Zupa kalafiorowa – przeciwnowotworowy bohater

Bardzo prosty przepis na bardzo zdrową zupę.

Kolejny przepis z serii prostych zup 🙂 Dla przypomnienia, była już zupa pomidorowa brokułowa.

Flawonoidy to substancje, które nadają warzywom i owocom kolor oraz smak. Większość flawonoidów to jednocześnie bardzo silne przeciwutleniacze. Wydawać by się mogło, że biały kalafior będzie ich pozbawiony. Nic bardziej mylnego. Kalafior posiada niezwykle silny związek fitochemiczny, występujący w roślinach krzyżowych – sulforafan. Potrafi niszczyć komórki rakowe i skutecznie spowalniać rozwój guzów.

Niech żyje kalafior! Hip hip hurra! 🙂

Składniki:

1000 – 1200 ml wody
średni kalafior
4 średnie marchewki
1/4 dużego selera
duża cebula
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni.
2. Gotuj warzywa – pokrojoną marchew, seler oraz różyczki kalafiora, dorzuć podsmażoną cebulkę i czosnek.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.

zupa_kalafiorowa_3

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Pabich
9 lat temu

Super przepis. Lubię takie proste zupy 🙂

Co do sulforafanu to nie działa on jeśli kalafiora/brokuła ugotujemy. Najlepiej jeść je na surowo. Pisaliśmy o tym tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/warto-jesc-brokuly-ale-trzeba-wiedziec-jak/

Mateusz Żłobiński
Reply to  Maria Pabich

No patrz, człowiek uczy się całe życie 🙂 Doczytałem lepiej i na pocieszenie dodam tylko, że nie tracimy go całkowicie, po ugotowaniu absorpcja spada 6-krotnie – choć faktycznie to dużo 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Maria Pabich

No patrz, człowiek uczy się całe życie 🙂

Beata
Beata
7 lat temu

Czym proponujesz zastąpić gałkę muszkatołową? Nie przepadam za jej smakiem…

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Beata

ojej, szczerze mówiąc nie mam pojęcia, może daj po prostu bez niej jeśli jej nie lubisz? oo, albo dodaj odrobinę cynamonu – do kalafiora zawsze pasuje 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram