• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Dieta chroniąca przed chorobami układu krążenia

460 osób – blisko tyle osób umiera każdego dnia w Polsce z powodu chorób układu krążenia. Dziś o diecie, która najlepiej chroni przed tą grupą chorób.

Gdy we Włoszech z powodu koronawirusa umierało 500 osób każdego dnia, widziałem w głowie obraz sparaliżowanych szpitali i nienadążających zakładów pogrzebowych. Jednocześnie uświadomiłem sobie, że taka właśnie ilość osób umiera w Polsce każdego dnia z powodu chorób układu krążenia. Stanowią niemal połowę przyczyn śmierci w Polsce.

Jeśli mielibyśmy uznać jakąś dietę za zdrową, to według mnie głównym kryterium powinien być właśnie jej wpływ na choroby układu krążenia. Nie ma w Polsce nic groźniejszego.

Choroby układu krążenia – statystyka

W 2013 r. z powodu chorób układu krążenia umierało w Polsce średnio 486 osób dziennie, dziś jest nieco lepiej – w 2019 umierało ok. 460 osób dziennie.

Spójrzcie na dokładne dane z raportu GUS (z 2013 r.):

– Choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) – 112 osób dziennie
– Niewydolność serca – 105 osób dziennie
– Miażdżyca – 99 osób dziennie
– Choroby naczyń mózgowych –  90 osób dziennie
– Choroba nadciśnieniowa – 11 osób dziennie
– Inne – 69 osób dziennie

Dieta przy chorobach układu krążenia

Jest wiele czynników zmniejszających i zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Mógłbym opisywać dokładnie każdy z czynników – w jakim stopniu jest zbadany, jak wielki ma wpływ itd., lecz wprowadziłoby to tylko zamieszanie – w setkach danych zniknęłyby same czynniki. Wszystkie opisane tu czynniki mają za sobą solidne dowody naukowe i wszystkie tworzą spójną całość.

Żywieniowe czynniki zmniejszające ryzyko: [1]

– kwas linolowy z grupy omega-6
– kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3
– kwas oleinowy
– tłuszcze i oleje rybne (EPA i DHA)
– warzywa
– owoce (w tym jagodowe)
– potas
– błonnik pokarmowy
– produkty zbożowe z pełnego ziarna
– orzechy (niesolone)
– sterole roślinne
– stanole
– kwas foliowy
– flawonoidy
– produkty sojowe

Żywieniowe czynniki zwiększające ryzyko:

– nasycone kwasy tłuszczowe: mirystynowy i palmitynowy
– kwasy tłuszczowe trans
– tłuszcze bogate w kwas laurynowy
– duże spożycie sodu
– cholesterol pokarmowy

Praktyczne zalecenia

Po spędzieniu kilku godzin na opisywaniu tematu przeczytałem tekst i… nie różnił się wiele od dokumentów uczelnianych – mało przejrzystych, nieciekawych i zupełnie nieczytelnych. Postanowiłem więc zrobić infografikę, pokazującą, które produkty mają w sobie podane wyżej czynniki. I z radością przypomniałem sobie, że „jeden obraz wart jest więcej niż tysiąc słów”.

Krótkie wyjaśnienie tabel:
Każda grupa produktów (lub produkt) ma przyznane punkty za zawartość składników odżywczych zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia. Za każdy czynnik przyznawane jest od 1 do 3 pkt (w zależności od tego, jak dużo go jest). Wyjątkiem jest pierwsza kolumna – tutaj można otrzymać tylko 1 pkt.

Tabelę możecie kliknąć i powiększyć.

Poniższa tabela pokazuje zawartość składników zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Wziąłem tutaj też pod uwagę siłę szkodliwości danego składnika.

Ranking grup produktów

Sumując 2 powyższe tabele, poniżej umieszczam ranking produktów, zaczynając od tych, które mają najkorzystniejszy wpływ na choroby układu krążenia, kończąc na tych, które mają najgorszy wpływ. 

Podsumowanie

Podsumowując, dieta najlepiej chroniąca przed chorobami układu krążenia to dieta roślinna, pełna warzyw, owoców (szczególnie jagodowych), grzybów, produktów sojowych, warzyw strączkowych, nasion i orzechów, z umiarkowanym tylko spożyciem olejów. Oraz z minimalną ilością produktów odzwierzęcych i olejów tropikalnych. Dieta taka jest świetna nie tylko w przypadku chorób układu krążenia, lecz większości chorób cywilizacyjnych. Taką też dietę promujemy na blogu oraz opisałem dokładnie w swojej książce. I powtórzę to, co napisałem na początku:

Jeśli mielibyśmy uznać jakąś dietę za zdrową, to głównym kryterium powinien być właśnie jej wpływ na choroby układu krążenia. Nie ma w Polsce nic groźniejszego.

Inne czynniki

Oprócz wymienionych tu czynników warto zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych, wymienianych przez WHO czynników, które zwiększają ryzyko chorób układu krążenia: [2]

– brak ruchu
– palenie tytoniu
– nadwaga i otyłość
– całkowite spożycie tłuszczów powyżej 30%
– duże spożycie soli
– nadmierne spożycie alkoholu
– kawa czarna zaparzana tradycyjnie (niefiltrowana)

Wyszukiwarka przepisów

Jak być może już wiecie – mamy na blogu od niedawna zaawansowaną wyszukiwarkę przepisów (i ponad 300 przepisów!). Wprowadzamy w niej nowe filtry. Dziś dochodzi filtr wyszukiwania przepisów zmniejszających ryzyko danych chorób. Umieściliśmy w nim właśnie choroby układu krążenia. 

-> Wyszukiwarka przepisów

Wystarczy, że wybierzecie w filtrze „Na choroby” i wybierzecie „zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia”. 

.

Pozdrawiam!
Mateusz 

—

1. Bromatologia, Zarys nauki o żywności i żywieniu, Henryk Gertig, Juliusz Przysławski, PZWL, Warszawa 2015
2. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert consultation. WHO, Geneva 2003
3. Helena Gylling, Jogchum Plat, Stephen Turley, Lale Tokgözoglu, M. John Chapman, Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease; for the European Atherosclerosis Society Consensus Panel on Phytosterols; Atherosclerosis 232 (2014) 346e360
4. Prevention of Cardiovascular Disease, Guidelines for assessment and management of cardiovascular risk, WHO 2007
5. https://izomery.izz.waw.pl/


Książka „Dieta odżywcza”
Można już zamówić moją książkę. Jest to odpowiedzieć na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

24 kwietnia 2020
23 komentarze
Zdrowe odżywianie
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
kawo
kawo
8 miesięcy temu

Grzyby to tylko leśne czy pieczarki się liczą?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  kawo

Wszystkie grzyby są podobnie wartościowe 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
8 miesięcy temu

Jak ja lubię salaterkę! 🙂

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Ewelina

Bardzo się cieszę! 🙂

0
Odpowiedz
Wojciech
Wojciech
8 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Cześć. Bardzo fajnie wszystko zobrazowane. Aż chcę się powiedzieć że na chwilę obecną o tym się nie mówi bo pandemia koronawirusa przyćmiła inne problemy zdrowotne od których umierają ludzie. A co Mateusz powiesz o jodzie? Czy jego wpływ na zdrowie jest większe niż np potas, magnez czy cynk? Kupiłem suplement ale chyba po jego stosowaniu mam problemy z brzuchem wiec go chyba odstawie. Tak w ogóle czy rośliny zawierają jod czy występuje on tylko w produktach pochodzących od zwierząt?. Wiem że na świecie jest niedobór tego składnika czy jedynym rozwiązaniem jest suplementacja?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Wojciech

