Dziś 5 produktów, które swoim składem nie zmieściłyby się na niejednej etykiecie. I nie z powodu różnorodności cennych składników.
Poniższe produkty są dla mnie symbolem całych swoich grup produktów – okropnie naszpikowanych chemią. Przetworzone mięsa, gotowe ciastka, słodkie bułki i kierowane często do dzieci napoje. I choć chyba żaden produkt nie przebije pod względem długości składu bułeczki „kapuśniaczki” lidlowskiej, wszystkie mają naprawdę pokaźny skład.
bułeczki „kapuśniaczek” lidlowskie: mąka pszenna, pieczarki 18%, kapusta biała 18%, woda, margaryna (częściowo utwardzone tłuszcze i oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, woda, sól, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karoteny, aromat), masa jajkowa pasteryzowana, margaryna (zawiera olej palmowy i/lub olej rzepakowy, zawiera tłuszcze palmowe częściowo utwardzone i/lub tłuszcze rzepakowe częściowo utwardzone), woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), sól, substancja konserwująca: kwas sorbowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: annato, olej rzepakowy, sól, drożdże, cukier, majeranek, serwatka (z mleka) w proszku, cebula, cebula prażona panierowana (0,32%) (cebula, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna), mieszanka piekarnicza (mąka pszenna, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka sojowa, cukier, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, substancja emulgująca: lecytyny (z soi).
5. Jeżyki – Herbatniki w czekoladzie mlecznej, Jutrzenka
skład: czekolada mleczna 35,5% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinne: palmowy, shea; serwatka w proszku – z mleka, emulgatory – lecytyna sojowa i E 476-polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mąka pszenna, cukier, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, migdały (5%), tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), mleko zagęszczone, chrupki ryżowe 3,5% (mąka ryżowa, pszenna i kukurydziana, cukier, koncentrat słodu jęczmiennego, sól), rodzynki (2,9%), orzechy laskowe (1,5%), masło (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć (sorbitol), ekstrakt słodowy (z jęczmienia), skrobia, serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, E 471), substancje spulchniające (E 503, E 500, E 450), aromat
4. Parówki z indyka z serem, Indykpol
skład: mięso z indyka 45,4%, mięso oddzielone mechanicznie z indyka 26,3%, woda, tłuszcz drobiowy, substancja zagęszczająca: E1422, sól, regulatory kwasowości: mleczan potasu, octany potasu, białko sojowe, ekstrakty przypraw, aromaty, stabilizatory: E450, E451, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu
Na szczęście coraz więcej osób doskonale wie, że najlepiej unikać parówek szerokim łukiem.
3. 7 Days Mini Croissant z nadzieniem kakaowym, Chipita Poland
skład: ciasto: mąka pszenna, oleje roślinne (olej palmowy, olej bawełniany, olej słonecznikowy, olej rzepakowy), cukier, stabilizator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), syrop glukozowo-fruktozowy, drożdże, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), wanilina, substancja konserwująca (propional wapnia 0.1%), nadzienie kakaowe 23%: olej palmowy, syrop glukozowy, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości łuszczu 7%, odtłuszczone mleko w proszku, alkohol etylowy, emulgator (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu), wanilina, substancja żelująca (alginian sodu), substancja konserwująca (sorbinian potasu 0.1%)
O ile parówki to prawie niezdrowy pewniak, to skład 7Daysa już nie wydaje się tak oczywisty. Syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty i wiele innych.
2. Boczek okopcony gotowany, Morliny
skład: boczek wieprzowy 85%, woda, sól, stabilizatory: E451, E450, E452, substancje żelujące: E407a, E415, E425, E410, białko sojowe, błonnik pszenny (zawiera gluten), białko wieprzowe, cukier, wzmacniacze smaku: E621, E631, E627, ocet, ekstrakty drożdżowe, regulator kwasowości: E330, aromaty, przeciwutleniacze: E316, E301, skrobia kukurydziana (E1422), substancja konserwująca: E250, aromat dymu wędzarniczego
Patrząc na skład boczku okopconego, nie dziwi stanowisko WHO, które uznało niedawno przetworzone mięsa za rakotwórcze.
1. Krzyś napój gazowany limonkowy, Jurajska
skład: naturalna woda mineralna, cukier (A) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (B), dwutlenek węgla, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, zagęszczony sok cytrynowy 0,5%, aromaty, stabilizatory: guma arabska, E445, substancje słodzące: cyklaminian sodu, sacharynian sodu, aspartam, acesulfam K; przeciwutleniacz-kwas askrobiowy, substancja konserwująca E211, barwnik E141(ii)
Krzyś to niepozorny napój gazowany i choć skład nie jest tak długi – użyto w nim 6 substancji słodzących. Zdecydowanie zasługuje na pierwsze miejsce.
Krzyś dostaje 1 miejsce z dwóch powodów. Bo jest to produkt skierowany typowo dla dzieci i z powodu producenta, który chwali się… swoją odpowiedzialnością społeczną (tak tak!).
Na stronie Jurajska.pl znajdziemy zakładkę „odpowiedzialność społeczna”, w której możemy przeczytać:
Zdrowe nawyki nabyte w dzieciństwie procentują na całe życie – Naucz swoje dziecko, co dobre!
Rodzice oraz szkoła pełnią kluczową rolę w przekazywaniu swoim dzieciom zasad dobrego odżywiania i nawadniania. Od 1 września 2015 w sklepikach szkolnych dzieci mogą kupić wyłącznie zdrowe produkty, w związku z czym ruszyła kampania społeczna „Zdrowie po dzwonku”. Jej celem jest stanie na straży zdrowia uczniów i dbanie, aby szkolne sklepiki zaopatrywane były wyłącznie w najwyższej jakości zdrowe produkty, wspierające harmonijny rozwój dziecka. Głównym partnerem inicjatywy jest „Jurajska”.
Nic mnie już nie zdziwi 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.