11 przepisów z soczewicą

Mamy teraz taki czas, kiedy nasze spiżarnie pełne są produktów długostojących, a tam… no właśnie! U nas dużo skarbów, w tym strączków, z których ostatnio najchętniej sięgamy po soczewicę i cieciorkę. Dziś bierzemy na tapetę tę pierwszą, najbardziej wartościową w kategorii suchych strączków. 

Jest wiele powodów, by kochać soczewicę, szczególnie tę czerwoną. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak i mnogość możliwości wykorzystania. Uwielbiamy też to, że nie trzeba jej namaczać, a jej gotowanie zajmuje tylko chwilę. Jest też świetnym źródłem składników odżywczych. Bogata jest między innymi w białko, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B – szczególnie w kwas foliowy. Dodatkową zaletą soczewicy jest niski indeks glikemiczny.

Na przekąskę:

1. Kotlety z jarmużem

Soczewica jest świetnym dodatkiem do kotletów i pasztetów. W tej propozycji łączymy ją z dynią hokkaido, którą można zastąpić batatami lub marchewką.

Na obiad:

2. Soczewica z imbirem i pomidorami 

Danie idealne na czas, który teraz mamy. Co prawda w przepisie są świeże pomidory, jednak takie z kartonika też się sprawdzą, zatem przepis przygotowany jest w większości z produktów, które mamy w zapasach. Do tego jest imbir, który wzmacnia odporność. Jeśli nie macie świeżego (ja ostatnio miewam wyzwanie, żeby taki dostać), spokojnie możecie sypnąć mielonym – pod kątem wartości odżywczych jest bardzo zbliżony.

3. Aromatyczna dynia z soczewicą

Szybkie danie jednogarnkowe. W przepisie jest dynia hokkaido, jednak równie dobrze sprawdzi się tu dynia piżmowa lub bataty. Jest to bardzo proste danie, które nasyci, rozgrzeje i odżywi.

4. Boczniaki o smaku wędzonki 

W tym przypadku soczewica występuje w roli dodatku do boczniaków. Sypnęliśmy tu też lekkostrawnym ryżem basmati, który z soczewicą komponuje się idealnie. W przepisie są borówki, na które jeszcze chwilę przyjdzie nam poczekać, jednak spokojnie możecie je zastąpić na przykład pomidorkami koktajlowymi.  Będzie równie smaczne i kolorowo.

5. Faszerowana cukinia

Tym razem soczewicę łączymy z kaszą gryczaną. Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z kartonika. Zatem jest to kolejne danie, które można w większości przygotować z produktów, które mamy w zapasach. Zajmuje nieco więcej czasu niż poprzednie pozycje, może być jednak ciekawym urozmaiceniem na dni, kiedy mamy więcej przestrzeni na gotowanie.

6. Pieczone pomidory z fenkułem 

Bardzo proste danie, po raz kolejny łączymy soczewicę z ryżem. Tym razem wraz z warzywami zapiekamy w piekarniku. Jeśli nie masz pod ręką fenkułu, możesz wykorzystać np. pieczarki, paprykę, czy bakłażana. Świetnym dodatkiem jest tu też czosnek.

Na kolację:

7. Zupa cebulowa

Uwielbiamy soczewicę w zupach 🙂 Tym razem prezentujemy ją w cebulowej, która jest świetnym rozwiązaniem na gotowanie z warzyw stojących dłużej niż inne.  Na ten czas jak znalazł.

8. Kapuśniak

Soczewica w kapuśniaku, MNIAM.  Na chłodne wczesnowiosenne wieczory – idealna. Sprawdzi się też na śniadania, szczególnie dla miłośników kiszonek 😉 Nie dość, że jest smacznie, z produktów, które mogą dłużej postać, to jeszcze super dla naszej odporności. W przepisie jest brukiew, którą można zastąpić ziemniaczkiem 🙂

9. Zupa z młodej kapusty

A już niedługo, już za chwileczkę… skoro jesteśmy przy kapuście… zupa z młodej kapusty, która niebawem będzie w zasięgu ręki.

