to średnia (ucinana) z 21 witamin i minerałów. Jest to wartość, która znakomicie pokazuje, jak duża jest ilość (zagęszczenie) witamin i minerałów w danym produkcie lub daniu.

Dla lepszej czytelności na grafikę można kliknąć i otworzyć ją w nowym oknie:

Inne witaminy

Kasze nie zawierają witamin A, C, E, K i D. Małym wyjątkiem jest quinoa, która zawiera pewne ilości witaminy E (gęstość 70%).

Odstaw kaszę mannę i kuskus

Dwie kasze warto odłożyć zupełnie na bok. Jest to kasza manna i kuskus. Być może wielu z Was dziwi się teraz: kuskus? Kasza kuskus nie jest tak naprawdę kaszą, a makaronem w postaci kulek. Makaronem z białej mąki. Niestety jej wartość jest taka sama jak białej mąki lub kaszy manny. Zabawne jest to, że jeśli zaczniecie szukać informacji o tej kaszy, napotkacie na same jej zalety. Przeglądając internet można odnieść wrażenie, że jest to pokarm Bogów 😉 Niestety w rzeczywistości kasza ta jest równie mało wartościowa, jak strony, które ją pozytywnie opisują. Jest jednak wyjście z tej sytuacji, mianowicie kasza kuskus razowa, ma ona skład razowego makaronu i jak na kaszę jest bardzo wartościowa.

Przeceniana kasza jaglana

Najbardziej przecenianą kaszą jest według mnie kasza jaglana. To nie jest tak, że odradzam jej używania, sam jej używam np. do słodkości (np. robię z niej budyń). Wiele osób traktuje ją jednak jako antidotum na wszystko. W rzeczywistości jednak ma bardzo przeciętny skład oraz nie ma kluczowych składników – wapnia, żelaza i potasu. Ma też niedużo kwasu foliowego. Dieta oparta na dużych ilościach kaszy jaglanej może prowadzić więc do anemii. Ma również mało błonnika – być może jest to powodem, czemu wiele osób dobrze się po niej czuje – jest po prostu lekka. Brak błonnika jest jednak jej wadą, a nie zaletą.

Indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny ma kasza jęczmienna (30) oraz amarantus (35). Średni ma quinoa (40), kasza gryczana (50), kuskus razowy (50) oraz bulgur (50). Wysoki indeks mają natomiast manna (60), kuskus (60) oraz kasza jaglana (70). Jest to kolejny powód, aby nie przesadzać z kaszą jaglaną 🙂

Pseudozboża

Najbardziej wartościowe są pseudozboża. Czyli kasza gryczana, quinoa (komosa ryżowa) i amarantus. Mają nie tylko większą gęstość witamin i minerałów, ale też pełnowartościowe białko, tzn. zawierają odpowiednią ilość wszystkich aminokwasów egzogennych. Bardzo chciałem pokazać Wam skład kaszy gryczanej niepalonej, niestety w bazie USDA nie ma jeszcze tej kaszy. Na pewno gęstość jej jest nieco wyższa od palonej, pewnie o jakieś 10-15%.

Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture)

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
68 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Luki
Luki
5 lat temu

No spoko, tyle że kaszy nie je się dla wapnia czy potasu. Od wapnia są brokuły, sezam np. Od potasu wszystkie inne owoce i warzywa jak np banany. Jaglana przeceniana, ale jest to pierwsza kasza naszych ojców i praprzodków. Słowianie się nią zajadali. Jest najbardziej alkaiczna czyli odkwaszająca. W efekcie oczyszcza organizm z toksyn, nadmiaru śluzu i alkalizuje krew. Jaglanka na sniadanko musi być, no chyba że ktoś woli kanapki z białego chleba, tłuszcz w postaci masła i kupną szynkę to jego wybór. Szkoda, że zabrakło kaszy gryczanej białej, czyli niepalonej. Do tej pory zajadałem się zwykłą, ale o wiele… Czytaj więcej »

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Luki

Kasz nie je się dla wapnia i potasu, pełna zgoda 🙂 Dlatego warto pamiętać, że są to dobre dodatki do diety, a nie jej podstawa 🙂 Mi też szkoda, że nie ma danych niepalonej i też ją bardziej preferuję 🙂

Chomik
Chomik
5 lat temu

Że kasze „są to dobre dodatki do diety” ? chyba sie komuś cos myli, kasze to podstawa a reszta to dodatki, np mak do suplementowania wapnia, czy seler naciowy dla potasu, halo gdzie góra a gdzie dół.

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

Trzeba uaktualnić wiedzę. Nawet instytucje jak IŻŻ, WHO a więc instytucje będą elementem współczesnej nauki żywieniowej, medycyny wskazują, że warzywa i owoce to podstawa piramidy żywieniowej a kasze, pieczywo to stopień kolejny.

Chomik
Chomik
5 lat temu
Reply to  TomJ

to jedz same, albo w wiekszości warzywa i owoce to one będą Twoją podstawą. To jest tak zwany witarianizm(na 100%, albo w jakims konkretnym % np: 60%). Mniej niż 1 % ludzi. Wskazuje to co faktycznie jest dla pozostałych 99%. Żeby odrzucić ryż, chleby, ziemniaki i zamienić je na kasze, które są zdrowsze.

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

Procenty (1 i 99), które podałeś pochodzą z nauki zwanej sufitologia stosowana, ale nie będę się czepiał to fajna nauka jest:)Istotą witarianizmu są pokarmy bez obróbki termicznej a że przy okazji wychodzi, że będą to zazwyczaj warzywa i owoce to inna sprawa. Ale tatar też jest witariański.Ja napisałem, że warzywa i owoce są przed kaszami, zbożami, itd. nic poza tym. Takie podejście nie skreśla kasz, nie skreśla mięsa i nie skreśla obróbki termicznej.Napisałem co zalecają instytuty żywieniowe i są to zalecenia dla wszystkich ludzi nie dla jakiegoś procenta (zalecenia IŻŻ, WHO).Że kasze zdrowsze od chleba to jasne. Ale, że zdrowsze… Czytaj więcej »

Chomik
Chomik
5 lat temu
Reply to  TomJ

Operujemy na innej definicji co jest podstawą. Dla mnie podstawą w diecie jest to co musibyć codziennie dostarczane absolutnie, a dokładniej: kalorie, podstawą kalorii są ziemniaki, ryże, makarony, chleby, kasze w takaim układzie. Ziritowało mnie, spychanie kasz przez autora bloga do rolu drugorzednej, podczas gdy one i tak już są dostatecznie ignorowane przez ciemną mase na rzecz ryżów, makaronów i chlebów i ziemniaków (ziemniaki niestety nie sa tak super bo karmią zła flore, co mozna zaobserować np: wieksze procesy gnicia zauwazalne przy wydalaniu objawiajace sie o wiele gorszym zapachem naprzykład, względem jeśli jeść tylko ziemniaki na obiady, a tylko kasze… Czytaj więcej »

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Chomik

O wiele bardziej opłaca się jeść strączki jako uzupełnienie kalorii w diecie – i to one według mnie powinny stanowić podstawę razem z warzywami, a nie kasze.

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

Nie do końca mamy inne definicje. Co prawda nie liczę kalorii i o nich nie myślę, ale pisząc, ze coś jest podstawą zakładam, że zjada się tyle tego iż będzie to też główna baza kaloryczna.U mnie warzywa stanowią taką bazę w powyższym rozumieniu – tzn. stanowią większość lub bywają dni, że będzie to takie 50/50 razem ze „zbożowatymi” (w to wliczam, zboża, kasze, ryż, pseudo-zboża). Nurtuje mnie dlaczego odrzucasz ryż i uważasz go za coś złego i za coś innego niż kasze. Nie sądzę, że ryż jest „dalej” botanicznie od jaglanej czy jęczmiennej niż one obie między sobą. Dla mnie… Czytaj więcej »

