Gdy przygotowywałem wczoraj rano tę zupę, moja żona widząc to poszła do sklepu kupić mi rzeczy na obiad. Była pewna, że zupa nie wyjdzie, a ja nie będę miał później co jeść. Skończyło się natomiast na tym, że zjadła mi rano połowę zupy!
Natka pietruszki jest bardzo aromatyczna i wrzucenie do litra wody 2 wielkich pęczków wydaje się przesadą. Jednak podczas gotowania staje się ona miękka i delikatna w smaku. Zupa ta jest najsmaczniejszym kremem jaki kiedykolwiek jadłem. Pierwszy smak jaki czujemy, delikatnie warzywny, przechodzi po chwili w delikatny aromatyczny posmak zielonej natki. Po prostu bomba!
Poza tym 2 duże pęczki natki pietruszki to witaminowo minerałowa skarbnica – ciężko sobie wyobrazić bardziej odżywczą zupę.
Podany przepis ma 370 kcal, poniższe dane pokazują, ile składników da nam ten mały przepis. Dane dotyczą 30-letniej średnio aktywnej kobiety.
Przepis ma 370 kcal i ta mała porcja zapewni nam (dziennej zalecanej dawki):
witamina A – 568%
witamina C – 190%
witamina E – 47%
witamina B1 – 45%
witamina B2 – 34%
witamina B3 – 36%
witamina B5 – 41%
witamina B6 – 86%
kwas foliowy – 67%
witamina K – 1587%
Przepis nie zawiera witaminy B12 i D.
składniki mineralne:
wapń – 34%
żelazo – 54% (121% dla mężczyzn)
magnez – 45%
fosfor – 47%
potas – 44%
cynk – 16%
miedź – 50%
mangan – 83%
selen – 10%
białko i aminokwasy egzogenne:
białko – 9,5 g – 20%
tryptofan – 40%
treonina – 75%
izoleucyna – 44%
leucyna – 28%
lizyna – 30%
metionina i cysteina – 45%
fenyloalanina i tyrozyna – 38%
walina – 35%
histydyna – 27%
pozostałe:
błonnik – 21 g – 76%
węglowodany – 57%
kwas linolowy (z grupy omega-6) – 9%
kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3) – 12%
Gęstość witamin i minerałów przepisu – 297%
Składniki:
1200 ml wody
2 średnie pęczki natki pietruszki (łącznie ok. 80-100 g) lub jeden duży
1-2 pietruszki
mały seler lub 1/2 średniego
3 lub 4 średnie marchewki
kawałek pora
cebula
sól
Przygotowanie zupy (370 kcal):
1. Podsmaż cebulę na patelni, na 1 łyżeczce oliwy i kilku łyżkach wody
2. Gotuj warzywa – pokrojone warzywa, natkę pietruszki (razem z łodygami) oraz podsmażoną cebulkę
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.