5 produktów uznawanych za zdrowe, które mają wyjątkowo mało wartości odżywczych

Jest masa produktów, które uznaje się za zdrowe, sprzedaje w sklepach ze zdrową żywnością, poleca jako dietetyczne, a w rzeczywistości są to produkty śmieciowe, pozbawione większości wartości odżywczych. 

1. Kasza kuskus

kasza_kuskus

Kasza kuskus z kaszami ma wspólną jedynie nazwę, bo wytwarzana jest z… białej mąki i zdecydowanie bliżej jej do białego makaronu, niż do kaszy.

Podobnie jak biała oczyszczona mąka, kasza kuskus ma bardzo mało składników odżywczych, ma umiarkowane ilości tylko 3 witamin: B1, B3, B5 i duże ilości selenu. We wszystkie pozostałe składniki jest niestety uboga – ma bardzo mało wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, kwasu foliowego i wszystkich pozostałych witamin i błonnika. A jeśli ktokolwiek mówi lub pisze – że kasza kuskus bogata jest w składniki odżywcze, powiedzcie „sprawdzam” i odeślijcie tutaj. Niestety bardzo często powiela się mit bardzo zdrowej kaszy kuskus. Jeśli jakiś dietetyk poleci Wam kaszę kuskus, szybko go zmieńcie, bo po prostu nie ma żadnej wiedzy, powiela nieprawdziwe informacje i naraża Was na np. anemię.

Żeby lepiej zobrazować wyjałowienie kaszy kuskus, obliczyłem ile gotowanej kaszy kuskus potrzebowalibyśmy, aby zapewnić dzienną zalecaną dawkę (dla 30-letniej kobiety) poszczególnych witamin i minerałów:

  • wapń – 12,5 kg
  • witamina E – 12 kg
  • potas – 8 kg
  • żelazo – 5 kg
  • magnez – 4 kg
  • witamina B2 – 4 kg
  • fosfor – 3,5 kg
  • cynk – 3 kg
  • kwas foliowy – 3 kg
  • miedź – 2,5 kg
  • mangan – 2,5 kg
  • witamina B6 – 2,5 kg
  • błonnik – 2 kg
  • całkowity brak: A, C, D, K, B12
.

2. Żurawina suszona

zurawina_suszona

Żurawina suszona podobnie jak kasza kuskus całkowicie nie pasuje do swojej grupy produktów. Powodem jest to, że żurawina ma mało cukru i nie jest tak słodka, jak byśmy oczekiwali od suszonych owoców. Z tego powodu prawie każda żurawina suszona, którą możemy kupić jest przesycona sztucznie dodanym cukrem. Taka sztuczna żurawina suszona ma więcej cukru niż większość słodyczy – np. żurawina od Bakalland ma w 100 g… 72,4 g cukrów.

3. Kupny sok jabłkowy

sok_jablkowy

Jabłka mają 3 główne zalety: są niskokaloryczne (zapełniają nam nieźle żołądek), mają dużą ilość błonnika (gdy jemy je ze skórką) oraz spożywając je na surowo, spożywamy dużą ilość cennych enzymów trawiennych. Jabłka są jednak niestety pozbawione prawie wszystkich witamin i minerałów – są pod tym względem prawie tak ubogie, jak oczyszczona mąka. Są niestety najuboższym pod względem witamin i minerałów owocem.

Wiem, że trudno uwierzyć, że jabłka mają tak mało witamin i minerałów, dokładny opis składu odżywczego znajdziecie pod tym linkiem: skład odżywczy jabłek.

Ile jabłek musielibyśmy zjeść, aby zapewnić sobie dzienną dawkę wybranych składników odżywczych (zakładając, że jedno jabłko waży ok. 150 g)?

witamina A – 153 jabłka
cynk – 133 jabłka
wapń – 113 jabłek
żelazo – 100 jabłek
witamina B5 – 60 jabłek
witamina E – 60 jabłek
witamina B1 – 43 jabłka
fosfor – 43 jabłka
magnez – 43 jabłka
mangan – 37 jabłek
potas – 30 jabłek
witamina K – 30 jabłek
witamina B2 – 30 jabłek
witamina B6 – 23 jabłka
miedź – 23 jabłka
witamina C – 11 jabłek

Patrząc na skład jabłek, łatwo zrozumieć mdlejące na diecie jabłkowej osoby. To nie kwestia małej ilości kalorii, lecz po prostu wielkiego braku witamin, minerałów i białka.

Pijąc sok z jabłek, pozbawiamy się tego co w jabłkach najcenniejsze – czyli błonnika oraz właściwości dietetycznych. A pijąc kupny sok, który jest w najlepszym razie pasteryzowany, a najczęściej jest sokiem z soku zagęszczonego – tracimy ostatnią zaletę jabłek, czyli enzymy. Pozostaje nam jedynie słodka ciecz pozbawiona wartości odżywczych, pełna kalorii i cukru.

Przy okazji cukru, np. sok jabłkowy 100% od Hortexu ma w 1 litrze 110 g cukru – przeliczając… 22 łyżeczki.

4. Makaron ryżowy

makaron_ryzowy

Jeśli zdziwiliście się małą ilością witamin i minerałów w kaszy kuskus, mam złą wiadomość – makaron ryżowy ma ich jeszcze mniej, a konkretnie ponad 2-krotnie mniej. Przy makaronie ryżowym biała mąka jest prawie pełnowartościowym posiłkiem. Przykładowo musielibyście zjeść 13 kg gotowanego makaronu ryżowego, aby otrzymać odpowiednią ilość żelaza.

5. Chleb bezglutenowy

chleb_bezglutenowy

Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten z tego powodu dostał łatkę szkodliwego i zastępuje się go coraz częściej produktami bezglutenowymi. Kupując bardzo drogi chleb bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością, logicznie rzecz biorąc powinniśmy być pewni, że kupujemy produkt pierwszej jakości. Jego smak jest być może pierwszej jakości, jednak skład takich chlebków jest delikatnie mówiąc tragiczny. Pomijając to, że najczęściej zawiera masę chemii – jest najczęściej zrobiony ze skrobi kukurydzianej, która ma… 10-krotnie mniej wartości odżywczych niż biała mąka (lub kasza kuskus). Nie podam Wam niestety ile musielibyście zjeść takiego chleba, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witamin i minerałów, bo jest on praktycznie pozbawiony wszystkich składników. Podobnie sprawa ma się z tapioką – kolejnym składnikiem produktów bezglutenowych.

Przewrotny jest nasz świat, próbując lepiej się odżywiać, często natrafiamy na produkty jeszcze gorsze. Chcąc zdrowo jeść i trafiając na takie produkty, z powodu braku kluczowych witamin i składników odżywczych nabawiamy się anemii lub depresji… ale daję słowo, że będę walczył o poprawę tego stanu 🙂

.

Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.

Subscribe
Powiadom o
guest
67 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ela (WikiRose.pl)
6 lat temu

Dzięki za cenne informacje 🙂 Jest wiele produktów, które udają zdrowe. Np. sól himalajska jest ostatnio bardzo często podrabiana, a jest wielokrotnie droższa od naszej kłodawskiej https://www.wikirose.pl/2015/08/zycie-nie-jest-mozliwe-bez-soli.html

kosma
kosma
6 lat temu

Lemingi kupią wszystko, byle było modne KROPKA

Grażyna
Grażyna
1 rok temu

Dól himalajska nie jest czysta. Najlepsza i jedyna to KŁODAWSKA!

Dotee
6 lat temu

Makaron ryżowy jest mniej wartościowy niż biała mąka? A myślałam, że ta mąka to już szczyt zła 🙂 No i czegoś się dowiedziałam.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Dotee

no można się zdziwić 🙂

Ela (WikiRose.pl)
6 lat temu
Reply to  Dotee

Zależy jaka mąka, pytałam w zaprzyjaźnionym dużym młynie i powiedzieli, że ta zwykła pszenna nie ma zupełnie wartości odżywczych i jest mocno „przygotowana” pod wymagania piekarni. Dlatego piekę wyłącznie z orkiszu, bo tego jeszcze nie zdążyli zepsuć https://www.wikirose.pl/2013/03/maka-orkiszowa-maka-o-niezwykych.html

Dotee
6 lat temu

Pszennej unikam nawet pełnioziarnistej;) Orkiszowa to moja ulubiona ostatnio:)

Arek
Arek
6 lat temu

a czym jest mąka 3000? Nie jest to przypadkiem mąka pełnoziarnista 2000 z dosypanymi otrębami, które pozostały z produkcji mąki białej?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Arek

3000 to o ile się nie mylę mąka z pełnego przemiału – czyli ziarno zmielone z osłonkami bez żadnego przesiewania

Grażyna
Grażyna
1 rok temu
Reply to  Dotee

To dlaczego Chińczycy.madry naród.tyle co jedzą????

Katarzyna Fabian
Katarzyna Fabian
6 lat temu

„Zdrowa” czy zdrowsza to nie tylko mineraly i witaminy. Wezcie pod uwage jeszcze indeks glikemiczny tych makaronow czy kuskusow. Moga byc „zdrowe” ze wzgledu na nizszy indeks glikemiczny niz inne produkty.

Mateusz Żłobiński

Masz rację, logicznie jednak rzecz biorąc, jeśli dany produkt nie ma praktycznie żadnych witamin i minerałów, można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że nie ma też pozostałych ważnych składników. A jeśli chodzi o indeks glikemiczny, każdy z tych produktów ma średni lub wysoki indeks glikemiczny, średni ma jeśli się nie mylę sok jabłkowy i makaron ryżowy

Comendante
Comendante
6 lat temu

A co z kuskusem pełnoziarnistym? Też jest do niczego? Przyznam, że jem go od jakiegoś czasu namiętnie (pełnoziarnisty) ze względu na smak i niesamowitą prostotę przygotowania (zalewasz wrzątkiem i gotowy do jedzenia po 5 minutach) i ciężko byłoby mi się z nim rozstać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Comendante

Pelnoziarnisty jest jak najbardziej w porządku, podobnie jak makaron pełnoziarnisty 🙂

Piotr
Piotr
2 lat temu

Czy kuskus razowy to to samo, co pełnoziarnisty?

Grażyna
Grażyna
1 rok temu

Zawsze do tzw.bezwartościowych można dodać mięso i warzywa!

Adma
Adma
3 lat temu

Kuskus ma indeks glikemiczny 65 więc osoby z cukrzycą powinny go ograniczać.

Marta
Marta
6 lat temu

uogólnienia…makaron ryżowy może być z mąki pełnoziarnistej, kus kus także może być razowy, chle bezglutenowy może byc z gryki lub prosa…

kosma
kosma
6 lat temu
Reply to  Marta

A wódka z ananasa:)

zaciekawiony
6 lat temu

Zobrazowanie ubogości kaszy – jeśli w taki sam sposób zobrazujemy zdrowotność orkiszu, to też nie wyjdzie zbyt dobrze. Aby uzupełnić dzienną zalecaną dawkę wapnia przy pomocy orkiszu, należałoby go zjeść 3,5 kg. Żadne zboże ani ziarno nie zawiera witaminy B12. Do żurawiny nie dodaje się cukru. Wysoka zawartość węglowodanów wynika stąd, że to produkt suszony. Jeśli z owocu składającego się w większości z wody odparujemy większość, to zostanie mam trochę białka i dużo cukru. Świeże owoce żurawiny zawierają 85% wody i 12% węglowodanów. Zabierz większość wody i zostaną ci te węglowodany. Tak że autorowi coś się pomyliło. Zabrakło mi tu… Czytaj więcej »

Artur Wyszomirski
Artur Wyszomirski
5 lat temu
Reply to  zaciekawiony

Wg moich obliczeń: żeby w suszonej żurawinie było 33 g cukru, trzeba byłoby całkowice usunąć wodę, co jak wiadomo jest niemożliwe nawet w procesie liofilizacji… Wydaje się więc, że podawana przez wielu producentów zawartość cukru w suszonej żurawinie jest wzięta z sufitu. Jeśli tak, jak napisałeś w suszonej żurawinie pozostaje ok. 15 g wody, to zawartość cukru powinna wynieść ok. 15 g na 100g.