Nie wiem czy można tak stopniować, każdy z nich jest równie ważny 🙂 Bardzo dobrym wyjściem jest kupowanie soli jodowanej – obojętnie czy morskiej, himalajskiej czy innej – grunt, aby była jodowana. Myślę, że to powinno wystarczyć. A jaki suplement bierzesz? Bezpieczną suplementacją jodu są wodorosty kelp, które możesz kupić w postaci proszku lub tabletek – np. https://www.ceneo.pl/10982212;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAjwv4_1BRAhEiwAtMDLssTkQYyZgb5QaIoUl75xU-81WeWueD24hIcKXjTE0lqi9YD4p18HBBoCkLIQAvD_BwE#tab=click

0
Odpowiedz
Wojciech
Wojciech
8 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Tak właśnie taki brałem. Ale nie jestem do końca przekonany czy to od tego te zawirowania. Biorę jeszcze witaminę D , b 12, cynk cytrynian i jod. Spróbuję wszystkie rozdzielić podczas całego dnia żeby nie wszystkie tabletki na raz

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Wojciech

Według mnie sól jodowana w zupełności wystarczy 🙂

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu
Reply to  Ewelina

Ja soli nie używam wcale więc suplementację kelp. Dodatkowo B12, D (przez pół roku, w lato dużo jestem na słońcu) i K2 (zapomina się o tym).

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

Bardzo przejrzyście. Świetny artykuł. Szkoda, że mało osób mówi o problemie chorób układu krążenia i jaki wpływ na nie maja produkty odzwierzęce i oleje tropikalne.

0
Odpowiedz
Bart
Bart
8 miesięcy temu

Super wpis. A może coś o diecie w chorobach wątroby? Dziękuje za Waszą pracę.

0
Odpowiedz
Lukasz
Lukasz
8 miesięcy temu

Super!
Bardzo lubię Twoje (Wasze) rozsądne i konkretne podejście do tematu 🙂 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
8 miesięcy temu

A na czym polecasz smażenie, biorąc pod uwagę te niekorzystne oleje. My smażymy naleśniki i placki na maśle klarowanym, oleju kokosowym nierafinowanym

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Gosia

Na oliwie – jest bardzo stabilna 🙂 Nawet extra virgin

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
8 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

a czy możesz polecić jakąś dobrą oliwę?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Ale smakowo? Ja kupuję np. prawie zawsze Monini 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
8 miesięcy temu

Moi drodzy ,dieta i te składniki żarty sobie robicie ,jak nie było pandemii ,to jasne że można się tak było odżywiać ,a teraz? już latam po sklepach za składnikami a np.taka papryka 30zl za kg o innych nie wspomnę

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Jest tu wiele tanich produktów, jak chociażby warzywa strączkowe 🙂

0
Odpowiedz
Bernardetta
Bernardetta
8 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Nadal można

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Świetny artykuł. Muszę go wydrukować rodzicom. Może wreszcie się otrząsną…

0
Odpowiedz
Bernardetta
Bernardetta
8 miesięcy temu

Jak zwykle wspaniały artykuł! Osobiście stosuję wasze przepisy i rady w moim prywatnym życiu w walce z boreliozą. Ostatnio przeszłam antybiotykoterapię, ponad rok. Gdyby nie zdrowa dieta z waszymi przepisami, miałabym dziś zniszczony cały przewód pokarmowy, nerki serce, wszystko, co antybiotyki niszczą po drodze. Wiadomo, antybiotyki pomagają w walce z chorobą, ale przy tym sieją spustoszenie na innych „przestrzeniach” ciała. Niestety, leczenie boreliozy nie powiodło się do końca. Większość najgorszych symptomów się cofnęła, lecz pozostałych nie da się zlikwidować. Choroba latami zabijała mnie w ukryciu i zbyt wiele spustoszeń uczyniła. Nie pomogła nawet najcięższa seria antybiotyków. Borelioza jest u mnie… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

A co z miodem ,można ?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
8 miesięcy temu
Reply to  Mariusz

Można 🙂 Generalnie kwestia słodzików, miodu i cukru jest taka, że same w sobie nie są szkodliwe. Zbyt duże jednak ich spożycie jest bezpośrednio skorelowane z nadwagą i otyłością – dlatego warto ograniczać ich ilość i jeść z umiarem 🙂

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz