Jadłospis ten jest znakomity w profilaktyce chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Jest też bardzo syty i ma dużo błonnika, co znakomicie sprzyja odchudzaniu.
Profilaktyka otyłości
Dzięki niskiej kaloryczności wszystkie porcje są naprawdę duże i sycące. Potężna ilość składników odżywczych sprawi natomiast, że nasz organizm nie będzie się ich domagał, czując głód „odżywczy”.
Zapobiega nowotworom
Agrest, wiśnie i jagody to jedne z produktów o najpotężniejszej sile przeciwutleniającej. Wskaźnik ORAC (który informuje o sile przeciwutleniającej) całego jadłospisu aż 10-krotnie przekracza dzienną zalecaną jego ilość! Osoby, które mają wysokie stężenie przeciwutleniaczy są obciążone znacznie mniejszym prawdopodobieństwem rozwoju nowotworów, m.in. płuc, szyjki macicy, jelita grubego, trzustki, przełyku, jamy ustnej i żołądka.1
Przeciwcukrzycowy
Cały jadłospis ma niski indeks glikemiczny oraz zawiera bardzo dużą ilość błonnika, do tego sprzyja zmniejszeniu cholesterolu LDL.1 Jest więc świetną profilaktyką przeciwcukrzycową.
Na choroby serca
Jadłospis zawiera dużą ilość niezbędnych kwasów omega-6 oraz omega-3, zawiera nasiona i orzechy, bardzo dużo przeciwutleniaczy, błonnika i magnezu. Wszystko to są kluczowe składniki przeciwdziałające chorobom serca.1
2000 kcal
Przepisy i rozpiska składników odżywczych dotyczą 2000 kcal, na samym dole jest natomiast graficzna tabela, pokazująca co dodać oraz odjąć przy 1500, 2500 i 3000 kcal. Przy czym wszystkie jadłospisy spełniają komplet opisywanych składników odżywczych.
Dowolność doboru składników
W przepisach możecie wymieniać produkty w ramach swoich grup, tzn. np. orzechy nerkowca na inne orzechy, lub otręby gryczane na inne otręby. Podobnie jest z makaronem gryczanym – z powodzeniem możecie wymienić go na makaron pszenny razowy. Skład będzie bardzo zbliżony. W ten sposób możecie robić z prawie dowolnym składnikiem w przepisach.
Czytelne na komputerze i smartfonie
Przepisy są czytelne zarówno na komputerze jak i na tablecie i telefonie – jeśli w telefonie przepisy są dla Was zbyt małe, wystarczy przytrzymać chwilę zdjęcie przepisu i otworzyć je w nowej karcie – będzie dzięki temu większe.
Nie głódźcie się 🙂
Pamiętajcie też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek.
Jadłospis 2000 kcal
Śniadanie – Koktajl jagodowy
Kalorie – 480 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 16/24/55 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 177%
Podwieczorek – 500 g agrestu
Kalorie – 220 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 4/3/51 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 148%
Obiad – Zupa wiśniowa
Kalorie – 600 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 18/21/90 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 163%
Podwieczorek – 300 g marchwi i 30 g orzechów włoskich
Kalorie – 300 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 7/20/29 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 154%
Kolacja – Fasolka szparagowa
Kalorie – 400 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 13/26/35 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 154%
Skład odżywczy
Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):
Kalorie – 2000 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany (BTW) – 58/94/259 g
Udział procentowy BTW – 12%/42%/46%
Średnia gęstość witamin i minerałów – 191%
Na zielono zaznaczone są składniki kluczowe przy profilaktyce wymienionych w tekście chorób cywilizacyjnych.
wskaźnik ORAC (siła przeciwutleniająca) – 51 401 μ mol TE – 1028 %
witaminy:
witamina A – 423%
witamina C – 363%
witamina E – 202%
witamina B1 – 185%
witamina B2 – 190%
witamina B3 – 132%
witamina B5 – 121%
witamina B6 – 208%
kwas foliowy – 125%
witamina K – 281%
——————–
minerały:
wapń – 71%
żelazo – 108% (244% u mężczyzn)
magnez – 232%
fosfor – 213%
potas – 98%
cynk – 105%
miedź – 442%
mangan – 513%
selen – 134%
——————–
białko – 58 g – 122%
aminokwasy egzogenne:
tryptofan – 233%
treonina – 198%
izoleucyna – 192%
leucyna – 149%
lizyna – 102%
metionina i cysteina – 155%
fenyloalanina i tyrozyna – 205%
walina – 183%
histydyna – 150%
——————–
kwasy tłuszczowe:
kwas linolowy z grupy omega-6 – 269%
kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3 – 351%
——————–
błonnik – 73 g – 348%
węglowodany – 259 g – 199%
——————–
Wszystkie poniższe jadłospisy spełniają komplet podanych składników odżywczych, proporcjonalnie do swojej kaloryczności. Wszystkie są równie odżywcze i wartościowe. Widać to m.in. średniej gęstości witamin i minerałów, która jest we wszystkich na podobnym poziomie.
Smacznego! 🙂
1 Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska, Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015
.
Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!
Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.