Zupa buraczkowa, dwuskładnikowa

Prosta zupa buraczkowa, do której sporządzenia potrzebujemy jedynie dwóch składników, buraków i marchwi.

Aby zrobić tę słodką i pyszną zupę, potrzebujemy jedynie marchwi oraz buraków. Nie myślcie jednak, że prostota ujmuje jej smaku, wręcz przeciwnie.
Zupa jest poza tym bardzo gęsta, dzięki czemu można jeść ją bez żadnych dodatków.

Składniki:

– 2 – 2,5 litry wody
– 1,5 kg buraków (waga po obraniu)
– 4 – 5 marchewek

przyprawy:
– sól
– 2 liście laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Obrane buraki kroimy na 4 części i z całymi marchewkami wrzucamy do wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. Gotujemy pod przykryciem około godziny.
3. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa. Odczekujemy chwilę, aby buraki ostygły, trzemy je na tarce i wrzucamy z powrotem do zupy. Marchew pozostaje poza zupą 🙂
4. Na koniec solimy do smaku i dodajemy sok z cytryny – niedużo, tyle aby zabić delikatnie gorzkawy smak buraków.
5. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dolać trochę wody, zupa jest mocna w smaku i nie powinna na tym stracić

To tyle. Słodka, pyszna i cudownie prosta zupa buraczkowa gotowa.

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
mail facebook instagram