• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Lody na lato – 5 odżywczych przepisów

Odżywcze lody, które mogłyby stanowić całodzienne menu. Brzmi dobrze? Smacznego!

Będąc dziećmi marzyliśmy latem, by całymi dniami jeść tylko lody. Oczywiście nic z tego nie wyszło, natomiast wspominając to marzenie przygotowaliśmy przepisy na lody odżywcze, które tak naprawdę mogłyby stanowić całodzienne menu. Są bez dodatku cukru i nie tylko zaspokajają pragnienie na zimny słodkawy deser, ale również dostarczą nam wiele składników odżywczych. Pokazujemy tu różne możliwości bazy – awokado, jedwabiste tofu, białą fasolę oraz zamrożone owoce. Jako bazę możecie też wykorzystać jogurt naturalny, czy słodkiego ziemniaka. Fajnie sprawdza się też opcja rzadkiego smoothie owocowego lub owocowo-warzywnego, zamrożonego w pojemniku na lody.


Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.


.

Lody czekoladowe z wiśniami

Średnia gęstość witamin i minerałów – 124%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody czekoladowe z wiśniami

.

Lody truskawkowo-malinowe

Średnia gęstość witamin i minerałów – 150%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody truskawkowo-malinowe

.

Lody wiśniowo-waniliowe

Średnia gęstość witamin i minerałów – 124%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody wiśniowo-waniliowe

.

Lody orzechowe

Średnia gęstość witamin i minerałów – 131%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody orzechowe

.

Lody jeżynowe

Średnia gęstość witamin i minerałów – 200%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody jeżynowe

.

Jadłospis z lodów

Aby pokazać Wam, jak wartościowe są te lody, spójrzcie ile składników odżywczych dostarczyłby teoretyczny jadłospis, stworzony z samych tych lodów. Jeśli zrobilibyśmy po 3 porcje każdego z lodów, otrzymalibyśmy 15 porcji lodów o łącznej kaloryczności 2250 kcal. Otrzymalibyśmy:

.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂

.

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

23 czerwca 2020
17 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Daria T.
Daria T.
6 miesięcy temu

Cudownie! Dzieki wielkie za Wasza szybka reakcje na fakt, ze zaczelo sie lato 😉

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
6 miesięcy temu
Reply to  Daria T.

szkoda tylko, że coś lato się ociąga 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

podobno lepiej jeść lody kiedy jest zimno 😉
wszystkie wyglądają pysznie – fasolowe totalnie zaskakujące 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
6 miesięcy temu

Ciekawe propozycje. Szczególnie te lody z fasoli. Wypróbuję wszystkie. Dziękuję Wam za Waszą pracę ☺️
Aha i jeśli nie mogę zdobyć jedwabistego tofu, to takie zwykłe się nada czy nie bardzo?

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
6 miesięcy temu
Reply to  Ewelina

Cześć Ewelina, dzięki 🙂
Co do tofu – tofu jedbawiste ma bardzo delikatną kremową strukturę, normalne zaś jest bardziej serowe – więc będzie inaczej, ale przy tych składnikach powinno być w dalszym ciągu w porządku 🙂 Zamiast tofu świetnie da tu sobie radę również biała fasola 🙂

0
Odpowiedz
Apocomilogin
Apocomilogin
6 miesięcy temu

Dziękuje! 😃 genialne przepisy, spełnię marzenie mojego dziecka i zrobimy sobie cały dzień jedzenia lodów!

0
Odpowiedz
Dawid
Dawid
6 miesięcy temu

A waniliowe? Co zamiast mleka kokosowego?

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
6 miesięcy temu
Reply to  Dawid

może być napój kokosowy lub jogurt naturalny kokosowy 🙂

0
Odpowiedz
Dawid
Dawid
5 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka Żłobińska

a waniliowe – nie kokosowe? 😉

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
4 miesięcy temu
Reply to  Dawid

Może być waniliowe, nie wpłynie ono znaczączo na smak, jednak konsystencja będzie mniej kremowa niż w przypadku mleczka kokosowego 🙂
 

0
Odpowiedz
Emi
Emi
6 miesięcy temu

Czy zamiast mleka kokosowego można dać jogurt a jedwabiste tofu zastąpić zwykłym czy to już nie wyjdzie to samo? Mam na myśli konsystencję/zachowanie masy lodowej, niekoniecznie wartości odżywcze.

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
6 miesięcy temu
Reply to  Emi

Emi, zamiast mleczka kokosowego można dać napój kokosowy lub jogurt, najlepiej kokosowy, co do tofu, przed chwilką opisałam w komentarzu wyżej 🙂

0
Odpowiedz
Boby T
Boby T
6 miesięcy temu

Widzę po pytaniach, że nie jestem sam i więcej osób chce zamienić to mleko kokosowe (nie dziwię się xd). Ale propozycje są także kokosowe a można dać coś niekokosowego?

0
Odpowiedz
Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
6 miesięcy temu
Reply to  Boby T

Można dać dowolne mleko roślinne, pamiętając jednak, że zaletą mleka kokosowego jest jego bardziej kremowa konsystencja (przy czym w tych zestawach smakowych i przy tych ilościach jego smak nie jest wyczuwalny).

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 miesięcy temu

Hej. Bogactwo owocow latem to wielki dar Matki Ziemi 😊. Mam pytanie zwiazane nie tyle z owocami co z jadalnoscia na surowo lisci np. winogrona, porzeczek. Mozna na surowo je wykorzystac w koktajlach ? Dziekuje za Wasza moc inspiracji i kreatywnosc kulinarna 😊👍

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
6 miesięcy temu
Reply to  Aga

Liście winogron są jadalne i nawet bardzo popularne w kuchni greckiej – zawija się w nie gołąbki 🙂 Nie wiem czy surowe są w pełni jadalne, z tego co czytałem albo je się blanszuje, albo zjada kiszone. Na pewno z liści porzeczek można robić napar, logicznym wydaje się, że można w takim razie je też jeść na surowo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji i nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Przy dzikich roślinach korzystam z książki Łukasza Łuczaja „Dzika Kuchnia” – niestety nie są w niej opisane ani porzeczki, ani winogrono. Są tu opisane np. poziomki i ich liście,… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Dziekuje bardzo za odp. i pozycje ksiazkowa. 😊

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz