
Lody na lato – 5 odżywczych przepisów
Odżywcze lody, które mogłyby stanowić całodzienne menu. Brzmi dobrze? Smacznego!
Będąc dziećmi marzyliśmy latem, by całymi dniami jeść tylko lody. Oczywiście nic z tego nie wyszło, natomiast wspominając to marzenie przygotowaliśmy przepisy na lody odżywcze, które tak naprawdę mogłyby stanowić całodzienne menu. Są bez dodatku cukru i nie tylko zaspokajają pragnienie na zimny słodkawy deser, ale również dostarczą nam wiele składników odżywczych. Pokazujemy tu różne możliwości bazy – awokado, jedwabiste tofu, białą fasolę oraz zamrożone owoce. Jako bazę możecie też wykorzystać jogurt naturalny, czy słodkiego ziemniaka. Fajnie sprawdza się też opcja rzadkiego smoothie owocowego lub owocowo-warzywnego, zamrożonego w pojemniku na lody.
Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.
.
Lody czekoladowe z wiśniami
Średnia gęstość witamin i minerałów – 124%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody czekoladowe z wiśniami
.
Lody truskawkowo-malinowe
Średnia gęstość witamin i minerałów – 150%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody truskawkowo-malinowe
.
Lody wiśniowo-waniliowe
Średnia gęstość witamin i minerałów – 124%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody wiśniowo-waniliowe
.
Lody orzechowe
Średnia gęstość witamin i minerałów – 131%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody orzechowe
.
Lody jeżynowe
Średnia gęstość witamin i minerałów – 200%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Lody jeżynowe
.
Jadłospis z lodów
Aby pokazać Wam, jak wartościowe są te lody, spójrzcie ile składników odżywczych dostarczyłby teoretyczny jadłospis, stworzony z samych tych lodów. Jeśli zrobilibyśmy po 3 porcje każdego z lodów, otrzymalibyśmy 15 porcji lodów o łącznej kaloryczności 2250 kcal. Otrzymalibyśmy:
.

Agnieszka i Mateusz
.
.
Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze ❤
Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
Cudownie! Dzieki wielkie za Wasza szybka reakcje na fakt, ze zaczelo sie lato 😉
szkoda tylko, że coś lato się ociąga 😉
podobno lepiej jeść lody kiedy jest zimno 😉
wszystkie wyglądają pysznie – fasolowe totalnie zaskakujące 🙂
Ciekawe propozycje. Szczególnie te lody z fasoli. Wypróbuję wszystkie. Dziękuję Wam za Waszą pracę ☺️
Aha i jeśli nie mogę zdobyć jedwabistego tofu, to takie zwykłe się nada czy nie bardzo?
Cześć Ewelina, dzięki 🙂
Co do tofu – tofu jedbawiste ma bardzo delikatną kremową strukturę, normalne zaś jest bardziej serowe – więc będzie inaczej, ale przy tych składnikach powinno być w dalszym ciągu w porządku 🙂 Zamiast tofu świetnie da tu sobie radę również biała fasola 🙂
Dziękuje! 😃 genialne przepisy, spełnię marzenie mojego dziecka i zrobimy sobie cały dzień jedzenia lodów!
A waniliowe? Co zamiast mleka kokosowego?
może być napój kokosowy lub jogurt naturalny kokosowy 🙂
a waniliowe – nie kokosowe? 😉
Może być waniliowe, nie wpłynie ono znaczączo na smak, jednak konsystencja będzie mniej kremowa niż w przypadku mleczka kokosowego 🙂
Czy zamiast mleka kokosowego można dać jogurt a jedwabiste tofu zastąpić zwykłym czy to już nie wyjdzie to samo? Mam na myśli konsystencję/zachowanie masy lodowej, niekoniecznie wartości odżywcze.
Emi, zamiast mleczka kokosowego można dać napój kokosowy lub jogurt, najlepiej kokosowy, co do tofu, przed chwilką opisałam w komentarzu wyżej 🙂
Widzę po pytaniach, że nie jestem sam i więcej osób chce zamienić to mleko kokosowe (nie dziwię się xd). Ale propozycje są także kokosowe a można dać coś niekokosowego?
Można dać dowolne mleko roślinne, pamiętając jednak, że zaletą mleka kokosowego jest jego bardziej kremowa konsystencja (przy czym w tych zestawach smakowych i przy tych ilościach jego smak nie jest wyczuwalny).
Hej. Bogactwo owocow latem to wielki dar Matki Ziemi 😊. Mam pytanie zwiazane nie tyle z owocami co z jadalnoscia na surowo lisci np. winogrona, porzeczek. Mozna na surowo je wykorzystac w koktajlach ? Dziekuje za Wasza moc inspiracji i kreatywnosc kulinarna 😊👍
Liście winogron są jadalne i nawet bardzo popularne w kuchni greckiej – zawija się w nie gołąbki 🙂 Nie wiem czy surowe są w pełni jadalne, z tego co czytałem albo je się blanszuje, albo zjada kiszone. Na pewno z liści porzeczek można robić napar, logicznym wydaje się, że można w takim razie je też jeść na surowo, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji i nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Przy dzikich roślinach korzystam z książki Łukasza Łuczaja „Dzika Kuchnia” – niestety nie są w niej opisane ani porzeczki, ani winogrono. Są tu opisane np. poziomki i ich liście,… Czytaj więcej »
Dziekuje bardzo za odp. i pozycje ksiazkowa. 😊