• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Lekkie obiady na lato

Lekkie, z nutką słodyczy, świetnie smakujące również po schłodzeniu – czyli obiady na lato.

Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której możesz nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w potrawie. Gęstość odżywcza jest jednym z najważniejszych wskaźników pozwalających szybko ocenić wartość zdrowotną produktu lub potrawy. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.


.

Sałatka z quinoą i borówkami

Średnia gęstość witamin i minerałów – 149%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka z quinoą i borówkami

.

Stir fry marchewkowo-nektarynkowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 252%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Stir fry marchewkowo-netkarynkowy

.

Chłodnik z arbuzem

Średnia gęstość witamin i minerałów – 230%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chłodnik z arbuzem

.

Makaron cukiniowy z rukolą i groszkiem

Średnia gęstość witamin i minerałów – 277%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Makaron cukiniowy z rukolą i groszkiem

.
.

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂


Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

25 sierpnia 2020
17 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
5 miesięcy temu

Witam 😊 przeczytałam Pańską książkę jest świetna. Mam tylko jedno pytanie co z osobami, które nie chcą schudnąć a przytyć? Czy ma Pan jakaś radę?
Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Ewa

Bardzo dziękuję 🙂 Najlepszym sposobem jest włączenie do diety dużej ilości nasion i orzechów – są one bardzo kaloryczne, a jednocześnie bardzo wartościowe i odżywcze. W przepisach, które dajemy warto oprócz tego zwiększyć np. ilość kasz i strączków. Najprostsza metoda według mnie, to zrobienie sobie przekąsek z nasion i orzechów – np. batonów. Batony takie możemy sobie zrobić w większej ilości i pomrozić.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
5 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Dziękuję za odpowiedź 🙂Ostatnie pytanie dotyczące jodu. Czy chlorella w proszku będzie dobrym pomysłem na jego dostarczenie?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Ewa

Zapotrzebowanie na jod to 150 µg dziennie – nie sądzę, aby chlorella tyle dostarczyła. Polecam natomiast wodorosty kelp 🙂
Np.: https://vegafit.pl/kelp-900mg

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
5 miesięcy temu

a co myślisz o słodzie jęczmiennym?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Dominik

Traktuję jak cukier – czyli słodzik do posłodzenia. Według mnie korzystniejsze jest uyżywanie ksylitolu czy np. erytrytolu, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
5 miesięcy temu

witam.kupiłem ostatnio chleb chrupki z 47% zawartością otrębów pszennych, 27% słonecznika i 26% słodu jęczmiennego. fajny skład, tylko zastanawiam się czy ten słód jest odżywczy? dziekuję i pozdrawiam

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Dominik

Słód jęczmienny to w 70% cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym – nie jest odżywczy, a 27% to jak na pieczywo całkiem spora ilość. To tak jakbyś ok. 27% miał w składzie miodu, syropu klonowego czy innej płynnej substancji – wszystkie one niewiele się od siebie różnią składem – głównie samym indeksem glikemicznym, czyli tym jak bardzo podnoszą poziom cukru we krwi.

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
5 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź.A według Ciebie lepiej jak w składzie mleka sojowego jest cukier i w wykazie składników odżywczych cukrów jest 2% na 100 ml, czy jak w składnikach nie ma cukru ale jest 4,5 % w wykazie? pozdrawiam

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Dominik

Ale masz na myśli i tutaj, i tutaj mleko sojowe? Jeśli sojowe ma 4,5% cukrów, to znaczy, że też jest dosładzane, lepsze jest więc takie z ilością 2% 🙂
 

Last edited 5 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
5 miesięcy temu

dzięki. ostatnie pytanko. piszesz, że ksylitol i erytrol jest ok a co ze stewią?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Dominik

Jest jak najbardziej okej 🙂 Tylko trzeba tutaj zwrócić uwagę na skład, bo jest wiele produktów pod tą nazwą, a nie do końca są stewią.   1. Stewia, która faktycznie jest maltodekstryną z minimalnym dodatkiem stewii – nie polecam, np. https://pyszneeko.pl/product-pol-568-Stewia-Naturalny-Slodzik-w-Pudrze-Puder-150g-Zielony-Listek.html   2. Stewia, która faktycznie jest erytrytolem z minimalnym dodatkiem stewii – jest okej bo to w zasadzie sam erytrytol 🙂 np. https://marketbio.pl/stevin-w-krysztalkach-250-g-smart-cafe.html   3. Czysta stewia – jest okej, ale zupełnie nie wiem jakie ilości trzeba sypać żeby posłodzić – 25 g odpowiada 7 kg cukru. Np. https://www.magicznyogrod.pl/stewia_ekstrakt_97   4. Suszone liście stewii – najbardziej naturalna postać stewii… Czytaj więcej »

Last edited 5 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Tutaj też trochę o Stewii od Polskiego Towrzystwa Technologów Żywności: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%203(88)/03_Bugaj.pdf
Jest tu sporo informacji o stewii plus masa odnośników do badań – dla dociekliwych 🙂

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
5 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

dziękuję uprzejmie. czytam Twojego bloga już dobre 2-3 lata i jest bardzo pomocny. dużo faktów i liczb a mało lania wody. tak trzymać pozdrawiam

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
5 miesięcy temu
Reply to  Dominik

Dzięki 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 miesięcy temu

Agnieszka i Mateusz podoba mi się to co robicie! Gdyby była podana literatura skąd braliście wartości ile i jakie wartości składników odżywczych zawierają dane warzywa byłoby idealnie 😀 pozdrawiam 😉

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
3 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Hej Kasia, dzięki 🙂
Dane składu produktów bierzemy z bazy USDA: https://fdc.nal.usda.gov/,
natomiast dzienne zapotrzebowanie z DRI: https://drive.google.com/file/d/1wUo-mwxKTKWmIsRkDYLmjF-lI5K1YIuO/view?usp=sharing

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz