Wiecie dlaczego mamy tak wielkie dietetyczne zamieszanie? Bo dla większości wydawców treść nie ma żadnego znaczenia. Nasze zdrowie również. Są to nowoczesne słupy reklamowe. Żeby zrozumieć o czym piszę, prześledźmy co piszą o kaszy kuskus.
Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki. Prawdziwa kasza z pszenicy to bulgur. Kasza kuskus jest natomiast białym makaronem, uformowanym w kształt kaszy. Tak samo jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych. Jest to w istocie ten sam produkt. Wyobrażacie sobie, że ktoś o zdrowych zmysłach zachwala białą mąkę? A czy wyobrażacie sobie, że robi to portal piszący o żywieniu i zdrowiu? No właśnie. To zaraz zobaczycie 😉
Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus (czyli białej mąki), obliczyłem ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:
- wapń – 12,5 kg
- witamina E – 12 kg
- potas – 8 kg
- żelazo – 5 kg
- magnez – 4 kg
- witamina B2 – 4 kg
- fosfor – 3,5 kg
- cynk – 3 kg
- kwas foliowy – 3 kg
- miedź – 2,5 kg
- mangan – 2,5 kg
- witamina B6 – 2,5 kg
- błonnik – 2 kg
- całkowity brak: A, C, D, K, B12
Nowoczesne słupy reklamowe
Problem z prasą i portalami internetowymi jest taki, że nikomu nie zależy na treści, a tym bardziej na zdrowiu czytelników. Są to nowoczesne słupy reklamowe. Ich intencją nie jest prawda i zdrowie czytelników. Ich intencją jest ilość wejść.
Problem z prasą i portalami internetowymi nie jest taki, że są mało wiarygodne. Są całkowicie niewiarygodne, pełne fałszu i często zupełnych bzdur. Pod przykrywą rzetelnych artykułów pisane jest co popadnie, byle zapełnić artykuł odpowiednią ilością słów.
I nie zrozumcie mnie źle. Ja nie wytykam portalom błędów. Te zdarzają się każdemu (nawet w podręcznikach dietetycznych można znaleźć ich bardzo wiele). Wytykam to, że zupełnie nie zależy im na tym, o czym piszą. Nie zależy im na szukaniu prawdy. Po prostu piszą cokolwiek. Ich intencją nie jest poszukiwanie prawdy, pomoc czytelnikom, rzetelne przedstawienie tematu. Ich intencją jest przyciągnięcie do artykułu czytelników. Tylko to. Nic więcej. Treść jest zupełnie nieistotna. Najważniejsze jest aby jak najwięcej osób przeczytało reklamy wyświetlające się na stronie. Są to nowoczesne słupy reklamowe.
Potencjalne rozmiary zamieszania możemy sobie wyobrazić patrząc na dane z SimilarWeb. Pokazują one, że te 13 źródeł generuje ponad 105 mln wizyt każdego miesiąca. Trudno sobie nawet wyobrazić ogrom zamieszania, jakie przez to powstaje.
Ranking 13 śmieciowych tekstów o białej mą… kaszy kuskus
Czytając te teksty miejcie w głowie, że wszystkie dotyczą białej mąki – jednego z najbardziej wyjałowionych produktów. W tekstach przeczytacie, że poleca się ją na miażdżycę, na anemię, dla dzieci, dla osób starszych, dla kobiet w ciąży czy na poprawę koncentracji, zdrowe włosy, paznokcie, układ nerwowy i prawidłowy metabolizm...
W ramkach umieściłem kwintesencję tekstów, całe cytaty są podane nad ramkami – i te również zawierają ogrom przezabawnej treści. Miłej zabawy!
13. Woman’s Health
Miejsce 13. dla portalu (i magazynu), od którego oczekuje się więcej. Jedyny na świecie lifestylowy poradnik dla kobiet radzi, aby ćwicząc spożywać białą mąkę. Tekst ten znalazł się w tym miejscu również ze względu na inne błędne informacje w artykule – np. to, że kasza jaglana ma najwięcej żelaza wśród kasz. A jak jest w rzeczywistości, możecie porównać w tekście: „która kasza jest najzdrowsza”.
https://www.womenshealth.pl/odzywianie/Rodzaje-kasz-i-ich-wlasciwosci,7666,3
„Doskonała dla ćwiczących: bardzo dużo białka i węglowodanów, ale za to mało błonnika.”
12. Interia Mam Dziecko
https://mamdziecko.interia.pl/kuchnia/news-z-kasza-kuskus,nId,1447519
„Nie ma w niej cholesterolu, za to jest sporo żelaza. […] Nie zapominajmy o kaszy kuskus. Jest naprawdę wyjątkowa.”
11. Super Express – Beszamel.pl
https://beszamel.se.pl/kasza/kasza-kuskus-wlasciwosci-zalety,3028/
“Kasza kuskus jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale też bardzo zdrowa. […] Kuskus to produkt bardzo bogaty w białko, co jest ważne dla wegetarian. […] Inne cenne składniki obecne w kuskusie to wapń, sód, witaminy z grupy B – zwłaszcza B3 i kwas foliowy.”
10. Party.pl
https://party.pl/porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-kuskus-w-diecie-wlasciwosci-i-zastosowanie-102550-r1/
„Właściwości kaszy kuskus wynikają z jej wartości odżywczych. Kasza kuskus jest lepszym źródłem białka niż inne kasze, białko to łatwo się przyswaja, dlatego pozytywnie wpływa na odbudowę tkanek w organizmie i budowę mięśni. Kasza ma niewiele tłuszczu, za to zawiera spore ilości błonnika, witamin i minerałów.”
9. Gazeta.pl zdrowie
Gazeta.pl podaje nawet, że informacje czerpie ze strony Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa – co patrząc na treść – jest niestety nieprawdą. Wyjaśnię pokrótce kwestię wapnia. Zboża generalnie są w niego bardzo ubogie. Nawet te pełnoziarniste. Są one jedyną grupą produktów tak bardzo pozbawioną wapnia – stąd też staram się promować o wiele bardziej wartościowe strączki, które i wapnia mają o wiele więcej. Zjadając 2000 kcal kuskusu, dostarczymy sobie jedynie 14% dziennej zalecanej ilości wapnia. Żebyśmy dostarczyli sobie dzienną dawkę wapnia, potrzebowalibyśmy zjeść ponad 12 kg kaszy kuskus (sic!).
https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15164342,Kuskus___kasza_czy_makaron_.html
„Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa).”
8. Kobieta.pl
Następny portal, który pisze o dużej ilości wapnia i pozytywnym wpływie na nasze kości. Jest to o tyle śmieszne, że przy tym jak mocno oczyszczony jest kuskus z wartości, najmniej ze składników mineralnych ma właśnie wapnia.
https://www.kobieta.pl/artykul/kasza-kuskus-to-nie-kasza
„Dodatkowo ma wysoką zawartość wapnia, co pozytywnie wpływa na nasze kości i dużą ilość sodu. Poza tym w kuskusie znajdziemy też witaminy z grupy B i kwas foliowy.”
7. Poradnikzdrowie.pl
https://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kuskus-wlasciwosc-i-wartosci-odzywcze-jak-przygotowac-tradycyjne-danie_44194.html
“Kasza ta jest dobrym źródłem żelaza, którego wchłanianie z pokarmów roślinnych warto polepszyć, dodając do potraw źródła witaminy C, np. natkę pietruszki lub paprykę. Zawiera także potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pracy mózgu i kontrolowania przemian metabolicznych”.
6. Odzywianie.info.pl
Poniższy opis sugeruje wręcz zbawienne właściwości. Co zabawniejsze, w artykule podane są nawet ilości składników, które pokazują, że artykuł jest stekiem bzdur. Wystarczy porównać te ilości z dziennymi zaleceniami. No ale po co? Dla przykładu, artykuł podaje, że w 100 g gotowanej kaszy kuskus znajduje się 0,26 mg cynku. Zapotrzebowanie na cynk w przypadku kobiet to 8 mg – czyli aby dostarczyć jego minimalną zalecaną ilość musielibyśmy zjeść 3 kg kaszy, ponad 3500 kcal!
https://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kasza-kuskus-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html
„Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy. Ponadto w kuskusie można znaleźć sporo innych witamin z grupy B – B1, B2, B3 (PP), B5 i B6. Dzięki kaszy dostarczasz więc do organizmu witamin odpowiedzialnych za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, dbasz o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo – zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu.”
5. Zdrowie.TVN
Cenne składniki to: żelazo, magnez wapń, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B 😀 Wiecie co jest tu zabawne? Że wszystko jest nieprawdą 😀 Na koniec przeczytamy: jest zdrowa i nie tuczy. Eh.
https://zdrowie.tvn.pl/a/cenna-i-smaczna-kasza-kuskus-wlasciwosci-kalorie-zastosowanie-w-kuchni
„Kasza kuskus powinna być częstym gościem na stole. Ma cenne wartości odżywcze, zawiera dużo białka, ważne dla zdrowia minerały i witaminy z grupy B. Jest zdrowa i nie tuczy. […]
Cenne składniki to: żelazo, magnez, wapń, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B. Spożywanie kaszy kuskus dobroczynnie wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić, rozjaśnia umysł. Kuskus to dobre źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu, dlatego polecany jest kobietom planującym ciążę i ciężarnym. W kaszy kuskus znajduje się też sporo niacyny (witaminy B3 albo PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, bierze ponadto udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, spożywanie tej kaszy korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.”
4. Biomedical.pl
Biomedical poleca natomiast go kobietom w ciąży, dzieciom i osobom starszym. Przeczytamy nawet, że zawiera witaminę E (wspomnę tylko, że jest jej równie mało jak wapnia).
https://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kuskus-wlasciwosci-i-korzysci-zdrowotne-6025.html
„Kasza ta zawiera również wiele węglowodanów (ok. 72 gramy), błonnik, witaminy z grupy B (niacyny i tiaminy), witaminę E, wapń, żelazo oraz fosfor. Ponadto kuskus cechuje się niską zawartością tłuszczu (co gwarantuje mniejsze obciążenie dla przewodu pokarmowego) i zarazem dużą ilością kwasów nienasyconych. Jest lekkostrawny i sycący, przez co poleca się go kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom osobom w starszym wieku.”
3. Poradyfit.pl
Miejsce 3. ląduje dla poradyfit.pl, które nie widzą żadnych wad w kaszy kuskus 🙂
https://poradyfit.pl/kasza-kuskus-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/
“Jest […] świetnym źródłem żelaza, dlatego warto przygotowywać go z warzywami zawierającymi sporo witaminy C, która ułatwia przyswajalność tego pierwiastka. Oprócz tego kuskus dostarcza także potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B. Wspomaga tym samym funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu i kontrolowane przemiany metaboliczne.”
“Kasza kuskus, nie posiada wad i jest bezpieczna dla każdego. Jest dość lekkostrawna, dlatego pożywać ją może każdy w dowolnych ilościach. Idealnie nadaje się do każdego dania, i jest tania. Mogą ją również spożywać osoby, które nie przepadają za innymi rodzajami kaszy np. za gryczaną. Nie powinny jej jedynie jeść osoby, z nietolerancja glutenu. Jako jedna z niewielu kasz, posiada bardzo dużą ilość wapnia.”
2. WP abcZdrowie
Miejsce 2. dla WP. Według raportu Instytutu Monitorowania Mediów najbardziej opiniotwórczego medium internetowego w pierwszej połowie 2018 roku. Za polecanie tak oczyszczonego produktu dzieciom, który poprawić ma pracę układu nerwowego i mózgu.
https://portal.abczdrowie.pl/kasza-kuskus
“Właściwości kuskusu wynikają z dużej zawartości składników odżywczych. W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. […] Co ważne z właściwości kuskusu mogą też skorzystać dzieci, ponieważ nie obciąża on żołądka. Ponadto dzięki zawartym w kuskusie właściwościom poprawimy pracę układu nerwowego i mózgu.”
1. Onet zdrowie
Miejsce 1. dla Onet za polecanie jak najczęstszego jedzenia białej mąki… kobietom w ciąży. Portal, który notuje miesięcznie 34 mln wizyt.
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta/kuskus-kasza-przepisy-kalorie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-artykul/9femzs8
“Kuskus w swoim składzie ma niewielką ilość tłuszczu, jest bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu. Zawiera pokaźne ilości kwasu foliowego, dlatego panie w ciąży powinny sięgać po tę kaszę jak najczęściej. Kuskus to też bogate źródło błonnika, który znacznie ułatwia i przyspiesza przemianę materii. To zdecydowanie lekkostrawny posiłek, który nie wpływa obciążająco na układ pokarmowy.”
Nowoczesne słupy reklamowe
Szukając w internecie informacji o kaszy kuskus dowiemy się, że jest dobra na anemię, na włosy, skórę, paznokcie, poprawia koncentrację, poprawia metabolizm i wspiera kości. Na WP – najbardziej opiniotwórczym medium – przeczytamy, że poprawia pracę układu nerwowego i mózgu, a Onecie – portalu osiągającym 34 mln wizyt miesięcznie – poleca się jedzenie jej jak największych ilości kobietom w ciąży.
Po prostu.
Brak mi słów.
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.