W najnowszych wydaniach Biblii powinien zostać zrobiony dopisek, że opisany chleb nijak ma się do chleba dzisiejszego. Tak na wszelki wypadek, gdyby komukolwiek przyszło do głowy, aby robić z chleba podstawę żywienia. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak bardzo różni się dzisiejszy chleb od tego opisanego w Biblii?
Przepis, który opisany jest w księdze Ezechiela, podany mu przez Boga, brzmi:
„Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb.” (Ez 4,9)
Przepis jest bardzo prosty, Ezechiel nie miał jednak do dyspozycji dzisiejszych narzędzi, nie mógł zrobić sobie mąki, dodać drożdży i upiec chleba w piekarniku 😉 Mógł jednak skiełkować ziarna, zgnieść je i ususzyć. Takie skiełkowane pieczywo moglibyśmy śmiało nazywać darem od Boga i podstawą żywienia. A dzisiejsze?
Różnica w składnikach odżywczych:
Główną różnicą w skiełkowanych zbożach, a dzisiejszych oczyszczonych, białych, pięknych i delikatnych chlebkach jest ilość witamin oraz minerałów. Chlebki razowe też mają się dziś nie lepiej, bo przeważnie ich głównym składnikiem jest również oczyszczona mąka.
No dobrze, jaka jest różnica w ilości podstawowych składników odżywczych w chlebie ze skiełkowanej pszenicy, a w dzisiejszym białym chlebie? Porównując ilość składników w kawałku mającym ok 200 kcal, skiełkowany chleb ma:
Witaminy:
B2 – 2 razy więcej
B3 – 2 razy więcej
B5 – 3 razy więcej
B6 – 10 razy więcej
B9 – 2 razy więcej
E – 42 razy więcej
Minerały:
Żelazo – 2 razy więcej
Magnez – 4 razy więcej
Fosfor – 3 razy więcej
Potas – 2 razy więcej
Cynk – 3 razy więcej
Mangan – 5 razy więcej
Selen – 3 razy więcej
Różnica w różnorodności
Największą zaletą biblijnego pieczywa jest jednak jego różnorodność. Powyżej dałem przykład samej pszenicy, jednak pieczywo to składa się z 4 zbóż i 2 roślin strączkowych – dzięki takiej różnorodności dostajemy o wiele bogatszy w składniki odżywcze zestaw – zboża i strączki świetnie się uzupełniają, np. zboża ubogie są w witaminę B9 (kwas foliowy), w którą obfitują strączki, soczewica ma jej np. kilkanaście razy więcej niż pszenica. Obecność roślin strączkowych zapewnia również bardzo dużą ilość białka. Pieczywo to ma prawie wszystko, czego potrzebujemy.
Dzisiejsze pieczywo w porównaniu z nim to jedynie wytwór chlebopodobny, piękny, chrupiący i smaczny, jednak pozbawiony wartości odżywczych, swojej pierwotnej różnorodności i na domiar złego podnoszący drastycznie poziom cukru. Nie wyobrażam sobie, aby Ezechiel na takim pieczywie wytrwał na pustyni 2 lata.
Jeśli chcielibyście spróbować tego odżywczego pieczywa i zrobić biblijny chleb samemu, polecam świetny przepis:
Chleb Ezechiela inspirowany przepisem Pana Boga
Smacznego!
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.