Słodka prawda o przemyśle spożywczym

Dziennie nieświadomie zjadamy ponad 20 łyżeczek cukru. Tak podawał GUS w 2011 r. Dziś jemy więcej. Firmy bowiem coraz mocniej słodzą, a my coraz bardziej się uzależniamy.

Jakiś czas temu pisałem o ilości cukrów jakie występują w owocach. 4% cukrów występujących w malinach to przy dzisiejszym wpisie dosłownie nic. Bo przykładowo takie banany, które mają 12% cukrów, wyglądają bardzo mizernie przy mlecznej czekoladzie, która ma cukrów… 57%.

Nie wiem jak Was, ale mnie to na prawdę śmieszy, że można napchać do produktu tyle cukru. 🙂

I tak, zacznijmy od śniadania. Myślicie, że miodowe płatki mają dużo cukrów? No pewnie.

ile_cukru_maja_platki_miodowe

Ale te z pełnym ziarnem wcale nie różnią się pod tym względem.

ile_cukru_maja_crunchy

ile_cukru_maja_platki

ile_cukru_maja_mlekolaki

Ale nie tylko produkty, które możemy o to podejrzewać mają duże ilości cukru. Spójrzcie na musztardę lub ketchup.
ile_cukru_ma_musztarda

ile_cukru_ma_ketchup

Dla zobrazowania o jakich ilościach cukrów rozmawiamy, przygotowałem małe porównanie.

ketchup_coca-cola

A może dżem? Wiem wiem, doskonale wiecie, że na pewno ma duże ilości cukru. Ale tu chciałem o czymś innym napisać.

Producenci wychodzą na przeciw rosnącej fali otyłości i spadkowi odporności i tworzą produkty niskosłodzone:

ile_cukru_ma_dzem

ile_cukru_ma_dzem2

ile_cukru_ma_dzem3

Aż boję się sprawdzać, ile cukrów mają dżemy normalnie słodzone 🙂

To jest jednak dopiero początek. Bo przed nami takie słodkości jak np. śniadaniowa Nutella, która ma na opakowaniu orzechy: na pewno nie jest ich za dużo, bo aż 57% to cukry. Boję się sprawdzać ile jest orzechów.

ile_cukru_ma_nutella

Gorzka czekolada to… 35% cukrów. Gorzka?ile_cukru_ma_gorzka_czekolada

Choć w porównaniu z mleczną to faktycznie jest gorzka:

ile_cukru_ma_118

Ale najlepiej wypada delikatna, biała czekolada 🙂

ile_cukru_ma_119

No dobrze. Czas na przekąski. Batony? No dobrze, to bardzo proste, każdy wie, że mają dużo cukru. Ale i tak je dam, chociaż trzy, a co.

ile_cukru_ma_111ile_cukru_ma_115

ile_cukru_ma_milkyway

Gorsze jest jednak dla mnie zjawisko reklamowania mało wartościowych produktów jako zdrowe przekąski lub nawet śniadania. Poniższe ciastka, to aż w 27% cukry, a wiecie ile jest pełnych zbóż? Niecałe 13%. Nie wiem jakim cudem więc firma reklamuje ciastka jako wolno uwalniające się węglowodany, nie wnikam. Po prostu odradzam.

ile_cukru_ma_belvita

Nawet herbatniki są pełne cukrów.

ile_cukru_ma_12

A może syropu malinowego? Nie chce mi się już liczyć ile jest w nim malin, wspomnę tylko, że niewiele.

ile_cukru_ma_124

Na koniec kilka standardów, które są z nami od lat.

ile_cukru_maja_delicje

ile_cukru_ma_kinder

Łakocie i witaminy?

ile_cukru_ma_nimm2

ile_cukru_ma_kopikoile_cukru_ma_krowka

A może by tak pójść po całości i sprzedawać po prostu cukier w ładnych opakowaniach?

ile_cukru_ma_125

ile_cukru_ma_tic_tac

Strzelam w ciemno, że właśnie taka ilość cukru jest przyszłością przemysłu spożywczego. My będziemy coraz mocniej potrzebować cukru, a firmy będą robić coraz ładniejsze opakowania i coraz fajniejsze reklamy. W konsekwencji będziemy kupować prawie czysty cukier w prawie doskonałych opakowaniach.

Czy coś pominąłem?

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika Baran
Dominika Baran
8 lat temu

W nutelli jest orzechow chyba 12-13% 🙂 Jedna rzecz jest dla mnie niejasna. Piszac „cukry” masz na mysli cukry proste, glukoze, fruktoze i dwucukier sacharoze? Bo skrobia to tez cukier, tylko zbudowany z wielu podjednostek. (Dopiero po obrobce termicznej albo pocieciu na krotsze kawalki przez enzymy w slinie zaczyna byc slodka). Jesli by wziac pod uwage jeszcze skrobie, to w ciastkach i platkach sniadaniowych bedzie cukru jeszcze wiecej. Spawdzam w google tylko pierwsze z brzegu cheeriosy miodowe: „Weglowodany 75,3 g, w tym: cukry 25,6 g” (ok, teraz rozumiem ten sposob rozumowania 😉 ) Jesli przygotuje sobie w domu batony owsiane z rodzynkami i orzechami to tez beda sie skaldac w wiekszosci z cukrow. Tylko moj organizm bedzie musial sie troche napracowac, zeby je rozlozyc. Uwolnienie cukrow prostych bedzie bardziej… Czytaj więcej »

Mateusz Żłobiński
Reply to  Dominika Baran

Jeśli zrobisz owsiankę z rodzynkami, to będziesz miała naturalnie występujące cukry, w przeciwieństwie do większości podanych we wpisie produktów. We wszystkich z wyjątkiem dżemów, są jedynie dodane cukry. No i masz rację, że lista nie uwzględnia innych negatywnych substancji, często o wiele gorszych niż cukier, jak syrop glukozowo fruktozowy czy aspartam, który daje się, żeby można z dumą sprzedawać produkt jako light bez cukru 😉 Konfitura przygotowana przez mamę to niebo do ziemi w porównaniu z tymi wszystkimi wynalazkami 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram