Lody truskawkowo-malinowe
Czy może być coś lepszego od truskawek i malin? Chyba jedynie ich połączenie 😉
A jeszcze do tego w wersji lodowej… och cudowności… I w zasadzie same w sobie są już pyszne jedynie zblendowane. A jeśli poszukujesz dodatkowych wrażeń, to polecamy dodać do nich kremowe awokado, odświeżającą limonkę i nieco melasy lub innego dowolnego słodzidła w formie płynnej.
Witamina C w truskawkach
Truskawki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zaledwie 3 sztuki dostarczają tyle witaminy C, co sok z 1 cytryny. Porcja tych lodów (150 kcal) dostarcza prawie 80% dziennej dawki witaminy C.
Przepis graficzny:

Przepis dostarcza:

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety o średniej aktywności fizycznej i wadze 60 kg. W przypadku mężczyzn główną różnicą będzie ok. dwukrotnie mniejsze zapotrzebowanie na żelazo. Dla osób o większej wadze zapotrzebowanie na białko i aminokwasy egzogenne będzie proporcjonalnie większe – zalecane zapotrzebowanie wynosi 0,8 g białka / 1 kg masy ciała. Czemu dane dotyczą 30-letniej kobiety? Ponieważ ma w porównaniu z innymi grupami stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Dane na temat zalecanego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze zostały zaczerpnięte z najnowszego wydania DRI (Dietary Reference Intakes), sporządzonego przez NAS (National Academy of Sciences). Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy USDA (United States Department of Agriculture Food Composition Databases).