• O blogu
  • Spis treści
  • Najlepsze źródła
  • Mity żywieniowe
  • Ułóż swój jadłospis
  • Współpraca
  • Sklep
  • Kontakt

Ranking najlepszych przeciwutleniaczy

Ranking pokarmów dbających o młodość i zdrowie.

Wartość ORAC pokazuje zdolność antyoksydacyjną pokarmów. Odpowiada w skrócie na pytanie – które pokarmy najlepiej walczą z wolnymi rodnikami i mają największą zdolność reakcji antyoksydacyjnej. Jest wskaźnikiem bardzo praktycznym, nie pokazuje samej ilości antyoksydantów w danej substancji, lecz rzeczywiste jej działanie.

Wolne rodniki to cząsteczki tlenu, które (w wielkim skrócie) w nadmiarze  prowadzą do procesów starzenia, osłabienia odporności oraz wielu chorób, w tym miażdżycy oraz nowotworów. Do głównych źródeł powstawania wolnych rodników należą m.in. zanieczyszczenia powietrza, stres, nikotyna, alkohol i żywność bogata w konserwanty. Jesteśmy dziś wyjątkowo mocno na nie narażeni.

Wskaźnik ORAC opracowany został przez Krajowy Instytut ds. Procesu Starzenia w laboratoriach NIH (National Academy of Health). Sprawą zajął się więc jeden z czołowych ośrodków badawczych na świecie. 

Małe zamieszanie powstało jednak z powodu sposobu przedstawienia wartości – przedstawiana jest ona w 100 g produktu, co daje duże przekłamania – nie uwzględnia bowiem ilości wody w produktach. Przykładowo gotując 100 g surowego ryżu otrzymamy 300 g ryżu gotowanego – patrząc na gramaturę, okazałoby się, że ryż gotowany ma aż 3 razy mniejszą wartość (bo po prostu jest w nim więcej wody). Z tego powodu też na czele rankingu są tylko produkty suszone.

Przygotowałem graficzną listę wskaźnika ORAC, pokazującą jego wartość w 100 kcal pokarmu – co jest najbardziej miarodajnym porównaniem, pokazującym dokładnie jakie są np. straty podczas gotowania.

 

Wartość ORAC dla 100 kcal pokarmów:

 

ORAC od 105’000 do 40’000

wskaznik_orac_1aa

ORAC od 38’000 do 20’000

wskaznik_orac_1ab

ORAC od 20’000 do 10’000

wskaznik_orac_od_20_do_10

ORAC od 10’000 do 5000

wskaznik_orac_od_10_do_5

ORAC od 5000 do 3000

wskaznik_orac_od_5_do_3_v2

ORAC od 3000 do 2000

wskaznik_orac_3_do_2_v2

ORAC od 1000 do 500

wskaznik_orac_1000_do500

ORAC od 500 do 100

wskaznik_orac_500_do_100

ORAC poniżej 120

wskaznik_orac_od-100-do-0
Smacznego! 🙂

 


Książka „Dieta odżywcza”
Można już zamówić moją książkę. Jest to odpowiedzieć na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

22 października 2016
11 komentarzy
Najlepsze źródła
Nowszy wpis
Starszy wpis

11
Dodaj komentarz

avatar
This comment form is under antispam protection
avatar
This comment form is under antispam protection
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
adam
Gość
adam

To jest trochę mylące. Nikt nie wie ile to jest 100 kcal dla goździków. Gdyby były podane wartości wagowe dla produktu suchego, albo gotowanego to rozumiem. Wiem, że prościej w podaniu 100 kcal…

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

Tekst pokazuje, które produkty mają największą wartość ORAC, inna sprawa, to które produkty łatwiej jest zjeść 🙂 Gdybym dał ranking wagowo, dla niektórych produktów byłoby to praktyczniejsze, generalnie jednak byłoby ogromne zamieszanie

Odpowiedz
2 lat temu
adam
Gość
adam

Zgoda. Tak jak jest to teraz opisane, to jest to tylko encyklopedyczne zestawienie, bez praktycznej wiedzy dla czytelnika.

Ja wolałbym wiedzieć co powinienem dodawać do jedzenia, albo co mam jeść by dostarczyć najwięcej przeciwutleniaczy – jeśli miałbym wybierać z 2, 3 lub 10 różnych produktów. Bo przecież nie zjem 100 g goździków.

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

jak się przyjrzysz na grupy pokarmów, to można dojść do fajnych wniosków – jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy są owoce jagodowe – wszystkie są na górze stawki (jagody, maliny, jeżyny, truskawki, agrest itd.) – czyli w sezonie jedzmy ich ile tylko wlezie. Druga grupa produktów, to warzywa liściowe – również prawie wszystkie są bardzo bogate. Tak samo kapustne (kapusty, brokuł, kalafior, brukselka). Wysoko są też owoce cytrusowe i generalnie owoce. Widać też, że im ciemniejsze jest warzywo lub owoc, im bardziej intensywny ma kolor, tym na silniejsze działanie. Wysoko są też grzyby i warzywa psiankowate. Myślę, że nie ma sensu dokładnie… Czytaj więcej »

Odpowiedz
2 lat temu
Dom
Gość
Dom

wg tego człowieka – https://www.ted.com/talks/william_li – owoce drobnopstkowe aka owoce jagodowe są też genialnym sposobem na zapobieganie niektórym nowotworom.

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

w ogóle jak się przyjrzeć składowi, to owoce jagodowe wychodzą o klasę wyżej od pozostałych owoców prawie pod każdym względem 🙂 w książce np. podzieliłem owoce i owoce jagodowe jako dwie różne grupy 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

1 łyżeczka (4 g) mielonych goździków – 11’570 μ mol TE.
1 łyżeczka (4 g) cynamonu – 5’323 μ mol TE
Czyli generalnie baaardzo warto dodawać przyprawy 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
Ann
Gość
Ann

wielka praca, dziękuję!!! bardzo zaskoczyły mnie śliwki!!!

Odpowiedz
2 lat temu
Mateusz Żłobiński
Gość
Mateusz Żłobiński

dzięki 🙂 mnie najbardziej zaskoczyły jabłka, biorąc pod uwagę, że mają najmniej witamin i minerałów ze wszystkich owoców, miłą niespodziankę sprawiły 🙂

Odpowiedz
2 lat temu
Kamil Kojac
Gość
Kamil Kojac

a gdzie herbata???;) zielona albo biala tym bardziej? Ciekawe czy trudno byloby zbadac dokladna zawartosc zawartosc przeciwutleniaczy w naparze… Japonczycy sa najdluzej zyjacym narodem swiata ktorzy pija ponoc nawet do 4l zielonej herbaty dziennie;) Robiles kiedys research na temat herbaty i jej zdrowotnych wlasciwosci?

Odpowiedz
1 rok temu
Kamil Kojac
Gość
Kamil Kojac

a gdzie herbata???;) zielona albo biala tym bardziej? Ciekawe czy trudno byloby zbadac dokladna zawartosc zawartosc przeciwutleniaczy w naparze… Japonczycy sa najdluzej zyjacym narodem swiata ktorzy pija ponoc nawet do 4l zielonej herbaty dziennie;) Robiles kiedys research na temat herbaty i jej zdrowotnych wlasciwosci?

Odpowiedz
1 rok temu
wpdiscuz   wpDiscuz

Pobierz bezpłatnego ebooka z przepisami:

Zapisz się na newsletter i odbierz bezpłatnego e-booka z graficznymi przepisami.

FreshMail.pl

Ostatnie wpisy

Walentynkowa kolacja ze śniadaniem
Które orzechy są najzdrowsze?
Ranking 10 orzechów

10 przepisów na jarmuż
Jak z łatwością wypijać 2 litry wody dziennie?
Cukier jednak zdrowy – Media Kity styczniowe

Archiwa

Kategorie

Instagram Salaterki

  • witujecie dzi?  Mamy dla Was proste pysznoci w sam
  • Czekoladowo pikantnie smakowicie przekska na jeden ks ktra pobudzi zmysy
  • A jeli planujecie kolacj ze niadaniem skusicie si?
  • Kochamy piekarnik szczeglnie w okresie zimowym Jedno urzdzenie a tyle
© 2014-2018 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.