Zupa brokułowa z ciecierzycą – źródło siły i pogromca anemii

Jest to potrawa o wyjątkowo dużej ilości żelaza oraz kwasu foliowego, czyli dwóch kluczowych pierwiastków do walki z anemią. Może być to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych sposobów na odzyskanie sił.

Zarówno brokuł jak i ciecierzyca są świetnymi źródłami żelaza, a ogromna ilość witaminy C, która znajduje się w brokule (również tym ugotowanym) wielokrotnie zwiększa absorpcję żelaza. Jednocześnie oba te produkty mają wyjątkowo wysoką ilość kwasu foliowego.


Składniki:

duży brokuł (500 g)
włoszczyzna: 3-4 marchewki (360 g), pietruszka (40 g), kawałek selera (50 g), por (50 g)
duża cebula (90 g)
2 średnie ząbki czosnku (10 g)
——-
140 g suchej ciecierzycy
——-
1 litr wody
sól

Przygotowanie ciecierzycy:

1. Namocz przez noc ciecierzycę.
2. Odcedź ją i opłucz.
3. Zagotuj do miękkości, pod koniec gotowania dodaj sól.

Przygotowanie zupy:

1. Podsmaż (na 1 łyżeczce oliwy) cebulę i czosnek
2. Gotuj warzywa – pokrojoną marchew, pietruszkę, pora i seler, dorzuć cebulkę, czosnek i pod koniec brokuły.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.
4. Przed podaniem dodaj ciecierzycę.

 


 

Zupa brokułowa z ciecierzycą
przepis graficzny


Składniki odżywcze, jakie dostarcza przepis:


zupa_brokulowa_z_ciecierzyca

Przepis graficzny do ściągnięcia w wysokiej rozdzielczości -> Zupa brokułowa z ciecierzycą

.


Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!

Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda Grubich
Magda Grubich
7 lat temu

wygląda smakowicie, zrobię dziś na obiad 🙂 tylko jedna drobna uwaga, w przygotowaniu wymienione są ziemniaki, a w potrzebnych składnikach- nie ma 😉

Mateusz Żłobiński
Reply to  Magda Grubich

ach tak, bo początkowo były ziemniaki w składzie, już poprawione, dzięki 🙂

Dotee
7 lat temu

A gdyby zblendować tę ciecierzycę razem z brokułem? też by mogło być fajnie:)

Mateusz Żłobiński
Reply to  Dotee

zaciekawiłaś mnie tym pomysłem, spróbuję 🙂

NN
NN
7 lat temu
Reply to  Dotee

Fajnie smakowo ale cieciorka trochę trudno się blenduje więc najpierw trzeba by było zmiksować ją z małą ilością zupy i dopiero dodać resztę 🙂

Maria Król
Maria Król
7 lat temu

Świetny blog, trochę czytam o jedzeniu, a z tylko kilku Twoich wpisów dowiedziałam się paru interesujących rzeczy.
Mam tylko pytanie o to śmiałe stwierdzenie, że wit. C w ugotowanym brokule wciąż jest. Wszędzie czytałam, że ta witamina jest bardzo wrażliwa na temperaturę, więc czemu akurat w tym przypadku miałoby być inaczej? Do tego jeśli wziąć pod uwagę utlenianie się tejże witaminy w kontakcie z metalem(ostrzem blendera) nie jestem skłonna uwierzyć, że pozostała tam jakaś część witaminy C.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Maria Król

Takie dane podaje departament rolnictwa USA – tj. dla ugotowanego brokuła. Z nich wynika, że witamina C jest wrażliwa na temperaturę, ale nie aż tak, jak podaje wiele źródeł. Jeśli chodzi o blendowanie, niestety nie mogę znaleźć na ten temat żadnych wiarygodnych informacji i ciężko mi cokolwiek o tym powiedzieć 🙂

Ewa Bielawska
Ewa Bielawska
5 lat temu
Reply to  Maria Król

Witamina C rozpuszcza się w wodzie, a tu jej nie wylewamy, dlatego zostaje, a temperatura jej rozpadu to w zależności od źródła 130-190 st.C, więc nic się nie dzieje.

Ewa Bielawska
Ewa Bielawska
5 lat temu

Witamina C rozpuszcza się w wodzie, a tu jej nie wylewamy, dlatego zostaje, a temperatura jej rozpadu to w zależności od źródła 130-190 st.C, więc nic się nie dzieje.

Choinka
Choinka
3 lat temu

Pyszna, prosta zupka, pełna smaku umami. Trafiłam na przepis, bo mam anemię i cieszę się, że mogę z nią walczyć takimi obiadami 🙂

Tomek
Tomek
3 lat temu

Rozumiem korzyść wynikającą z połączenia żelaza i witaminy C (załóżmy na chwilę, że faktycznie nie rozpada się ani nie utlenia :-)), ale co z obecnością wapnia, który przyswajalność tego żelaza utrudnia?

Zobacz również
mail facebook instagram