Zdrowe desery na zimę

Istnieje dość powszechne przeświadczenie, że zdrowy deser, to już nie to samo. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię, by zmienić to przekonanie i sprawdzić to na naszych propozycjach.

Przygotowaliśmy bardzo proste babeczki jaglane, zapiekane jabłka z odżywczą kruszonką, słodkie musy owocowe z nasionami chia oraz ciasteczka czekoladowe z… fasoli.

Najprostszym zimowym rozwiązaniem jest zwyczajne wrzucenie owoców i słodkich warzyw do piekarnika. Jabłka, gruszki, ananas, słodki ziemniak, dynia piżmowa – wszystkie one zaspokajają ochotę na słodkie smaki, a dodatkowo posypane cynamonem sprawiają, że od samego zapachu robi się ciepło i miło. Takie wypieki można też zblendować – same lub z ciepłym mlekiem, a jeśli do mleka dodamy kakao, otrzymamy rozgrzewający napój kakaowy.

Do odżywczych deserów lubimy też dorzucać nasiona chia, które dodają kremową konsystencję oraz są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów.

.


.

Pieczone jabłka z wiśniami i kruszonką

Deser ten umili każdy zimowy wieczór, nawet po pełnym trudów mroźnym dniu. Najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli nie masz mrożonych wiśni, spokojnie możesz skorzystać z samych jabłek. W sezonie świetnie sprawdzą się tu również śliwki.

Oliwa czy olej rzepakowy?
Ogromną zaletą oleju rzepakowego jest duża zawartość kwasu omega-3. Z tego powodu jest on korzystniejszy niż oliwa m.in. dla układu krążenia. Wysoką ilość omega-3 ma zarówno olej rzepakowy tłoczony na zimno, jak i rafinowany.

.


.

Babeczki jaglane z jabłuszkiem

Babeczki jaglane z jabłkiem to wyjątkowo szybki patent na zdrowy deser. Lubimy korzystać tu z kwaśnej Renety, jednak tak naprawdę dobrze sprawdzą się wszystkie odmiany jabłek. Jeśli lubisz jabłka, możesz dodać ich więcej kosztem mleczka kokosowego. W sezonie letnio-jesiennym zamiast suszonej śliwki, sprawdzi się też świeża. Świetnie będą pasować też orzechy włoskie.

Owoc długowieczności
Jabłka nie mają wielu witamin i składników mineralnych. Mają jednak coś równie cennego – ogromną zawartość antyoksydantów oraz błonnika. To właśnie dzięki nim jabłka sprzyjają długowieczności. Antyoksydanty wzmacniają odporność, a wspólnie z błonnikiem chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed miażdżycą oraz nowotworami.

.


.

Deser bananowy z owocami leśnymi

Prosty deser, który świetnie sprawdzi się również w słoiczku na drogę. Banan, mleko sojowe i suszone śliwki to pyszna baza. Dodaliśmy do niej owoce leśne, świetnie smakowałyby tu również maliny czy wiśnie. Nasiona chia zagęszczają całość i są jednocześnie znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów. Deser dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Deser dla układu krążenia
Jest to nie tylko bardzo smaczny deser. Jest on również korzystny dla zdrowia, a szczególnie dla układu krążenia. Ma w sobie aż 4 czynniki zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia:
– owoce jagodowe
– kwas α-linolenowy z grupy omega-3 (340% dziennej dawki)
– dużo błonnika (65% dziennej dawki)
– mleko sojowe.

.


.

Dyniowo-pomarańczowy deser z chia

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach dynia piżmowa z piekarnika w zasadzie mogłaby być deserem już sama w sobie 🙂 Z dodatkiem pomarańczy pachnie świątecznym klimatem, mleczko kokosowe nadaje kremową konsystencję, a nasiona chia smakowicie go zagęszczają. Deser ten świetnie sprawdzi się zabrany na drogę.

Deser na odporność
Deser ten za sprawą pomarańczy dostarczy Ci aż 120% dziennej dawki witaminy C, a dzięki dyni ponad 90% witaminy A w postaci β-Karotenu. Są to jedne z kluczowych składników wspierających odporność.

.


.

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Czerwona fasola ma niesamowity potencjał kulinarny – możesz zrobić z niej zarówno kotlety, jak i brownie czy słodkie kremy. W przepisie proponujemy fasolę z puszki, jeśli jednak masz czas, możesz namoczyć fasolę na kilka godzin i ją ugotować – będzie jeszcze smaczniej. W połączeniu z nasionami i orzechami jest to bardzo wartościowa przekąska, która świetnie sprawdzi się w domowych zapasach oraz w drodze.

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te są również dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”.

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gośka K.
Gośka K.
4 lat temu

W książce „Dieta odżywcza” zaliczyliście mleczko kokosowe do grupy produktowej „najmniej odżywcze” z dużą ilością składników szkodliwych. Mimo to, mleczko te występuje w bardzo dużej ilości Waszych przepisów, nie tylko na słodko. Jest jakiś powód, dla którego jednak warto włączyć ten produkt? Czym można zastąpić?

Ania
Ania
4 lat temu

Zastanawiam się czym zastąpić olej rzepakowy i syrop klonowy w pierwszym przepisie. do tego źródła tłuszczu i cukru nie jestem przekonana. Myślałam o oleju ryżowym i miodzie, albo oleju z avocado. :- ) to oleje o neutralnym zapachu, a płynny miód to też źródło dobrze przyswajalnej glukozy. Co o tym myślisz Mateusz? Nie zmieni to konsystencji czy też smaku tego deseru?

Anoa
Anoa
3 lat temu

Dzięki Mateusz za sugestie🙂

Jacek
Jacek
4 lat temu

tak tak tak ale olej rzepakowy jest na glifosacie, więc olej rzepakowy jak najbardziej, ale tylko i wyłącznie bio, a jak nie to oliwa i inne. No i koniecznie nierafinowany! Rafiniadzie mówimy nie!!! może i omega3 zachował, ale za to taki olej nabył tłuszczów trans!

Maria
Maria
3 lat temu

Jak to możliwe, że olej rzepakowy po rafinacji ma jeszcze Omega 3? Czy wysoka temperatura nie niszczy tego kwasu tłuszczowego?

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

A ja jestem ciekawa jakie ilości babeczek wychodzą z tych przepisów.

Zobacz również
mail facebook instagram