Makarony sojowe, ryżowe, a może bezglutenowe? Łatwo można uznać je za synonimy zdrowego odżywiania. Niestety, często okazuje się, że wiele z tych produktów ma zdrowie tylko na etykiecie. Na szczęście, narodziła się w Polsce marka, która zmienia sposób myślenia o makaronach i dostarcza prawdziwie odżywcze perełki.
Makarony są pyszne i bardzo wygodne w kuchni. Większość z nas je uwielbia. Kojarzymy je jednak jako małowartościowy dodatek. Są raczej naszym wyrzutem sumienia leżącym na talerzu niż smakołykiem, którym możemy się w pełni delektować. I rzeczywiście, spoglądając na wartości odżywcze większości makaronów, naszym oczom ukazują się pustki. Szukając zdrowych alternatyw, często idziemy w stronę produktów jeszcze mniej wartościowych!
Bardzo się cieszymy, że w całym tym zamieszaniu powstała w Polsce marka, która stanowi zupełnie inną jakość. Mowa o makaronach Novelle.
Tekst ten powstał we współpracy reklamowej z marką Novelle. Makarony te tak bardzo nam się spodobały, że zaprosiliśmy markę do wspólnej salaterkowej podróży 🙂
Nr 1 w Polsce – cała seria wartościowych makaronów
Jeśli mielibyśmy wybrać najlepszą w Polsce markę makaronów, byłaby to właśnie Novelle. Czemu?
- Bazują wyłącznie na strączkach oraz pełnych ziarnach: są to makarony, które bazują na warzywach strączkowych oraz pełnych ziarnach zbóż.
- Duży wybór i różnorodność: nie jest to jeden fajny makaron wśród całej gamy małowartościowych. Marka bazuje wyłącznie na w pełni odżywczych makaronach. Duży wybór pomaga, bo znajdziemy makarony na różne wyzwania, np. pomagające zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi czy o zdrowie układu krążenia. Dodatkowo jedząc wszystkie te makarony zamiennie, nasza dieta będzie pełna przeróżnych zbóż oraz strączków.
- Rzetelnie przygotowana receptura: duży plus dla marki za rzetelne przygotowanie składu makaronów i suplementacji. Marka korzysta z pomocy specjalistów i widać to w odżywczości makaronów. Zapytaliśmy o to markę – niektóre makarony, jak Diabetic, Cardio i Fit, powstały przy współpracy z uniwersytetami. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu pomagał w wyborze składników, a Uniwersytet Rzeszowski przeprowadził badania na ludziach w celu zweryfikowania i potwierdzenia, jak makarony te mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu II, miażdżycy i otyłości. Zostały one wzbogacone w składniki mineralne, które pomagają w profilaktyce tych chorób: Diabetic wzbogacony jest w chrom i cynk, Cardio – cynk i selen, a FIT – wapń i magnez.
- Brak manipulacji i dbanie o wartość odżywczą produktów – przyzwyczailiśmy się już do tego, że marki stosują różne „chwyty”, które mają jedynie dobrze wyglądać. Możemy znaleźć np. na rynku makarony, które reklamowane są jako zdrowe, a same makarony wykonane są głównie z białej mąki, a zdrowe są jedynie niewielkie dodatki. Innym standardem jest reklamowanie makaronów bezglutenowych zrobionych ze skrobi kukurydzianej, jako zdrowych. Tu jest na szczęście inaczej. Bardzo doceniamy!
Porównanie gęstości odżywczej makaronów
W gąszczu makaronów łatwo natknąć się na te, które świecą odżywczymi pustkami. Niestety nawet te powszechnie uznawane za zdrowe, jak bezglutenowe, ryżowe czy sojowe, są praktycznie pozbawione kluczowych składników odżywczych. Przygotowaliśmy porównanie, które pomoże Wam poruszać się po świecie makaronów. Pokazaliśmy też, jak na tle najpopularniejszych makaronów wypadają makarony Novelle.
Poniżej zobaczysz porównanie gęstości odżywczej makaronów. Wyjaśnia ono, jak w rzeczywistości wygląda odżywczość różnych makaronów oraz jak wielka przepaść dzieli niektóre z nich.
Czym jest gęstość odżywcza?
Wskazuje ona, jak duże jest zagęszczenie składników odżywczych w danym produkcie. Pokazuje, jak dużo witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych przypada na 1 kcal produktu.
2000 kcal dziennie – na co je wydasz?
