Wszystkie orzechy wrzuca się do jednego worka, tymczasem jedne z nich diametralnie różnią się pod względem składu. Są to orzechy włoskie.
Orzechy to prawie w połowie tłuszcze. Obfitują przede wszystkim w kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone omega-6. Są świetne, bo obfitują w minerały, białko i w mało dostępną w innych produktach witaminę E. Mimo to większość z nas powinna je jeść jako dodatek, bo przewaga tłuszczy omega-6 to niestety bardziej wada niż zaleta orzechów. Omega-6 mamy dziś pod dostatkiem i jak niczego innego potrzebujemy zrównoważenia niezbędnych kwasów tłuszczowych o omega-3.
Prawdziwy superfood
I tutaj przychodzą orzechy włoskie, które stoją o klasę wyżej niż reszta orzechów, a to dzięki omega-3, które zawierają w ogromnych ilościach. Orzechy włoskie spokojnie przewyższają pod tym względem nawet większość ryb.
Ile kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają? 100 g orzechów włoskich zapewnia aż 825% dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że wystarczą jedynie 3 orzechy włoskie, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3.

.
Książka „Dieta odżywcza”
Więcej możesz przeczytać w mojej książce. Jest to odpowiedź na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka poprzez analizę składu 460 produktów dokładnie pokazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne składniki odżywcze. Jest to prosty i graficzny przewodnik, który uczy jak doskonale zbilansować swoją dietę.