Chomik
Chomik
5 lat temu
Reply to  TomJ

:)) Ja choćbym zjadł całą miske warzyw to zdechne z głodu chyba:) Musibyć 200g(przed gotowaniem) czegoś solidnego kasza jaglana najada mnie najbardziej (tu autor tez pisze, że jest lekka, według jakich kategorii:) według najadania jest najcięższa, najlepiej najada:)) w myśl 100g tego czegoś solidnego to 300-400kcal, nie jestemw stanie przejeśc tyle warzy, zeby sie tak dostarczyć, jak 250g kaszy z sosem i surówka to jakies 1-1,5KG dla żołądka na posiłek, i wcale nie jestem pasi brzuchem, 182/72kg Ryż jest może i spoko pod jednym warunkiem, że sie go umie ugotować, rozgotowany to zagłada, i kolejkowanie problemów z insuliną itp, kiedyś… Czytaj więcej »

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

200g warzyw przed gotowaniem to wyjdzie przekąska.Mój obiadowy jednogarnkowiec warzywny to ok. 600g po ugotowaniu.Kasze, ryże, itp. też u mnie są ale nie jako góra kaszy + dodatek warzywny tylko jako równoprawny składnik. Jak są tam jeszcze 4 jakieś warzywa to każdego będzie ok 1/5 w tym także kaszy.Od początku zakładałem, ze prowadzimy dyskusję dietetyczną a nie agitację:) I na pewno będę jadł ryż (mój ulubiony to czerwony) a ty jeść go nie będziesz, dziwne by było gdyby którykolwiek z nas zmienił zdanie.Ten ryż jest u mnie max 1 w tygodniu, tak jak gryczana będzie raz w tygodniu, będzie też… Czytaj więcej »

Chomik
Chomik
5 lat temu
Reply to  TomJ

Bardzo ładnie jesz, pochwały godne, ryż czerwony raz w tygodniu to nie koszt.200g to odnosnie tylko tych gestych energetycznie rzeczy pisałem. Warzy boje sie ile musiałoby byc zeby sie najeść skoro kaszy musze meic 200-250g

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

Wskazałeś ważny aspekt – koszt/ekonomia.
Czy kasze to faktycznie przede wszystkim aspekt zdrowotny czy potrzeba ekonomiczna.

Chomik
Chomik
5 lat temu
Reply to  TomJ

czemu dziwne? nie implikujmy jakiegos straszliwego zakucia, jak się dowiaduje czegoś nowego to potafie zaimplementować, tylko krowa nie zmienia zdania.

TomJ
TomJ
5 lat temu
Reply to  Chomik

W sumie trochę racji. Co prawda, krótka dyskusja na czacie nie wpłynie od razu na zmianę moich decyzji, ale może zainspirować do dalszych poszukiwań.

Ja w sumie też mocno zmieniłem moje żywienie zainspirowany książka o niebieskich strefach.

Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu
Reply to  TomJ

Badani rosyjskich naukowców potwierdziły, że ziemniaki i ryż nie są dobre ani zdrowe dla człowieka. Ziemniaki zawierają trującą solaninę. Pozatum zarówno ziemniaki, jak i ryż działają otępienie na nasz mózg. Zdecydowanie kasze są lepszym wyborem niż ziemniaki. Dawniej narody słowiańskie czyli nasi pradziadowie jedli rzepę, która była ich podstawą wyżywienia. A później Bona sprowadziła ziemniaki do naszego kraju, gdzie zastąpiły naszą rzepę, która była znacznie cenniejszym i zdrowszym warzywem niż ziemniaki.

Marta
Marta
5 lat temu

Ja też to zauważyłam, że w każdym miejscu w sieci chwali się kuskus XD super merytoryczny tekst, czekam na strączkowe!

TomJ
TomJ
5 lat temu

Bardzo fajne zestawienie, naprawdę super. Ale musi być i ale 🙂
Szkoda, że na 9 kasz znalazło się miejsce dla 4 pszenicznych a nie ma w ogóle ryżu.
Zaraz ktoś powie, że ryż to nie kasza. Racja, ale kasza jaglana to tak naprawdę też nie kasza tylko krupa, podobnie komosa czy amarantus. Dla mnie ryż znajduje się w tym samym zakresie kulinarnym i jak szukam takiego dodatku to się zastanawiam np. gryczana czy ryż, itd.

Czekam na strączki:) Mam nadzieje, że uda się uwzględnić i wszystkie soczewice i tycznego jasia, mung, czerwoną czy czarną, itd. Tu powinno pęknąć 10 szt.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  TomJ

Zrobię osobne porównanie ryżów, porównanie białego, basmati, dzikiego, czerwonego itd. Stąd brak ryżu w tym zestawieniu 🙂 Ze strączków będzie 10, ale z fasoli będzie tylko mung, biała i kidney, będzie natomiast osobne zestawienie dla wszystkich fasoli, bo jest ich naprawdę sporo 🙂

TomJ
TomJ
5 lat temu

Czy te tabele dla ryżów i strączków będą takie same jak dla kasz? To znaczy czy będzie można je porównać między sobą?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  TomJ

Tak 🙂

Kosa Kosa
Kosa Kosa
5 lat temu

W zestawieniu brakuje ogólnodostępnej kaszy orkiszowej.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Kosa Kosa

Podaję dane orkiszowej 🙂
Jej średnia gęstość odżywcza to 136%, byłaby więc całkiem wysoko w zestawieniu.
B1 – 147%
B2 – 43%
B3 – 288%
B5 – 126%
B6 – 97%
kwas foliowy – 51%

wapń – 16%
żelazo – 162%
magnez – 248%
fosfor – 336%
potas – 48%
miedź – 375%
mangan – 952%
selen – 114%

białko – 188%
błonnik – 219%
węglowodany – 319%
LA – 52%
ALA – 31%

tryptofan – 256%
treonina – 215%
izoleucyna – 282%
leucyna – 247%
lizyna – 104%
metionina i cysteina – 300%
fenyloalanina i tyrozyna – 327%
walina – 275%
histydyna – 249%

Kosa Kosa
Kosa Kosa
5 lat temu

Dzięki za odpowiedź i informacje bardzo się przydały 🙂

Grazyna
Grazyna
4 lat temu

No właśnie brakowało mi wiadomości o orkiszu i warto było dalej czytać. Dziękuję i już skopiowałam do moich dokumentów.

TomJ
TomJ
5 lat temu

Rozpisałem się w tym temacie, więc nowy wątek.

Czytam bloga od dawna i czytałem kiedyś twój wywód dlaczego kcal a nie gramy, ale nadal tego nie czuję. Jak stanę nad garnkiem i będę chciał dorzucić kasze to nie będę się zastanawiał ile kcal mam dorzucić tylko dorzucę np. 120g i nie ma znaczenia czy będę dorzucał jęczmienna, gryczaną czy komosę we wszystkich przypadkach dorzucę 120g.
Do gramów na pewno cię nie przekonam, ale może uda ci się wcisnąć jeszcze 1 wiersz do tabelki gdzie będzie dane i gramów potrzeba na te 2000kcal.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  TomJ

Będzie podana gęstość w takiej postaci w atlasie odżywczym, jeśli Cię to pocieszy 🙂 Do obliczeń samemu, ile dostarczymy składników, faktycznie wygodniejsze są gramy, jednak do porównania faktycznego składu nic nam nie mówią.

Każda z poniższych ilości ma 2000 kcal:
556 g suchej kaszy manny (czyli waga przed ugotowaniem)
532 g suchej kaszy kuskus
585 g suchej kaszy bulgur
529 g suchej kaszy jaglanej
578 g suchej kaszy gryczanej
568 g suchej kaszy kuskus razowej
543 g suchej kaszy quinoa
539 g suchej kaszy amarantus

Agata Warynska
Agata Warynska
5 lat temu

Kuskus razowy na tak wysokim miejscu? To jestem zaskoczona. Nie lubię go niestety. A nie produkuje się go z pszenicy?

zaanka
zaanka
5 lat temu

Szanowny Mateuszu a ja chciałabym fajny przepis jak wykorzystać amarantus w codziennej diecie z uwzględnieniem najmłodszych domowników 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  zaanka

przekażę Agnieszce 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Dołączam się do pytania , bo jakoś niedawno odkryłam amarantus oraz to , że jest wysoko w rankingu. Kupiłam też mąkę z amarantusa i też jestem ciekawa co fajnego można z niej zrobić lub do czego dodać.

sts
sts
5 lat temu

Uparłeś sie z ta gęstością odżywczą(kto zjada 2000kcl kaszy manny?), a ja nadal nie wiem co i ile dostarczam zjadając 100g kaszy gryczanej na obiad?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  sts

będzie to wyliczone dla każdego produktu w atlasie odżywczym 🙂

Dariusz
Dariusz
5 lat temu

A co z kasza orkiszowa ?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Dariusz

Dane kaszy orkiszowej:
Jej średnia gęstość odżywcza to 136%, byłaby więc całkiem wysoko w zestawieniu.
B1 – 147%
B2 – 43%
B3 – 288%
B5 – 126%
B6 – 97%
kwas foliowy – 51%

wapń – 16%
żelazo – 162%
magnez – 248%
fosfor – 336%
potas – 48%
miedź – 375%
mangan – 952%
selen – 114%

białko – 188%
błonnik – 219%
węglowodany – 319%
LA – 52%
ALA – 31%

tryptofan – 256%
treonina – 215%
izoleucyna – 282%
leucyna – 247%
lizyna – 104%
metionina i cysteina – 300%
fenyloalanina i tyrozyna – 327%
walina – 275%
histydyna – 249%

Sebastian
Sebastian
5 lat temu

bardzo wartościowe zestawienie. a mam pytanko/ propozycję. czy dało by się uwzględnić dokategoryzować „wskaźnik” dla składników krytycznych z perspektywy diety roślinnej? Takich jak np. wapń, żelazo, cynk, lizyna. Miedź i mangan z kolei można pomimąć z uwagi na powszechną obecność – niepotrzebnie „podkręcają” wynik końcowy

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Sebastian

Dzięki 🙂 Wskaźnik nie bierze pod uwagę wartości skrajnych, więc często np. mangan jest pominięty 🙂 Jeśli chodzi o składniki krytyczne – byłby to raczej wapń i cynk, żelazo i lizyna są powszechnie występujące i wbrew powszechnemu mitowi dieta roślinna jest w nie bardzo bogata 🙂 Polecam teksty na blogu o najlepszych źródłach roślinnych cynku i wapnia 🙂

Mefka
Mefka
5 lat temu

Czy przepisy w ksiazcze czy blogu sa rowniez zasadowe? Nadaja sie do odkwaszenia organizmu?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Mefka

pomijając kwestię, że odkwaszanie organizmu jest mitem nie związanym w żaden sposób z nauką, potwierdzam – przepisy są w większości zasadowe 🙂

Mefka
Mefka
5 lat temu

Dlaczego to mit? Mozna rozwinac temat?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Mefka

faktycznie jedne produkty działają zasadowo, inne kwasowo, nie wiadomo jednak w jakim stopniu wpływa to na nasz organizm, wiemy natomiast, że nie można mieć zakwaszonego organizmu, tzn. można, ale jest to stan wyjątkowy i zagrożony utratą życia. Organizm człowieka na szczęście sam reguluje równowagę kwasowo-zasadową, więc o ile nie ma Pani kwasicy (a tutaj to już szpital), nie zmieni Pani tej równowagi dietą. Co innego – akurat produkty zasadowe to te, które mają najwięcej składników odżywczych i generalnie ich powinno być w diecie najwięcej. Stąd może dużo osób po przejściu na dietę zasadową o wiele lepiej się czuje. Nie ma… Czytaj więcej »

Mefka
Mefka
5 lat temu

Rozumiem, dziękuje za wyjaśnienie. W takim razie jak ocenia Pan domowy test z sodą oczyszczoną na sprawdzenie poziomu zakwaszenia żołądka? Niejednokrotnie też czytałam o metodach leczenia sodą

Asiaaa
Asiaaa
5 lat temu

a jak wygląda sytuacja z kaszą owsianą ??