Wyobraź sobie, że masz do wydania każdego dnia 2000 zł. Możesz kupić za nie mało znaczące rzeczy, które przyniosą Ci np. jedynie chwilową przyjemność, a możesz wydać je na rzeczy wartościowe, z których będziesz czerpać korzyści przez długi czas. Podobnie jest z kaloriami: masz do zagospodarowania dziennie np. 2000 kcal. Najbardziej opłaca się wymienić je na pokarmy, które w każdej kalorii będą miały najwięcej wartości odżywczych i będą korzystnie wpływały na Twoje zdrowie długoterminowo.
To właśnie pokazuje gęstość odżywcza. Mówi nam o tym, ile witamin, minerałów i innych składników odżywczych znajduje się w 2000 kcal produktu. Dla jeszcze większej wygody gęstość odżywcza przedstawia wartości odżywcze w odniesieniu do dziennego zapotrzebowania na nie.
Przykładowo gęstość odżywcza tradycyjnego makaronu wynosi 52% – oznacza to, że przyswajając 2000 kcal, dostarczysz sobie średnio 52% dziennej dawki wszystkich wartości odżywczych, w tym wypadku 36% dziennej dawki witaminy B3, 48% witaminy B6, 74% magnezu, 62% cynku itd. 52% to średnia z 22 niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz białka, błonnika, węglowodanów i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Ranking makaronów
Jeśli macie jakieś makarony, które chcielibyście abyśmy dodali do rankingu, śmiało piszcie 🙂 Będziemy go na bieżąco aktualizować. „Ptaszkami” zaznaczyliśmy makarony dostępne w Novelle 🙂
Szczegółowy opis
Poniżej znajdziecie bardziej szczegółowy opis makaronów. Przy każdym makaronie podajemy również wartość indeksu glikemicznego – warto tu dodać, że IG konkretnego makaronu może się różnić w zależności od wielu czynników, wpływ na nie ma nie tylko sam składu makaronu, ale również np. proces produkcji. Podane wartości IG służą jedynie jako orientacyjne.
Makaron sojowy – 17%
Mateusz: nie wiem jak Wy, ale ja przez wiele lat myślałem, że makaron sojowy, to makaron z soi 😉 Gdy kilka lat temu zamawiałem makaron sojowy z warzywami, byłem zawsze zaskoczony, czemu tak bardzo skacze mi cukier i czemu tak bardzo usypia mnie ta potrawa. Myślałem, że problemem są sosy. Dziś wiem, że problemem był sam makaron. Jest on produkowany ze skrobi fasoli mung, batatów lub skrobi ziemniaczanej. Jest to więc niemal czysty węglowodan. Makaron taki potrafi podnieść poziom cukru szybciej, niż cukier!
Tym samym, makaron sojowy ląduje na ostatnim miejscu, jako najgorszy możliwy wybór!
Największe wady:
- wysoki indeks glikemiczny – 95,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- zerowa ilość białka,
- zerowa ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron ryżowy – 25%
Kolejnym makaronem, który jest niemal całkowicie „oczyszczony” z wartości odżywczych, jest makaron ryżowy. Ma mniej wartości odżywczych nawet od białej mąki.
Największe wady:
- średni indeks glikemiczny – 60,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- bardzo mała ilość białka,
- bardzo mała ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron bezglutenowy, kukurydziano-ryżowy – 27%
Wiele osób, które mają problem z tolerancją glutenu, wybiera bezglutenową alternatywę. A najpopularniejsze makarony bezglutenowe mają… dwukrotnie mniej wartości odżywczych od makaronów pszennych! Osobiście uważam, że to skandal, że makarony takie można kupić w sklepach ze „zdrową żywnością”.
Największe wady:
- wysoki indeks glikemiczny > 80,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- mała ilość białka,
- mała ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron pszenny – 52%
Makaron pszenny to najpopularniejszy makaron na polskim rynku. Niestety jego gęstość odżywcza to jedynie 52%. Ma niewielką ilość większości kluczowych wartości odżywczych.
Największe wady:
- wysoki indeks glikemiczny – 70,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- mała ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Zaleta:
- duża ilość selenu
Makaron bezglutenowy kukurydziany – 58%
Tutaj warto zwrócić uwagę na problem, z którym borykają się osoby z nietolerancją na gluten. Chcąc zrezygnować z glutenu, naturalnymi wyborami są makarony: bezglutenowy, ryżowy oraz sojowy. Wszystkie one mają jednak znacznie mniej wartości nawet od oczyszczonej białej mąki. Przerzucenie się na takie makarony sprzyja osłabieniu, w tym anemii. Wiele razy otrzymywałem wiadomości, że po przejściu na dietę bezglutenową pogorszył się komuś stan zdrowia. I zawsze w tle występowały bezglutenowe makarony oraz pieczywa. Dobra wiadomość jest taka, że są na rynku świetne makarony bezglutenowe – m.in. strączkowe.
Największe wady:
- wysoki indeks glikemiczny > 80,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- mała ilość białka,
- mała ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron jajeczny – 64%
Obecność jajek tylko nieznacznie zwiększa wartość odżywczą makaronu.
Największe wady:
- wysoki indeks glikemiczny > 80,
- minimalna ilość witamin z grupy B,
- minimalna ilość składników mineralnych,
- mała ilość błonnika,
- może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Zaleta:
- duża ilość selenu
Makaron jaglany – 92%
Wada:
- wysoki indeks glikemiczny – 70
- niska zawartość błonnika
- minimalna ilość żelaza
Odżywcze makarony
Tutaj kończą się makarony, których warto unikać, a zaczynają się pełnowartościowe. Są tu mniej i bardziej odżywcze makarony. Różnice potrafią być między nimi spore – np. makaron Diabetic ma 2 razy więcej wartości odżywczych niż pełnoziarnity makaron ryżowy. Mimo tych różnic wszystkie te makarony są warte uwagi.
Makaron ryżowy pełnoziarnisty – 90%
Dla wszystkich, którzy lubią makaron ryżowy, dobra wiadomość jest taka, że można kupić również razową jego odmianę.
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron gryczany – 108%
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny,
- dużo magnezu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron orkiszowy pełnoziarnisty – 110%
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny,
- dużo witaminy B3 (niacyny),
- dużo magnezu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron z zielonego groszku – 119%
Zielony groszek jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego, roślinnego białka. Ma jednak również wiele innych dobrych stron.
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny
- bardzo dużo witaminy B1 (tiaminy),
- bardzo dużo pełnowartościowego białka,
- dużo błonnika,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron Cardio Novelle – 123%
Makaron Cardio wytwarzany jest z owsa i jęczmienia – wspaniałych źródeł błonnik rozpuszczalnego, a w szczególności beta-glukanu, który odgrywa kluczową rolę w dbaniu o układ krążenia, obniżając poziom „złego” cholesterolu.
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny
- bardzo dużo cynku,
- bardzo dużo błonnika, a w szczególności beta-glukanów,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron z ciecierzycy – 127%
Jedzenie warzyw strączkowych pod postacią makaronu jest niesamowicie wygodne i smaczne. Nie trzeba ich namaczać, a gotowanie trwa 5 min! Makaron z ciecierzycy jest szczególnie korzystny przy anemii – dzięki bardzo dużej zawartości zarówno kwasu foliowego, jak i żelaza. Ma jednak znacznie więcej zalet.
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny,
- dużo żelaza,
- bardzo dużo kwasu foliowego,
- bardzo dużo błonnika,
- dużo pełnowartościowego białka,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron razowy – 130%
Novelle ma 3 makarony razowe – świderki, pióra oraz spaghetti.
Najmocniejsze strony:
- bardzo dużo witaminy B3 (niacyny),
- ogromna ilość selenu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron FIT Novelle – 139%
Makaron FIT, to makaron z pełnoziarnistej mąki durum, wzbogacony w inulinę z korzenia cykorii podróżnik, błonnik owsiany, łuskę babki płesznik oraz wapń i magnez.
Najmocniejsze strony:
- niski indeks glikemiczny (37) potwierdzony badaniami,
- bardzo duża ilość wapnia oraz magnezu,
- bardzo dużo błonnika,
- bardzo dużo selenu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron żytni pełnoziarnisty – 154%
Makaron żytni wyróżnia się przede wszystkim bardzo dużą ilością kluczowych składników mineralnych, ma wysoką zawartość żelaza, magnezu, cynku, ale też miedź, fosforu i manganu.
