
Lekkie obiady na lato
Lekkie, z nutką słodyczy, świetnie smakujące również po schłodzeniu – czyli obiady na lato.
Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której możesz nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w potrawie. Gęstość odżywcza jest jednym z najważniejszych wskaźników pozwalających szybko ocenić wartość zdrowotną produktu lub potrawy. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.
.
Sałatka z quinoą i borówkami
Średnia gęstość witamin i minerałów – 149%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Sałatka z quinoą i borówkami

.
Stir fry marchewkowo-nektarynkowy
Średnia gęstość witamin i minerałów – 252%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Stir fry marchewkowo-netkarynkowy

.
Chłodnik z arbuzem
Średnia gęstość witamin i minerałów – 230%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Chłodnik z arbuzem

.
Makaron cukiniowy z rukolą i groszkiem
Średnia gęstość witamin i minerałów – 277%
Szerszy opis przepisu oraz listę wartości odżywczych znajdziecie na stronie przepisu: Makaron cukiniowy z rukolą i groszkiem

.
.

Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze ❤
Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
Witam 😊 przeczytałam Pańską książkę jest świetna. Mam tylko jedno pytanie co z osobami, które nie chcą schudnąć a przytyć? Czy ma Pan jakaś radę?
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 🙂 Najlepszym sposobem jest włączenie do diety dużej ilości nasion i orzechów – są one bardzo kaloryczne, a jednocześnie bardzo wartościowe i odżywcze. W przepisach, które dajemy warto oprócz tego zwiększyć np. ilość kasz i strączków. Najprostsza metoda według mnie, to zrobienie sobie przekąsek z nasion i orzechów – np. batonów. Batony takie możemy sobie zrobić w większej ilości i pomrozić.
Dziękuję za odpowiedź 🙂Ostatnie pytanie dotyczące jodu. Czy chlorella w proszku będzie dobrym pomysłem na jego dostarczenie?
Zapotrzebowanie na jod to 150 µg dziennie – nie sądzę, aby chlorella tyle dostarczyła. Polecam natomiast wodorosty kelp 🙂
Np.: https://vegafit.pl/kelp-900mg
a co myślisz o słodzie jęczmiennym?
Traktuję jak cukier – czyli słodzik do posłodzenia. Według mnie korzystniejsze jest uyżywanie ksylitolu czy np. erytrytolu, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
witam.kupiłem ostatnio chleb chrupki z 47% zawartością otrębów pszennych, 27% słonecznika i 26% słodu jęczmiennego. fajny skład, tylko zastanawiam się czy ten słód jest odżywczy? dziekuję i pozdrawiam
Słód jęczmienny to w 70% cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym – nie jest odżywczy, a 27% to jak na pieczywo całkiem spora ilość. To tak jakbyś ok. 27% miał w składzie miodu, syropu klonowego czy innej płynnej substancji – wszystkie one niewiele się od siebie różnią składem – głównie samym indeksem glikemicznym, czyli tym jak bardzo podnoszą poziom cukru we krwi.
Dziękuję za odpowiedź.A według Ciebie lepiej jak w składzie mleka sojowego jest cukier i w wykazie składników odżywczych cukrów jest 2% na 100 ml, czy jak w składnikach nie ma cukru ale jest 4,5 % w wykazie? pozdrawiam
Ale masz na myśli i tutaj, i tutaj mleko sojowe? Jeśli sojowe ma 4,5% cukrów, to znaczy, że też jest dosładzane, lepsze jest więc takie z ilością 2% 🙂
dzięki. ostatnie pytanko. piszesz, że ksylitol i erytrol jest ok a co ze stewią?
Jest jak najbardziej okej 🙂 Tylko trzeba tutaj zwrócić uwagę na skład, bo jest wiele produktów pod tą nazwą, a nie do końca są stewią. 1. Stewia, która faktycznie jest maltodekstryną z minimalnym dodatkiem stewii – nie polecam, np. https://pyszneeko.pl/product-pol-568-Stewia-Naturalny-Slodzik-w-Pudrze-Puder-150g-Zielony-Listek.html 2. Stewia, która faktycznie jest erytrytolem z minimalnym dodatkiem stewii – jest okej bo to w zasadzie sam erytrytol 🙂 np. https://marketbio.pl/stevin-w-krysztalkach-250-g-smart-cafe.html 3. Czysta stewia – jest okej, ale zupełnie nie wiem jakie ilości trzeba sypać żeby posłodzić – 25 g odpowiada 7 kg cukru. Np. https://www.magicznyogrod.pl/stewia_ekstrakt_97 4. Suszone liście stewii – najbardziej naturalna postać stewii… Czytaj więcej »
Tutaj też trochę o Stewii od Polskiego Towrzystwa Technologów Żywności: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%203(88)/03_Bugaj.pdf
Jest tu sporo informacji o stewii plus masa odnośników do badań – dla dociekliwych 🙂
dziękuję uprzejmie. czytam Twojego bloga już dobre 2-3 lata i jest bardzo pomocny. dużo faktów i liczb a mało lania wody. tak trzymać pozdrawiam
Dzięki 🙂
Agnieszka i Mateusz podoba mi się to co robicie! Gdyby była podana literatura skąd braliście wartości ile i jakie wartości składników odżywczych zawierają dane warzywa byłoby idealnie 😀 pozdrawiam 😉
Hej Kasia, dzięki 🙂
Dane składu produktów bierzemy z bazy USDA: https://fdc.nal.usda.gov/,
natomiast dzienne zapotrzebowanie z DRI: https://drive.google.com/file/d/1wUo-mwxKTKWmIsRkDYLmjF-lI5K1YIuO/view?usp=sharing