Jest to potrawa o wyjątkowo dużej ilości żelaza oraz kwasu foliowego, czyli dwóch kluczowych pierwiastków do walki z anemią. Może być to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych sposobów na odzyskanie sił.
Zarówno brokuł jak i ciecierzyca są świetnymi źródłami żelaza, a ogromna ilość witaminy C, która znajduje się w brokule (również tym ugotowanym) wielokrotnie zwiększa absorpcję żelaza. Jednocześnie oba te produkty mają wyjątkowo wysoką ilość kwasu foliowego.
Składniki:
duży brokuł (500 g)
włoszczyzna: 3-4 marchewki (360 g), pietruszka (40 g), kawałek selera (50 g), por (50 g)
duża cebula (90 g)
2 średnie ząbki czosnku (10 g)
——-
140 g suchej ciecierzycy
——-
1 litr wody
sól
Przygotowanie ciecierzycy:
1. Namocz przez noc ciecierzycę.
2. Odcedź ją i opłucz.
3. Zagotuj do miękkości, pod koniec gotowania dodaj sól.
Przygotowanie zupy:
1. Podsmaż (na 1 łyżeczce oliwy) cebulę i czosnek
2. Gotuj warzywa – pokrojoną marchew, pietruszkę, pora i seler, dorzuć cebulkę, czosnek i pod koniec brokuły.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.
4. Przed podaniem dodaj ciecierzycę.
Zupa brokułowa z ciecierzycą
przepis graficzny
Składniki odżywcze, jakie dostarcza przepis:
Przepis graficzny do ściągnięcia w wysokiej rozdzielczości -> Zupa brokułowa z ciecierzycą
.
Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!
Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.