Katarzyna
Katarzyna
5 lat temu

A jak wypadają w takim razie makarony pełnoziarniste (jak np. te od Lubelli)? Czy ich wartość odżywcza jest zbliżona do razowego kus kusu?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Katarzyna

Dokładnie tak jak kasza kuskus razowa, bo to z tej samej mąki durum 🙂

Adam
Adam
4 lat temu

A jak mają się do tego zboża w formie płatków?
Na ile są mniej wartościowe?

Wiki
4 lat temu

Nie wiem jaka jest najzdrowsza ale moja ulubiona to kasza bulgur. Odkryłam ją w ubiegłym roku. Robię z niej najczęściej sałatkę w sezonie letnim, dodając zielone szparagi, ser feta, suszone pomidory i posiekaną pietruszkę . Petarda!! 🙂 Z innymi kaszami sałatki aż tak dobrze mi nie smakują. Ewentualnie jeszcze jaglana daje radę.

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Gryczana syf totalny pryskana randapowcami żeby kombajn mógł ją wykosić jaglan też różnie ale już lepsza

Grazyna
Grazyna
4 lat temu

A gdzie mąka i kasza orkiszowa?Ja z nich korzystam od pewnego czasu i czuję się dobrze.Z tej mąki robię to samo co z pszennej.

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

a gdzie coś na temat kaszy orkiszowej?

Kaśka
Kaśka
4 lat temu

kasze to był koszmar mojego dzieciństwa, a potem życia studenckiego. Zawsze rozgotowane, i jakieś takie bez smaku. Nie miałam tez na nie pomysłu, a jedynie w gołąbkach albo w jakimś „bałkańskim kociołku” mi smakowały. Wielkie dzięki twórcom gotowych mieszanek kasz. Co prawda sama muszę myslec o dodatkach ale przynajmniej mam nierozgotowane posiłki 🙂 Z ulubionych to quinoi i bulgur a najlepiej 2 w 1 🙂

Bart
Bart
4 lat temu
Reply to  Kaśka

z gotowców to używałem tylko tych w 90sek. Bardzo przydatna sprawa la zabieganych, i dla matołków kulinarnych jak ja 🙂

Kaśka
Kaśka
4 lat temu
Reply to  Bart

no ja też używam najczęściej te gotowe w 90sek. bo jest spory wybór i jest najlepszym rozwiązaniem jak się śpieszę na zajęcia 🙂

Ape
Ape
3 lat temu

A gdzie kasza orkiszowa??

Dorota
Dorota
3 lat temu

„Kasza jaglana jest lekkostrawna i może być podawana osobom, które mają problemy żołądkowe. Zaleca się rozszerzanie diety niemowląt od kaszy jaglanej, wprowadzając ją jako pierwszy produkt zbożowy. Kasza jaglana pomaga w trakcie przeziębienia, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacząco skrócić czas infekcji. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Posiada odczyn zasadowy, przez co neutralizuje toksyny pochodzące z jajek, alkoholu, kawy, słodyczy i produktów z mąki pszennej. Kasza jaglana to prosty sposób na detoks organizmu, zamiast soków… Czytaj więcej »

Hanna
Hanna
2 lat temu

Szkoda ,że nie uwzględniono kaszy gryczanej nieprazonej, która wg wielu źródeł jest lepsza od prażonej i coraz bardziej popularna

Maciej
Maciej
2 lat temu

Cześć, świetne porównanie ale zastanawiam mnie jeszcze – kasza bulgur, kasza orkiszowa, czy też kasza jęczmienna. Czy ich brak oznacza, że są raczej w dolnej części powyższej tabeli jeżeli chodzi o gęstość odżywczą?

Maciej
Maciej
2 lat temu

Cześć,
 
A jak wypada pęczak? Jest polecany czy nie bardzo?
 
 

Paulina
Paulina
2 lat temu

Panie Mateuszu, a manna pełnoziarnista? Będzie tak samo odżywcza jak kuskus razowy?

Monika
Monika
1 rok temu

Jaglana ma faktycznie najwyższy indeks glikemiczny , ale ponoć odśluzowuje organizm. Wielkim entuzjastą tej kaszy jest Pan, który napisał książkę „Jaglany detoks”.

Zobacz również
mail facebook instagram