
Czy można biały cukier sprzedać jako produkt o małej ilości kalorii?
Wystarczy kostki cukru zamienić w okrągłe drażetki. Dodać do nich aromaty, olejek i dzięki substancji glazurującej nadać ładny kształt.
Dada! Mowa o tic tacach. Małych pastylkach reklamowanych jako tylko 2 kcal 😉
Tic taci to w praktyce sam cukier – w składzie znajduje się 94,5% czystego cukru, 3% to cukier w postaci fruktozy, maltodekstryny i skrobi ryżowej, a pozostałe 2,5% to aromaty, olejek miętowy, substancja glazurująca i przeciwzbrylająca.
Czyli obrazowo – na 18 tabletek w opakowaniu, 17 tabletek to czysty cukier, a 18-a tabletka to w połowie cukier, a w połowie substancje nadające smak i kształt.
I tę oto mieszankę firma reklamuje jako produkt zawierający mało kalorii. Można? Można! 🙂
Najlepsze jednak informacje znajdziecie na stronie tic tac – w FAQ, w którym firma odpowiada na często zadawane pytania. Przeczytamy o zaletach drażetek, które nie zawierają glutenu, są wolne od GMO oraz:
„Tic Tac® w jednej pastylce ma bardzo mało kalorii (ok. 2 kcal) i dlatego jest wybierany również przez osoby, które chcą kontrolować spożycie cukru, np. diabetyków.”
Ja bym jednak odradzał diabetykom spożywanie białego cukru 🙂
A jakie Wy wymienilibyście najlepsze zalety białego cukru? 😉 Zapraszam na konkurs – piszcie w komentarzach, a dla autora najlepszego komentarza czeka pół kilogramowe opakowanie ksylitolu, zdrowego cukru brzozowego.
I kilka informacji formalnych 🙂 Na komentarze macie czas przez tydzień, czyli do soboty, 17 października, do godziny 23:59. Zwycięzca zostanie podany w niedzielę 18 października. Zwycięzca zostanie też poinformowany mailowo. Poprzez wzięcie udziału w konkursie, uczestnicy wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu. Zwycięzca będzie miał 7 dni (od dnia wyłonienia) na podanie danych do wysyłki nagrody, jeśli ich nie poda, zostanie wyłoniony inny zwycięzca – dlatego ważne jest, abyście komentując podali prawdziwe adresy email – nie zostaną wykorzystane w żaden inny sposób, niż tylko wysłanie prośby o adres w przypadku zwycięstwa. W przypadku dwóch bardzo podobnych komentarzy, wygra oczywiście autor komentarza wcześniejszego 🙂
Na cukier to sobie można włosy postawić – trzyma lepiej niż niejeden lakier o czym doskonale wiedzą stare punki
Zaletą cukru jest to, że nie zawiera cholesterolu 😀
Cukier biały konserwuje żywność. Dlatego tak często używany jest do robienia domowych przetworów:D
Bardzo dobry post, uświadamia jak można „naciągać” fakty na potrzeby reklamy. Cukier to obecnie jeden z najbardziej szkodliwych produktów, parę ciekawych linków na ten temat znajdziecie tutaj https://www.wikirose.pl/p/warto-wiedziec.html
Cukier w kostkach jako bombonierka dla teściowej.
Biały cukier jest wegański, bezglutenowy, bez GMO, bez cholesterolu, nie zawiera laktozy, a więc musi być zdrowy!
Dobrze zmielony cukier wygląda jak pewna dobrze znana substancja psychoaktywna. Można szpanowac na imprezach wciągając kreskę cukru pudru 😉
Dziękuję za wszystkie komentarze 🙂 Wygrywa komentarz Katarzyny Ceglarz – przekonałaś mnie tym brakiem laktozy i weganizmem hehe 🙂 Niebawem prześlę Ksylitol 🙂
W McDonaldzie przy burgerze umówiliśmy się że to ja wygram!!!
nie benek, umówiliśmy się, że wygrasz 8 następnych, a nie ten