Jadłospis całodniowy dzień 3

Jadłospis odżywczy, dla 2000, 2500 i 3000 kcal.


Przepisy i rozpiska składników odżywczych dotyczą 2000 kcal, na samym dole jest natomiast graficzna tabela, pokazująca co dodać przy 2500 i 3000 kcal. Przy czym wszystkie jadłospisy spełniają komplet opisywanych składników odżywczych. Jadłospis 1600 kcal znajdziecie natomiast w tym wpisie tutaj.

Średnia gęstość witamin i minerałów

Wartość, której możecie nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i minerałów w danym produkcie, opisuję ją szczegółowo w książce Dieta odżywcza. Jest to jedna z najważniejszych informacji o produktach i całych daniach. Im wyższa jest ta wartość, tym bardziej odżywczy jest dany produkt lub posiłek.

Przykładowo – Sałatka brokułowa (poniżej przepis), ma średnią gęstość witamin i minerałów 170% – oznacza to, że zjadając jej 2000 kcal, dostarczymy średnio 170% dziennej dawki wszystkich witamin i minerałów, w tym wypadku 211% dziennej dawki magnezu, 182% kwasu foliowego, 149% witaminy B1, itd. – 170% to średnia z 21 witamin i minerałów. Jest to wartość, która znakomicie pokazuje, jak duża jest ilość (zagęszczenie) witamin i minerałów w danym produkcie lub daniu.


Suplementacja

Jeszcze słowo odnośnie do suplementacji. Jestem przeciwny suplementacji na zaś, jest jednak kilka witamin i składników mineralnych, których suplementacja jest bardzo ważna, niezwykle korzystna i którą zaleca m.in. WHO oraz najważniejsze instytucje zdrowotne. Jest to witamina D, B12 oraz jod.

Witamina B12 – na diecie roślinnej suplementuj co najmniej 250 µg dziennie, na każdej diecie po ukończeniu 50 roku życia co najmniej 500 ug dziennie (po 50 roku życia u większości osób zanika możliwość jej absorpcji)
Witamina D – w okresie od początku jesieni do końca wiosny suplementuj w ilości 1000-2000 j.m. dziennie. Osoby po 50 roku życia powinny suplementować ją przez cały rok.
Jod – jeśli nie używasz soli jodowanej, dostarczaj sobie niewielkich ilości jodu w postaci np. sproszkowanego wodorostu Kelp w tabletkach, w ilości 250 µg dziennie

Jest jeszcze jeden składnik, którego może nam brakować, szczególnie na diecie ubogiej w ryby, diecie bezglutenowej oraz roślinnej z małą ilością pszenicy) – jest to selen. Powodem jest mała ilość selenu w europejskich glebach. Jedz raz w miesiącu paczkę (100 g) orzechów brazylijskich, zaspokoisz tym miesięczne zapotrzebowanie.

Przepisy

Poniżej umieszczone są przepisy na jadłospis 2000 kcal. Warzywa, które obieramy, jak np. marchew, ziemniaki czy pietruszka, mają w przepisach podaną wagę po obraniu. Przepisy są czytelne zarówno na komputerze jak i na tablecie i telefonie – jeśli w telefonie przepisy są dla Was zbyt małe, wystarczy przytrzymać chwilę zdjęcie przepisu i otworzyć je w nowej karcie – będzie dzięki temu większe.

Pamiętajcie też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek.


Śniadanie – Sałatka brokułowa z orzechami

Kalorie – 764 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 20/29/104 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 170%


Drugie śniadanie oraz podwieczorek – zielony koktajl

Dane dla całego przepisu (łącznie dla śniadania i podwieczorku):
Kalorie łącznie – 348 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 9/1,5/87 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 321%


Obiad – Fasola z kalafiorem i winogronem

Kalorie – 495 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 31/3/95 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 199%


Kolacja – Zupa jarzynowa jarmużowa

Kalorie – 445 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 11/1,7/103 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 233%


Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?

Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):

Kalorie – 2052 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany (BTW) – 72/35/388 g
Udział procentowy BTW – 14%/15%/71%
Średnia gęstość witamin i minerałów – 230%

Jadłospis (2052 kcal) dostarczy Ci:

witaminy:
witamina K – 2566%
witamina C – 986%
witamina A – 585%
witamina B6 – 368%
kwas foliowy – 318%
witamina B1 – 213%
witamina B5 – 176%
witamina B2 – 156%
witamina B3 – 143%
witamina E – 114%
——————–
minerały:
mangan – 862%
miedź – 412%
magnez – 260%
fosfor – 206%
żelazo – 171% (384% u mężczyzn)
potas – 154%
wapń – 100%
cynk – 113%
selen – 94%
——————–
białko – 72 g – 149%
aminokwasy egzogenne:
tryptofan – 297%
fenyloalanina i tyrozyna – 279%
izoleucyna – 268%
treonina – 258%
walina – 258%
histydyna – 205%
leucyna – 202%
metionina i cysteina – 194%
lizyna – 179%
——————–
kwasy tłuszczowe:
kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3 – 363%
kwas linolowy z grupy omega-6 – 123%
——————–
błonnik – 71 g – 339%
węglowodany – 388 g – 299%
woda – 3,6 litra – 136%
——————–
wskaźnik ORAC (siła przeciwutleniająca) – 24 548 μ mol TE – 491%

Lista składników, których potrzebujesz:

Lista składników dla wszystkich menu w pliku tekstowym

Wszystkie poniższe jadłospisy spełniają komplet podanych składników odżywczych, proporcjonalnie do swojej kaloryczności. Wszystkie są równie odżywcze i wartościowe. Widać to m.in. w średniej gęstości witamin i minerałów, która jest we wszystkich na podobnym poziomie.

Smacznego! 🙂

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Vio Senna
Vio Senna
8 lat temu

Mateuszu, czy te jadłospisy można sobie ściągnąć w całości – tzn informacje + przepisy?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
8 lat temu
Reply to  Vio Senna

Całości nie można ściągnąć, ew. można zapisać wpis lokalnie na komputerze, lub same przepisy. Bardzo by Ci się przydała taka możliwość?

Vio Senna
Vio Senna
8 lat temu

Bardzo przydatne, bo ściągnę sobie na czytnik z komputra i mogę go wziąć wtedy do kuchni. ponadto mogę poprzeglądać sobie od razu wartości odżywcze w czasie gotowania by wyobrazić sobie jaka będę gęsta odżywczo po tym posiłku :). W kuchni net mi słabo działa, tak więc nie mogę sobie użyć laptopa.
Jak się nie da to będę zwyczajnie kopiować do pliku i potem przerabiać na epup.

Sosa bezCukiernia
8 lat temu

Jestem ciekawa jak smakuje fasola z kalafiorem i winogronem razem 🙂 jestem hardkorem łączenia różnych produktów, wiec chętnie spróbuję 🙂

Mateusz Żłobiński

smakuje bardzo dobrze, daj znać jak zrobisz 🙂

bastalena I Owsianka & Kawa

Hei 🙂 bardzo podobają mi się jadłospisy, ale mam jedno pytanie. Rozpisujesz je na osoby 30-letnie, a co z dziećmi? Czy możesz podać przykładowy jadłospis dla 3 latka (uwzględniający poranną owsiankę ;))? Będę wdzięczna za pomoc.

I czy każdy ww. przepis jest na jedną porcję/osobę?

pozdrawiam!

Mateusz Żłobiński

Każdy przepis to jedna porcja dla jednej osoby 🙂 Jeśli masz tutaj spełnione zapotrzebowanie, to również będzie spełnione w przypadku dzieci – potrzebują mniej kalorii, ale mają również mniejsze zapotrzebowanie na składniki. Odnośnie do owsianki, dużo zależy na jakim jest mleku 🙂 Ale sama w sobie generalnie jest ok, warto dodać teraz do niej świeże owoce, np. truskawki, dzięki czemu lepiej przyswoi się żelazo i składniki mineralne (dzięki dużej ilości witamiyn C) 🙂

bastalena I Owsianka & Kawa

Dziękuję za odpowiedź 🙂
Odnośnie owsianki, gotuję ją na wodzie, a jeśli mamy ochotę na mleczne, to krowie staram się wymieniać na kokosowe.

doligd7
doligd7
8 lat temu

Czy jest mozliwosc podania jadlospisu, kilku propozycji potraw dla osob z refluksem zoladka?

doligd7
doligd7
8 lat temu
Reply to  doligd7

dziekuje za odpowiedz, problem w tym ze mam liste co moge jesc, ale tak naprawde duzo tego nie ma. juz po prostu nie mam pomyslow na codzienne gotowane marchewki i ziemniaki. siegam roznych zrodel, ale czesto listy produktow sa sprzeczne. lekarze tez roznie sie wypowiadaja. niektore pana przepisy sa ciekawe i inspirujace, jednak musze w nich zamienic badz usunac niektore produkty.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
8 lat temu
Reply to  doligd7

sprawdzę w weekend w książkach dietetycznych i napiszę Pani listę 🙂 przepisy u mnie są tak ruchome, że spokojnie można w nich wyrzucać i dodawać produkty i prawie zawsze się udają i są smaczne 🙂

doligd7
doligd7
8 lat temu

super, dziekuje 🙂

Angelika
Angelika
8 lat temu

Hej Mateusz! Świetne przepisy, właśnie korzystamy razem z chłopakiem 😊 bardzo podoba mi się to, że podajesz wszędzie wartości odżywcze, sama bym tego nie ogarnęła ❤ nie wiem, czy już Ci ktoś to zgłaszał, Ale link do diety całodniowej, dzień 2 nie działa (przynajmniej na telefonie). Byłoby ekstra, gdyby było takich diet więcej. Pozdrawiam!

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
8 lat temu
Reply to  Angelika

Hej Angelika, cieszę się, że jadłospis Ci się przydał 🙂 Nie wiem o którym linku piszesz – nie mogę znaleźć linku do dnia 2. Jadłospisów będzie więcej, chwilowo nad nimi nie pracuję, bo kończę książkę z przepisami – będzie z niej można ułożyć samemu setki takich jadłospisów 🙂

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
8 lat temu

wydaje mi się, że właśnie najnowszy jadłospis jest odpowiedni dla osoby z refluksem żołądka – https://salaterka.pl/dzien-4… – nie ma strączków, nie ma warzyw cebulowych, nie ma też oleju i niepotrzebnego tłuszczu. Przede wszystkim musisz zrobić sobie listę z lekarzem lub dietetykiem, które rzeczy możesz jeść, które musisz wykluczyć, a które możesz próbować, na tej zasadzie możesz korzystać ze wszystkich jadłospisów, zamieniając po prostu konkretne produkty na inne, z podobnej grupy produktów (jeśli np. nie możesz strączków, warto zamiast nich jeść lżejsze tofu, itd.)

doligd7
doligd7
8 lat temu

super, dziekuje 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram