13 najmniej wiarygodnych portali o żywieniu i ich śmieciowe teksty o kaszy kuskus

Wiecie dlaczego mamy tak wielkie dietetyczne zamieszanie? Bo dla większości wydawców treść nie ma żadnego znaczenia. Nasze zdrowie również. Są to nowoczesne słupy reklamowe. Żeby zrozumieć o czym piszę, prześledźmy co piszą o kaszy kuskus.

Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki. Prawdziwa kasza z pszenicy to bulgur. Kasza kuskus jest natomiast białym makaronem, uformowanym w kształt kaszy. Tak samo jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych. Jest to w istocie ten sam produkt. Wyobrażacie sobie, że ktoś o zdrowych zmysłach zachwala białą mąkę? A czy wyobrażacie sobie, że robi to portal piszący o żywieniu i zdrowiu? No właśnie. To zaraz zobaczycie 😉

Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus (czyli białej mąki), obliczyłem ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:

  • wapń – 12,5 kg
  • witamina E – 12 kg
  • potas – 8 kg
  • żelazo – 5 kg
  • magnez – 4 kg
  • witamina B2 – 4 kg
  • fosfor – 3,5 kg
  • cynk – 3 kg
  • kwas foliowy – 3 kg
  • miedź – 2,5 kg
  • mangan – 2,5 kg
  • witamina B6 – 2,5 kg
  • błonnik – 2 kg
  • całkowity brak: A, C, D, K, B12


Nowoczesne słupy reklamowe

Problem z prasą i portalami internetowymi jest taki, że nikomu nie zależy na treści, a tym bardziej na zdrowiu czytelników. Są to nowoczesne słupy reklamowe. Ich intencją nie jest prawda i zdrowie czytelników. Ich intencją jest ilość wejść.

Problem z prasą i portalami internetowymi nie jest taki, że są mało wiarygodne. Są całkowicie niewiarygodne, pełne fałszu i często zupełnych bzdur. Pod przykrywą rzetelnych artykułów pisane jest co popadnie, byle zapełnić artykuł odpowiednią ilością słów.

I nie zrozumcie mnie źle. Ja nie wytykam portalom błędów. Te zdarzają się każdemu (nawet w podręcznikach dietetycznych można znaleźć ich bardzo wiele). Wytykam to, że zupełnie nie zależy im na tym, o czym piszą. Nie zależy im na szukaniu prawdy. Po prostu piszą cokolwiek. Ich intencją nie jest poszukiwanie prawdy, pomoc czytelnikom, rzetelne przedstawienie tematu. Ich intencją jest przyciągnięcie do artykułu czytelników. Tylko to. Nic więcej. Treść jest zupełnie nieistotna. Najważniejsze jest aby jak najwięcej osób przeczytało reklamy wyświetlające się na stronie. Są to nowoczesne słupy reklamowe.

Potencjalne rozmiary zamieszania możemy sobie wyobrazić patrząc na dane z SimilarWeb. Pokazują one, że te 13 źródeł generuje ponad 105 mln wizyt każdego miesiąca. Trudno sobie nawet wyobrazić ogrom zamieszania, jakie przez to powstaje.

Ranking 13 śmieciowych tekstów o białej mą… kaszy kuskus

Czytając te teksty miejcie w głowie, że wszystkie dotyczą białej mąki – jednego z najbardziej wyjałowionych produktów. W tekstach przeczytacie, że poleca się ją na miażdżycę, na anemię, dla dzieci, dla osób starszych, dla kobiet w ciąży czy na poprawę koncentracji, zdrowe włosy, paznokcie, układ nerwowy i prawidłowy metabolizm...

W ramkach umieściłem kwintesencję tekstów, całe cytaty są podane nad ramkami – i te również zawierają ogrom przezabawnej treści. Miłej zabawy!

13. Woman’s Health

Miejsce 13. dla portalu (i magazynu), od którego oczekuje się więcej. Jedyny na świecie lifestylowy poradnik dla kobiet radzi, aby ćwicząc spożywać białą mąkę. Tekst ten znalazł się w tym miejscu również ze względu na inne błędne informacje w artykule – np. to, że kasza jaglana ma najwięcej żelaza wśród kasz. A jak jest w rzeczywistości, możecie porównać w tekście: „która kasza jest najzdrowsza”.

https://www.womenshealth.pl/odzywianie/Rodzaje-kasz-i-ich-wlasciwosci,7666,3

„Doskonała dla ćwiczących: bardzo dużo białka i węglowodanów, ale za to mało błonnika.”

12. Interia Mam Dziecko

https://mamdziecko.interia.pl/kuchnia/news-z-kasza-kuskus,nId,1447519

„Nie ma w niej cholesterolu, za to jest sporo żelaza. […] Nie zapominajmy o kaszy kuskus. Jest naprawdę wyjątkowa.”

11. Super Express – Beszamel.pl

https://beszamel.se.pl/kasza/kasza-kuskus-wlasciwosci-zalety,3028/

“Kasza kuskus jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale też bardzo zdrowa. […] Kuskus to produkt bardzo bogaty w białko, co jest ważne dla wegetarian. […] Inne cenne składniki obecne w kuskusie to wapń, sód, witaminy z grupy B – zwłaszcza B3 i kwas foliowy.”

10. Party.pl

https://party.pl/porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-kuskus-w-diecie-wlasciwosci-i-zastosowanie-102550-r1/

„Właściwości kaszy kuskus wynikają z jej wartości odżywczych. Kasza kuskus jest lepszym źródłem białka niż inne kasze, białko to łatwo się przyswaja, dlatego pozytywnie wpływa na odbudowę tkanek w organizmie i budowę mięśni. Kasza ma niewiele tłuszczu, za to zawiera spore ilości błonnika, witamin i minerałów.”

9. Gazeta.pl zdrowie

Gazeta.pl podaje nawet, że informacje czerpie ze strony Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa – co patrząc na treść – jest niestety nieprawdą. Wyjaśnię pokrótce kwestię wapnia. Zboża generalnie są w niego bardzo ubogie. Nawet te pełnoziarniste. Są one jedyną grupą produktów tak bardzo pozbawioną wapnia – stąd też staram się promować o wiele bardziej wartościowe strączki, które i wapnia mają o wiele więcej. Zjadając 2000 kcal kuskusu, dostarczymy sobie jedynie 14% dziennej zalecanej ilości wapnia. Żebyśmy dostarczyli sobie dzienną dawkę wapnia, potrzebowalibyśmy zjeść ponad 12 kg kaszy kuskus (sic!).

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15164342,Kuskus___kasza_czy_makaron_.html

„Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa).” 

8. Kobieta.pl

Następny portal, który pisze o dużej ilości wapnia i pozytywnym wpływie na nasze kości. Jest to o tyle śmieszne, że przy tym jak mocno oczyszczony jest kuskus z wartości, najmniej ze składników mineralnych ma właśnie wapnia.

https://www.kobieta.pl/artykul/kasza-kuskus-to-nie-kasza

„Dodatkowo ma wysoką zawartość wapnia, co pozytywnie wpływa na nasze kości i dużą ilość sodu. Poza tym w kuskusie znajdziemy też witaminy z grupy B i kwas foliowy.”

7. Poradnikzdrowie.pl

https://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kuskus-wlasciwosc-i-wartosci-odzywcze-jak-przygotowac-tradycyjne-danie_44194.html

“Kasza ta jest dobrym źródłem żelaza, którego wchłanianie z pokarmów roślinnych warto polepszyć, dodając do potraw źródła witaminy C, np. natkę pietruszki lub paprykę. Zawiera także potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pracy mózgu i kontrolowania przemian metabolicznych”.

6. Odzywianie.info.pl

Poniższy opis sugeruje wręcz zbawienne właściwości. Co zabawniejsze, w artykule podane są nawet ilości składników, które pokazują, że artykuł jest stekiem bzdur. Wystarczy porównać te ilości z dziennymi zaleceniami. No ale po co? Dla przykładu, artykuł podaje, że w 100 g gotowanej kaszy kuskus znajduje się 0,26 mg cynku. Zapotrzebowanie na cynk w przypadku kobiet to 8 mg – czyli aby dostarczyć jego minimalną zalecaną ilość musielibyśmy zjeść 3 kg kaszy, ponad 3500 kcal!

https://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kasza-kuskus-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

„Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy. Ponadto w kuskusie można znaleźć sporo innych witamin z grupy B – B1, B2, B3 (PP), B5 i B6. Dzięki kaszy dostarczasz więc do organizmu witamin odpowiedzialnych za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, dbasz o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo – zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu.”

5. Zdrowie.TVN

Cenne składniki to: żelazo, magnez wapń, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B 😀 Wiecie co jest tu zabawne? Że wszystko jest nieprawdą 😀 Na koniec przeczytamy: jest zdrowa i nie tuczy. Eh.

https://zdrowie.tvn.pl/a/cenna-i-smaczna-kasza-kuskus-wlasciwosci-kalorie-zastosowanie-w-kuchni

„Kasza kuskus powinna być częstym gościem na stole. Ma cenne wartości odżywcze, zawiera dużo białka, ważne dla zdrowia minerały i witaminy z grupy B. Jest zdrowa i nie tuczy. […]

Cenne składniki to: żelazo, magnez, wapń, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B. Spożywanie kaszy kuskus dobroczynnie wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić, rozjaśnia umysł. Kuskus to dobre źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu, dlatego polecany jest kobietom planującym ciążę i ciężarnym. W kaszy kuskus znajduje się też sporo niacyny (witaminy B3 albo PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, bierze ponadto udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, spożywanie tej kaszy korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.”

4. Biomedical.pl

Biomedical poleca natomiast go kobietom w ciąży, dzieciom i osobom starszym. Przeczytamy nawet, że zawiera witaminę E (wspomnę tylko, że jest jej równie mało jak wapnia).

https://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kuskus-wlasciwosci-i-korzysci-zdrowotne-6025.html

„Kasza ta zawiera również wiele węglowodanów (ok. 72 gramy), błonnik, witaminy z grupy B (niacyny i tiaminy), witaminę E, wapń, żelazo oraz fosfor. Ponadto kuskus cechuje się niską zawartością tłuszczu (co gwarantuje mniejsze obciążenie dla przewodu pokarmowego) i zarazem dużą ilością kwasów nienasyconych. Jest lekkostrawny i sycący, przez co poleca się go kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom osobom w starszym wieku.”

3. Poradyfit.pl

Miejsce 3. ląduje dla poradyfit.pl, które nie widzą żadnych wad w kaszy kuskus 🙂

https://poradyfit.pl/kasza-kuskus-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/

“Jest […] świetnym źródłem żelaza, dlatego warto przygotowywać go z warzywami zawierającymi sporo witaminy C, która ułatwia przyswajalność tego pierwiastka. Oprócz tego kuskus dostarcza także potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B. Wspomaga tym samym funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu i kontrolowane przemiany metaboliczne.”

“Kasza kuskus, nie posiada wad i jest bezpieczna dla każdego. Jest dość lekkostrawna, dlatego pożywać ją może każdy w dowolnych ilościach. Idealnie nadaje się do każdego dania, i jest tania. Mogą ją również spożywać osoby, które nie przepadają za innymi rodzajami kaszy np. za gryczaną. Nie powinny jej jedynie jeść osoby, z nietolerancja glutenu. Jako jedna z niewielu kasz, posiada bardzo dużą ilość wapnia.”

2. WP abcZdrowie

Miejsce 2. dla WP. Według raportu Instytutu Monitorowania Mediów najbardziej opiniotwórczego medium internetowego w pierwszej połowie 2018 roku. Za polecanie tak oczyszczonego produktu dzieciom, który poprawić ma pracę układu nerwowego i mózgu.

https://portal.abczdrowie.pl/kasza-kuskus

“Właściwości kuskusu wynikają z dużej zawartości składników odżywczych. W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. […] Co ważne z właściwości kuskusu mogą też skorzystać dzieci, ponieważ nie obciąża on żołądka. Ponadto dzięki zawartym w kuskusie właściwościom poprawimy pracę układu nerwowego i mózgu.”

1. Onet zdrowie

Miejsce 1. dla Onet za polecanie jak najczęstszego jedzenia białej mąki… kobietom w ciąży. Portal, który notuje miesięcznie 34 mln wizyt.

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta/kuskus-kasza-przepisy-kalorie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-artykul/9femzs8

“Kuskus w swoim składzie ma niewielką ilość tłuszczu, jest bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu. Zawiera pokaźne ilości kwasu foliowego, dlatego panie w ciąży powinny sięgać po tę kaszę jak najczęściej. Kuskus to też bogate źródło błonnika, który znacznie ułatwia i przyspiesza przemianę materii. To zdecydowanie lekkostrawny posiłek, który nie wpływa obciążająco na układ pokarmowy.”

Nowoczesne słupy reklamowe

Szukając w internecie informacji o kaszy kuskus dowiemy się, że jest dobra na anemię, na włosy, skórę, paznokcie, poprawia koncentrację, poprawia metabolizm i wspiera kości. Na WP – najbardziej opiniotwórczym medium – przeczytamy, że poprawia pracę układu nerwowego i mózgu, a Onecie – portalu osiągającym 34 mln wizyt miesięcznie – poleca się jedzenie jej jak największych ilości kobietom w ciąży.

Po prostu.

Brak mi słów.

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna Więsak
Katarzyna Więsak
5 lat temu

i tak samo jak z kaszą kus kus jest ze szczpieniami, lekami i roznymi zabiegami medycznymi…

Ann
Ann
5 lat temu

Brawo, że zwróciłeś uwagę na ten problem. Nie wiem, czy się śmiać, bo to jest bardzo zabawne, czy jednak płakać, bo jest przerażające

Ala
Ala
5 lat temu

Podobnie jest z tymi „zdrowymi domowymi wypiekami”. Oczywiście są płatki owsiane i mleko roślinne, a do tego jajko i pół szklanki oleju, oczywiście kokosowego, bo tylko on jest zdrowy. Tak naprawdę to ciężko się odnaleźć w gąszczu informacji – co jest zdrowe a cocjuz nie. I do tego milion zdań typu:”naukowcy odkryli”

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Ala

albo zdrowe słodkości, które są podobno zdrowe, bo nie mają cukru 😉 ale są z suszonych daktyli, które w 65% składają się z cukrów 😉

hehe
hehe
5 lat temu

Obrońcy daktyli powiedzą, że to jest inny cukier 🙂

mmiom
mmiom
5 lat temu

Czyli co? Najlepiej w ogole nie jeść słodkiego..? A jak już ochota na nie sięgnie zenitu ozrec się snikersow i innych takich? Nie wydaje mi sie żeby zjedzenie kilku daktyli nawet codziennie mogło mnie uśmiercić! Lepsze daktyle niż biały cukier. Ale nawet jak ludzie jedzą słodycze „niezdrowe” żyją i mają się dobrze. Więcej szkody zrobi mi zamartwianie się i wyrzucanie sobie jedzenia słodyczy niż ich zjedzenie. Stres wyrządza nam najwiecej krzywdy! A jedzenie jest mocno przeceniane w tym względzie.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  mmiom

Daleki jestem od tego, żeby z nich rezygnować 🙂 warto jednak zdawać sobie sprawę, że to prawie sam cukier. Są osoby które tonami jedzą ciasta daktyle a boją się użyć łyżeczki cukru do sosu pomidorowego 🙂

Cyr4x
Cyr4x
5 lat temu

Ale to nie jest biały cukier. Owoce też zawierają sporo cukrów, a jemy je jako zdrowe. Od cukrów ukrytych w naturze nie da się uciec, można jedynie ograniczyć ich ilość.

Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
5 lat temu

W artykule o kaszach masz kuskus razowy na 3 miejscu pod względem wartości odżywczych, a bulgur jeszcze dalej. To jest jakiś inny kuskus, czy tylko razowość dodaje mu tak dużo wartości?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  Lidia Lipnicka

W dużym uproszczeniu kuskus to biały makaron bezjajeczny, jest z białej mąki i ma taki sam skład, można natomiast kupić kuskus razowy, który jest razowym makaronem, bulgur to natomiast prawdziwa kasza z pszenicy.

Agata
Agata
5 lat temu

Czyli w takim razie wartosci odżywcze razowego makaronu są bardzo podobne do razowego kuskusu? Więc makaron razowy byłby w tym zestawieniu też lepszy od kaszy jaglanej czy nawet gryczanej? Ja dzisiaj szukając informacji o zawartości selenu na jednym z takich pseudonaukowych portali natknęłam się na bardzo zabawny artykuł o białku mowiący o tym, że oczywiście to zwierzęce jest nam całkowicie niezbędne, a białka roślinne moga stanowić jedynie pewna część. 😉 Ani słowa o tym, że można np połączyć rozne roślinne źródła i uzyskać wszystkie egzogenne aminokwasy… ehh. A później z tego wychodzi właśnie takie przekonanie w społeczeństwie że bez mięsa… Czytaj więcej »

Cyr4x
Cyr4x
5 lat temu

Dlatego właśnie tych wszystkich mainstreamowych portali o zdrowiu się nie powinno czytać.

AB
AB
5 lat temu

Panie Mateuszu. Przeczytawszy artykuł na smartfonie poczułem, że ktoś próbuje zrobić ze mnie głupka 🙁 Artykuł powinien się chyba nazywać „Kup moją nową książkę”. Nie mam nic przeciwko reklamowaniu swoich produktów, tym bardziej że sam jestem autorem wielu pozycji. Niemniej jednak krytykowanie innych portali za to są, cytuję: „słupami reklamowymi”, po to żeby przyciągnąć uwagę i zareklamować swoją książkę? To chyba nie tędy droga? Nie te czasy.

Niemniej jednak gratuluję dobrego bloga i rozpowszechniania wartościowej wiedzy. Szczególnie w zakresie propagowania diety roślinnej 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu
Reply to  AB

Pod każdym artykułem jest informacja o książce – nie tylko pod tym. Śpieszę wyjaśnić – nie mam pretensji, że portale chcą zarabiać na swoich treściach, mam pretensje, i to ogromne, że to ich jedyna intencja, a treść nie ma zupełnie znaczenia – dlatego nazywam je słupami reklamowymi, bo tylko reklamy są tu ważne.

Luki
Luki
5 lat temu

I dlatego zakładam własnego bloga bo tych kłamst to już kur^^ czytać sie nie da. Te wszystkie jaranie sie dietą wysokotłuszczową, ketogeniczną, że węglowodany są be (bez rozróżnienia że be są proste, a złozone są swietne i są dla nas najlepszym paliwem), że mięso daje siłe albo to co podałeś o kaszy kuskus… no brak słów. Trzeba to tępić zdecydowanie, bo potem brak wiedzy wychodzi przy sklepowych kasach, gdzie ludzie wykładają tylko mięso, pszenice, mleko, tłuszcz i słodycze (cukier). I czasem dwa samotne banany czy ogórek. No i potem sie dziwimy stanem zdrowia że jest opłakany a apteki na każdym… Czytaj więcej »

Jaro070 ✓ᵛᵉʳᶦᶠᶦᵉᵈ
Jaro070 ✓ᵛᵉʳᶦᶠᶦᵉᵈ
5 lat temu

A jakie portale/blogi o żywieniu polecasz?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
5 lat temu

w Polsce nie ma tego wiele niestety, fajny dział o żywieniu ma Focus, dużo wartościowej treści jest też na https://dietetycy.org.pl/, z blogów typowo o żywieniu polecam blog Damiana Parola https://www.damianparol.com/ – choć nie ma tu wiele treści, wszystkie są bardzo wartościowe i wiarygodne. Przede wszystkim warto czerpać wiedzę z książek o żywieniu (polecam dra Ornisha, Joel Furhmana oraz książki z PZWL) i z raportów i dokumentów instytucji zdrowotnych, jak np. NAS, WHO lub AHA. To są najbardziej wiarygodne źródła wiedzy, choć niestety informacje tam podane nie są często podawane w przyjaznej formie.

Werner
4 lat temu

Większość tego typu portali pisze głupotki na temat każdego składnika diety, każdego produktu, rośliny itp. Tam musi być dużo tekstu, żeby byli widoczni w wyszukiwarce. Co nie zmienia faktu , że kuskus jest a) całkiem smaczny, b) bardzo prosty w przygotowaniu.

Karol
Karol
4 lat temu

Też mam takie wrażenie, że wiele osób robi wiele rzeczy tylko po to, żeby nam coś sprzedać i wypłukać nas z pieniędzy. Bo ich zdaniem lepiej żeby oni mieli, a nie my. Najpierw nam weprą, że kochamy tylko blondynki, a później wcisną wszystko co żółte albo żółtopodobne, od beżowych płytek, przez żółte mercedesy i brązową dachówkę do brązowych drzwi i żółtych zapalniczek, pił łańcuchowych i kos spalinowych. Bo ich nie stać na rzetelną reklamę i bo lepiej żeby oni mieli, a nie my. A jak już będą mieć nasze pieniądze, to będą czekać, aż się wyprzedamy za bezcen z tego,… Czytaj więcej »

Karol
Karol
4 lat temu
Reply to  Karol

A spróbujcie tylko kupić czerwoną kiełbasę i zjeść ją z chrzanem albo czerwono-różowe parówki i zjeść hot-dogi to zrobią z was p…..w, ewentualnie l……y.
Nie wspomnę już o kupowaniu jabłek, mandarynek, ryby, ryby po grecku, kaszki, oliwy, papryki, papryki sproszkowanej, galaretki, bananów, jogurtów, ananasów itp. itd.

Zobacz również
mail facebook instagram