Ranking pokarmów dbających o młodość i zdrowie.
Wartość ORAC pokazuje zdolność antyoksydacyjną pokarmów. Odpowiada w skrócie na pytanie – które pokarmy najlepiej walczą z wolnymi rodnikami i mają największą zdolność reakcji antyoksydacyjnej. Jest wskaźnikiem bardzo praktycznym, nie pokazuje samej ilości antyoksydantów w danej substancji, lecz rzeczywiste jej działanie.
Wolne rodniki to cząsteczki tlenu, które (w wielkim skrócie) w nadmiarze prowadzą do procesów starzenia, osłabienia odporności oraz wielu chorób, w tym miażdżycy oraz nowotworów. Do głównych źródeł powstawania wolnych rodników należą m.in. zanieczyszczenia powietrza, stres, nikotyna, alkohol i żywność bogata w konserwanty. Jesteśmy dziś wyjątkowo mocno na nie narażeni.
Wskaźnik ORAC opracowany został przez Krajowy Instytut ds. Procesu Starzenia w laboratoriach NIH (National Academy of Health). Sprawą zajął się więc jeden z czołowych ośrodków badawczych na świecie.
Małe zamieszanie powstało jednak z powodu sposobu przedstawienia wartości – przedstawiana jest ona w 100 g produktu, co daje duże przekłamania – nie uwzględnia bowiem ilości wody w produktach. Przykładowo gotując 100 g surowego ryżu otrzymamy 300 g ryżu gotowanego – patrząc na gramaturę, okazałoby się, że ryż gotowany ma aż 3 razy mniejszą wartość (bo po prostu jest w nim więcej wody). Z tego powodu też na czele rankingu są tylko produkty suszone.
Przygotowałem graficzną listę wskaźnika ORAC, pokazującą jego wartość w 100 kcal pokarmu – co jest najbardziej miarodajnym porównaniem, pokazującym dokładnie jakie są np. straty podczas gotowania.
Wartość ORAC dla 100 kcal pokarmów:
ORAC od 105’000 do 40’000
ORAC od 38’000 do 20’000
ORAC od 20’000 do 10’000
ORAC od 10’000 do 5000
ORAC od 5000 do 3000
ORAC od 3000 do 2000
ORAC od 1000 do 500
ORAC od 500 do 100
ORAC poniżej 120
Smacznego! 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.