Bardzo prosty przepis na bardzo zdrową zupę.
Kolejny przepis z serii prostych zup 🙂 Dla przypomnienia, była już zupa pomidorowa i brokułowa.
Flawonoidy to substancje, które nadają warzywom i owocom kolor oraz smak. Większość flawonoidów to jednocześnie bardzo silne przeciwutleniacze. Wydawać by się mogło, że biały kalafior będzie ich pozbawiony. Nic bardziej mylnego. Kalafior posiada niezwykle silny związek fitochemiczny, występujący w roślinach krzyżowych – sulforafan. Potrafi niszczyć komórki rakowe i skutecznie spowalniać rozwój guzów.
Niech żyje kalafior! Hip hip hurra! 🙂
Składniki:
1000 – 1200 ml wody
średni kalafior
4 średnie marchewki
1/4 dużego selera
duża cebula
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni.
2. Gotuj warzywa – pokrojoną marchew, seler oraz różyczki kalafiora, dorzuć podsmażoną cebulkę i czosnek.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.