Sezonowy jadłospis 1500/2000 kcal

Truskawki, szparagi, botwinka… Czyli sezonowy jadłospis 1500/2000 kcal 

Przepisy i rozpiska składników odżywczych dotyczą 1500 kcal, na samym dole jest natomiast graficzna tabela, pokazująca co dodać aby otrzymać 2000 kcal.

Uwielbiam tworzyć odżywcze jadłospisy 1500 kcal, obserwując ogromną ilość składników jaką dostarczają. 1500 kcal jest odpowiednie przede wszystkim dla kobiet chcących zrzucić zbędne kilogramy. Przy czym ilość kalorii nie jest tutaj najważniejsza – ona jest jedynie po to, aby dopasować wielkość porcji do swoich upodobań.

Jadłospis dostarcza bardzo dużą ilość kwasu tłuszczowego omega-3. Otrzymamy aż 9-dniową jego dawkę. Jadłospis dostarcza też oprócz tego 10-dniową dawkę według skali ORAC, jest to aż 55 tys. μ mol TE. Jeśli ktoś potrzebuje więcej kalorii, może po prostu zwiększyć porcje, albo zjeść więcej przekąsek, tak czy siak – dostarczy sobie wszystkie tutaj opisane 🙂

Średnia gęstość witamin i minerałów

Wartość, której możecie nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i minerałów w danym produkcie, opisuję ją szczegółowo w książce Dieta odżywcza. Jest to jedna z najważniejszych informacji o produktach i całych daniach.

Przykładowo – Mus truskawkowy (poniżej przepis), ma średnią gęstość witamin i minerałów 184% – oznacza to, że zjadając ich 2000 kcal, dostarczymy średnio 184% dziennej dawki wszystkich witamin i minerałów, w tym wypadku 187% dziennej dawki żelaza, 241% selenu, 217% witaminy B3, itd. – 184% to średnia z 21 witamin i minerałów. Jest to wartość, która znakomicie pokazuje, jak duża jest ilość (zagęszczenie) witamin i minerałów w danym produkcie lub daniu.

Przepisy

Poniżej umieszczone są przepisy na jadłospis 1500 kcal. Warzywa, które obieramy, jak np. marchew, mają w przepisach podaną wagę po obraniu. Przepisy są czytelne zarówno na komputerze jak i na tablecie i telefonie – jeśli w telefonie przepisy są dla Was zbyt małe, wystarczy przytrzymać chwilę zdjęcie przepisu i otworzyć je w nowej karcie – będzie dzięki temu większe.

Pamiętajcie też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek.


Śniadanie – Mus truskawkowy

Kalorie – 350 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 10/14/58 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 184%


Drugie śniadanie – Marchew (270 g) i nasiona słonecznika (10 g)

3 marchwie, łącznie 270 g po obraniu oraz łyżka nasion słonecznika (10 g)

Kalorie – 150 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 4/5,5/24 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 256%


Obiad – Szparagi z tofu i ciecierzycą

Kalorie – 500 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 41/19/35 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 282%

W przepisie użyta jest ciecierzyca ze słoika, możesz również użyć ciecierzycy surowej/suszonej – w ilości 35 g przed ugotowaniem.


Podwieczorek – Truskawki (500 g)

500 g truskawek

Kalorie – 150 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 3/1,5/38 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 171%


Kolacja – Tofucznica z botwinką

Kalorie – 350 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 34/19/17 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 313%


Ile składników odżywczych otrzymasz?

Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety (dla mężczyzn wiele się nie różnią, przede wszystkim mężczyźni potrzebują ponad 2 razy mniej żelaza):

Kalorie – 1500 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany (BTW) – 90/59/173 g
Udział procentowy BTW – 23%/34%/43%
Średnia gęstość witamin i minerałów – 296%
Wskaźnik ORAC (siła przeciwutleniająca) – otrzymasz co najmniej 55 000 μ mol TE – ponad 1000% dziennej dawki

Lista składników, których potrzebujesz:

Lista składników dla wszystkich menu w pliku tekstowym

Smacznego! 🙂

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
6 lat temu

1500 kcal nie jest wystarczającą ilością dla nikogo oprócz ludzi którzy cały dzień leżą w łóżku.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu
Reply to  Monika

Mało aktywne kobiety potrzebują przeciętnie ok. 2000 kcal aby zachować swoją wagę. 1500 kcal to ilość, która jest odpowiednia dla wielu kobiet, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Przy czym nie sama ilość kalorii jest ważna w tekście, ona jest jedynie po to, aby dopasować wielkość porcji do naszych upodobań. Jeśli przy takim jadłospisie ktokolwiek miałby odczuwać głód, trzeba zwiększyć porcje lub zwiększyć przekąski 🙂 Nie ma sensu sztywno trzymać się ilości kalorii, być może faktycznie zrobiłem błąd, że w głównym miejscu tekstu jest informacja o ilości kalorii, w następnych jadłospisach zrezygnuję z tego, żeby nikt nie zasugerował się, że to ilość kalorii jest najważniejsza 🙂

Agnieszka Leśniewska
Agnieszka Leśniewska
6 lat temu

A ja bym prosiła, aby absolutnie niczego Pan nie zmieniał (co najwyżej zwiększył częstotliwość publikowania jadłospisów :-D). Nie wiem, zawsze znajdzie się ktoś kto się przyczepi, choć wyraźnie przecież jest napisane, że te 1500 jest dla osoby odchudzającej się. Osobiście bardzo bym chciała, żeby informacja o ilości kcal dalej się pojawiała. Swoją drogą fantastyczna robota, czekałam na taki letni jadłospis, mam nadzieję, że niedługo pojawi się kolejny 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
6 lat temu

Informacja o ilości kalorii oczywiście będzie się pojawiać, bez obaw 🙂 Jednak nazwa jadłospisy, np. sezonowy jadłospis 1500 kcal, faktycznie sugeruje, że ilość kalorii jest tu najważniejsza 🙂 Bardzo się cieszę, że się Pani podoba 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram