Pij jarmuż! Będziesz wielki!

Korzystając, że mamy właśnie najlepszy okres na jarmuż i bardzo łatwo kupić świeży jarmuż, polecam jarmużowy koktajl, pełen całej gamy witamin, minerałów, błonnika i omega-3. Promowane powyższym hasłem mleko może mu tylko pozazdrościć 🙂

Na początku polecam zrobić małą porcję, zobaczycie, czy koktajl Wam odpowiada i ew. dostosujecie do swoim preferencji dodając więcej lub mniej jabłek – lub dodając odrobinę banana 🙂

– 50 g jarmużu
– 150 g jabłek (1 duże jabłko)
– 100 ml wody

Przepis na 2 litry koktajlu:
– 300 g jarmużu
– 900 g jabłek (po pokrojeniu)
– 600 ml wody

Całość dokładnie blendujemy i gotowe 🙂

Ten prosty przepis daje jeden z najsmaczniejszych zielonych koktajli, potwierdza to mój dwuletni synek, który go po prostu pokochał i pije go codziennie minimum pół litra :).

Jak wiele witamin i minerałów możecie się spodziewać po wypiciu na śniadanie takiej porcji?

Z 2 litrów otrzymujemy:

615 kcal – koktajl może być śmiało daniem obiadowym, jest bardzo syty.

Ile spełnimy dziennego zapotrzebowania na witaminy?

Witamina K: 1’780%
Witamina C: 446%
Witamina A: 170%
Kwas foliowy: 113%
Witamina B6: 91%
Witamina B2: 48%
Witamina B1: 40%
Witamina E: 40%

Ile spełnimy dziennego zapotrzebowania na minerały?

Miedź: 527%
Żelazo: 165%
Mangan: 100%
Fosfor: 54%
Potas: 52%
Wapń: 50%
Magnez: 47%

Ile spełnimy dziennego zapotrzebowania na błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i białko?

Błonnik: 93%
Omega-3: 39%
Białko: 27%

Synergia składników

Witamina K oraz C zwiększa wchłanialność wapnia zawartego w koktajlu (którego jest tyle, co w pół litrze mleka), a ogromna ilość witaminy C aż 6-krotnie1 zwiększa wchłanialność żelaza, dzięki czemu mężczyzna spożyje takim koktajlem aż 165% dziennej dawki żelaza, a kobieta (z uwagi, że potrzebuje o 50% więcej żelaza) 110%. Gdyby tego było mało, mamy bardzo dużą ilość kwasu foliowego, który w połączeniu z żelazem i chlorofilem zwalczają anemię. Mamy też ogromną ilość błonnika, bardzo dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych, sporą dawkę białka, magnez dla serca i witaminę E na płodność.

Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

zielony_koktajl_jarmuz_jablko

1. Przyswajalność żelaza w zależności od diety, dr n. farm. Barbary Figura, www.wydawnictwoapteka.pl
Dane na temat ilości składników odżywczych zaczerpnięte są z najnowszej wersji bazy USDA – departamentu rolnictwa USA.

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szemszela
Szemszela
7 lat temu

Co jeśli ktoś jest uczulony na jabłko?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Szemszela

Możesz zamiast jabłka dać ananasa (tez świetnie pasuje) lub np. pomarańcze z bananem 🙂 mogą być też gruszki, dużo jest możliwości 🙂

papugazusa.pl
7 lat temu

A czy Ty odkryłeś już dobrą sokowirówkę do liściastych warzyw??? Mam wrażenie, że w mojej dużo marnuję jarmużu. BTW. Super przepis i jak banalnie prosty. Wypróbuję 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  papugazusa.pl

ja używam blendera Vitamix TNC 5200 i baaardzo go polecam, maszyna warta każdego grosza 🙂

kermit1906
kermit1906
7 lat temu

kurde, to dlatego u mnie konsystencja wyszła taka, że czuć w ustach kawałki jarmużu, co nie jest zbyt przyjemne a także gęstość jest taka, że aż muszę ze szklanki zeskrobywać łyżeczką resztki 🙁

Mateusz Żłobiński
Reply to  kermit1906

jeśli jest za mało wody, to i w Vitamixie trzeba łyżeczką dokończyć 🙂 jeśli jest za gęsto to po prostu dodaj więcej wody lub więcej owoców z dużą ilością wody, czyli np. ananasa lub pomarańcze 🙂 Możesz w ogóle zrezygnować z jabłka, a dać ananasa z jarmużem – powinno być o wiele bardziej wodniste 🙂

Marta
Marta
6 lat temu

ja robię koktajle w blenderze za całe 169zł i miesza wszystko idealnie, nic się nie marnuje. 🙂 myślę, że nie ma co robić takich koktajli w sokowirówce, bo jednak traci się sporo błonnika.

Marta
Marta
6 lat temu

Ja polecam przepis: 1,5 garści jarmużu, 1 pomarańcza, 2 łyżeczki imbiru, łyżka miodu, mleko migdałowe (można z powodzeniem zastąpić wodą) – to chyba mój ulubiony zielony koktajl 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Marta

dzięki, na pewno spróbuję 🙂

Bunia
2 lat temu

U mnie proporcje są mega dziwne – jarmuż to tylko dodatek do innych koktajlów, ale staram się go jeść regularnie – właśnie z uwagi na wartości. Koktajle z jarmużem w roli głównej – są dla mnie trochę za zbyt wyraziste.

Zobacz również
mail facebook instagram