Novelle – najbardziej odżywcza seria makaronów w Polsce

Makarony sojowe, ryżowe, a może bezglutenowe? Łatwo można uznać je za synonimy zdrowego odżywiania. Niestety, często okazuje się, że wiele z tych produktów ma zdrowie tylko na etykiecie. Na szczęście, narodziła się w Polsce marka, która zmienia sposób myślenia o makaronach i dostarcza prawdziwie odżywcze perełki.

Makarony są pyszne i bardzo wygodne w kuchni. Większość z nas je uwielbia. Kojarzymy je jednak jako małowartościowy dodatek. Są raczej naszym wyrzutem sumienia leżącym na talerzu niż smakołykiem, którym możemy się w pełni delektować. I rzeczywiście, spoglądając na wartości odżywcze większości makaronów, naszym oczom ukazują się pustki. Szukając zdrowych alternatyw, często idziemy w stronę produktów jeszcze mniej wartościowych!

Bardzo się cieszymy, że w całym tym zamieszaniu powstała w Polsce marka, która stanowi zupełnie inną jakość. Mowa o makaronach Novelle.


Tekst ten powstał we współpracy reklamowej z marką Novelle. Makarony te tak bardzo nam się spodobały, że zaprosiliśmy markę do wspólnej salaterkowej podróży 🙂 


Nr 1 w Polsce – cała seria wartościowych makaronów

Jeśli mielibyśmy wybrać najlepszą w Polsce markę makaronów, byłaby to właśnie Novelle. Czemu?

  1. Bazują wyłącznie na strączkach oraz pełnych ziarnach: są to makarony, które bazują na warzywach strączkowych oraz pełnych ziarnach zbóż.
  2. Duży wybór i różnorodność: nie jest to jeden fajny makaron wśród całej gamy małowartościowych. Marka bazuje wyłącznie na w pełni odżywczych makaronach. Duży wybór pomaga, bo znajdziemy makarony na różne wyzwania, np. pomagające zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi czy o zdrowie układu krążenia. Dodatkowo jedząc wszystkie te makarony zamiennie, nasza dieta będzie pełna przeróżnych zbóż oraz strączków.
  3. Rzetelnie przygotowana receptura: duży plus dla marki za rzetelne przygotowanie składu makaronów i suplementacji. Marka korzysta z pomocy specjalistów i widać to w odżywczości makaronów. Zapytaliśmy o to markę – niektóre makarony, jak Diabetic, Cardio i Fit, powstały przy współpracy z uniwersytetami. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu pomagał w wyborze składników, a Uniwersytet Rzeszowski przeprowadził badania na ludziach w celu zweryfikowania i potwierdzenia, jak makarony te mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu II, miażdżycy i otyłości. Zostały one wzbogacone w składniki mineralne, które pomagają w profilaktyce tych chorób: Diabetic wzbogacony jest w chrom i cynk, Cardio – cynk i selen, a FIT – wapń i magnez.
  4. Brak manipulacji i dbanie o wartość odżywczą produktów – przyzwyczailiśmy się już do tego, że marki stosują różne „chwyty”, które mają jedynie dobrze wyglądać. Możemy znaleźć np. na rynku makarony, które reklamowane są jako zdrowe, a same makarony wykonane są głównie z białej mąki, a zdrowe są jedynie niewielkie dodatki. Innym standardem jest reklamowanie makaronów bezglutenowych zrobionych ze skrobi kukurydzianej, jako zdrowych. Tu jest na szczęście inaczej. Bardzo doceniamy!

Porównanie gęstości odżywczej makaronów

W gąszczu makaronów łatwo natknąć się na te, które świecą odżywczymi pustkami. Niestety nawet te powszechnie uznawane za zdrowe, jak bezglutenowe, ryżowe czy sojowe, są praktycznie pozbawione kluczowych składników odżywczych. Przygotowaliśmy porównanie, które pomoże Wam poruszać się po świecie makaronów. Pokazaliśmy też, jak na tle najpopularniejszych makaronów wypadają makarony Novelle.

Poniżej zobaczysz porównanie gęstości odżywczej makaronów. Wyjaśnia ono, jak w rzeczywistości wygląda odżywczość różnych makaronów oraz jak wielka przepaść dzieli niektóre z nich.

Czym jest gęstość odżywcza?

Wskazuje ona, jak duże jest zagęszczenie składników odżywczych w danym produkcie. Pokazuje, jak dużo witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych przypada na 1 kcal produktu.

2000 kcal dziennie – na co je wydasz?

Wyobraź sobie, że masz do wydania każdego dnia 2000 zł. Możesz kupić za nie mało znaczące rzeczy, które przyniosą Ci np. jedynie chwilową przyjemność, a możesz wydać je na rzeczy wartościowe, z których będziesz czerpać korzyści przez długi czas. Podobnie jest z kaloriami: masz do zagospodarowania dziennie np. 2000 kcal. Najbardziej opłaca się wymienić je na pokarmy, które w każdej kalorii będą miały najwięcej wartości odżywczych i będą korzystnie wpływały na Twoje zdrowie długoterminowo.

To właśnie pokazuje gęstość odżywcza. Mówi nam o tym, ile witamin, minerałów i innych składników odżywczych znajduje się w 2000 kcal produktu. Dla jeszcze większej wygody gęstość odżywcza przedstawia wartości odżywcze w odniesieniu do dziennego zapotrzebowania na nie.

Przykładowo gęstość odżywcza tradycyjnego makaronu wynosi 52% – oznacza to, że przyswajając 2000 kcal, dostarczysz sobie średnio 52% dziennej dawki wszystkich wartości odżywczych, w tym wypadku 36% dziennej dawki witaminy B3, 48% witaminy B6, 74% magnezu, 62% cynku itd. 52% to średnia z 22 niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz białka, błonnika, węglowodanów i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Ranking makaronów

Jeśli macie jakieś makarony, które chcielibyście abyśmy dodali do rankingu, śmiało piszcie 🙂 Będziemy go na bieżąco aktualizować. „Ptaszkami” zaznaczyliśmy makarony dostępne w Novelle 🙂

Szczegółowy opis

Poniżej znajdziecie bardziej szczegółowy opis makaronów. Przy każdym makaronie podajemy również wartość indeksu glikemicznego – warto tu dodać, że IG konkretnego makaronu może się różnić w zależności od wielu czynników, wpływ na nie ma nie tylko sam składu makaronu, ale również np. proces produkcji. Podane wartości IG służą jedynie jako orientacyjne.

Makaron sojowy – 17%

Mateusz: nie wiem jak Wy, ale ja przez wiele lat myślałem, że makaron sojowy, to makaron z soi 😉 Gdy kilka lat temu zamawiałem makaron sojowy z warzywami, byłem zawsze zaskoczony, czemu tak bardzo skacze mi cukier i czemu tak bardzo usypia mnie ta potrawa. Myślałem, że problemem są sosy. Dziś wiem, że problemem był sam makaron. Jest on produkowany ze skrobi fasoli mung, batatów lub skrobi ziemniaczanej. Jest to więc niemal czysty węglowodan. Makaron taki potrafi podnieść poziom cukru szybciej, niż cukier!

Tym samym, makaron sojowy ląduje na ostatnim miejscu, jako najgorszy możliwy wybór!

Największe wady:

  • wysoki indeks glikemiczny – 95,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • zerowa ilość białka,
  • zerowa ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron ryżowy – 25%

Kolejnym makaronem, który jest niemal całkowicie „oczyszczony” z wartości odżywczych, jest makaron ryżowy. Ma mniej wartości odżywczych nawet od białej mąki.

Największe wady:

  • średni indeks glikemiczny – 60,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • bardzo mała ilość białka,
  • bardzo mała ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron bezglutenowy, kukurydziano-ryżowy – 27%

Wiele osób, które mają problem z tolerancją glutenu, wybiera bezglutenową alternatywę. A najpopularniejsze makarony bezglutenowe mają… dwukrotnie mniej wartości odżywczych od makaronów pszennych! Osobiście uważam, że to skandal, że makarony takie można kupić w sklepach ze „zdrową żywnością”.

Największe wady:

  • wysoki indeks glikemiczny > 80,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • mała ilość białka,
  • mała ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron pszenny – 52%

Makaron pszenny to najpopularniejszy makaron na polskim rynku. Niestety jego gęstość odżywcza to jedynie 52%. Ma niewielką ilość większości kluczowych wartości odżywczych.

Największe wady:

  • wysoki indeks glikemiczny – 70,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • mała ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Zaleta:

  • duża ilość selenu

Makaron bezglutenowy kukurydziany – 58%

Tutaj warto zwrócić uwagę na problem, z którym borykają się osoby z nietolerancją na gluten. Chcąc zrezygnować z glutenu, naturalnymi wyborami są makarony: bezglutenowy, ryżowy oraz sojowy. Wszystkie one mają jednak znacznie mniej wartości nawet od oczyszczonej białej mąki. Przerzucenie się na takie makarony sprzyja osłabieniu, w tym anemii. Wiele razy otrzymywałem wiadomości, że po przejściu na dietę bezglutenową pogorszył się komuś stan zdrowia. I zawsze w tle występowały bezglutenowe makarony oraz pieczywa. Dobra wiadomość jest taka, że są na rynku świetne makarony bezglutenowe – m.in. strączkowe.

Największe wady:

  • wysoki indeks glikemiczny > 80,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • mała ilość białka,
  • mała ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron jajeczny – 64%

Obecność jajek tylko nieznacznie zwiększa wartość odżywczą makaronu.

Największe wady:

  • wysoki indeks glikemiczny > 80,
  • minimalna ilość witamin z grupy B,
  • minimalna ilość składników mineralnych,
  • mała ilość błonnika,
  • może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Zaleta:

  • duża ilość selenu

Makaron jaglany – 92%

Wada:

  • wysoki indeks glikemiczny – 70
  • niska zawartość błonnika
  • minimalna ilość żelaza

Odżywcze makarony

Tutaj kończą się makarony, których warto unikać, a zaczynają się pełnowartościowe. Są tu mniej i bardziej odżywcze makarony. Różnice potrafią być między nimi spore – np. makaron Diabetic ma 2 razy więcej wartości odżywczych niż pełnoziarnity makaron ryżowy. Mimo tych różnic wszystkie te makarony są warte uwagi.

Makaron ryżowy pełnoziarnisty – 90%

Dla wszystkich, którzy lubią makaron ryżowy, dobra wiadomość jest taka, że można kupić również razową jego odmianę.

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron gryczany – 108%

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny,
  • dużo magnezu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron orkiszowy pełnoziarnisty – 110%

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny,
  • dużo witaminy B3 (niacyny),
  • dużo magnezu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron z zielonego groszku – 119%

Zielony groszek jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego, roślinnego białka. Ma jednak również wiele innych dobrych stron.

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny
  • bardzo dużo witaminy B1 (tiaminy),
  • bardzo dużo pełnowartościowego białka,
  • dużo błonnika,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron Cardio Novelle – 123%

Makaron Cardio wytwarzany jest z owsa i jęczmienia – wspaniałych źródeł błonnik rozpuszczalnego, a w szczególności beta-glukanu, który odgrywa kluczową rolę w dbaniu o układ krążenia, obniżając poziom „złego” cholesterolu.

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny
  • bardzo dużo cynku,
  • bardzo dużo błonnika, a w szczególności beta-glukanów,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron z ciecierzycy – 127%

Jedzenie warzyw strączkowych pod postacią makaronu jest niesamowicie wygodne i smaczne. Nie trzeba ich namaczać, a gotowanie trwa 5 min! Makaron z ciecierzycy jest szczególnie korzystny przy anemii – dzięki bardzo dużej zawartości zarówno kwasu foliowego, jak i żelaza. Ma jednak znacznie więcej zalet.

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny,
  • dużo żelaza,
  • bardzo dużo kwasu foliowego,
  • bardzo dużo błonnika,
  • dużo pełnowartościowego białka,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron razowy – 130%

Novelle ma 3 makarony razowe – świderki, pióra oraz spaghetti.

Najmocniejsze strony:

  • bardzo dużo witaminy B3 (niacyny),
  • ogromna ilość selenu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron FIT Novelle – 139%

Makaron FIT, to makaron z pełnoziarnistej mąki durum, wzbogacony w inulinę z korzenia cykorii podróżnik, błonnik owsiany, łuskę babki płesznik oraz wapń i magnez.

Najmocniejsze strony:

  • niski indeks glikemiczny (37) potwierdzony badaniami,
  • bardzo duża ilość wapnia oraz magnezu,
  • bardzo dużo błonnika,
  • bardzo dużo selenu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron żytni pełnoziarnisty – 154%

Makaron żytni wyróżnia się przede wszystkim bardzo dużą ilością kluczowych składników mineralnych, ma wysoką zawartość żelaza, magnezu, cynku, ale też miedź, fosforu i manganu.

Najmocniejsze strony:

  • wyróżniająca się gęstość odżywcza
  • niski indeks glikemiczny,
  • sporo witaminy E,
  • dużo żelaza,
  • bardzo dużo błonnika,
  • bardzo duża ilość magnezu oraz cynku,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron z czerwonej soczewicy – 165%

Uwielbiamy soczewicę. Często gości w naszych przepisach. Nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również, a być może i przede wszystkim, ze względu na ogromną ilość wartości odżywczych. Soczewica jest obok soi najwartościowszym strączkiem. 

Najmocniejsze strony:

  • wyróżniająca się gęstość odżywcza,
  • niski indeks glikemiczny,
  • duża zawartość całego kompletu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9),
  • bardzo dużo pełnowartościowego białka,
  • dużo kluczowych składników mineralnych: żelaza, cynku i magnezu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron Diabetic Novelle – 187%

Tak jak bardzo cenimy soczewicę, tak czarna soczewica dosłownie kradnie nasze serca. To właśnie głównie z niej stworzony jest makaron Diabetic. Cudownie jest mieć ten superfood w tak wygodnej formie – pysznego makaronu gotującego się 5 minut. Połączenie czarnej soczewicy oraz niedużej ilości pełnoziarnistej mąki durum powoduje, że jest to makaron najbardziej kompletny pod względem składu. Uwielbiamy!

Najmocniejsze strony:

  • wyróżniająca się gęstość odżywcza,
  • niski indeks glikemiczny (43) potwierdzony badaniami,
  • duża zawartość całego kompletu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9),
  • bardzo dużo pełnowartościowego białka,
  • bardzo dużo błonnika,
  • bardzo dużo kluczowych składników mineralnych: żelaza, cynku i magnezu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Makaron sojowy (wyłącznie z mąki sojowej) – 198%

Mimo, że popularny makaron sojowy ma bardzo niską wartość odżywczą, są dostępne na rynku makarony prawdziwie sojowe – choć smakiem i teksturą w ogóle nie przypominają makaronów sojowych, które znamy. Ich tekstura i smak są zdecydowanie bliższe popularnym kotletom sojowym.

Najmocniejsze strony:

  • wyróżniająca się gęstość odżywcza,
  • niski indeks glikemiczny,
  • bardzo dużo pełnowartościowego białka,
  • bardzo dużo błonnika,
  • dużo kluczowych składników mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Zaprosiliśmy do wspólnej podróży markę Novelle

Makarony te są tak świetnym produktem, że z entuzjazmem zaprosiliśmy markę Novelle do współpracy 🙂 Jak gotować, to z najlepszymi 🙂 Opowiemy Wam więcej o tych makaronach, pokażemy ich zalety, porównamy z innymi, pokażemy też jak z nich korzystać. Właśnie w druku jest miniksiążka, 64-stronicowa, z przepisami pełnymi makaronów. Książeczka ukaże się już lada moment!

Oprócz miniksiążeczki ukaże się też m.in. seria 12 tekstów – co miesiąc będziemy opowiadać Wam więcej o świecie pełnych ziaren, strączków i makaronów oraz będziemy publikować jadłospisy pełne makaronów. Mamy super plan, ale jesteśmy też otwarci na Wasze propozycje, jeśli macie jakieś pomysły i prośby, śmiało piszcie!

.
Pozdrawiamy!
Aga i Mateusz

PS: Lista sklepów, gdzie kupicie makarony Novelle:

Makarony strączkowe (z ciecierzycy, z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku): Kaufland, Netto, Stokrotka, Auchan, Intermarche, Polomarket, Carrefour, Aldi, Eurocash oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl

Makarony razowe (pióra, świdry, spaghetti): Kaufland, Intermarche, Carrefour oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl

Makaron orkiszowy pełnoziarnisty: Kaufland, Carrefour oraz online: Bee.pl

Makaron żytni pełnoziarnisty: Kaufland, Intermarche, Carrefour

Makaron Diabetic: Aldi oraz online: Frisco, Bee.pl, Biozakatek.pl, Marketbio.pl, Straganzdrowia.pl, Zielonalyzeczka.pl

Makaron Cardio oraz FIT: emaja24.pl


Dzienne zalecane zapotrzebowanie na składniki odżywcze zostało uwzględnione dla 30-letniej kobiety według zaleceń NAS: Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements, Copyright 2006 by the National Academy of Sciences.

Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov

Informacje odnośnie do zwiększania/zmniejszania ryzyka chorób cywilizacyjnych opiera się na wytycznych kilku czołowych instytucji naukowych:

  • AHA – American Heart Association
  • WHF – World Heart Federation
  • WCRFI – World Cancer Research Fund International
  • AICR – American Institute for Cancer Research
  • ADA – American Diabetes Association
  • WHO – World Health Organization
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health
  • Mayo Clinic
Subscribe
Powiadom o
guest
69 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
3 miesięcy temu

Ekstra! Czekam na książeczkę z przepisami 🙂

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Ania

Będzie za około 2 tygodnie! 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Oliwia
Oliwia
3 miesięcy temu

A czy przepisy będą dostępne w Jadłodajni? Będziecie je pokazywać na blogu?

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Oliwia

Oliwia, tak, będą w Jadłodajni, myślę, że zdążymy umieścić wszystkie do końca lutego 🙂 Będą też pojawiać się na blogu, w jadłospisach tematycznych

Oliwia
Oliwia
3 miesięcy temu

i ile będzie przepisów w książeczce?

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Oliwia

jest to największa miniksiążeczka, jaką do tej pory zrobiliśmy – ma 21 przepisów: 7 śniadań, 7 obiadów i 7 kolacji 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu
Reply to  Ania

ja też 😀 Panie Mateuszu. Mam też pytanie. Kupując makaron z soczewicy muszę uważać na skład, czy raczej wszystkie są że tak powiem „czyste”?

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Pani Krystyno, jeśli dobrze zrozumiałem i chodzi Pani o to, czy makarony z soczewicy innych marek są w porządku, to obecnie tak 🙂 Do tej pory wszystkie makarony z soczewicy, które znalazłem w sklepach stacjonarnych mają dobry skład – tzn. są z mąki z czerwonej soczewicy. Piszę obecnie, bo niestety przeróżne marki wraz ze wzrostem popularności jakiegoś produktu lubią manipulować i nie zdziwiłbym się, gdyby niedługo zaczęły pojawiać się makarony o smaku czerwonej soczewicy 😉

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

Też Krystyna
To może i ja się dołączę, bo mam nietolerancję glutenu oraz kilka innych problemów i też szukam produktów o czystym składzie. Czysty skład to jest to, co wrzucam do potrawy, którą sama gotuję, więc w sklepie okulary na nos i czytam skład, bo np. w ciecierzycy w puszce może być ciecierzyca, woda i sól, ale może być też „regulator kwasowości”. Czysty skład to jest produkt bez wypełniaczy, spulchniaczy, konserwantów, przeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości i tym podobnych wynalazków. W makaronie te spulchniacze mogą być. A za opis zawartości odżywczych też dziękuję

Mateusz Żłobiński
Admin
2 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Pani Krystyno, w makaronach tych nie ma żadnych niefajnych dodatków 🙂

sts
sts
3 miesięcy temu

wyglada jak reklama jednej marki? gdzie makarony z marketów typu biedronka/lidl/stokrotka itp?

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  sts

Bo tekst dotyczy porównania tej serii makaronów i najpopularniejszych makaronów. Dodałem na początku tekstu szerszy ranking. Jeśli masz jakieś konkretnie makarony na myśli, śmiało pisz i opiszę je 🙂 Zdecydowana większość makaronów w marketach, to makarony pszenne „białe” i jajeczne – ich gęstość odżywcza oscyluje w granicach 52%-64%. Kolejne popularne i ogólnodostępne to razowe pszenne – i te będą miały taką odżywczość, jak razowy Novelle – 130% 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Beata
Beata
3 miesięcy temu

w biedronce tez ostatnio kupowałam makaron z soczewicy, ciecierzycy czy groszku oraz kukurydziany. rozumiem oczywiście współpracę, ale fajnie byłoby kiedyś porównać różne produkty szeroko dostępne dla zwykłych śmiertelników 🙂 zawsze ceniłam Was za obiektywność

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Beata

Hej Beata, obiektywizm cały czas jest zachowany 🙂 Po prostu chcieliśmy przedstawić tutaj tę konkretnie markę i porównać z tradycyjnymi makaronami 🙂 Jeśli kupiłaś makaron z soczewicy, ciecierzycy czy groszku – i w składzie miały tylko te składniki (a najprawdopodobniej tak jest), to makarony te mają taki sam skład i wartość odżywczą jak te pokazane tu od Novelle. Kukurydziany (jeśli jest inny niż opisane tutaj i jest z mąki kukurydzianej, a nie ze skrobi), będzie miał gęstość odżywczą w okolicach 65% 🙂

Izabell
Izabell
3 miesięcy temu

To wygląda jak reklama a nie wartościowy tekst, gdyż nigdzie nie podano źródeł

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Izabell

Izabell, tutaj masz wyjaśnione jak obliczamy gęstość odżywczą: https://salaterka.pl/gestosc-odzywcza/ Dzienne zalecane zapotrzebowanie na składniki odżywcze zostało uwzględnione dla 30-letniej kobiety według zaleceń National Academy of Sciences, natomiast dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture). Informacje odnośnie do zwiększania/zmniejszaja ryzyko chorób cywilizacyjnych opiera się na wytycznych kilku czołowych instytucji naukowych: AHA – American Heart Association WHF – World Heart Federation WCRFI – World Cancer Research Fund International AICR – American Institute for Cancer Research ADA – American Diabetes Association WHO – World Health Organization Harvard T.H. Chan School of Public… Czytaj więcej »

Anna
Anna
3 miesięcy temu
Reply to  sts

Artykuł sponsorowany?

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Anna

Tak, piszemy o tym w tekście – że zaprosiliśmy markę Novelle do współpracy i wzięliśmy na tapet konkretnie właśnie ich makarony 🙂

Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Artykuł powinien być wtedy jasno oznaczony jako współpraca, nie jedynie w treści tekstu

https://www.teamsolution.pl/blog/jak-oznaczac-tresci-sponsorowane-wytyczne-uokik-dla-influencerow

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Napisaliśmy o tym i na początku i na końcu wpisu – wyróżniłem to „rameczką” na początku, aby było lepiej widoczne. Dzięki za przydatny tekst 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  sts

Wpis ten nie jest typowym rankingiem, ale rozumiem, że może tego brakować. Dodałem szeroki ranking makaronów na początku wpisu 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Maciej
Maciej
3 miesięcy temu
Reply to  sts

Dla mnie takie opracowanie to strzał w dziesiątkę. Chętnie zobaczyłbym takie opracowania innych firm z różnych dziedzin, na przykład gotowych dań. Żeby zaoszczędzić czas i uprościć decyzje, a nie czytać za każdym razem składu.

Alicja
Alicja
3 miesięcy temu
Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Alicja

Alicja, a masz gdzieś skład tych makaronów? Gdybyś napisała skład albo przesłała zdjęcie tyłu opakowania, to wyliczę 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Alicja

Nie jestem pewien, ale na pierwszy rzut oka wyglądają jak makarony z białej mąki, wzbogacone w suszone warzywa – czyli generalnie dość mało wartościowe. Żeby jednak więcej powiedzieć, musiałbym mieć opakowanie i pełen skład 🙂

Alicja
Alicja
2 miesięcy temu

Przy okazji zakupów spojrzałam na skład i to makaron mączny z dodatkiem 25% warzyw

Mateusz Żłobiński
Admin
2 miesięcy temu
Reply to  Alicja

no właśnie, więc mało odżywczy 🙂

Last edited 2 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Remi
Remi
3 miesięcy temu

Fajnie byłoby zobaczyć zestawienie jak przy makaronach Novelle wypadają makarony Go Vege i Vemondo. Również są strączkowe, z prostym składem i łatwo dostępne 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Remi
Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Remi

Tak samo wypadają jak Novelle – mają taki sam skład – czyli z zielonego groszku – 119%, z ciecierzycy – 127% i z soczewicy – 165% 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Zuza
Zuza
2 miesięcy temu

Niestety te z biedry nie są spoko. Albo się rozgotowują albo są twarde. Kupiłam z waszego polecenia te z Novelle dla porównania i gotują się na prawdę dobrze i smakują też bardzo fajnie. Miałam nadzieję, że bubla nie polecicie

Last edited 2 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
Admin
2 miesięcy temu
Reply to  Zuza

Cieszę się, że się nie zawiodłaś! 😀 Makarony są dobrze przez nas przetestowane i są świetne 🙂

Last edited 2 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Magda
Magda
3 miesięcy temu

Fajnie, ze jest nowa marka takich makaranow 🙂

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Magda

tak, też mnie to cieszy! 🙂

Dominika
Dominika
3 miesięcy temu

A jak w tym zestawieniu plasowałyby się „prawdziwe” (znaczy z soją w składzie :P) makarony sojowe, np. pastayoung:
skład: izolat białka sojowego, pszenica durum, gluten, błonnik pszenny
wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 348,0kcal/1458,0kJ, tłuszcze 1,6g (w tym tłuszcze nasycone 0,7g), węglowodany 25,0g (w tym cukry 0,4g), błonnik 6,8g, białko 55,0g, sól 0,5g.

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Dominika

Hej Dominika,
makaron sojowy, który jest zrobiony całkowicie z soi ma gęstość odżywczą ok. 198% -> dodałem go do rankingu. Natomiast makaron, o którym piszesz, ma gęstość około 108% -> bo jest tutaj, jeśli dobrze liczę, około 40% białej mąki w składzie 🙂 Szkoda, że producent nie dał razowej mąki, byłby znacznie lepszy makaron 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Dominika
Dominika
3 miesięcy temu

Dzięki za odpowiedź, w takim razie będzie trzeba odwiedzić Aldi i przetestować ten z czarną soczewicą. Nie miałam jeszcze okazji takiej jeść (skutecznie odstrasza mnie czas gotowania >20 minut) a skoro taki z niej superfood, to ten makaron byłby dobrym zamiennikiem 😀 a czysty sojowy nie brzmi zachęcająco, teksturę kotletów sojowych zniosę w kotletach ale od makaronu oczekuję czegoś lepszego 😛

Marlena
Marlena
3 miesięcy temu

Ach, czyli jednak reklama, szkoda.