10. Zupa pomidorowa

Jak już wspominamy o gotowaniu z produktów długostojących, to nie możemy pominąć pomidorowej. W przepisie robimy ją ze świeżych pomidorów, jednak passata i pomidory z kartonika spokojnie podołają. Dorzucamy tu soczewicę z ryżem, tak, żeby było odżywczo, a jednocześnie z odniesieniem do smaków, które dobrze pamiętamy.

Konkurs – Twój przepis:

11. Miejsce na Twój przepis 🙂

Masz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem soczewicy? Podziel się nim w komentarzu. Najciekawszy przepis opublikujemy (w przeciągu 1-2 tygodni) na blogu w formie graficznej, a autorkę/autora nagrodzimy naszą książką „Nowe Jadłospisy odżywcze”. Oprócz tego, dla autorów 10 najciekawszych przepisów mamy świeżutkiego e-booka z przepisami na wiosnę. Na Wasze przepisy czekamy do soboty (11 kwietnia) do godziny 23:59 🙂

Wyniki:

Kochani, dziękujemy za nadesłane pyszne pomysły na soczewicę, jesteście super! Nagrodę główną przyznajemy Magdalenie za curry z soczewicą. Jest pyszne, szybkie i bardzo odżywcze. W trosce o profil odżywczy w przepisie zmniejszyliśmy jedynie ilość mleka kokosowego – do granicy, kiedy smak jest dalej świetny przy zachowaniu wartości odżywczych całości 🙂

Wyróżnienia w postaci ebooka wiosennego dostają:

Olivia za chili sin carne
Magda za zupę pomidorowo-dyniową z czerwoną soczewicą
Daria, za zupę z soczewicy
Iwa za pastę z soczewicy
Klaudia za meksykańską potrawkę z fasolą
Patrycja za soczewicę z pieczoną pietruszką i winogronem
Monika za soczewicę z kaszą z pieczarkami
Magdalena za spaghetti bolognese
Anna za kremowy sos
Paulina za strączkowe pulpeciki

Po nagrody zgłaszajcie się pisząc na mateusz@salaterka.pl

11. Curry z soczewicą

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
4 lat temu

Jak zwykle świetne przepisy 🙂 Dokładam zatem swój – idealnie sprawdza się jako część obiadu i pożywna przekąska w połogu i przy niemowlaku. Strączkowe pulpeciki Namocz na noc 1 szklankę ciecierzycy. Następnego dnia namocz na 30 min. 2 szklanki zielonej soczewicy, a następnie ugotuj do miękkości (30-40 min.). Na wodzie podsmaż 2 cebule, 2 ząbki czosnku i 200 g pieczarek. Dodaj 1 łyżkę soli (możesz mniej, jeśli wolisz), 1/2 łyżeczki pieprzu cayene, 1 łyżeczkę curry. Włóż wszystko do naczynia, dodaj 1/2 posiekanego pęczka pietruszki i zblenduj. Formuj w dłoniach pulpeciki, obtocz je w zmielonym sezamie lub siemieniu lnianym i delikatnie… Czytaj więcej »

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Ja ostatnio zrobiłam pyszna pastę/ „humus” do smarowania pieczywa. Szklana ciecierzycy, szklanka fasoli białej, najpierw moczyć przez noc, a potem ugotować. Następnie zblędować i dodać suszone pomidory w oliwie, oliwki, czosnek, pieprz, sól i bazylię w ilości wg własnego uznania. Jeżeli będzie za gęste to dodać odrobinę sosu pomidorowego. Smacznego!

Mała Mi
Mała Mi
4 lat temu
Reply to  Agnieszka

MNIAM!
Uwielbiam soczewicę. Jakąkolwiek 🙂 Mój przepis na soczewicę to pierogi z farszem soczewicowo-pieczarkowym z dużą ilością cebuli 🙂
A tak nawiasem: czy był już ebook z przepisami kwietniowymi?

