Chleba naszego powszedniego zabierz nam szybko Panie

W najnowszych wydaniach Biblii powinien zostać zrobiony dopisek, że opisany chleb nijak ma się do chleba dzisiejszego. Tak na wszelki wypadek, gdyby komukolwiek przyszło do głowy, aby robić z chleba podstawę żywienia. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak bardzo różni się dzisiejszy chleb od tego opisanego w Biblii?

Przepis, który opisany jest w księdze Ezechiela, podany mu przez Boga, brzmi:

„Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb.” (Ez 4,9)

Przepis jest bardzo prosty, Ezechiel nie miał jednak do dyspozycji dzisiejszych narzędzi, nie mógł zrobić sobie mąki, dodać drożdży i upiec chleba w piekarniku 😉 Mógł jednak skiełkować ziarna, zgnieść je i ususzyć. Takie skiełkowane pieczywo moglibyśmy śmiało nazywać darem od Boga i podstawą żywienia. A dzisiejsze?

Różnica w składnikach odżywczych:

Główną różnicą w skiełkowanych zbożach, a dzisiejszych oczyszczonych, białych, pięknych i delikatnych chlebkach jest ilość witamin oraz minerałów. Chlebki razowe też mają się dziś nie lepiej, bo przeważnie ich głównym składnikiem jest również oczyszczona mąka.

No dobrze, jaka jest różnica w ilości podstawowych składników odżywczych w chlebie ze skiełkowanej pszenicy, a w dzisiejszym białym chlebie? Porównując ilość składników w kawałku mającym ok 200 kcal, skiełkowany chleb ma:

Witaminy:
B2 – 2 razy więcej
B3 – 2 razy więcej
B5 – 3 razy więcej
B6 – 10 razy więcej
B9 – 2 razy więcej
E – 42 razy więcej

Minerały:
Żelazo – 2 razy więcej
Magnez – 4 razy więcej
Fosfor – 3 razy więcej
Potas – 2 razy więcej
Cynk – 3 razy więcej
Mangan – 5 razy więcej
Selen – 3 razy więcej

Różnica w różnorodności

Największą zaletą biblijnego pieczywa jest jednak jego różnorodność. Powyżej dałem przykład samej pszenicy, jednak pieczywo to składa się z 4 zbóż i 2 roślin strączkowych – dzięki takiej różnorodności dostajemy o wiele bogatszy w składniki odżywcze zestaw – zboża i strączki świetnie się uzupełniają, np. zboża ubogie są w witaminę B9 (kwas foliowy), w którą obfitują strączki, soczewica ma jej np. kilkanaście razy więcej niż pszenica. Obecność roślin strączkowych zapewnia również bardzo dużą ilość białka. Pieczywo to ma prawie wszystko, czego potrzebujemy.

Dzisiejsze pieczywo w porównaniu z nim to jedynie wytwór chlebopodobny, piękny, chrupiący i smaczny, jednak pozbawiony wartości odżywczych,  swojej pierwotnej różnorodności i na domiar złego podnoszący drastycznie poziom cukru. Nie wyobrażam sobie, aby Ezechiel na takim pieczywie wytrwał na pustyni 2 lata.

Jeśli chcielibyście spróbować tego odżywczego pieczywa i zrobić biblijny chleb samemu, polecam świetny przepis:

Chleb Ezechiela inspirowany przepisem Pana Boga

Smacznego!

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia Kuchta
Kasia Kuchta
8 lat temu

wjedzie u mnie niedługo ten chleb bo narobiłeś ochoty! Gdy kupuje pieczywo to zawsze w małych piekarniach, w których pani potrafi opisać od A do Z proces powstawania chleba. Dowiaduję się z czego i w jaki sposób został wykonany, wiem, że nie ma podejrzanych dodatków i jest 100% naturalny. Uwielbiam to i muszę przyznać, że nigdy nie jadłam pieczywa z supermarketu.

Ewelina Ostolska
Ewelina Ostolska
6 lat temu

link do chlebka nie działa, ratunku! a już sobie narobiłam nadziei na super odżywczy chlebek :((((

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu

Tutaj masz uproszczony przepis: https://smakowitychleb.pl/biblijny-chleb-ezechiela/ z mąk 🙂
tutaj masz ten przepis z ziarnami – https://www.vitanatural.pl/chleb-essenski-ezekiela-ezechiela-grupa-krwi. 🙂 W podanym wcześniej przepisie jeśli dobrze pamiętam były ziarna poddane skiełkowaniu 🙂 Przy czym również odżywczy chleb otrzymasz robiąc po prostu z mąki pelnoziarnistej, a najlepiej z dodatkiem również soczewicy – wtedy masz połączenie zboża pełnego i strączków, będzie bardzo odżywczo 🙂

Ewelina Ostolska
Ewelina Ostolska
6 lat temu

dziękuję pięknie! 🙂

Ewelina Ostolska
Ewelina Ostolska
6 lat temu

link do chlebka nie działa, ratunku! a już sobie narobiłam nadziei na super odżywczy chlebek :((((

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu

Tutaj masz uproszczony przepis: https://smakowitychleb.pl/bi… z mąk 🙂
tutaj masz ten przepis z ziarnami – https://www.vitanatural.pl/c…. 🙂 W podanym wcześniej przepisie jeśli dobrze pamiętam były ziarna poddane skiełkowaniu 🙂 Przy czym również odżywczy chleb otrzymasz robiąc po prostu z mąki pelnoziarnistej, a najlepiej z dodatkiem również soczewicy – wtedy masz połączenie zboża pełnego i strączków, będzie bardzo odżywczo 🙂

Ewelina Ostolska
Ewelina Ostolska
6 lat temu

dziękuję pięknie! 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram