Quinoa z fasolką szparagową
To sałatka idealna na wynos – dzielnie znosi wszelkie niewygody podróży 🙂 Sałatki traktowane są często jedynie jako dodatki do dań głównych. Ta, pożywna i odżywcza, może być posiłkiem sama w sobie. Jest delikatna w smaku, będzie zatem również pasować do wielu innych elementów piknikowych. No i jest to kolejny sposób na fasolkę szparagową, którą bez wahania możemy nazwać naszym rodzimym superfoodem. Są takie dni w sezonie letnim, kiedy gości na naszych stołach rano, w południe i wieczorem.
Najcenniejsze warzywo strączkowe
Fasolka szparagowa pod względem wartości odżywczych jest połączeniem zielonych roślin oraz strączków. Dzięki temu możemy uznać ją za najcenniejsze warzywo strączkowe. Ma niemal 2-krotnie więcej składników odżywczych niż średnio warzywa strączkowe oraz 3-krotnie więcej niż kasze.
Przepis graficzny:

Przepis dostarcza:

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety o średniej aktywności fizycznej i wadze 60 kg. W przypadku mężczyzn główną różnicą będzie ok. dwukrotnie mniejsze zapotrzebowanie na żelazo. Dla osób o większej wadze zapotrzebowanie na białko i aminokwasy egzogenne będzie proporcjonalnie większe – zalecane zapotrzebowanie wynosi 0,8 g białka / 1 kg masy ciała. Czemu dane dotyczą 30-letniej kobiety? Ponieważ ma w porównaniu z innymi grupami stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Dane na temat zalecanego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze zostały zaczerpnięte z najnowszego wydania DRI (Dietary Reference Intakes), sporządzonego przez NAS (National Academy of Sciences). Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy USDA (United States Department of Agriculture Food Composition Databases).