Mateusz Żłobiński
Admin
Reply to  Mała Mi

Jutro rano będziemy wysyłać 🙂

Olivia
Olivia
4 lat temu

Moje ukochane danie z soczewicy to chili sin carne: Na 1 łyżce oliwy podsmaż posiekane:1 czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili. Gdy zmiękną dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę cynamonu, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kuminu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki wędzonej papryki. Podsmaż chwilę razem, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodaj pokrojone w kostkę: 1 zieloną paprykę, 1 czerwoną paprykę, 2 laski selera naciowego oraz 1 puszkę krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200ml bulionu warzywnego, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oregano, 1 łyżkę kakao oraz sól do smaku. Doprowadź do wrzenia i dodaj 120g czerwonej soczewicy.… Czytaj więcej »

Monika
Monika
4 lat temu

Wypróbuję na pewno zupę z młodej kapusty z soczewicą 👍🏻 a moje dwa pewniaki, jeśli chodzi o soczewicę, to dania, które są świetne na ciepło i na zimno, do pracy albo na śniadanie/obiad/kolację w domu 😊 1) zieloną soczewicę gotujemy, kiedy już trochę zmięknie dorzucamy do niej kaszę gryczaną i gotujemy do żądanej miękkości. W międzyczasie podsmażamy pieczarki. Następnie pieczarki (całą zawartość patelni, razem z masłem/olejem, na którym się smażyły, dodajemy do odsączonej kaszy i soczewicy. Dorzucamy jeszcze czerwoną cebulkę, natkę pietruszki, ulubione przyprawy do smaku i ogórka kiszonego. 2) na maśle podsmażamy cebulkę, dorzucamy ryż, czerwoną soczewicę, startą marchewkę… Czytaj więcej »

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Moje ulubione danie to curry z soczewicą – świetnie się sprawdza zarówno zielona, jak i czerwona. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno pokrojone w kostkę: cebulę, chili, czosnek i ewentualnie imbir. Smażę przez kilka minut. Dokładam pokrojone w grubsze półplasterki pieczarki, smażę przez kolejne 3-4 minuty., następnie dorzucam pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażam chwilę. Wsypuję kurkumę, kmin, kolendrę, cayenne (jeśli używamy) – można skorzystać z gotowych przypraw curry. Przesmażam przez minutę i dodajemy soczewicę. Wlewamy około 250 ml wody, przykrywamy i gotuję na małym ogniu do miękkości soczewicy. Jeśli używam zielonej soczewicy namaczam ją wcześniej na ok. 30 minut.… Czytaj więcej »

Klaudia
Klaudia
4 lat temu

Soczewica jest moim strączkiem nr 1 😉 teraz z soczewicy robimy wiele tradycyjnych potraw zawierających mięso mielone i właśnie w taki sposób powstała meksykańska potrawka z fasolą: soczewicę czerwona i zielona (proporcje 2:1) płucze i namaczam na ok 1h, cebulkę opalam i podsmażam, albo pozwalam jej się delikatnie spalić na patelni, dorzucam ząbek czosnku posiekany, halapeno i przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski, oregano, kolendra mielona, cynamon chwilkę je podsmażam i dodaje passatę, po chwili dodaje odsączoną soczewicę i fasolę (z puszki lub ugotowaną w domu) dodaje sól, pieprz, sos sojowy do smaku i gotowe ^^

Justyna
4 lat temu

Ja mocno polecam parowańce z soczewicą. Parowańce: 50 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku 420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Dodajemy olej i drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich dość luźne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale też od niej odchodzić bez większego problemu. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12 części. Z… Czytaj więcej »

Patrycja
Patrycja
4 lat temu

Soczewicę uwielbiam 😉 Podaję przepis na obiad z wczoraj:
Namoczoną zieloną soczewicę (60g) gotuję z solą, zielem angielskim oraz liściem laurowym.
W piekarniku pieczę (190′) przez ok 30 minut 2 pietruszki pokrojone w większe kawałki, czerwone winogrona oraz szalotkę. Warzywa wcześniej skrapiam oliwą z oliwek i posypuję solą, pieprzem, cynamonem, kminem rzymskim, koprem włoskim oraz dodaję czosnek.
Następnie łącze ugotowaną soczewicą z warzywami, dodaję garść szpinaku, całość skrapiam sokiem z cytryny i łyżką oleju lnianego. Gorąco polecam! 😉

Beata
Beata
4 lat temu

Mój ulubiony obiad z zastosowaniem soczewicy: Sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym. 2 czerwone cebule podsmażamy lekko na 2 łyżkach oliwy, można ząbek czosnku jeśli lubimy, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz, zeby pieczarki puściły sok. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem, dodajemy mleko kokosowe okolo 500ml (ważny skład- ja daje 80% kokos i woda). Dodajemy szklankę wypłukanej czerwonej soczewicy i dusimy aż soczewica się ugotuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ja dodaje jeszcze zmielone na mąkę suszone grzyby. Można także dać suszu warzywnego. Gotować aż sos zgestnieje. Posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną… Czytaj więcej »

Daria
Daria
4 lat temu

Zupa, która przez chłodniejszą część roku gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu i zawsze mnie cieszy gdy mąż prosi właśnie o nią, a nie jakieś pracochłonne i skomplikowane danie. Ratuje mnie również gdy nie mam zrobionych żadnych zakupów – soczewicę i przyprawy zawsze mam w zapasie. 🙂 Należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju jedną pokrojoną cebulkę, następnie dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, dwie łyżeczki curry, łyżeczkę kozieradki, łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki imbiru. Krótko przesmażyć. Dodać 250 g czerwonej soczewicy i 2 litry wody, zagotować do miękkości. My… Czytaj więcej »

Kasia
Kasia
4 lat temu

Świetne pomysły.
Ja soczewicę dodaję wszędzie, gdzie się da. Sos na nerkowcach A’la śmietanowy z soczewicą, pieczarkami lub/i szpinakiem do makaronu. Sos a’la bolognese do spaghetti i Lasagne. Do curry różnego rodzaju, nadzienia do pierogów, do pasztetów, nawet do bigosu. Do niemal każdej zupy – zagęszcza i podbija białko;). Zda egzamin również przy „tradycyjnej” szczawiowej I wielu innych. Jednym słowem daję wszędzie tam, gdzie inni dodają mięso, jajko lub rybę.
To na prawdę świetny strączek – uwielbiam!

Beata
Beata
4 lat temu

Już jakiś czas temu zrobiłam te danie. Kupiłam soczewicę i dodalam do niej to, na co akurat miałam ochotę. A mianowicie: Na 1 łyżeczce oliwy podsmażam w garneczku 4 łyżki soczewicy. I dosłownie za chwilkę dolewam 0.5 szklanki wody, gotuję na malym ogniu. Kroje w kostkę i dodaje do garnka 1 pomidora plus 2 pomidory suszone ma słońcu również pokrojone w kostke. Doprawiam curry, chili, przyprawą do gyrosa, mieszam i jeszcze chwile gotuję, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Przepis bardzo prosty, bardzo mało skladnikowb ale mi mega smakuje 😉 czasem daję tez pół cukinii, albo pół… Czytaj więcej »

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

A ja b lubie spagetti bolonese z zielona soczewica. Najpierw do food procesora wrzucam ze 2 marczewki , 1 laske zielonego selera, 1 cebule i troche…mala garstka syszonych pomidorow z oleju, czosnek oczywiscie ile lubicie czerwona papryke tez ile chcecie…ja niewiele i te warzywka mi procesor ladnie posieka na male kawaleczki.Przekladam do garnka , zalewam pasata( ja mialam swoje pomidory wiec smak oczywiscie bedzie jeszcze lepszy) dodaje lyzke pasty miso, przyprawy takie jak : suszona bazylia, oregano troszke rozmarynu, troszke cukru do smaku jesli pasata za kwasna , i ok pol szklanki zielonej soczewicy. I gotuje az wszystko ladnie zmieknie… Czytaj więcej »

Magda
Magda
4 lat temu

No dobra, spróbuję jeszcze raz, bo w moim poprzednim konkursowym przepisie też była soczewica. Zmodyfikowałam go trochę i jest jeszcze lepszy. 🙂 Zupa pomidorowo-dyniowa z czerwoną soczewicą: -dynia piżmowa, 500g -duży pomidor /ok. 300g -pietruszka -1/4 selera -1/2 pora -6 ząbków czosnku -imbir, 3-4cm -150g soczewicy czerwonej -łyżeczka zmielonej kolendry (ziarna) -łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego -2 liście laurowe -3 ziela angielskie -sól, pół łyżeczki -pieprz, pół łyżeczki -spora szczypta gałki muszkatałowej -łyżka oleju (ja używam kokosowego) -koncentrat pomidorowy, około 6 łyżeczek -1,5 l wody -suszone liście kolendry – 2 łyżeczki – sok z cytryny, 4 łyżeczki -opcjonalnie – świeża kolendra… Czytaj więcej »

