Przetwory na zimę

Dżem, chutney, pasta warzywna, a może ketchup? Mamy teraz najlepszy okres na zrobienie przetworów na zimę – bo już niedługo ceny warzyw i owoców poszybują do góry.

Warzywa i owoce w sezonie letnim i jesiennym są tak pełne smaku, wartości i słońca, że aż uśmiechają się do nas, prosząc o wrzucenie do słoików na zimę. Warto zastanowić się, z jakich produktów korzystamy zimą najczęściej i za czym wtedy tęsknimy. Przygotowaliśmy kilka inspiracji z różnych działów – znajdziesz tu między innymi dżem w wersji bardzo odżywczej, zdrowy ketchup oraz danie obiadowe.

Co jest ważne przy przygotowywaniu przetworów na zimę?

Po pierwsze wyparzone słoiki. Po drugie proces pasteryzacji – my korzystamy z 2 sposobów – na sucho lub na mokro. Pasteryzacja na mokro pasuje do każdego rodzaju słoików i polega na gotowaniu zakręconych słoików z przetworami w garnku z wodą. Garnek wykładamy wcześniej ściereczką. Wody wlewamy tyle, by było jej ok. 2 cm poniżej nakrętki. Słoiki zabezpieczamy ściereczką tak, by się nie dotykały. Gotujemy 20–30 minut i wyjmujemy je z wody, gdy już przestygną. Drugim sposobem jest pasteryzacja słoików w piekarniku – w tym przypadku możemy zapasteryzować większą ilość przetworów jednocześnie, mniej jest też zamieszania w kuchni. Do zimnego piekarnika wkładamy słoiki tak, by się nie dotykały i ustawiamy temperaturę 130°C na 30–40 min. Wadą tego rozwiązania jest to, że nie można z niego skorzystać w przypadku słoików z uszczelkami z gumy.


Wspomniana przy każdym z przepisów wartość, której część osób może nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i składników mineralnych w danym produkcie lub potrawie. Więcej o niej możecie przeczytać w tekście: Gęstość odżywcza.


.

Dżem malinowo-jabłkowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 164%

Maliny, jabłka, imbir… jest słodko z lekko ostrą nutą imbirową. Mamy tu bardzo odżywczą wersję dżemu, gdzie rolę zagęstnika pełnią zblendowane nasiona chia, czyli dodatkowa porcja zdrowych tłuszczów. Zamiast cukru proponujemy erytrytol lub ksylitol. Dżem ten może być z powodzeniem serwowany również jako dodatek do dań wytrawnych.

Dżem długowieczności
Maliny, jabłka, cynamon, nasiona chia, cytryna. Wszystkie łączy duża ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia, wzmacniają odporność oraz zapobiegają wielu chorobom, m.in. miażdżycy oraz nowotworom. Dżem ten dostarcza 10-dniową dawkę przeciwutleniaczy.

.

.

Chutney gruszkowo-cebulowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 83%

Chutney, czyli dżem na ostro, to bardzo ciekawy dodatek np. do kotletów lub pieczonych warzyw. Takie unikalne połączenie smaków może być świetnym urozmaiceniem dań, które znamy od dawna. Warto eksperymentować – zamiast gruszki można dodać jabłka lub śliwki, świetnie będzie pasował też imbir. A jeśli nie przepadasz za cebulą, możesz dodać więcej owoców.

10 razy mniej cukrów niż w kupnych
Gęstość odżywcza tego przepisu jest niewielka, bo gruszki nie są bardzo odżywczym owocem. Nie zniechęcajcie się jednak do tego przepisu – jest świetnym dodatkiem do dań i porównując go z kupnym chutneyem, mamy i tak niebo do ziemi. Z przepisu wyjdzie ok. 700 g dżemu. Znajdziemy tu ok. 70 g naturalnie występujących cukrów. Dla porównania – kupny chutney może zawierać w tej samej ilości nawet 400 g cukrów.

.

.

Pasta paprykowo-bakłażanowa

Średnia gęstość witamin i minerałów – 290%

Pasta z pieczonej papryki i bakłażana jest pięknym sposobem na przypomnienie sobie smaków lata i wakacji. Samodzielne jej przygotowanie w pełni sezonu jest też atrakcyjne pod kątem ceny – zimą produkty te są o wiele droższe, a gotowa pasta ajwar, nie dość, że więcej kosztuje, to zazwyczaj zawiera dodatki mniej odżywcze. Jest to jeden z tych przepisów, których efektywność sprawdza się w przypadku przygotowania dużych ilości – zachęcamy zatem do zwiększenia porcji. Podany przepis starcza na 2–3 słoiczki.

.

.

Bakłażan w pomidorach

Średnia gęstość witamin i minerałów – 209%

Pomidory z bakłażanem to jedno z naszych ulubionych połączeń jesienną porą. Wtedy warzywa te smakują najlepiej. To samo danie zimą nie smakuje już tak wspaniale, szczególnie ze względu na pomidory. Zachęcamy zatem do ugotowania i pasteryzacji chociaż kilku porcji. Dzięki temu zimową porą mamy obiad pełen smaków i wartości odżywczych gotowy w 5 minut.

.

.

Ketchup śliwkowo-pomidorowy

Średnia gęstość witamin i minerałów – 200%

Ketchup przetestowany na dużej grupie ludzi wzbudził zainteresowanie i zyskał wielu sympatyków. Konsystencją przypomina zwykły ketchup, a dzięki wędzonej papryce ma posmak zbliżony do sosu barbecue. Jeśli dodamy do niego więcej octu i pomidorów, możemy uzyskać smak nieco bardziej tradycyjny. Warto eksperymentować też z proporcjami śliwek i pomidorów. Biorąc pod uwagę składy większości dostępnych na rynku ketchupów, gra jest warta świeczki. Uwaga: spróbowanie go grozi zrobieniem całej spiżarni ketchupu! 🙂

.
.
Smacznego!
Agnieszka i Mateusz
.

.

Przepisy stworzyliśmy we współpracy
z Warszawskim Rynkiem Bronisze
  ❤

Przepisy te były dostępne w broszurach rozdawanych w sklepach „z Bronisz”. Obecnie w tych sklepach znajdziecie broszury z przepisami przepisami na zimę 🙂

.

Książka „Szalenie proste jadłospisy”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Każdy przepis ma tylko 3 składniki i 3 dodatki, a połowę z nich zrobisz w 15 min!

Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni i po chwili wychodzisz z gotowym, pełnowartościowym daniem. Choć wydaje się to niemożliwe, jest to główna idea, która przyświeca tej książce.

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
2 lat temu

Fajne przepisy! Ale czy ten dodatek erytrytolu do wszystkiego jest konieczny? 😏

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Monika

Monika to zależy od Twoich preferencji smakowych 🙂 możesz w ogóle nie słodzić, lub też zamiast erytrytolu możesz użyć innego sposobu posłodzenia, na przykład melasą lub syropem klonowym.

Iwona
Iwona
2 lat temu

W przepisie na dzem dlugowiecznosci podane jest maliny 450g i drugi raz 250 g ,ktora waga jest prawidlowa?

Agnieszka Żłobińska
Reply to  Iwona

obie 🙂 ponieważ maliny dodajemy 2 razy 🙂

Joanna
Joanna
2 lat temu

Czy jesteście pewni, że pasteryzacja przetworów warzywnych to bezpieczny sposób na ich przechowywanie? Nie jestem ekspertem, ale trafiłam ostatnio na artykuł, w którym pisano, że tylko żywność o pH < 4,6 (czyli np. owoce) nadaje się do pasteryzacji. Do żywności o pH > 4,6 (warzywa, mięso, ryby) potrzeba już sterylizacji. Wklejam link do artykułu: http://szpinakrobibleee.pl/domowe-sloiczki-a-zdrowie/

Ewa
Ewa
1 rok temu

Czy zawsze konieczne jest wyparzanie słoików – czy wysoka temperatura (czy to w garze, czy w piecu) nie wybije bakterii tak czy inaczej?

Zobacz również
mail facebook instagram