5 produktów o wyjątkowo niepokojącym składzie

Dziś 5 produktów, które swoim składem nie zmieściłyby się na niejednej etykiecie. I nie z powodu różnorodności cennych składników.

Poniższe produkty są dla mnie symbolem całych swoich grup produktów – okropnie naszpikowanych chemią. Przetworzone mięsa, gotowe ciastka, słodkie bułki i kierowane często do dzieci napoje. I choć chyba żaden produkt nie przebije pod względem długości składu bułeczki „kapuśniaczki” lidlowskiej, wszystkie mają naprawdę pokaźny skład.

bułeczki „kapuśniaczek” lidlowskie: mąka pszenna, pieczarki 18%, kapusta biała 18%, woda, margaryna (częściowo utwardzone tłuszcze i oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, woda, sól, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karoteny, aromat), masa jajkowa pasteryzowana, margaryna (zawiera olej palmowy i/lub olej rzepakowy, zawiera tłuszcze palmowe częściowo utwardzone i/lub tłuszcze rzepakowe częściowo utwardzone), woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), sól, substancja konserwująca: kwas sorbowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: annato, olej rzepakowy, sól, drożdże, cukier, majeranek, serwatka (z mleka) w proszku, cebula, cebula prażona panierowana (0,32%) (cebula, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna), mieszanka piekarnicza (mąka pszenna, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka sojowa, cukier, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, substancja emulgująca: lecytyny (z soi).

5. Jeżyki – Herbatniki w czekoladzie mlecznej, Jutrzenka

jeżyki

skład: czekolada mleczna 35,5% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinne: palmowy, shea; serwatka w proszku – z mleka, emulgatory – lecytyna sojowa i E 476-polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mąka pszenna, cukier, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, migdały (5%), tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), mleko zagęszczone, chrupki ryżowe 3,5% (mąka ryżowa, pszenna i kukurydziana, cukier, koncentrat słodu jęczmiennego, sól), rodzynki (2,9%), orzechy laskowe (1,5%), masło (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć (sorbitol), ekstrakt słodowy (z jęczmienia), skrobia, serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, E 471), substancje spulchniające (E 503, E 500, E 450), aromat

4. Parówki z indyka z serem, Indykpol 

indykpol

skład: mięso z indyka 45,4%, mięso oddzielone mechanicznie z indyka 26,3%, woda, tłuszcz drobiowy, substancja zagęszczająca: E1422, sól, regulatory kwasowości: mleczan potasu, octany potasu, białko sojowe, ekstrakty przypraw, aromaty, stabilizatory: E450, E451, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu

Na szczęście coraz więcej osób doskonale wie, że najlepiej unikać parówek szerokim łukiem.

3. 7 Days Mini Croissant z nadzieniem kakaowym, Chipita Poland

7days

skład: ciasto: mąka pszenna, oleje roślinne (olej palmowy, olej bawełniany, olej słonecznikowy, olej rzepakowy), cukier, stabilizator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), syrop glukozowo-fruktozowy, drożdże, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), wanilina, substancja konserwująca (propional wapnia 0.1%), nadzienie kakaowe 23%: olej palmowy, syrop glukozowy, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości łuszczu 7%, odtłuszczone mleko w proszku, alkohol etylowy, emulgator (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu), wanilina, substancja żelująca (alginian sodu), substancja konserwująca (sorbinian potasu 0.1%)

O ile parówki to prawie niezdrowy pewniak, to skład 7Daysa już nie wydaje się tak oczywisty. Syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty i wiele innych.

2. Boczek okopcony gotowany, Morliny

boczek

skład: boczek wieprzowy 85%, woda, sól, stabilizatory: E451, E450, E452, substancje żelujące: E407a, E415, E425, E410, białko sojowe, błonnik pszenny (zawiera gluten), białko wieprzowe, cukier, wzmacniacze smaku: E621, E631, E627, ocet, ekstrakty drożdżowe, regulator kwasowości: E330, aromaty, przeciwutleniacze: E316, E301, skrobia kukurydziana (E1422), substancja konserwująca: E250, aromat dymu wędzarniczego

Patrząc na skład boczku okopconego, nie dziwi stanowisko WHO, które uznało niedawno przetworzone mięsa za rakotwórcze.

1. Krzyś napój gazowany limonkowy, Jurajska

krzys

skład: naturalna woda mineralna, cukier (A) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (B), dwutlenek węgla, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, zagęszczony sok cytrynowy 0,5%, aromaty, stabilizatory: guma arabska, E445, substancje słodzące: cyklaminian sodu, sacharynian sodu, aspartam, acesulfam K; przeciwutleniacz-kwas askrobiowy, substancja konserwująca E211, barwnik E141(ii)

Krzyś to niepozorny napój gazowany i choć skład nie jest tak długi – użyto w nim 6 substancji słodzących. Zdecydowanie zasługuje na pierwsze miejsce.

Krzyś dostaje 1 miejsce z dwóch powodów. Bo jest to produkt skierowany typowo dla dzieci i z powodu producenta, który chwali się… swoją odpowiedzialnością społeczną (tak tak!).

Na stronie Jurajska.pl znajdziemy zakładkę „odpowiedzialność społeczna”, w której możemy przeczytać:

Zdrowe nawyki nabyte w dzieciństwie procentują na całe życie – Naucz swoje dziecko, co dobre!
Rodzice oraz szkoła pełnią kluczową rolę w przekazywaniu swoim dzieciom zasad dobrego odżywiania i nawadniania. Od 1 września 2015 w sklepikach szkolnych dzieci mogą kupić wyłącznie zdrowe produkty, w związku z czym ruszyła kampania społeczna „Zdrowie po dzwonku”. Jej celem jest stanie na straży zdrowia uczniów i dbanie, aby szkolne sklepiki zaopatrywane były wyłącznie w najwyższej jakości zdrowe produkty, wspierające harmonijny rozwój dziecka. 
Głównym partnerem inicjatywy jest „Jurajska”.

Nic mnie już nie zdziwi 🙂

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
armiatka
armiatka
8 lat temu

Dzięki za ten artykuł i proszę o więcej takich opisów. Jak najwięcej! Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem zaczęła się ok 3 lata temu, kiedy to dla zabawy ściągneliśmy z mężem aplikacje na telefon, która skanuje kod kreskowy produktu i pokazuje czy dany produkt jest zdrowy, czy szkodliwy i jakie substancje rakotwórcze zawiera. I jakim szokiem okazało się dla nas, że wszystkie dotychczas kupowane przez nas jedzenie świeciło się w aplikacji na czerwono – jako toksyczne i rakotwórcze. I jakim szokiem było dla nas, gdy patrząc na skład, niemal codziennie kupowanych przez nas produktów, było po kilka substancji rakotwórczych, powodujących alergie pokarmowe, astmę, padaczkę itp… Nasze jedzenie zmieniło się całkowicie. Wiele produktów całkowicie odstawiliśmy, wyeliminowaliśmy z diety w 100% (np parówki, napoje gazowane, soczki, wędliny, sałatki Lisnera i tego… Czytaj więcej »

Gość
Gość
6 lat temu

W kwestii formalnej – można coś omijać szerokim łukiem a nie unikać 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Gość

racja 🙂

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Proszę sprawdzić skład ciasta krówka z biedry, to jest szok …

Zobacz również
mail facebook instagram