Iwa
Iwa
4 lat temu

Nasza ulubiona pasta, którą często przygotowuję rano, przed wyjściem do pracy. Pasta soczewicowa po indyjsku Kubek 250 ml suchej czerwonej soczewicy- gotuję 15-20 min w proporcji 1:2 wody. W międzyczasie podsmażam na oliwie pokrojoną w pióra małą cebulkę. Do blendera wrzucam ugotowaną soczewicę, cebulkę, mały koncentrat pomidorowy ze słoiczka, 4-5 pomidorów suszonych z oleju, chili -1/4 łyżeczki, łyżeczkę kminu rzymskiego, płaską łyżeczkę kurkumy, płaską łyżeczkę soli. Miksuję na gładką pastę. Kurkuma- moc antyoksydantów, działanie przeciwnowotworowe, chili zwiększa jej wchłanianie. Kolejne antyoksydanty to likopen z pomidorów i beta-karoten z soczewicy. Można dodać innych przypraw np. kolendry, garam masala itp. Pyszne, zdrowe… Czytaj więcej »

Ewa
Ewa
4 lat temu

Jestem fanką zdrowych ciast i słodkości, dlatego postanowiłam spróbować niezwykłego połączenia – czekoladowa tarta z kakaowym musem z czerwonej soczewicy. Składniki: -350g daktyli -300g płatków owsianych bezglutenowych – 600ml wody -3 łyżki karobu -300g ugotowanej czerwonej soczewicy – 3g soli – 4g cynamonu Wykonanie: Płatki owsiane delikatnie rozdrobnić w blenderze, daktyle namoczyć w 600ml letniej wody ok. 30min. Namoczone, miękkie daktyle zmiksować na gładką masę. 1/3 masy połączyć z płatkami owsianymi i 100ml wody do uzyskania plastycznej masy. Do formy na tartę, wyłożoną papierem do pieczenia, przełożyć powstałą masę (u mnie forma ma 24cm średnicy). Ciasto wstawić do lodówki. Soczewice… Czytaj więcej »

Anna
Anna
4 lat temu

Mój ulubiony soczewicowy przepis. Gęsty, bardzo kremowy i aromatyczny sos. Mnóstwo warzyw a jedyny tłuszcz to masło orzechowe:) 1 duża cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryka żółta 2 duże pomidory 250 g pieczarek 1 puszka soczewicy lub soczewica gotowana ok. 1/2 kubka masła orzechowego 1 świeża papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku ok. 1 szklanki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 łyżka garam masala sól, pieprz garść orzeszków ziemnych Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę, pieczarki, pokrojone pomidory. Dusimy do miękkości. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, masło orzechowe i orzeszki… Czytaj więcej »

Marzena
Marzena
4 lat temu

Mój ulubiony przepis na danie z soczewicy to dal (dhal). Uwielbiają go wszyscy domownicy a to już wyzwanie. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę pokrojoną dość drobno, marchew startą na tarce, a następnie dodaje kmin w ziarnach, kurkumę, pastę curry czerwoną (lub odpowiednie przyprawy jeśli mam w domu). Soczewicę czerwoną w ilości 500g płuczę i dodaję do cebuli i przypraw. Mieszam, dodaję pomidory (świeże sparzone, albo w puszce ok. 400-500g) i około 800 ml wody. Gotuję pod przykryciem, aż soczewica się rozpadnie. Jeśli trzeba dolewam trochę wody. Ma mieć konsystencję między zupą a potrawką. Solimy na końcu. Można dodać więcej kuminu… Czytaj więcej »

Piote
3 lat temu

Uwielbiam czerwoną soczewicę za to, że tak szybko można ją przygotować. W przeciwieństwie na przykład do czarnej, która trzeba gotować chyba około godziny!

Agnieszka Żłobińska
Agnieszka Żłobińska
3 lat temu
Reply to  Piote

Czerwona jest zdecydownie najszybsza w przygotowaniu 🙂 Co do czarnej, po namoczeniu na noc też gotuje się dość szybko (ale i tak nie tak szybko jak czerwona;)

Zobacz również
mail facebook instagram