Prosta zupa koperkowa – idealna dla wegan i wegetarian

Myślicie, że mleko ma dużo wapnia, a kurczak dużo żelaza? To nie znacie zupy koperkowej 🙂

Oprócz tego, że jest pyszna, jest również idealnym codziennym kompanem dla osób na diecie roślinnej – zawiera ogromne ilości wapnia, żelaza, witaminy C oraz praktycznie wszystkich witamin i minerałów.

Koperek to prawdziwy roślinny bohater, ma dwa razy więcej wapnia niż mleko i prawie 5 razy więcej żelaza niż np. kurczak. Jeśli pomyślicie – hola hola, żelazo roślinne jest słabiej przyswajalne – lecę tłumaczyć, że nie w tym przypadku, ponieważ ogromne ilości witaminy C, jakie zawiera koperek, zwiększają przyswajalność jego żelaza do poziomu przyswajalności nawet większej niż w produktach mięsnych. Koperek zawiera też bardzo dużą (o wiele większą niż produkty zwierzęce) ilość witaminy B2 (ryboflawiny), na którą zaleca się zwracać szczególną uwagę przy diecie roślinnej.

koperek_wapn

koperek_zelazo

Czytając kiedyś o tych wspaniałościach na temat koperku, pomyślałem, że szkoda, że jemy go tylko jako dodatek, np. do ziemniaków. Stąd pomysł na tę pyszną i aromatyczną zupę 🙂

Składniki:

1200 ml wody
2 duże pęczki koperku (łącznie ok. 80 g)
1-2 pietruszki
mały seler lub 1/2 średniego
3 lub 4 średnie marchewki
kawałek pora
cebula
sól

Przygotowanie zupy:

1. Podsmaż cebulę na patelni.
2. Gotuj warzywa – pokrojone warzywa, koperek (w całości, należy odkroić jedynie jeśli są korzonki) oraz podsmażoną cebulkę.
3. Gotuj do miękkości, posól i zblenduj.

prosta_zupa_koperkowa

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
MARCIN
MARCIN
9 lat temu

Wszystko super tylko po co ta cebula smażona 😉

MARCIN
MARCIN
9 lat temu
Reply to  MARCIN

lubi nie lubi, jest bardziej szkodliwa 😉

Mateusz Żłobiński
Reply to  MARCIN

2 minutowe delikatne podsmażenie dalekie jest raczej od szkodliwości 🙂

Seweryn Wiśniewski
Seweryn Wiśniewski
8 lat temu

Mam pytanie. to : 1-2 pietruszki znaczy ok 80g natki pietruszki? i ile tego pora 3/4 czy 1/2? I czy można nie dawac pietruszki i zamiast tego dodac więcej koperku?

Mateusz Żłobiński

1-2 korzenie pietruszki 🙂 natki pietruszki nie dodajemy. Jeśli chodzi o pora – jeśli dasz 1/2 lub 3/4 nie będzie większej różnicy.

Ota
Ota
8 lat temu

A można jednak na koniec dodać natkę pietruszki? Czy stanowi ona szkodliwe połączenie z innymi składnikami zupy?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Ota

Można śmiało dodać 🙂 samo zdrowie 🙂

Katarzyna Konopa
Katarzyna Konopa
7 lat temu

Jedna z ulubionych letnich zup. Tylko nie miksuję 😀

Graża
Graża
6 lat temu

Poezja smakowa!

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
9 lat temu

zupa ma z cebulką o wiele ciekawszy aromat, generalnie zupy z cebulką są według mnie bardziej aromatyczne, oczywiście jeśli ktoś woli bez, można pominąć 🙂

Julka
Julka
5 lat temu

Dobry wieczór!
Podałaby Pani jakieś źródło co do wiarygodności informacji o koperku?:) bardzo mi ona na rękę, a potrzebuje źródeł teogo stwierdzenia do pracy licencjackiej. Dziękuję z góry, pozdrawiam!:)

Martyna Pietruszka
4 lat temu

Nie spotkałam się nigdy wcześniej z przepisem na krem z koperku, dziękuję za tą inspirację, bo zielona zupka prezentuje się bosko. I nawet nie miałam świadomości jak wartościowe właściwości ma koperek. Super post!

Zobacz również
mail facebook instagram