Z ciekawości sprawdziłem wartości odżywcze liofilizowanej żurawiny i tam zawartość cukru wynosi od 24 do 31,1 g, co jest już bardziej prawdopodobne.

Grażyna
Grażyna
1 rok temu
Reply to  zaciekawiony

Tak jest! To samo jest z rodzynkami Ale one mają bardzo dużo dobrego poza cukrem więc garstka dziennie wskazana. Trzeba tylko wyliczyć w gorącej wody bo zalane są siarką.

m4rcel
m4rcel
6 lat temu

Ale dlaczego za każdym razem kiedy mówi się o produktach bezglutenowych, tak jak w tym przypadku to wskazuje się na produkty które mają chemicznie ten gluten usunięty a nie na takie które są naturalnie bezglutenowe? Przecież chleb można zrobić np z mąki gryczanej bez żadnej chemii. I dlaczego w ogóle ten chleb bezglutenowy znalazł się an liście nikt nie twierdzi że coś takiego jest zdrowe. A dla porównania pokaż wartości odżywcze zwykłego chleba białego takiego jak można kupić np. w biedronce to tez będzie dramat. Jak ktoś chce się odżywiać bezglutenowo to powinien się zainteresować produktami naturalnie go pozbawionymi. I… Czytaj więcej »

JO
JO
6 lat temu

Kupny chleb bezglutenowy jest paskudny i faktycznie nie ma wartości zresztą jak większość produktów wysokoprzetworzonych. Trzeba piec samemu. Wkurzające jest to że wiele artykułów w internecie obwini diete bezglutenową o „niedobory” no jasne jak ktoś je tylko kupny chleb bezglutenowy i same produkty skrobiowe to się nie dziwię. Wystarczy upiec chleb z dodatkiem amarantusa, gryki czy prosa…

Jakub
Jakub
6 lat temu

Że jak? Wpisuje 150 jabłek w https://cronometer.com/# i mam zapewnione prawie wszystko! To jak jest?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Jakub

150 jabłek to raczej dużo, nie uważasz? 🙂 150 g jabłek ma natomiast wszystko na poziomie średnio ok. 2%

Lucky Nomadd
Lucky Nomadd
5 lat temu

Czyli reasumujac w ogole nie oplaca sie jesc jablek? Ciekawi mnie skad wzielo sie powiedzenie „One apple a day keeps doctor away” 🙂

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
5 lat temu
Reply to  Lucky Nomadd

W dobie śmieciowego jedzenia, jabłko ma tę zaletę, że nie ma szkodliwych składników 😉 jest mało kaloryczne i ma błonnik (jak wszystkie rośliny), więc jest dobre jako przekąska. Warto czasem zjeść je przede wszystkim ze względu na bardzo wysoki wskaźnik ORAC – jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Więc jako przekąska od czasu do czasu, jak najbardziej ok 🙂

Grażyna
Grażyna
1 rok temu
Reply to  Lucky Nomadd

To chodzi o śledzie. Kto je śledzie u tego lekarz w biedzie. Jabłek nie mogą jeść piloci ponaddżwiękowców.skafandry są zbyt drogie. Kapuvha kiszona i generalnie kieszonki to jest to.te gluteny to wynalazek naszego wieku. Moje dxiecko ponoc było uczulone.lata diety a teraz dorosły chłop je i jest ok. To Tak jak z covid.

greenlion
greenlion
6 lat temu

Witam, mam pytanie jak wygląda sprawa z pełnoziarnistym kuskusem? Czy jest on zdrowy i pełnowartościowy porównywalnie do innych kasz czy wciąż lepiej go unikać?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
5 lat temu
Reply to  greenlion

jest porównywalny z pełnoziarnistym makaronem, więc tak, można porównać do innych kasz 🙂

Sebastian Baranek
Sebastian Baranek
5 lat temu

nr 1 powinna byc oliwa z oliwek tloczona na zimno, jako „najlepszy” z olei. Brak tlumacze, ze jest tylko dodatkiem do gotowania

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
5 lat temu

na pewno znajdzie się w kontynuacji wpisu 😉

Kacper
Kacper
5 lat temu

NIe wolno podgrzewać oleju z oliwek gdyż zawiera jednonasycony kwas oleinowy, który pod wpływem temperatury ulega utlenianiu tracąc swoje właściwości, jest przez to szkodliwy, podejrzany i działanie rakotwórcze.

Sebastian Baranek
Sebastian Baranek
5 lat temu
Reply to  Kacper

A jakie ma właściwości niepodgrzany olej z oliwek? Proszę mi je przedstawić.

Mateusz Żłobiński

No niestety nie ma ich zbyt wielu, jedynie kwas jednonienasycony. Wiele osób idealizuje dietę śródziemnomorską, traktując oliwę jako klucz do zdrowia. A tak naprawdę wspaniałe zdrowie zawdzięczali bardzo dużym ilościom warzyw, sosów pomidorowych i ruchowi. Dzisiaj kraje te borykają się z bardzo dużą otyłością, dalej lejąc wszędzie oliwę… lecz niestety zamieniając warzywa na produkty odzwierzęce

Sebastian Baranek
Sebastian Baranek
5 lat temu

Dieta srodziemnomorska jest swietna pomimo oliwy z oliwek, a nie dzięki oliwie z oliwek. Warto to zapamietac.

Mateusz Żłobiński

no właśnie to miałem na myśli 😀

Grażyna
Grażyna
1 rok temu

Reguluje trawienie!jak masz zatwierdzenie. Jest podstawą w najzdrowszej diecie – śródziemnomorskiej)))))

Grażyna
Grażyna
1 rok temu
Reply to  Kacper

Żadnego oleju nie można podgrzewać! W przedszkolach innych państw jest zabroniony!

madame.in.the.dark
madame.in.the.dark
5 lat temu

Szkoda, że makaron ryżowy ma tak mało witamin. Strasznie go lubię. A jak to jest z makaronem sojowym?

Mateusz Żłobiński

na pewno ma o wiele więcej, makaron ryżowy ma taki sam skład jak ryż biały, soja jest natomiast bardzo bogata w składniki odżywcze

Famala Emilia Zaręba
Famala Emilia Zaręba
5 lat temu

Soja w większości jest genetycznie modyfikowana, ta dostępna na polskich półkach pochodzi często z importu.
https://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/11/29/polskie-produkty-zawierajace-gmo-czarna-lista/

Katarzyna
Katarzyna
5 lat temu

No i?

Ak
Ak
5 lat temu

Większość zbóż jest modyfikowana. Kukurydza występująca naturalnie w przyrodzie miała wielkość kłosu pszenicy.

armiatka
armiatka
6 lat temu

Dzięki za ten artykuł i proszę o więcej takich opisów. Jak najwięcej! Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem zaczęła się ok 3 lata temu, kiedy to dla zabawy ściągneliśmy z mężem aplikacje na telefon, która skanuje kod kreskowy produktu i pokazuje czy dany produkt jest zdrowy, czy szkodliwy i jakie substancje rakotwórcze zawiera. I jakim szokiem okazało się dla nas, że wszystkie dotychczas kupowane przez nas jedzenie świeciło się w aplikacji na czerwono – jako toksyczne i rakotwórcze. I jakim szokiem było dla nas, gdy patrząc na skład, niemal codziennie kupowanych przez nas produktów, było po kilka substancji rakotwórczych, powodujących alergie… Czytaj więcej »

Urszula
Urszula
2 lat temu
Reply to  armiatka

Jaka to aplikacja?

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu

spojrzałem na młyn, który polecasz w tekście – wygląda świetnie, i tak jak piszesz, mają nawet mąkę orkiszową 3000 🙂 dla wszystkich zainteresowanych: https://www.bogutynmlyn.pl/g

Marta
Marta
6 lat temu

uogólnienia…makaron ryżowy może być z mąki pełnoziarnistej, kus kus także może być razowy, chle bezglutenowy może byc z gryki lub prosa…

kosma
kosma
6 lat temu
Reply to  Marta

A wódka z ananasa:)

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu

oj nie, podałeś akurat jedyny minerał, którego orkisz praktycznie w ogóle nie ma 😉 Tak się składa, że wszystkie zboża mają bardzo mało wapnia. Orkisz ma jeszcze niewiele potasu, poza tym wszystkie minerały ma na wysokim poziomie. Generalnie jednak zboża są mocno przeceniane, porównując je np. do strączkowych, wypadają blado. A jeśli chodzi o żurawinę, świeża żurawina ma bardzo małą ilość cukru – 4,27 g / 100 g. Ma również 87 g wody – jeśli nawet usuniemy ją całkiem (a faktycznie pozostaje ok. 15 g wody), pozostanie nam żurawina z poziomem cukru ok. 33 g / 100 g. Kupna ma… Czytaj więcej »

solaris.x80
solaris.x80
4 lat temu

Jeśli odsączymy wodę do 15g, to cukru będzie 27.92 grama.

Artur Wyszomirski
Artur Wyszomirski
4 lat temu
Reply to  solaris.x80

Mógłbyś przybliżyć jak to obliczyłeś? 🙂

Kacper
Kacper
5 lat temu

NIe wolno podgrzewać oleju z oliwek gdyż zawiera jednonasycony kwas oleinowy, który pod wpływem temperatury ulega utlenianiu tracąc swoje właściwości, jest przez to szkodliwy, podejrzany i działanie rakotwórcze.

Tomcio
Tomcio
4 lat temu

Żurawina należy do owoców leśnych, które mają sporo przeciwutleniaczy i do tego jest chyba najlepszym owocem rozwalającym komórki rakowe (jest lepsza od cytryny). Dodany do niej cukier mi nie przeszkadza, szczególnie, że owsianka na niesłodzonym mleku jest niejadalna 😉 Dlatego suszona żurawina nadaje się znakomicie, zwłaszcza, kiedy nie ma już malin, borówek i truskawek.

Jabłko też w miarę powstrzymuje komórki rakowe i ma sporo przeciwutleniaczy, więc jabłko codziennie się przyda.

Ala
Ala
3 lat temu

Do głowy by mi nie przyszło, że to zdrowe produkty, są „puste”, jak kuskus, albo zatrute śmieciami żywieniowymi jak sklepowa żurawina cukrem i olejem.

Krystyna
Krystyna
3 lat temu

Jestem w szoku,czyli zapychamy się ,a jedzenie bez żadnej wartości

edi
edi
2 lat temu

czy Kuskus nie zawiera ogromnych ilości cennego selenu?

Kinga
Kinga
2 lat temu

Cześć, czy bierzesz pod uwagę skrobię oporną? Czemu na liście są jabłka :o, skoro mają wysoką ilość cennego błonnika (wszystko powyższe ma znaczenie dla jelit).

Kinga
Kinga
2 lat temu

Piszesz: „Jabłka są jednak niestety pozbawione prawie wszystkich witamin i minerałów – są pod tym względem prawie tak ubogie, jak oczyszczona mąka.” 🙂

Magdalena
1 rok temu

Ten sok jabłkowy mnie zaciekawił. Ja już dawno zrezygnowałam ze wszystkich soków i piję wode, ale dzieci lubią soki. Dokładnie to dziadkowie lubią kupować dzieciom soki i żadne argumenty na nie, nie przemawiają do nich. Mam Twoją książkę i są w niej inne napoje ale aktualnie soki od babci wygrywają:)

Derna
Derna
1 rok temu

Kasza kuskus, nie ma żadnych wartości odżywczych???…ale ma olbrzymią zawartość selenu. Oczywiście, że jest zdrowa. Jedno zaprzecza drugie !

Zobacz również
mail facebook instagram