Każdego dnia pochłaniamy za pozwoleniem świata dietetycznego jeden z najbardziej śmieciowych pokarmów.
Kiedyś panował mit, że cukier jest dobrym źródłem energii i warto go jeść. Na szczęście dziś wiemy, że jest bez wartości.
Posłuchaj tego stwierdzenia: Każdego dnia potrzebujemy węglowodanów, musimy więc każdego dnia jeść cukier.
Jeśli brzmi to dla ciebie absurdalnie, spójrz, że dokładnie to zdanie wypowiadane jest dziś na temat olejów.
Potrzebujemy każdego dnia tłuszczów, musimy więc każdego dnia pić oleje.
Oleje natomiast, podobnie jak cukier, są wyizolowanym pojedynczym składnikiem, który dostarcza przede wszystkich pustych kalorii. 1 łyżka oleju ma ok 90 kcal. Bardzo łatwo jest wylać na sałatkę lub patelnię 5 łyżek oleju, co daje 450 kcal! To ilość kalorii, jaką ma duża paczka chipsów! Krótko mówiąc, ciężko będzie nam schudnąć na sałatkach, dodając do każdej paczkę chipsów 😉
Nie kalorie są jednak problemem, a to, że wraz z nimi nie idzie w parze nic prócz tłuszczów. Można śmiało powiedzieć, że są to puste kalorie i obok cukru oleje to najbardziej śmieciowy i pozbawiony wartości odżywczych produkt. Każdego dnia potrzebujemy 2 niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwas linolowy z grupy omega-6 oraz alfa-linolenowy z grupy omega-3. Zamiast olejów powinniśmy jednak dostarczać je w postaci nasion i orzechów, czyli tak jak przygotowała je dla nas natura. I gdy ktokolwiek (np. producent olejów) poda badania mówiące, że oleje nie szkodzą, że oleje są zdrowe itd., wystarczy powiedzieć „sprawdzam” i spojrzeć na ich skład, który ukazuje… pustki odżywcze.
Spójrz na małe porównanie. Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, żeby pić olej słonecznikowy, bo ma dużo witaminy E, no i niezbędne tłuszcze. Porównajmy go zatem z ziarnami słonecznika.
Aby dostarczyć dzienną dawkę kwasu linolowego z grupy omega-6, potrzebujemy 19 g oleju słonecznikowego lub 52 g ziaren słonecznika.
————————————————————————
————————————————————————
————————————————————————
Olej słonecznikowy – potrzebujemy 19 g, kalorie: 168 kcal.
Otrzymamy 52% dziennej dawki witaminy E,
poza witaminą E otrzymamy jedynie tłuszcze, bez innych składników odżywczych.
————————————————————————
————————————————————————
————————————————————————
Ziarna słonecznika – potrzebujemy 52 g, kalorie: 304 kcal.
Poza tłuszczami otrzymamy m.in.:
Witaminy:
witamina E: 122% dziennej dawki, witamina B1: 70% dziennej dawki, witamina B6: 54% dziennej dawki, witamina B3: 31% dziennej dawki,
kwas foliowy: 30% dziennej dawki, witamina B2: 17% dziennej dawki.
Składniki mineralne:
miedź: 104% dziennej dawki, mangan: 56% dziennej dawki, magnez: 55% dziennej dawki, selen: 50% dziennej dawki, fosfor: 49% dziennej dawki, cynk: 33% dziennej dawki, żelazo: 17% dziennej dawki.
Białko i aminokwasy egzogenne:
białko: 23% dziennej dawki, tryptofan: 60% dziennej dawki, treonina: 40% dziennej dawki, izoleucyna: 52% dziennej dawki, leucyna: 34% dziennej dawki, lizyna: 21% dziennej dawki, metionina i cysteina: 43% dziennej dawki, fenyloalanina i tyrozyna: 48% dziennej dawki, walina: 47% dziennej dawki, histydyna: 39% dziennej dawki.
błonnik: 16% dziennej dawki.
————————————————————————
Oprócz potrzebnego kwasu tłuszczowego otrzymujemy całą gamę składników odżywczych. I tutaj dochodzimy do wielkiej abstrakcji. Na pewno nie raz usłyszysz, aby ograniczać nasiona i orzechy bo są kaloryczne, jednocześnie słysząc, aby jeść zdrowe oleje. Wszystko jest tu pomieszane 🙂
Ta sytuacja wygląda dokładnie tak samo nie tylko z olejem słonecznikowym, lecz z każdym innym olejem. Oliwki mają setki razy lepszy skład niż oliwa, siemię lniane niż olej lniany, pestki dyni niż olej z pestek dyni. Nie potrzebujemy wyizolowanych olejów. Jestem przekonany, że oleje są jedną z głównych przyczyn naszego podupadania na zdrowiu, nie ze względu na to, że mają szkodliwe składniki, lecz dlatego, że nie mają tych dobrych. Spożywamy dużo kalorii, które nie mają żadnych dla nas wartości, nie mają witamin, minerałów, nie mają aminokwasów egzogennych i błonnika. Trwa dyskusja, który olej jest lepszy do smażenia, który do polewania itd., a jakimś cudem nikt nie patrzy na to, że oleje same w sobie są bez wartości. Dyskusja „który olej jest lepszy” nie różni się wiele od dyskusji „który cukier jest lepszy do słodzenia”. Odpowiedź brzmi: żaden.
Żeby natomiast wprowadzić to skutecznie w życie, przygotowałem zestawienie, które pokazuje ile nasion i orzechów potrzebujemy każdego dnia, aby spełnić zapotrzebowanie na niezbędne kwasy tłuszczowe.
Zestawienie możesz sobie pobrać w pdf w formacie A4:
dzienna dawka niezbędnych kwasów tłuszczowych
Czy to oznacza, że najlepiej całkowicie zrezygnować z olejów? Aż tak daleko bym nie szedł, delikatne podsmażenie cebuli na 1 łyżeczce oliwy, lub dodanie 1 łyżeczki oleju do dressingu dodaje wiele walorów smakowych. Grunt, aby ilość oleju minimalizować i zastępować go orzechami i nasionami.
Spróbuj zamiast polewać sałatkę lub danie dużą ilością oleju, dodać delikatnie uprażone nasiona słonecznika, efekt cię zadziwi, ze smakiem dostarczysz sobie o wiele więcej składników odżywczych i zdecydowanie lepiej się nasycisz 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.