• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt
Powrót do listy przepisów

Sałatka z quinoą i borówkami

Bardzo szybka sałatka z delikatną kaszą quinoa. Sama quinoa jest dość neutralna w smaku, dlatego lubimy ją wrzucać do gotowania na podsmażonych przyprawach, czy też cebulce lub czosnku. Również i do tej sałatki dodaliśmy owoce – tym razem borówki, które w sałatkach uwielbiamy. Ich delikatnie słodkawy smak świetnie komponuje się w prawie każdej mieszance świeżych warzyw. Do tego ostra w smaku rukola i chrupiące migdały sprawiają, że ten soczysty obiad może gościć na naszym stole tego lata bardzo często.

Co łączy quinoę i borówki?
To, co wyróżnia tę sałatkę, to bardzo duża ilość przeciwutleniaczy. Odpowiadają za to borówki oraz quinoa. Sałatka ta dostarcza 2-dniową zalecaną dawkę przeciwutleniaczy!

Przepis graficzny:

Przepis dostarcza:

Przejdź do listy przepisów


Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto


Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety o średniej aktywności fizycznej i wadze 60 kg. W przypadku mężczyzn główną różnicą będzie ok. dwukrotnie mniejsze zapotrzebowanie na żelazo. Dla osób o większej wadze zapotrzebowanie na białko i aminokwasy egzogenne będzie proporcjonalnie większe – zalecane zapotrzebowanie wynosi 0,8 g białka / 1 kg masy ciała. Czemu dane dotyczą 30-letniej kobiety? Ponieważ ma w porównaniu z innymi grupami stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Dane na temat zalecanego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze zostały zaczerpnięte z najnowszego wydania DRI (Dietary Reference Intakes), sporządzonego przez NAS (National Academy of Sciences). Dane na temat składu produktów zostały zaczerpnięte z bazy USDA (United States Department of Agriculture Food Composition Databases).

Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz