• O blogu
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Sklep
  • Kontakt

Zdrowe desery na zimę

Istnieje dość powszechne przeświadczenie, że zdrowy deser, to już nie to samo. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię, by zmienić to przekonanie i sprawdzić to na naszych propozycjach.

Przygotowaliśmy bardzo proste babeczki jaglane, zapiekane jabłka z odżywczą kruszonką, słodkie musy owocowe z nasionami chia oraz ciasteczka czekoladowe z… fasoli.

Najprostszym zimowym rozwiązaniem jest zwyczajne wrzucenie owoców i słodkich warzyw do piekarnika. Jabłka, gruszki, ananas, słodki ziemniak, dynia piżmowa – wszystkie one zaspokajają ochotę na słodkie smaki, a dodatkowo posypane cynamonem sprawiają, że od samego zapachu robi się ciepło i miło. Takie wypieki można też zblendować – same lub z ciepłym mlekiem, a jeśli do mleka dodamy kakao, otrzymamy rozgrzewający napój kakaowy.

Do odżywczych deserów lubimy też dorzucać nasiona chia, które dodają kremową konsystencję oraz są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów.

.

.

Pieczone jabłka z wiśniami i kruszonką

Deser ten umili każdy zimowy wieczór, nawet po pełnym trudów mroźnym dniu. Najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli nie masz mrożonych wiśni, spokojnie możesz skorzystać z samych jabłek. W sezonie świetnie sprawdzą się tu również śliwki.

Oliwa czy olej rzepakowy?
Ogromną zaletą oleju rzepakowego jest duża zawartość kwasu omega-3. Z tego powodu jest on korzystniejszy niż oliwa m.in. dla układu krążenia. Wysoką ilość omega-3 ma zarówno olej rzepakowy tłoczony na zimno, jak i rafinowany.

.

.

Babeczki jaglane z jabłuszkiem

Babeczki jaglane z jabłkiem to wyjątkowo szybki patent na zdrowy deser. Lubimy korzystać tu z kwaśnej Renety, jednak tak naprawdę dobrze sprawdzą się wszystkie odmiany jabłek. Jeśli lubisz jabłka, możesz dodać ich więcej kosztem mleczka kokosowego. W sezonie letnio-jesiennym zamiast suszonej śliwki, sprawdzi się też świeża. Świetnie będą pasować też orzechy włoskie.

Owoc długowieczności
Jabłka nie mają wielu witamin i składników mineralnych. Mają jednak coś równie cennego – ogromną zawartość antyoksydantów oraz błonnika. To właśnie dzięki nim jabłka sprzyjają długowieczności. Antyoksydanty wzmacniają odporność, a wspólnie z błonnikiem chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed miażdżycą oraz nowotworami.

.

.

Deser bananowy z owocami leśnymi

Prosty deser, który świetnie sprawdzi się również w słoiczku na drogę. Banan, mleko sojowe i suszone śliwki to pyszna baza. Dodaliśmy do niej owoce leśne, świetnie smakowałyby tu również maliny czy wiśnie. Nasiona chia zagęszczają całość i są jednocześnie znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów. Deser dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Deser dla układu krążenia
Jest to nie tylko bardzo smaczny deser. Jest on również korzystny dla zdrowia, a szczególnie dla układu krążenia. Ma w sobie aż 4 czynniki zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia:
– owoce jagodowe
– kwas α-linolenowy z grupy omega-3 (340% dziennej dawki)
– dużo błonnika (65% dziennej dawki)
– mleko sojowe.

.

.

Dyniowo-pomarańczowy deser z chia

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach dynia piżmowa z piekarnika w zasadzie mogłaby być deserem już sama w sobie 🙂 Z dodatkiem pomarańczy pachnie świątecznym klimatem, mleczko kokosowe nadaje kremową konsystencję, a nasiona chia smakowicie go zagęszczają. Deser ten świetnie sprawdzi się zabrany na drogę.

Deser na odporność
Deser ten za sprawą pomarańczy dostarczy Ci aż 120% dziennej dawki witaminy C, a dzięki dyni ponad 90% witaminy A w postaci β-Karotenu. Są to jedne z kluczowych składników wspierających odporność.

.

.

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Czerwona fasola ma niesamowity potencjał kulinarny – możesz zrobić z niej zarówno kotlety, jak i brownie czy słodkie kremy. W przepisie proponujemy fasolę z puszki, jeśli jednak masz czas, możesz namoczyć fasolę na kilka godzin i ją ugotować – będzie jeszcze smaczniej. W połączeniu z nasionami i orzechami jest to bardzo wartościowa przekąska, która świetnie sprawdzi się w domowych zapasach oraz w drodze.

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te są również dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”.

.

Nasza książka „Nowe Jadłospisy odżywcze”
Znajdziesz tu bardzo proste, roślinne przepisy dla zabieganych, dostarczające komplet składników odżywczych 🙂 Zaprojektowaliśmy ją pod kątem maksymalnej wygody użytkowania. Opracowaliśmy jeszcze prostsze przepisy, z łatwiej dostępnych składników. Ikonkami oznaczyliśmy dania, które możesz zrobić w mniej niż 15 minut, dania nadające się do zabrania w drogę oraz te, które warto zamrażać.

16 grudnia 2020
11 komentarzy
Bardzo proste przepisy
Nowszy wpis
Starszy wpis
Subscribe
Login
Powiadom o
guest
guest
11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gośka K.
Gośka K.
2 miesięcy temu

W książce „Dieta odżywcza” zaliczyliście mleczko kokosowe do grupy produktowej „najmniej odżywcze” z dużą ilością składników szkodliwych. Mimo to, mleczko te występuje w bardzo dużej ilości Waszych przepisów, nie tylko na słodko. Jest jakiś powód, dla którego jednak warto włączyć ten produkt? Czym można zastąpić?

5
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
2 miesięcy temu
Reply to  Gośka K.

Dodajemy mleczko kokosowe jedynie ze względu na walor smakowy 🙂 Czyli podobnie, jak oliwa czy syrop klonowy – służy jedynie dodaniu większej radości z jedzenia 😀 Szczerze nie wiem, czym możnaby je zastąpić, ale nie dajemy go aż tak dużo, żeby się nim przejmować 🙂 Ma całkiem sporo tłuszczów nasyconych, ale biorąc pod uwagę, że w naszych przepisach prawie w ogóle nie ma innych źródeł tych tłuszczów, dodatek mleczka kokosowego nie zaszkodzi 🙂
 

Last edited 2 miesięcy temu by Mateusz Żłobiński
0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 miesięcy temu

Zastanawiam się czym zastąpić olej rzepakowy i syrop klonowy w pierwszym przepisie. do tego źródła tłuszczu i cukru nie jestem przekonana. Myślałam o oleju ryżowym i miodzie, albo oleju z avocado. :- ) to oleje o neutralnym zapachu, a płynny miód to też źródło dobrze przyswajalnej glukozy. Co o tym myślisz Mateusz? Nie zmieni to konsystencji czy też smaku tego deseru?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
2 miesięcy temu
Reply to  Ania

Ania, smaku nie zmienią i możesz je zamienić, jeśli lepiej będziesz się z tym czuła 🙂 Tutaj podrzucam Ci ranking olejów jaki kiedyś zrobiłem: https://salaterka.pl/ktory-olej-jest-najzdrowszyranking-22-olejow/
Jeśli chcesz zamienić, wartościowszym będzie olej z avocado (ma skład jak oliwa) – chyba, że chcesz dodać z otrębów ryżowych 🙂
 
Jeśli chodzi o miód, według mnie nie ma wielkiej różnicy, między nim, a syropem klonowym, ale to nie przeszkadza – jeśli chcesz, to dodaj miód 🙂
 

0
Odpowiedz
Anoa
Anoa
2 miesięcy temu
Reply to  Mateusz Żłobiński

Dzięki Mateusz za sugestie🙂

0
Odpowiedz
Jacek
Jacek
2 miesięcy temu

tak tak tak ale olej rzepakowy jest na glifosacie, więc olej rzepakowy jak najbardziej, ale tylko i wyłącznie bio, a jak nie to oliwa i inne. No i koniecznie nierafinowany! Rafiniadzie mówimy nie!!! może i omega3 zachował, ale za to taki olej nabył tłuszczów trans!

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
2 miesięcy temu
Reply to  Jacek

A czy masz jakieś badania na temat wspomnianych tłuszczów trans? 🙂

0
Odpowiedz
Maria
Maria
2 miesięcy temu

Jak to możliwe, że olej rzepakowy po rafinacji ma jeszcze Omega 3? Czy wysoka temperatura nie niszczy tego kwasu tłuszczowego?

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
2 miesięcy temu
Reply to  Maria

W przypadku oleju rzepakowego rafinacja nie niszczy omega-3.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

A ja jestem ciekawa jakie ilości babeczek wychodzą z tych przepisów.

0
Odpowiedz
Mateusz Żłobiński
Autor
Mateusz Żłobiński
1 miesiąc temu
Reply to  Ewelina

Chyba 8, ale nie jestem pewien 🙂

0
Odpowiedz
Salaterka.pl

Archiwa

Kategorie

© 2014-2020 Salaterka. Polityka Prywatności: salaterka.pl/pp
Wróć do góry
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej.
Privacy & Cookies Policy
Necessary
Always Enabled

wpDiscuz