Jak wyglądałaby reklama cielęciny, gdyby naszą kulturą rządziła uczciwość?

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałby marketing produktów, gdyby naszą kulturą rządziła uczciwość, a nie pieniądz?

Przyzwyczailiśmy się, że wciska nam się kit.  Że reklamy nie mówią prawdy. Dobrze wiemy, że ta Pani, która uśmiecha się w reklamie to aktorka, która niekoniecznie lubi ten pyszny jogurt, a być może wcale go nie próbowała. W biznesie nie liczy się dziś uczciwość, tylko respektowanie przepisów prawa. Firmy nie muszą mieć do nas szacunku, bo po prostu przestaliśmy już na to liczyć. Przyzwyczailiśmy się.

A co by było, gdyby rynek za najważniejszą wartość uznawał uczciwość i szacunek do klientów?

Wyobraźcie sobie reklamę cielęciny.

Dzień dobry – mówi uśmiechnięta miła Pani – Chciałabym Wam polecić pyszną, delikatną, białą cielęcinę firmy Mięspolnix. Mięso cieląt jest bardzo delikatne – są to bowiem jeszcze maluchy, które mają najdelikatniejsze mięśnie.

Aby jednak jeszcze bardziej ucieszyć wasze podniebienia, zastosowaliśmy wiele metod poprawy jakości ich mięsa. Cielęta zaraz po urodzeniu zamykane są w małych boksach, dzięki czemu przez całe swoje 4 miesięczne życie nie używają praktycznie w ogóle swoich ścięgien i mięśni, stoją w bezruchu – ich nierozruszane miękkie mięśnie będą wam smakować jak żadna inna potrawa. Świetnie smakują posypane rozmarynem – dodaje dalej miła Pani.

Aby mięso cieląt było jeszcze bardziej delikatne i miało piękny biały kolor, sugerujący delikatność, trzymamy cielęta w ciągłym niedożywieniu, na skraju wyczerpania. To właśnie ciągła, głęboka anemia sprawia, że ich mięso ma tak piękny jasny kolor.

Mam jednak gorsze wiadomości. By cielęta przeżyły 4 miesiące z tak poważną anemią, dawkujemy im antybiotyki, które oczywiście trafią również do waszych żołądków, razem z hormonami stresu i całą gamą substancji, które wytwarzają cielaki w tej rozpaczliwej dla nich sytuacji.

Nigdy nie poznają smaku trawy, wolności i matczynej miłości, dzięki czemu możecie delektować się ich aksamitnym i wytwornym smakiem.

Gorąco polecam.

cielaki_chow

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zygfryda Bąbel
Zygfryda Bąbel
6 lat temu

Nawet jak żarłam mięso, miałam zasadę, nie ruszałam mięsa dzieci zwierząt. Masakra to dla mnie takie dno, dna. To niesamowite jak różnym nacjom wypominamy okrucieństwo wobec ludzi, głównie dzieci, a najzupełniej normalne jest dla nas takie samo okrucieństwo dla zwierząt.

Łukasz
Łukasz
4 lat temu

Ostatno szukałem cielęciny bo przypomniało mi się jak w domu mama zawsze mówiła że cielęcinka zdrowa i pyszna, więc pomyślałem że moim dzieciom zaserwuje a i sam przypomnę sobie ten smak przy bitkach czy rosole cielęcym. Poszedłem do mięsnego i okazało się ze mają co 2 dzień ale trzeba zamawiać wieć poprosiłem o telefon jak będą mieli, wsiadłem do samochodu i zacząłem się zastanawiać: czemu to mięso jest tak rzadkie? Wyciągnąłem komórkę i zacząłem jak laik wyszukiwać i czytać o co w tym wszystkim chodzi. Pominowszy blogi smakoszy dla których dobro własnego brzucha jest jedynym wyznacznikiem etycznego działania, trafiłem na coraz więcej artykułów odnośnie procesu przygotowania cielaczka i coraz trudniej było mi podnieść szczęke z podłogi.. Opis odrywania malutkiego cielaka od matki z dnia na dzień gdzie matka cały czas ma instynkt macierzyński i po prostu… Czytaj więcej »

JKK
JKK
1 rok temu

Coś zdycha, żeby mógł żreć Ktoś
To są zwyczajne dzieje.

Zobacz również
mail facebook instagram