Odżywcze przepisy świąteczne

Odżywcze święta? Tak naprawdę wiele z naszych tradycyjnych potraw świątecznych ma potencjał by wejść do kategorii superżywności, tak jak kapusta z grochem, czy czerwony barszcz. Czasami wymagają tylko delikatnych modyfikacji lub spojrzenia na nie od nowa. Lubimy się przyglądać odżywczości różnych dań i zastanawiać co możemy zrobić nieco inaczej, by zachować smak i jednocześnie cieszyć się odżywieniem.

Niektóre z dań proszą o dopieszczenie, tak jak barszcz, który z dodatkiem fasoli jest odżywczą torpedą. Niektóre zaś proszą o nowy skład. Tak właśnie było w przypadku z pasztetem Nie dość, że roślinny, to jeszcze z bardzo małą ilością dodanego tłuszczu. Przetestowany na dużej imprezie rodzinnej smakował wszystkim, również miłośnikom mięsa. Cieszą nas też wynalazki w stylu piernikowych kulek. Taki kęs przyjemności bez wyrzutów sumienia.

Każdy z tych przepisów jest też świetną propozycją po świętach. Są proste w przygotowaniu i mogą nam ułatwić życie. Warto np. przygotować podwójną porcję pasztetu, poporcjować i zamrozić – rozmrażamy w piekarniku smakuje jeszcze lepiej.

Piernikowe kule śniegu

Jak święta to piernik? A co gdyby tak doświadczyć tego smaku w wersji odżywczej? Mamy dla Was piernikowe kule, czyli piernik na jeden kęs. Pełne wartości odżywczych, o delikatnej, puszystej konsystencji. Sprawdzą się w roli przekąski w święta i nie tylko.

Warto przygotować większą ilość i zamrozić – mając zdrowe słodkości pod ręką rzadziej sięgamy po te mniej odżywcze 🙂

——————————————————————————

Koktajl świąteczny

Koktajl świąteczny z dynią, w duecie z mandarynką, korzennie przyprawiony dopieszcza zmysły smakiem i zapachem. Rozgrzewające, odżywcze śniadanie na cały sezon zimowy. Niesamowite Goździki: goździki mają niewyobrażalną wręcz ilość przeciwutleniaczy. Szczypta goździków (1 g) ma tak silne działanie antyoksydacyjne, jak 1 kg warzyw! Koktajl ten dostarczy Ci niemal 2-dniową zalecaną ilość przeciwutleniaczy.

——————————————————————————

Barszcz czerwony z fasolą

Pozostałą część warzyw możesz zjeść np. jako sałatkę w ramach przekąski. Barszcz świetnie smakuje z białą fasolą (80 g na porcję). Możesz go też wypić, bez dodatku
warzyw, z pasztecikiem wigilijnym u boku.

——————————————————————————

Pasztet z białej fasoli 

Lubimy w święta cieszyć się różnorodnością smaków, a jeszcze bardziej lubimy, gdy przy okazji są one odżywcze. Tak jak ten pasztet, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Smakiem do złudzenia przypomina on tradycyjny pasztet mięsny, jednocześnie zamiast szkodliwych tłuszczów nasyconych dostarczy nam mnóstwo składników pochodzących z fasoli – m.in. dużo wapnia, żelaza czy magnezu. Delikatny w smaku, idealnie pasuje do kubka czerwonego barszczu. Sprawdzi się również i po świętach, jako dodatek do obiadu, czy łatwa w transporcie przekąska. My od razu robimy podwójną porcję i zamrażamy.

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zaharashi Kenchi
Zaharashi Kenchi
5 lat temu

Ten pasztet wygląda bardzo zachęcająco. Na bank robię!

Katarzyna
Katarzyna
5 lat temu

Czy można dynię piżmową w koktajli zastąpić dynią muscat? 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Katarzyna

koktajl jest na ciepło, więc powinno być ok 🙂

Aga
Aga
5 lat temu

Z okazji Świąt, życzę pięknego przeżycia tych cudownych dni. Delektowania się smakami i zapachami a nade wszystko czerpania radości ze spotkań z bliskimi . Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wspaniały blog 🙂

Kaśja Zabielska
Kaśja Zabielska
5 lat temu

Do,pasztetu gotuje straczki razem z pietruszką,selerem,marchewką,dodaję dużo duszonej cebuli,która pod wpływem duszenia ma własny lepki syrop. Blenduję,doprawiam solą,ioeprzem,imbirem i gałką muszkatołową ew. tymiankiem. Do keksówki i siup do pieca na 180°na 30min😁serdeczności noworoczne!

Mariusz
Mariusz
3 lat temu

Witam, pasztet zrobiony, na przyszłość dam mniej pieprzu, radzę doprawiać pieprzem i solą pod koniec blendowania. Ale spoko. Pozdrawiam, najlepszego w Nowym roku.

Zobacz również
mail facebook instagram