Chłodnik z arbuzem
Jak upały to chłodnik! Tak naprawdę może być nim i mocno schłodzony zwyczajny zielony koktajl warzywny, z dodatkiem świeżych ziół. Nam zamarzyło się tym razem wykorzystanie ukochanego w upały arbuza. Jeśli też tak macie, że w bardzo upalne dni moglibyście zajadać się tylko arbuzem… to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Arbuz w połączeniu z pachnącymi słońcem pomidorami, do tego odświeżająca mięta, przyprawy… no i leciutka, a bardzo wartościowa quinoa. Jest tak delikatna, że prawie niewyczuwalna, a jednak sprawia, że chłodnik nas nasyca. Chłodnik smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu z dodatkiem cytryny lub limonki i dla przełamania słodkiego smaku z jogurtem naturalnym.
Przepis graficzny:

Przepis dostarcza:

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety o średniej aktywności fizycznej i wadze 60 kg. W przypadku mężczyzn główną różnicą będzie ok. dwukrotnie mniejsze zapotrzebowanie na żelazo. Dla osób o większej wadze zapotrzebowanie na białko i aminokwasy egzogenne będzie proporcjonalnie większe – zalecane zapotrzebowanie wynosi 0,8 g białka / 1 kg masy ciała. Czemu dane dotyczą 30-letniej kobiety? Ponieważ ma w porównaniu z innymi grupami stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Dane na temat zalecanego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze zostały zaczerpnięte z najnowszego wydania DRI (Dietary Reference Intakes), sporządzonego przez NAS (National Academy of Sciences). Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy USDA (United States Department of Agriculture Food Composition Databases).