Soki funkcjonalne – ogromna dawka wartości odżywczych

Przedstawiamy Wam serię soków funkcjonalnych – prawdziwych skarbnic wartości odżywczych. Są to soki idealne na konkretne wyzwania zdrowotne. Dziś 3 pierwsze przepisy!

Przepisy te powstały we współpracy z marką Kuvings ❤️

Sok z jabłek vs soki funkcjonalne

Jeśli śledzicie naszego bloga, na pewno nie raz widzieliście, że nie najlepiej wypowiadamy się o sokach. A dokładnie o sokach owocowych, szczególnie tych kupnych. Weźmy np. jabłka, najczęstszy składnik takich soków.

Jabłka mają 3 główne zalety: są niskokaloryczne (dobrze wypełniają żołądek), dostarczają sporo błonnika (zwłaszcza gdy spożywamy je ze skórką) oraz, jedząc je na surowo, zyskujemy cenne enzymy trawienne. Niestety, jabłka są ubogie w witaminy i minerały w porównaniu do innych owoców i warzyw – pod tym względem są niemal równie ubogie jak biała mąka.

Kiedy pijemy sok z jabłek, tracimy to, co w jabłkach najcenniejsze – błonnik i ich właściwości wspierające dietę. Jeśli sięgamy po sok kupny, który jest co najmniej pasteryzowany, a często wyprodukowany z koncentratu, tracimy także ostatnią zaletę jabłek, czyli enzymy. Pozostaje nam jedynie słodki napój, pozbawiony wartości odżywczych, pełen kalorii i cukru.

Gęstość odżywcza soku jabłkowego wynosi 33%. Oznacza to, że jeśli wypilibyśmy 2000 kcal takiego soku, czyli spożyli przeciętną dzienną dawkę kaloryczną, dostarczylibyśmy średnio jedynie 33% potrzebnych nam wartości odżywczych.

Soki, które dla Was przygotowaliśmy, mają gęstość odżywczą nawet 10-krotnie większą!

Są to soki, które pite z umiarem – doładują Was wspaniale wartościami odżywczymi. Czemu z umiarem? Bo soki bardzo łatwo wypić w dużej ilości, a przez to, że nie mają błonnika, nie nasycają tak dobrze jak całe warzywa czy owoce. 1 porcja (200-300 kcal) takiego soku dziennie jest jednak jak najbardziej okej – i będzie to olbrzymi zastrzyk witamin i składników mineralnych.

Sok na anemię

Na początek sok idealny, jeśli borykacie się z anemią lub niskim poziomem żelaza (ferrytyny) we krwi. Sok ten bogaty jest w żelazo, witaminę C, która znacznie zwiększa jego przyswajalność oraz kwas foliowy. Jest bogaty również w pozostałe wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się, jako po prostu codzienna dawka witamin i składników mineralnych!

Gęstość odżywcza tego soku to 317%, co oznacza, że dostarcza ponad 9,6 razy więcej wartości odżywczych niż sok jabłkowy! 🙂

Sok na stres i zmęczenie

To wyjątkowy sok wspierający zdrowie układu nerwowego oraz poprawiający samopoczucie w sytuacjach stresowych i stanach zmęczenia. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu i witamin z grupy B, sok ten pomaga stabilizować nastrój i wspiera pracę mózgu.

Jego gęstość odżywcza to 246% – ponad 7-krotnie więcej niż sok jabłkowy!

Dlaczego ten sok działa?

Omega-3 – jest kluczowe dla zdrowia neuronów i wspomaga komunikację między komórkami mózgowymi, co pozytywnie wpływa na nastrój i poziom energii. Regularne spożycie omega-3 jest również powiązane ze zmniejszeniem stanów zapalnych, które mogą nasilać uczucie zmęczenia.

Magnez – jest to minerał „antystresowy”, który działa rozluźniająco na układ nerwowy i mięśnie. Pomaga zapobiegać nagłym spadkom energii, a także wspiera regenerację po intensywnych dniach, poprawiając jakość snu.

Witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B6, B9) – witaminy te odgrywają kluczową rolę w produkcji energii i w syntezie neuroprzekaźników, co pomaga regulować nastrój i redukować objawy zmęczenia. Witamina B6, w szczególności, bierze udział w produkcji serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”.

Megaodżywczy sok na odporność 🍎

Jest to sok, który z jednej strony świetnie wspiera odporność przed przeziębieniami, dzięki temu, że bogaty jest w wit. C, A, E, (cynk i selen jak na sok) oraz dzięki temu, że ma antywirusowy i antybakteryjny imbir.

Z drugiej strony, jest to tak odżywczy sok, że jest odpowiedni również na inne wyzwania zdrowotne!

🩸 Świetnie pomaga przy anemii, bo ma bardzo dużo żelaza i kwasu foliowego
☀️ Pomaga zachować piękną cerę – dzięki wit. A, C i E
❤️ Pomaga zadbać o zdrowe serce, dzięki magnezowi, potasowi oraz antyoksydantom
🧠 Wspiera układ nerwowy – tu wsparciem jest m.in. magnez i witaminy z grupy B

Gęstość odżywcza tego przepisu to 350%. Pijąc go, dostarczycie sobie ponad 10 razy więcej wartości odżywczych, niż pijąc kupny sok jabłkowy!

Wyciskarka Kuvings

Sok możecie oczywiście wycisnąć dowolnym sprzętem! Jeśli jednak nie macie jeszcze wyciskarki, lub jeśli Wasza ma np. malutki otwór i jest to dla Was przytłaczające, gorąco polecamy Wam model Kuvings Auto10 – z otworem niczym w blenderze. Jest to model wolnoobrotowy, który nie napowietrza soku i działa w niskiej temperaturze, co pozwala zachować pełnię wartości odżywczych.

Otrzymaliśmy od marki Kuvings link afiliacyjny – możecie kupić ją z rabatem, a my otrzymamy z tego niewielką prowizję 🙂 Jeśli macie na nią ochotę – wskakujcie do sklepu.

Black Week

Do końca listopada Kuvings ma również Black Week, i z naszym linkiem możecie kupić produkty Kuvings nawet do 29% taniej!

A poniżej Aga z sokiem na piękną cerę, który niebawem pojawi się na blogu!

Oto, co mówi o tym modelu Aga, która przygotowywała dla Was wszystkie soki:

Nie sądziłam, że można doświadczać takiej wygody w pracy z wyciskarką, ona jest wręcz szokująco dobrze przemyślana pod kątem wygody użytkowania. Wlot na warzywa jest tak szeroki, że wygląda jak blender 😃 Dzięki czemu w zasadzie nic nie trzeba kroić, tylko siup do wyciskarki, soki robią się same 😃 Tym sposobem z wielką przyjemnością wycisnęłam góry warzyw, i nieco owoców, z każdym sokiem czując jak mam coraz więcej energii!

A jeśli macie jakieś prośby dotyczące soków funkcjonalnych, koniecznie dajcie znać w komentarzach 😃

Pozdrawiamy!
Agnieszka i Mateusz

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Jeśli nie mam wyciskarki to mogę po prostu zblendować, czy wyjdzie coś nie tak? 🙂

Mateusz Żłobiński
Admin
11 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Kasia, może być to pewnym wyzwaniem 🙂 Zwykły blender może nie poradzić sobie z niektórymi składnikami, ale też porcje tych soków byłyby wtedy ogromne, a smak też wymagałby pewnie dopieszczenia. Możesz sobie potestować i popróbować, ale raczej przepisy wymagałyby pewnych modyfikacji 🙂

Jeśli szukasz koktajli, możesz sobie wejść na nasze koktajle na blogu: https://salaterka.pl/przepisy/przepisy/?filters+salaterka-meal-type=koktajle-napoje albo np. https://salaterka.pl/koktajle-dla-cwiczacych/

Małgorzata
Małgorzata
11 miesięcy temu

Dzień dobry,
kocham Was za Waszą wiedzę i poradniki. Super byłaby książka z wyciskanymi sokami i blendowanymi. Blendowanie chyba ma więcej prozdrowotnych pierwiastków. Ja mam problem z jedzeniem warzyw a takie blendowane mogą stanowić nawet pełny posiłek.
Dziękuję i pozdrawiam
Małgorzata Frelek

Mateusz Żłobiński
Admin
11 miesięcy temu
Reply to  Małgorzata

Dzięki za miłe słowa! 😊 Blendowanie rzeczywiście pozwala zachować błonnik, dzięki czemu koktajle są bardziej sycące i świetnie sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek. Z kolei soki mają swoje unikalne zalety – pozwalają łatwo dostarczyć organizmowi dużą dawkę składników odżywczych w jednej szklance. Obie formy są super, zależnie od tego, czego akurat potrzebujemy 💚

Jedyna forma soków, której nie polecamy, to typowo owocowe soki, które mają niewiele składników odżywczych, a bardzo dużo cukrów. Lepiej postawić na soki warzywne lub mieszane – są dużo zdrowsze i bardziej wartościowe! 🌱

Włodek
Włodek
11 miesięcy temu

A co do kwestii książki, którą poruszyła Małgorzata? Czy planowana jest książka /ebook z propozycjami wyciskanych soków? Ja byłbym chętny :))

Mateusz Żłobiński
Admin
11 miesięcy temu
Reply to  Włodek

Obecnie nie planujemy takiej książki, ale byłby to super pomysł na zrobienie miniksiążki, porozmawiamy w tym temacie z Kuvings 🙂

Marta
Marta
10 miesięcy temu

Popieram Włodka, bardzo chciałabym mieć taką książkę 🙂

Małgorzata O.
Małgorzata O.
11 miesięcy temu

Mam wszystkie Wasze ksiażki ,gotuje tylko Wasze potrawy bo nam z mężem bardzo smakuja ale ostatnio dotkną nas problemy jelitowe co w bardzo dużym stopniu ograniczyło nam możliwošć zjadania potraw surowych bo wszystko musi mieć w postaci płynnej w formie papki blenderowanej i tak jak moja i imienniczka i przedówczyni bedę oczekiwać na Wasza książke z takimi przepisami dla osób chwilowo dotkniętych chorobami gastrycznymi.Pozdrawiam

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Podana kaloryczność soku odnosi się do jakiej ilości? 100 ml czy do całości?

Mateusz Żłobiński
Admin
11 miesięcy temu
Reply to  Kasia

do całości 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram