Myślicie, że mleko ma dużo wapnia, a kurczak dużo żelaza? To nie znacie zupy koperkowej 🙂
Oprócz tego, że jest pyszna, jest również idealnym codziennym kompanem dla osób na diecie roślinnej – zawiera ogromne ilości wapnia, żelaza, witaminy C oraz praktycznie wszystkich witamin i minerałów.
Koperek to prawdziwy roślinny bohater, ma dwa razy więcej wapnia niż mleko i prawie 5 razy więcej żelaza niż np. kurczak. Jeśli pomyślicie – hola hola, żelazo roślinne jest słabiej przyswajalne – lecę tłumaczyć, że nie w tym przypadku, ponieważ ogromne ilości witaminy C, jakie zawiera koperek, zwiększają przyswajalność jego żelaza do poziomu przyswajalności nawet większej niż w produktach mięsnych. Koperek zawiera też bardzo dużą (o wiele większą niż produkty zwierzęce) ilość witaminy B2 (ryboflawiny), na którą zaleca się zwracać szczególną uwagę przy diecie roślinnej.
Czytając kiedyś o tych wspaniałościach na temat koperku, pomyślałem, że szkoda, że jemy go tylko jako dodatek, np. do ziemniaków. Stąd pomysł na tę pyszną i aromatyczną zupę 🙂
Składniki:
1200 ml wody
2 duże pęczki koperku (łącznie ok. 80 g)
1-2 pietruszki
mały seler lub 1/2 średniego
3 lub 4 średnie marchewki
kawałek pora
cebula
sól
Przygotowanie zupy:
1. Podsmaż cebulę na patelni.
2. Gotuj warzywa – pokrojone warzywa, koperek (w całości, należy odkroić jedynie jeśli są korzonki) oraz podsmażoną cebulkę.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.
.
Książka „Jadłospisy witalne”
Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.
Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.