Najmocniejsze strony:
- wyróżniająca się gęstość odżywcza
- niski indeks glikemiczny,
- sporo witaminy E,
- dużo żelaza,
- bardzo dużo błonnika,
- bardzo duża ilość magnezu oraz cynku,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron z czerwonej soczewicy – 165%
Uwielbiamy soczewicę. Często gości w naszych przepisach. Nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również, a być może i przede wszystkim, ze względu na ogromną ilość wartości odżywczych. Soczewica jest obok soi najwartościowszym strączkiem.
Najmocniejsze strony:
- wyróżniająca się gęstość odżywcza,
- niski indeks glikemiczny,
- duża zawartość całego kompletu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9),
- bardzo dużo pełnowartościowego białka,
- dużo kluczowych składników mineralnych: żelaza, cynku i magnezu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron Diabetic Novelle – 187%
Tak jak bardzo cenimy soczewicę, tak czarna soczewica dosłownie kradnie nasze serca. To właśnie głównie z niej stworzony jest makaron Diabetic. Cudownie jest mieć ten superfood w tak wygodnej formie – pysznego makaronu gotującego się 5 minut. Połączenie czarnej soczewicy oraz niedużej ilości pełnoziarnistej mąki durum powoduje, że jest to makaron najbardziej kompletny pod względem składu. Uwielbiamy!
Najmocniejsze strony:
- wyróżniająca się gęstość odżywcza,
- niski indeks glikemiczny (43) potwierdzony badaniami,
- duża zawartość całego kompletu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9),
- bardzo dużo pełnowartościowego białka,
- bardzo dużo błonnika,
- bardzo dużo kluczowych składników mineralnych: żelaza, cynku i magnezu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Makaron sojowy (wyłącznie z mąki sojowej) – 198%
Mimo, że popularny makaron sojowy ma bardzo niską wartość odżywczą, są dostępne na rynku makarony prawdziwie sojowe – choć smakiem i teksturą w ogóle nie przypominają makaronów sojowych, które znamy. Ich tekstura i smak są zdecydowanie bliższe popularnym kotletom sojowym.
Najmocniejsze strony:
- wyróżniająca się gęstość odżywcza,
- niski indeks glikemiczny,
- bardzo dużo pełnowartościowego białka,
- bardzo dużo błonnika,
- dużo kluczowych składników mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Zaprosiliśmy do wspólnej podróży markę Novelle
Makarony te są tak świetnym produktem, że z entuzjazmem zaprosiliśmy markę Novelle do współpracy 🙂 Jak gotować, to z najlepszymi 🙂 Opowiemy Wam więcej o tych makaronach, pokażemy ich zalety, porównamy z innymi, pokażemy też jak z nich korzystać. Właśnie w druku jest miniksiążka, 64-stronicowa, z przepisami pełnymi makaronów. Książeczka ukaże się już lada moment!
Oprócz miniksiążeczki ukaże się też m.in. seria 12 tekstów – co miesiąc będziemy opowiadać Wam więcej o świecie pełnych ziaren, strączków i makaronów oraz będziemy publikować jadłospisy pełne makaronów. Mamy super plan, ale jesteśmy też otwarci na Wasze propozycje, jeśli macie jakieś pomysły i prośby, śmiało piszcie!
.
Aga i Mateusz
PS: Lista sklepów, gdzie kupicie makarony Novelle:
Makarony strączkowe (z ciecierzycy, z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku): Kaufland, Netto, Stokrotka, Auchan, Intermarche, Polomarket, Carrefour, Aldi, Eurocash oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl
Makarony razowe (pióra, świdry, spaghetti): Kaufland, Intermarche, Carrefour oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl
Makaron orkiszowy pełnoziarnisty: Kaufland, Carrefour oraz online: Bee.pl
Makaron żytni pełnoziarnisty: Kaufland, Intermarche, Carrefour
Makaron Diabetic: Aldi oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Marketbio.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl
Makaron Cardio oraz FIT: emaja24.pl
Dzienne zalecane zapotrzebowanie na składniki odżywcze zostało uwzględnione dla 30-letniej kobiety według zaleceń NAS: Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements, Copyright 2006 by the National Academy of Sciences.
Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov
Informacje odnośnie do zwiększania/zmniejszania ryzyka chorób cywilizacyjnych opiera się na wytycznych kilku czołowych instytucji naukowych:
- AHA – American Heart Association
- WHF – World Heart Federation
- WCRFI – World Cancer Research Fund International
- AICR – American Institute for Cancer Research
- ADA – American Diabetes Association
- WHO – World Health Organization
- Harvard T.H. Chan School of Public Health
- Mayo Clinic