Największą zaletą diety bez dużej ilości cukru jest to, że odzyskujemy smak. Wbrew pozorom nie tylko nic nie tracimy, lecz również zyskujemy masę przyjemności! Jak to możliwe?
Zastanawialiście się kiedyś, czemu dzieci tak często nie lubią warzyw? Ba! Czemu większość osób nie lubi smaku warzyw? Jest to wina zaburzenia słodkiego smaku. Przyzwyczajamy się do nienaturalnie słodkich, sztucznie słodzonych produktów i przestajemy wyczuwać naturalną słodycz warzyw i owoców, przez co nam nie smakują.
Wpis ten jest odpowiedzią na tekst Marzeny Wszystkie twarze cukru, w którym wspólnie przyznaliśmy, że nie ma dobrych cukrów – bo sama idea „wszystko musi być słodkie” zaburza całe nasze odczuwanie smaku.
Dieta obfitująca w cukier zabiera nam przyjemność
Czy osoba, która każdego dnia je słodycze, odczuwa więcej przyjemności niż osoba, która je każdego dnia owoce? Tak, ale tylko początkowo. Po pewnym czasie jej kubki smakowe przyzwyczajają się do nowego słodkiego smaku i w końcu czerpie taką samą przyjemność ze słodyczy, jak kiedyś z owoców. Jest to pułapka, bo nie zyskujemy przyjemności, a jedynie tracimy zdrowie.
Żeby wyjaśnić to bardziej obrazowo, spójrzcie na poniższy wykres. Naturalnie maksymalny poziom słodkiego smaku dostarczają nam owoce. Określmy w uproszczeniu, że czerpiemy z ich jedzenia 100% przyjemności – bo tak mocno wyczuwamy ich słodycz. Gdy odżywiamy się warzywami, owocami i innymi naturalnymi produktami, czujemy 100% przyjemności z jedzenia owoców i nieco mniej z warzyw. Dalej jednak ich słodycz jest dla nas naturalnie wyczuwalna. Co się stanie gdy zjemy sztucznie słodzone słodkości? Będą dla nas wielokrotnie smaczniejsze od jakiegokolwiek jedzenia – dostarczą nam bowiem kilkukrotnie więcej słodkości. Przekroczą naszą skalę słodkości. Jest to jednak tylko chwilowe, bo musi się to wyrównać!
Co się stanie, gdy będziemy regularnie jeść słodkości? Zaczniemy przyzwyczajać się do ich smaku, tak, że w końcu będą naszym maksymalnym naturalnym wyczuwalnym poziomem słodkości – 100%. Krótko mówiąc – będą nam tak smakować, jak kiedyś owoce!
A co z owocami? Będziemy odczuwać ich słodycz o wiele słabiej, będą nam po prostu o wiele mniej smakować. Nie wspominając o warzywach, które przestaną nam prawie całkiem smakować! To się dzieje z dziećmi, które dostają od małego dżemy, słodkie soczki, słodkie batony lub nawet w okresie niemowlęcym okropnie słodkie kaszki!
Powoduje to nie tylko, że przestajemy lubić warzywa, lecz również owoce. Dla wielu dzieci przyzwyczajonych do ogromnego poziomu słodkości, nawet owoce są mało słodkie. Czy dzieci te czerpią więcej przyjemności z jedzenia? Nie. Czerpią tyle samo przyjemności, co dzieci, które jedzą owoce zamiast słodyczy.
Dieta bez cukru i setki wspaniałych smaków
A co się stanie, jeśli podstawą naszej diety będą warzywa i inne naturalne produkt, a owoce będą jedynie dodatkiem i deserem? Warzywa będą dostarczać nam naturalnie maksymalny poziom słodkiego smaku. Owoce natomiast będą dla nas wybitnym smakołykiem.
I dopiero przy takiej diecie jesteśmy w stanie polubić wszystkie warzywa, zacząć rozpoznawać przeróżne ich delikatne smaki, niuanse i słodkości. Tak, jak czują to małe dzieci, które nie poznawszy smaku sztucznych słodkości, zajadają się surowym ogórkiem, cukinią, papryką i pomidorem, z tak wielkim smakiem, jak inni cukierkami.
Dieta bez cukru to dzięki temu wielka przygoda i masa różnorodnej przyjemności 🙂 Zachęcam! 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.