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Marlena

a czemu szkoda? 🙂

Lidia
Lidia
3 miesięcy temu
Reply to  Marlena

A mi się podoba, że Salaterka promuje dobry produkt

Izabell
Izabell
3 miesięcy temu

I tu kończy się dla mnie Państwa wiarygodność. Ja rozumiem budowa marki osobistej w konsekwencji ma zarabiać . Powodzenia szukam kolejnych początkujących znawców zdrowego odzywiania

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Izabell

Oj to chyba jednak nie obserwowała nas Pani. Nigdy nie baliśmy się pisać konkretnie o markach, również otwarcie chwalimy marki, gdy nam się podobają. Wielokrotnie np. opisywaliśmy marki wód, jak Muszyniankę i również podawaliśmy je w rankingach. Ten wpis jest o marce Novelle – o tym, jak odżywcze są to makarony. Jeśli ma Pani jakieś wątpliwości, to proszę śmiało pisać, ale proszę nie zarzucać braku wiarygodności.

Lidia
Lidia
3 miesięcy temu
Reply to  Izabell

Ja nie wiem jak można sie przyczepic do tak dobrego artykułu oraz autorów odpowiadających na każde zadane pytanie. Bo zarabiają, olaboga!

Alicja
Alicja
3 miesięcy temu

Witam, a jaki indeks glikemiczny mają te zdrowe wartościowe makarony? Nie został podany, a bardzo mnie to ciekawi

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Alicja

Hej Alicja,
jestem w trakcie dokładnego sprawdzania jak to wygląda. Niestety nie jest to takie do sprawdzenia, bo makarony mogą mieć inny indeks glikemiczny niż ziarna. 2 makarony od Novelle mają potwierdzony niski indeks badaniami, FIT ma 37, a Diabetic 43. Wszystkie makarony od Novelle (oraz gryczany, ryżowy razowy oraz sojowy z mąki sojowej) powinny wg mieć niski indeks glikemiczny, ale szczegóły będą podane w osobnym wpisie, bo muszę dokładnie posiedzieć jeszcze w badaniach 🙂 Najlepiej pod tym kątem na pewno będą wypadać strączkowe i FIT, który ma dodaną inulinę i błonnik, które obniżają IG 🙂

Krzysztof
Krzysztof
3 miesięcy temu
Reply to  Alicja

Ja też się do tego dołożę – brakuje nie tylko podania Indeksu glikemicznego, ale ilości białka, witamin tłuszczu, błonnika itp. dla każdego typu – najlepiej tabela aby samemu porównać. A z skąd się wziął te 100 % gęstości odżywczej ? co jest odniesieniem

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

będą osobne wpisy, w których będzie dokładniejsza analizoa składu, pod kątem np. białka i aminokwasów egzogennych 🙂 Generalnie jednak najlepszym wyznacznikiem odżywczości produktu, jest właśnie gęstość odżywcza. Załączam Ci jej opis szerszy: https://salaterka.pl/gestosc-odzywcza/

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Maciej
Maciej
3 miesięcy temu

Fajne opracowanie, jak zawsze pełen profesjonalizm. Pozdrawiam

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Maciej

dzięki! 🙂

Elżbieta
Elżbieta
3 miesięcy temu

Bardzo przydatne informacje – przepięknie dziękuję.

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Elżbieta

Smacznego! 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Łukasz
Łukasz
3 miesięcy temu

A ja sobie tak czytam te komentarze i wnioskuje że cel został chyba osiągnięty 🙂 Dużo komentarzy to zawsze większe zainteresowanie… Ale pozwolę sobie o dodanie dwóch zdań ze swojej strony, otóż Ja nie mam nic przeciwko artykułom sponsorowanym, jeżeli są one poprawnie oznaczone. Ale nie tylko w tekście ale również w samym tytule, bądź z wykorzystaniem #hashtaga albo jakiejś innej etykiety. Wówczas jak mnie dany temat nie interesuje to go pomijam. Kropka. Nie ma dyskusji.Mimo wszytko jak widać odpowiadacie na pytania odnośnie innych marek i ich produktów więc wyszedł niezły informacyjny mix co jest w jakimś sensie na plus.Troszkę… Czytaj więcej »

Last edited 3 miesięcy temu by Łukasz
Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Łukasz

Hej Łukasz, dzięki za fajny merytoryczny komentarz. Postaram się wyjaśnić 🙂 Dałem taki tytuł, bo to nie jest tylko oferta makaronów Novelle – jest to według mnie najbardziej odżywcza seria w Polsce i produkt, w który wierzę w 100%. Robiąc ranking batonów baaardzo chciałem znaleźć taką markę, ale niestety nie udało się – nie ma w Polsce marki batonów naprawdę odżywczych. Aż sam myślałem, aby stworzyć samemu taką markę, bo jest ogromna tutaj luka. Nawet rozmawiałem z jedną z marek, aby zmienili lekko skład batonów, bo mają ogromny potencjał i chętnie bylibyśmy ich ambasadorami. Niestety nie udało się 😉 Wracając,… Czytaj więcej »

Łukasz
Łukasz
3 miesięcy temu

Dzięki za odpowiedź! Jak dla mnie – wszystko jasne 🙂

Asia
Asia
3 miesięcy temu

Wszystko brzmi wspaniale i bardzo zachęcająco. Jednak dla mnie ze względów zdrowotnych idealnie by było gdyby te wszystkie makarony Novelle były bio. Niestety zboża i strączki wciąż mogą być pryskane herbicydami, pestycydami i innymi tego typu chemikaliami, którymi nie chciałabym dodatkowo zaostrzać sobie choroby. Może kiedyś ktoś wymyśli podobne makarony, ale naprawdę ze zdrowego źródła.

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Asia

Hej Asia,
przewertowałem bardzo dużo badań oraz wytycznych instytucji naukowych i wnioski są spójne, że żywność bio nie jest wiele zdrowsza od żywności konwencjonalnej. Oczywiście jest to lepsza żywność, ale jednak nie aż tak, jak moglibyśmy oczekiwać, a nasze zdrowie w znacznie większym stopniu zależy od tego jakie produkty jemy, niż czy są bio. Znacznie korzystniej np. będzie zjeść makaron razowy z konwencjonalnych upraw, niż zwykły pszenny ale bio.

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Jadwiga
Jadwiga
3 miesięcy temu

Genialny artykuł… Serdecznie dziękuję.

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Jadwiga

dziękuję również! 🙂

Last edited 3 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Dzięki za przydatny artykuł 🙂 Będę dzisiaj na zakupach w Kauflandzie to z czystej ciekawości zerknę czy są te makarony Novelle 🙂 Jadłam makarony strączkowe innej marki, ale były „takie sobie” w smaku

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Justyna

Ja z tych strączkowych najbardziej lubię z soczewicy 🙂 Ważne jest przy nich, aby trzymać się czasu gotowania, bo gotują się błyskawicznie – jedynie 5 min 🙂

Magdalena
Magdalena
3 miesięcy temu

Zakupiłam czarny makaron Diabetic i jest O B Ł Ę D N Y !

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Magdalena

oj tak, ja też go uwielbiam ????

Kryska
Kryska
3 miesięcy temu

Czytam cię od lat i stale trzymasz wysoki poziom. Dziękuję!

Mateusz Żłobiński
Admin
3 miesięcy temu
Reply to  Kryska

och, to bardzo miłe! 🙂

EWA
EWA
1 miesiąc temu

Firma Novelle znajduje się w spisie firm importujących z Ukrainy. Badaliście makaron jak wygląda jego skład odnośnie substancji, których nie powinno w nim być?

Mateusz Żłobiński
Admin
12 dni temu
Reply to  EWA

Nie szukałbym tutaj sensacji 🙂

W tamtym roku spółka informowała, że importowała do Polski jedną odmianę pszenicy z Ukrainy – zacytuję tu Marcina Zielińskiego, dyrektora ds. Sprzedaży i Rozwoju Makarony Polskie S.A.:

Z uwagi na fakt, że konkurencja jest silna na rynku ukraińskim, importowaliśmy niewielkie ilości pszenicy durum, która nie jest uprawiana w Polsce, wykorzystywaliśmy ten surowiec do produkcji makaronu właśnie na rynek ukraiński. W ciągu ostatnich 2 lat wyeksportowaliśmy ponad 7 tys. ton makaronu na Ukrainę.

Lucyna
Lucyna
1 miesiąc temu

Świetne omówienie makaronów. Dużo sie dowiedizałam i będę brała pod uwagę wszystkie informacje.

Mateusz Żłobiński
Admin
12 dni temu
Reply to  Lucyna

bardzo się cieszę! 🙂

Joanna
Joanna
17 dni temu

Jak się te makarony zachowują po ugotowaniu?Czy trzymają formę czy zmieniają się w szaro-bura breję?Bo ja właśnie dlatego zraziłam się do ciemnych makaronów.A może po prostu źle trafiałam z zakupem?

Mateusz Żłobiński
Admin
12 dni temu
Reply to  Joanna

Zachowują się świetnie, są pyszne i jędrne po ugotowaniu. Trzeba natomiast pamiętać, że gotuje się je bardzo krótko – średnio 5 min 🙂 Rzeczywiście są na rynku makarony, które okropnie się zachowują po ugotowaniu i są nieapetyczne, te na szczęście są super i na stałe zagościły u mnie w menu 🙂

Last edited 12 dni temu by Mateusz Żłobiński
Zobacz również
mail facebook instagram