
Zupa fasolkowa z młodych warzyw
Mamy teraz idealny moment na zupę fasolkową. Pełną witamin, minerałów i pełnowartościowego białka.
Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci, która serwuje mi ją od dzieciństwa. Czerwiec kojarzy mi się właśnie z tą zupą. Mamy teraz młodą i świeżą fasolkę, ziemniaki, marchew, kalafior i nie można tego zmarnować 🙂
I pewnie nie domyślacie się, że tak prosta zupa może być bogata w prawie wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze. W tym również pełnowartościowe białko.
Cały ten przepis (czyli duży garnek zupy) daje nam 1640 kcal oraz zapewnia tyle oto dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze:
- 1490% na witaminę A
- 695% na witaminę C
- 595% na witaminę K
- 475% na witaminę B6
- 320% na mangan
- 255% na miedź
- 245% na witaminę B5
- 225% na witaminę B1
- 195% na witaminę B3
- 195% na kwas foliowy
- 170% na potas
- 165% na fosfor
- 155% na magnez
- 150% na witaminę B2
- 145% na żelazo dla kobiet i 325% dla mężczyzn
- 100% na witaminę E
- 95% na cynk
- 80% na wapń
oraz - 315% na błonnik
- 110% na białko
Zupa jest również bogata we wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli potocznie mówiąc zawiera w pełni wartościowe białko:
- 288% na tryptofan
- 227% na treoninę
- 207% na izoleucynę
- 197% na walinę
- 194% na fenyloalaninę z tyrozyną
- 183% na metioninę i cysteinę
- 144% na lizynę
- 138% na leucynę
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze obliczone jest dla 30-letniej kobiety.
Składniki na duży garnek:
2,5 litra wody
1 kg ziemniaków
1 kg marchwi
1 kalafior
500 g fasolki szparagowej
—————-
sól do smaku
ew. 2-3 łyżeczki suszonych warzyw
Przygotowanie:
- Wstaw do gotowania 2,5 litra wody
- Dodaj fasolkę szparagową i gotuj ok. 15 minut
- Dodaj pokrojone ziemniaki, marchew (pokrojoną w kostkę) i gotuj ok. 10 minut
- Dodaj różyczki kalafiora i gotuj ok. 10 minut.
- Posól według uznania, np. 2 łyżeczki soli
Długość gotowania fasolki zależy od odmiany, koloru i wieku fasolki. Zielona fasolka wymaga troszkę dłuższego gotowania, podobnie jest z fasolką starszą, wtedy warto potrzymać ją na ogniu troszkę dłużej, zanim dodamy pozostałe warzywa. Ja gotuję ją przez 15 minut i to jest taki czas optymalny, zawsze mogę skrócić lub wydłużyć gotowanie warzyw i całość na tym nie traci.
Pytanie: A Wam z czym kojarzy się czerwiec? 🙂
.
Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.
mi zawsze z truskawkami i urodzinami 😀
a czy witamina C nie znika podczas gotowania?
Daria, uszczupla się, ale to są już dane po uwzględnieniu straty 🙂
O rany! No to zabieram się za uzupełnianie wiedzy o witaminie C 🙂
wygląda pysznie!