• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Zupa fasolkowa z młodych warzyw

Mamy teraz idealny moment na zupę fasolkową. Pełną witamin, minerałów i pełnowartościowego białka.

Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci, która serwuje mi ją od dzieciństwa. Czerwiec kojarzy mi się właśnie z tą zupą. Mamy teraz młodą i świeżą fasolkę, ziemniaki, marchew, kalafior i nie można tego zmarnować 🙂

I pewnie nie domyślacie się, że tak prosta zupa może być bogata w prawie wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze. W tym również pełnowartościowe białko.

Cały ten przepis (czyli duży garnek zupy) daje nam 1640 kcal oraz zapewnia tyle oto dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze:

  • 1490% na witaminę A
  • 695% na witaminę C
  • 595% na witaminę K
  • 475% na witaminę B6
  • 320% na mangan
  • 255% na miedź
  • 245% na witaminę B5
  • 225% na witaminę B1
  • 195% na witaminę B3
  • 195% na kwas foliowy
  • 170% na potas
  • 165% na fosfor
  • 155% na magnez
  • 150% na witaminę B2
  • 145% na żelazo dla kobiet i 325% dla mężczyzn
  • 100% na witaminę E
  • 95% na cynk
  • 80% na wapń
    oraz
  • 315% na błonnik
  • 110% na białko

Zupa jest również bogata we wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli potocznie mówiąc zawiera w pełni wartościowe białko:

  • 288% na tryptofan
  • 227% na treoninę
  • 207% na izoleucynę
  • 197% na walinę
  • 194% na fenyloalaninę z tyrozyną
  • 183% na metioninę i cysteinę
  • 144% na lizynę
  • 138% na leucynę
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze obliczone jest dla 30-letniej kobiety. 

 

Składniki na duży garnek:
2,5 litra wody
1 kg ziemniaków
1 kg marchwi
1 kalafior
500 g fasolki szparagowej
—————-
sól do smaku
ew. 2-3 łyżeczki suszonych warzyw

Przygotowanie:

  • Wstaw do gotowania 2,5 litra wody
  • Dodaj fasolkę szparagową i gotuj ok. 15 minut
  • Dodaj pokrojone ziemniaki, marchew (pokrojoną w kostkę) i gotuj ok. 10 minut
  • Dodaj różyczki kalafiora i gotuj ok. 10 minut.
  • Posól według uznania, np. 2 łyżeczki soli

Długość gotowania fasolki zależy od odmiany, koloru i wieku fasolki. Zielona fasolka wymaga troszkę dłuższego gotowania, podobnie jest z fasolką starszą, wtedy warto potrzymać ją na ogniu troszkę dłużej, zanim dodamy pozostałe warzywa. Ja gotuję ją przez 15 minut i to jest taki czas optymalny, zawsze mogę skrócić lub wydłużyć gotowanie warzyw i całość na tym nie traci.

 

zupa_fasolkowa

Pytanie: A Wam z czym kojarzy się czerwiec? 🙂

.

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

19 czerwca 2016
5 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Busia
Busia
4 lat temu

mi zawsze z truskawkami i urodzinami 😀

0
Odpowiedz
Daria | Just Breathe
Daria | Just Breathe
4 lat temu

a czy witamina C nie znika podczas gotowania?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
4 lat temu
Reply to  Daria | Just Breathe

Daria, uszczupla się, ale to są już dane po uwzględnieniu straty 🙂

0
Odpowiedz
Daria | Just Breathe
Daria | Just Breathe
4 lat temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

O rany! No to zabieram się za uzupełnianie wiedzy o witaminie C 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
4 lat temu

wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz