
Zupa pomidorowa – pogromca chorób cywilizacyjnych
Gdyby wybrać potrawę, która idealnie nadaje się do walki z plagą dzisiejszych chorób cywilizacyjnych, z pewnością byłaby to prosta zupa pomidora.
Przeciw nowotworom
Pomidory zawierają niezwykły składnik – przeciwnowotworowy karoten – likopen. To on sprawia, że pomidory mają czerwony kolor. Jest to dwukrotnie silniejszy przeciwutleniacz niż beta-karoten. I warto tutaj dodać, że likopen występuje praktycznie tylko w pomidorach. Kilkukrotnie mniejsze jego ilości występują jeszcze tylko w arbuzach oraz grejpfrutach. Liczne badania pokazują, że likopen to poważny przeciwnowotworowy wojownik, który znakomicie chroni przed wieloma nowotworami m.in. jelita grubego, żołądka, płuc, prostaty(1), szyjki macicy i raka piersi(2).
Przeciw chorobom serca
Likopen znakomicie wpływa również na serce oraz na obniżenie złego cholesterolu. Wykazano m.in., że spożywający duże ilości likopenu i pomidorów mają aż o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca(3).
Przeciw nadciśnieniu i udarom
Gdyby tego było mało, pomidory są jednym z najlepszych źródeł potasu. Dzięki temu ich spożycie bardzo dobrze wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz zmniejsza w konsekwencji ryzyko udaru mózgu – wystarczy 1 pomidor dziennie aby zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru aż o 40%(4).
Prosta zupa pomidorowa to po prostu idealny codzienny posiłek 🙂
Składniki:
800 ml wody
10 pomidorów
3 lub 4 średnie marchewki
1/4 dużego selera
1 średnia pietruszka
kawałek pora
sól, pieprz
ew. świeży lubczyk i świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa w plasterki, a pomidory na 4 części.
2. Gotuj wszystkie warzywa (razem z lubczykiem), aż marchewki będą miękkie.
3. Dodaj sól, pieprz i zblenduj
4. Przed podaniem dodaj listki świeżej bazylii
Przepis w wersji graficznej do ściągnięcia
1. Giovannucci E. Tomatoes, tomato-based products, lycopene and cancer: review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst 1999; 91:317-31.
2. Borek C. Antioxidants and the prevention of hormonally regulated cancer. J Men Health Gender 2005; 2:346-52
3. Kohlmeier L, Kark JD, Gomez-Gracia E i wsp. Lycopene and myocardial infarction risk in the EURAMIC Study. Am J Epidemiol 1997
4. Alan H. Pressman, Sheila Buff, Witaminy i minerały, KDC, 2000
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
proste, a zdrowe:) a czy można pomidory świeże zastąpić tymi z puszki?
jak dodasz z puszki, to zupa może być kwaśna, mi się nigdy ten myk nie udawał 🙂
Czy to znaczy, ze zima rowniez gotujesz pomidorowke ze swiezych pomidorow?
zdecydowanie rzadziej ją robię zimą, ale czasem zdarza się
O, jestes z tych szybko reagujacych! 😉
Jesli pomidorowka ma tak wyjatkowe moce, to bede ja robila nawet z „zapuszkowanych” pomidorow.
Zupelnie bez tłuszczu? duzo witamin rozpuszcza sie w tłuszczach. Ciekawa jestem jak smakuje ta pomidorowa.
Tylko 4 witaminy rozpuszczają się w tłuszczu – A, D, E, K. Przy czym najważniejsze jest, aby w organizmie była odpowiednia ilość tłuszczu, gdzie będą mogły być zmagazynowane. Faktycznie w potrawie pewna ilość tłuszczu może troszkę zwiększyć ich przyswajalność, ale biorąc pod uwagę, że oleje nie mają same w sobie prawie w ogóle składników odżywczych, więcej stracimy dodając je niż zyskamy. Oczywiście czasem warto dodać choćby dla smaku – 1 łyżeczkę oliwy np. do sałatki. Zupa smakuje znakomicie bez tłuszczu 🙂
polecam zamiast ryżu lub makaronu KASZĘ JAGLANĄ !!!!!!!!!!!!!