Letni piknik, czyli pyszne dania na wynos

Dziś przygotowaliśmy przepisy na dania, które zabierzecie na spacer, do parku lub gdzie tylko Was poniesie 🙂 

Letni, odżywczy piknik. Kategorię tę nazywamy piknikiem, jednak mieści się tu dużo więcej. Tak naprawdę to cały wachlarz opcji, kiedy potrzebujemy posiłku w drodze. Czy będzie to posiłek w parku na trawie, czy podczas wycieczki w naturze, ważne, żeby nasze zapasy były wygodne w transporcie i odporne na różne warunki. Co z całego serca na takie wypady polecamy?

1. Odżywcze pieczywo – polecamy wszelkie wersje chleba pieczonego na bazie kaszy gryczanej niepalonej.

2. Pasty kanapkowe – najlepiej przygotowane w domu. My tym razem zrobiliśmy pastę z białej fasoli i buraka. Tak naprawdę najszybsza pasta odżywcza to dowolne strączki + pasta tahini + lubiane przez nas przyprawy lub zioła. Taką pastę można potraktować również jako bazę, do której dodajemy gotowane lub pieczone warzywa i dodatki smakowe takie jak suszone pomidory, czy też oliwki. Jest smacznie, odżywczo i jak najbardziej w drogę.

3. Warzywa – mogą być pokrojone w słupki, surowe, grillowane, czy też zapieczone w cieście. Ważne, żebyśmy wybrali takie, które dobrze znoszą transport.

4. Burgery warzywne – łatwe w transporcie, pełne wartości odżywczych, współgrają zarówno z pastami kanapkowymi, jak i warzywami w każdej formie. Świetnym przykładem są burgery, które znajdziecie u nas na blogu.

5. Coś słodkiego na deser – my przygotowaliśmy ciasteczka zbożowe z jagodami. Doskonale sprawdzą się też batony lub kule energetyczne, no i oczywiście świeże owoce.

Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.

.

Chleb orzechowo-lawendowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 106%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chleb orzechowo-lawendowy

.


.

Ciastka zbożowe z jagodami

Średnia gęstość witamin i minerałów – 132%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Ciastka zbożowe z jagodami

.


.

Quinoa z fasolką szparagową

Średnia gęstość witamin i minerałów – 197%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Quinoa z fasolką szparagową

.


.

Pasta z fasoli i buraka

Średnia gęstość witamin i minerałów – 134%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Pasta z fasoli i buraka

.


.

Warzywa w cieście

Średnia gęstość witamin i minerałów – 169%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Warzywa w cieście

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂

.


Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
4 lat temu

Ciężko się zdecydować co pierwsze wypróbować! Naprawdę świetnie wygląda. Pójdzie chyba quinoa z fasolką!

Aga
Aga
4 lat temu

Dzień dobry ☺. Dziś kupilam tofu ekologiczne z L….. W składzie jest: woda, 25% nasiona soi, substancja wiążąca chlorek wapnia,chlorek magnezu. Kostka ma 180 g. Czy soi nie jest tu za mało? Widziałam też w innych bio tofu wiecej % nasion soi. I czy skład ok. Czy warto to tofu kupować.Dziekuję ☺.

Aga
Aga
4 lat temu

Wielkie dzięki za odp. Dobrego dnia życzę. 🙂

Małgosia
Małgosia
4 lat temu

Cudowne przepisy. Wystarczyło wejść na bloga żeby chceć mieć tą książkę! Nie przestawajcie, oby tak dalej.

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Małgosia

Och dziękujemy <3

Piotr Sz
Piotr Sz
3 lat temu

Chleb lawendowy wydaje się wspaniały, ale czy to 12 godzin czekania to jakaś naturalna fermentacja, którą można zastąpić proszkiem do pieczenia? Pytam, bo jakoś nie mam zaufania, że w moim miejskim mieszkaniu znajdą się dzikie drożdże i bakterie chętne do pracy 🙂 A, no i jak ciepłe ma być to miejsce? Z góry dzięki za odpowiedź!

Last edited 3 lat temu by Piotr Sz
Agnieszka Żłobińska
Reply to  Piotr Sz

Piotrze, 12 godzin czekania to naturalna fermentacja, wychodzi w każych warunkach, nawet tych bardzo miejskich, w centrum Warszawy 😉 A dobrym miejscem jest zamknięty piekarnik.
Pozdrawiam

Zobacz również
mail facebook instagram