Przełomowe obserwacje największego na świecie badania epidemiologicznego, nazwanego przez New York Times Grand Prixem epidemiologii.
Wszystko zaczęło się od choroby nowotworowej premiera Chin, Zhou Enlai. Umierający premier zainicjował ogólnonarodowe badanie, które miało pomóc w znalezieniu informacji na temat tej choroby.
Atlas nowotworów
Stworzono atlas nowotworów, obejmujący 12 odmian nowotworów i dokładnie przedstawiający, gdzie dane nowotwory występowały i z jakim nasileniem. Rozmiar badania był ogromny. Badanie obejmowało 2400 chińskich prowincji i 880 mln ich mieszkańców (96%). Zaangażowanych zostało 650 tys. pracowników.
Badanie Chińskie
Dzięki atlasowi nowotworów, mogło dojść do Badania Chińskiego. Skompletowano światowej sławy zespół naukowców i rozpoczęto projekt badawczy prowadzony wspólnie przez Chiny i Stany Zjednoczone. Autorzy badania przeanalizowali dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich prowincjach. Wszystkie te osoby miały przeprowadzone badania krwi, pobrano próbki moczu, przeprowadzono dokładne ankiety, obserwowano, co jadły wszystkie badane rodziny przez trzy dni oraz przeanalizowano próbki żywności z targów całego kraju.
To wszystko w połączeniu z atlasem nowotworów dało 8 tys. statystycznie istotnych związków między stylem życia, odżywianiem i chorobami. Wnioski zostały opisane książce The China Study (Nowoczesne Zasady Odżywiania, wyd. Galaktyka).
Obserwacje, jakie przyniosło to badanie, uporządkowałem w formie tabel. Podzielone są przede wszystkim na 4 grupy:
- zaobserwowane zależności, które wystąpiły u mniej niż 95% osób (< 19 na 20 osób)
- zaobserwowane zależności, które wystąpiły minimum u 95% osób (19 na 20 osób)
- zaobserwowane zależności, które wystąpiły minimum u 99% osób (99 na 100 osób)
- zaobserwowane zależności, które wystąpiły minimum u 99,9% osób (999 na 1000 osób)
Cholesterol
Hormony żeńskie
Witamina C
Żelazo
Masa ciała
Spożycie białka
Obserwacje robią wrażenie. Widać z nich doskonale, że nie bez powodu wszystkie największe organizacje zdrowotne na świecie przestrzegają przed cholesterolem i tłuszczami nasyconymi. Są jednak dwa wnioski, które bardzo mnie zaskoczyły, są według mnie przełomowe i jestem przekonany, że wcześniej czy później będzie o nich bardzo głośno. Pierwsza obserwacja pokazuje, że białko zwierzęce ma bardzo silny wpływ na poziom złego cholesterolu, silniejszy nawet niż tłuszcze nasycone i cholesterol pokarmowy. Druga obserwacja dotyczy poziomu cholesterolu. W schorowanych krajach zachodnich poziom cholesterolu poniżej 150 mg/dL uznaje się za niezdrowy, natomiast średni poziom cholesterolu u (o niebo zdrowszych) mieszkańców wiejskich rejonów Chin wynosił jedynie 127 mg/dL. Obserwacje te były rewolucyjne nie tylko dla świata nauki, ale również dla samego dyrektora projektu T. Colina Campbella, który wraz z całą swoja rodziną przeszedł na dietę roślinną.
.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.