15 produktów bogatych w omega-3.
Nie potrzebujesz ryb.
Między innymi dlatego, że mogą być pełne metali, takich jak rtęć, ołów i kadm. Również dlatego, że mogą zawierać toksyczne dioksyny, które skutecznie uszkadzają narządy wewnętrzne – wątrobę, nerki, płuca, a nawet korę mózgową. Nie potrzebujesz ryb również dlatego, że możesz trafić na te naszpikowane hormonami i antybiotykami. I również dlatego, że smażąc ryby, uszczuplasz je o to, co mają najcenniejszego, czyli bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę kwasy tłuszczowe omega-3.
Nie potrzebujesz ryb, ponieważ możesz ominąć wszystkie ryzyka z nimi związane, dostarczając jednocześnie sobie tego, co w rybach najcenniejsze – czyli kwasu tłuszczowego omega-3. I to w ilościach, o których amatorzy ryb mogą tylko pomarzyć.
15 produktów bogatych w omega-3
Zastanawiając się, w jaki sposób przedstawić najlepsze źródła, postanowiłem pokazać po prostu ile wystarczy spożyć danego produktu, aby spełnić dzienne zapotrzebowanie na omega-3. Myślę, że jest to najpraktyczniejsze podejście.
I tak, aby zapewnić sobie dzienną zalecaną dawkę omega-3, potrzebujemy:
(Podane ilości dotyczą kobiet, w przypadku mężczyzn ilości te są większe o ok. 45%.)
Pamiętaj, aby oleje używać jedynie jako dodatek smakowy, bo prócz tłuszczów nie mają praktycznie żadnych innych wartości odżywczych. Na co dzień zdecydowanie lepszym wyborem zdrowych tłuszczów są nasiona i orzechy 🙂
Więcej o tym przeczytasz w tekście: Największa dietetyczna pomyłka ostatnich lat.
Idę po orzechy 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.