Na obszarach chińskich prowincji, gdzie zjada się najmniej owoców, zachorowalność na nowotwory jest aż od 5 do 8 razy wyższa. A dzieje się tak m.in. dzięki przeciwutleniającym właściwościom witaminy C. Dziś o jednym z najważniejszych badań wpływu diety na zdrowie.
Badanie Chińskie, przeprowadzone na 6,5 tysiącach osób w 65 chińskich prowincjach, przyniosło zdumiewające wyniki. Szczególnie interesujący jest wpływ na zdrowie produktów bogatych w witaminę C, czyli warzyw i owoców.
Wpływ witaminy C badano na podstawie jej związku z liczbą rodzin podatnych na raka w danych rejonie.
Niski poziom witaminy C zwiększał ryzyko
nowotworów w 99,9% przypadków
Przede wszystkim zaobserwowano, że wśród rodzin, które miały niski poziom witaminy C, wyższe było ryzyko zachorowania na nowotwory u aż 99,9% z nich! To oznacza, że wśród 1000 rodzin u 999 z nich zwiększone było występowanie nowotworów, głównie:
- raka przełyku
- białaczki
- raka jamy nosowo-gardłowej
- raka piersi
- raka żołądka
- raka wątroby
- raka odbytu
- raka jelita grubego
- raka płuc
Nie tylko w przypadku nowotworów zaobserwowano tak wielką zależność.
Niski poziom witaminy C zwiększał również ryzyko
zawałów (w 99% przypadków).
Czy jednak można przez to wysuwać wniosek, że przed chorobami można ustrzec się zażywając wysokie dawki witaminy C? Zdecydowanie nie. Witaminy nie występują w przyrodzie w pojedynkę i żadna tabletka nie zapewni nam zdrowia – bo nie będzie w niej innych dopełniających się składników, tysięcy drobnych elementów, które razem tworzą całość. Badanie to mówi jednak jasno, że powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów bogatych w witaminę C.
A gdzie znajdziemy duże ilości witaminy C? Np. tutaj 🙂
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.