Zupa z natki pietruszki

Gdy przygotowywałem wczoraj rano tę zupę, moja żona widząc to poszła do sklepu kupić mi rzeczy na obiad. Była pewna, że zupa nie wyjdzie, a ja nie będę miał później co jeść. Skończyło się natomiast na tym, że zjadła mi rano połowę zupy!

Natka pietruszki jest bardzo aromatyczna i wrzucenie do litra wody 2 wielkich pęczków wydaje się przesadą. Jednak podczas gotowania staje się ona miękka i delikatna w smaku. Zupa ta jest najsmaczniejszym kremem jaki kiedykolwiek jadłem. Pierwszy smak jaki czujemy, delikatnie warzywny, przechodzi po chwili w delikatny aromatyczny posmak zielonej natki. Po prostu bomba!

Poza tym 2 duże pęczki natki pietruszki to witaminowo minerałowa skarbnica – ciężko sobie wyobrazić bardziej odżywczą zupę.


Podany przepis ma 370 kcal, poniższe dane pokazują, ile składników da nam ten mały przepis. Dane dotyczą 30-letniej średnio aktywnej kobiety.

Przepis ma 370 kcal i ta mała porcja zapewni nam (dziennej zalecanej dawki):

witamina A – 568%
witamina C – 190%
witamina E – 47%
witamina B1 – 45%
witamina B2 – 34%
witamina B3 – 36%
witamina B5 – 41%
witamina B6 – 86%
kwas foliowy – 67%
witamina K – 1587%
Przepis nie zawiera witaminy B12 i D.

składniki mineralne:
wapń – 34%
żelazo – 54% (121% dla mężczyzn)
magnez – 45%
fosfor – 47%
potas – 44%
cynk – 16%
miedź – 50%
mangan – 83%
selen – 10%

białko i aminokwasy egzogenne:
białko – 9,5 g – 20%
tryptofan – 40%
treonina – 75%
izoleucyna – 44%
leucyna – 28%
lizyna – 30%
metionina i cysteina – 45%
fenyloalanina i tyrozyna – 38%
walina – 35%
histydyna – 27%

pozostałe:
błonnik – 21 g – 76%
węglowodany – 57%
kwas linolowy (z grupy omega-6) – 9%
kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3) – 12%


Gęstość witamin i minerałów przepisu – 297%


Składniki:

1200 ml wody
2 średnie pęczki natki pietruszki (łącznie ok. 80-100 g) lub jeden duży
1-2 pietruszki
mały seler lub 1/2 średniego
3 lub 4 średnie marchewki
kawałek pora
cebula
sól

Przygotowanie zupy (370 kcal):

1. Podsmaż cebulę na patelni, na 1 łyżeczce oliwy i kilku łyżkach wody
2. Gotuj warzywa – pokrojone warzywa, natkę pietruszki (razem z łodygami) oraz podsmażoną cebulkę
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj



zupa_z_natki_pietruszki_zupa_3

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Nitka
Nitka
8 lat temu

Zrobiłam dzisiaj i jest pyszna 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Nitka

Super, bardzo się cieszę! 🙂

Agata Puk
8 lat temu

Ciekawy przepis i bardzo ładny dla oka blog, będę czytać 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Agata Puk

fajnie, cieszę się 🙂

Ann
Ann
8 lat temu

dziś zrobię! na pewno jest pyszna:)

Dotee
8 lat temu

Łomatko robię to! Uwielbiam natkę pietruszki. A jeszcze przyszło mi do głowy czy nie byłoby smacznie wcisnąć tam trochę soku z cytryny – żelazo z pietruchy lepiej się przyswoi – dobrze kombinuję? Spróbuję obu wersji:) Dzięki 😀

Mateusz Żłobiński
Reply to  Dotee

Jeśli zrobisz z cytryną to daj proszę znać czy jest smacznie 🙂

Maria z JakZdrowoZyc
Reply to  Dotee

Warto łączyć żelazo z wit. C. Ale witamina C nie przetrwa w gorącej zupie, chyba lepiej zjeść dodatkowo pomarańczę lub kawałek papryki.

Mateusz Żłobiński

nie wiem jak sok z cytryny, ale w warzywach witamina C dobrze znosi temperaturę – tzn. dobrze jak na nasze wyobrażenia, bo przeciętnie traci się ok. 30-50% witaminy C – przynajmniej tak wynika z danych USDA (bazy amerykańskiego rolnictwa)

Dotee
7 lat temu

O, tego nie wiedziałam – dzięki za info!

Maria z JakZdrowoZyc

Ciekawy pomysł, trochę się boję, ale jutro robię 🙂

Mateusz Żłobiński

nie bój się, jest bardzo smaczna, nawet mój niejadek dwulatek się do niej przekonał 🙂

Maria z JakZdrowoZyc

Zrobiłam, całkiem dobra, ale kolor zupełnie inny. Bardziej brązowo-zielony. Dzięki za przepis, będę do niego wracać 🙂 Ukradnę też do siebie na bloga 🙂 Pozwolisz?

Mateusz Żłobiński

Pozwolę 🙂 ale super by było, gdybyś dodała coś od siebie do przepisu, żeby było jeszcze ciekawiej 🙂

Mateusz Żłobiński

Zastanawiam się nad tym kolorem, bo już kilka osób zwróciło mi uwagę na inny kolor – a u mnie naprawdę jest piękny zielony – może to kwestia blendera? Używam Vitamixa, czyli supermocnego, może dzięki temu, że tak dokładnie mieli, kolory lepiej się mieszają, a może kwestia ilości natki? Pęczek pęczkowi nie równy. A czy gotowałaś natki razem z łodygami? Bo ja w ogóle łodyg nie usuwam.

Maria z JakZdrowoZyc

Gotowałam z łodygami. Do Vitamixa wlewasz taką gotującą się zupę? Czy czekasz aż lekko ostygnie? Też mam Vitamixa, ale jakoś mam opory żeby tam takie gorące płyny lać i zmiksowałam ręcznym blenderem.

Mateusz Żłobiński

właśnie, może Ci się utleniła zupa i straciła kolor 🙂 wlewam zaraz po ugotowaniu, prawie wrząca zupę do Vitamixa – temperatura nic mu nie zrobi, można w nim np. gotować zupy, np. mielić 5,6 minut na maskymalnych obrotach składniki, aż się będą gotować, tak więc jest odporny na wrzątek 🙂

Renata Warzocha
Renata Warzocha
7 lat temu

Zrobilam dzis te zupke….Jest przepyszna, jutro jade do sklepu po zapas pietruszki, zlapalam faze na te zupe 🙂

Mateusz Żłobiński

super, no to smacznego 😀

Paulina
Paulina
7 lat temu

A jak z wartościami odżywczymi tej zupy? 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Paulina

ha! w najbliższych dniach poobliczam wszystkie potrawy i uaktualnie wpisy 🙂

Anna Białoruska
Anna Białoruska
6 lat temu

No mniaaaam! U mnie wersja z bobem z własnego ogródka. Jest pysznie 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Tak zrobiłam, gdyż zawsze tak robię z pietruszką, ale dodałam czosnek i trawę cytrynową.

Marta
Marta
6 lat temu

Proponowałabym ugotować z zupą same łodygi pietruszki a na koniec zblendowac z zupa surowe pociachane listki – wtedy zachowamy więcej wartości odżywczych 🙂 ja tak często robię 🙂

Mateusz Żłobiński

a czy nie jest wtedy za ostra w smaku? ugotowane listki mają bardzo delikatny smak

Graża
Graża
5 lat temu

Potwierdzam…nie rozgotowujmy pietruchy -ona tego nie lubi :). Z dziada pradziada owa myśl przekazana! Wystarczy wrzucić natkę na niecałą minutę i jest ten sam efekt smakowy, a wartości odżywcze zostaną dla nas.. .

Agata Puk
Agata Puk
8 lat temu

Ciekawy przepis i bardzo ładny dla oka blog, będę czytać 🙂

Marta
Marta
6 lat temu

Proponowałabym ugotować z zupą same łodygi pietruszki a na koniec zblendowac z zupa surowe pociachane listki – wtedy zachowamy więcej wartości odżywczych 🙂 ja tak często robię 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram