Kasza jęczmienna z żółtą papryką, pieczarkami i natką pietruszki w curry

Jest to idealna potrawa na wzmocnienie organizmu po zimie. Żółta papryka, natka pietruszki i pieczarki nie są tu przypadkowe – żółta papryka to znakomite źródło witaminy C, natka pietruszki daje mnóstwo witaminy K i żelaza, a pieczarki witaminy z grupy B – całość tworzy pyszne i niezwykle cenne w składniki odżywcze danie.

Żółta papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, gdy sprawdziłem, ile witaminy C ma to danie – musiałem sprawdzić jeszcze kilka razy. To pyszne danie daje tyle witaminy C, co sok z 57 cytryn. Dadam! (jak to mówi mój 2,5-letni synek Szymonek)

Sok z 57 cytryn, dadam!

Jeszcze jedno wyjaśnienie – przy normalnym gotowaniu straty witaminy C najczęściej wynoszą ok. 30%, w tym wypadku uwzględniłem straty witaminy C na poziomie 10% – natka pietruszki jest na ogniu 3 minuty, a żółta papryka jest jadana praktycznie surowa.

Tak duża ilość witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego (występującego w roślinach) aż 6-krotnie, przez co jest lepiej przyswajalne niż żelazo z produktów zwierzęcych. Dzięki temu, potrawa ta spełnia aż w 414% zapotrzebowanie na żelazo u mężczyzn i w 276% u kobiet.

Do tego dochodzą pieczarki, które nie mają sobie równych pod względem witamin z grupy B. I tak, mamy danie z wielkim wachlarzem składników odżywczych 🙂

Cały podany przepis zapewnia 806 kcal (zakładając, że użyliśmy do podsmażenia 2 łyżek oliwy z oliwek). Zapewnia również tyle oto dziennego zapotrzebowania:

Na witaminy:

  • 1369% na witaminę K
  • 1323% na witaminę C
  • 131% na witaminę B6
  • 123% na witaminę B3
  • 100% na kwas foliowy (B9)
  • 97% na witaminę B5
  • 96% na witaminę B2
  • 58% na witaminę B1
  • 53% na witaminę A

Na minerały:

  • 414% na żelazo (u mężczyzn), 276% (u kobiet)
  • 193% na miedź
  • 83% na selen
  • 79% na fosfor
  • 78% na mangan
  • 60% na potas
  • 52% na magnez
  • 51% na cynk

oraz:

  • 66% na błonnik
  • 40% na białko

kasza_jeczmienna_z_pieczarkami_skladniki_male

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
—————-
100 g kaszy jęczmiennej
250 g pieczarek
3 żółte papryki
3 pęczki natki pietruszki (bez łodyg), ok. 100 g
—————-
2 spore łyżeczki curry
sól

Przygotowanie:

  • Wstaw do gotowania kaszę jęczmienną
    W tym czasie:
  • Podsmaż cebulkę i czosnek
  • Dodaj pokrojone pieczarki i natki pietruszki
  • Dodaj odrobinę gorącej wody i duś ok. 3 minuty mieszając
  • Dodaj pokrojone żółte papryki, szczyptę soli, 2 spore łyżeczki curry i duś jeszcze przez 1 minutę
  • Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną

 

kasza_jeczmienna_z_papryka_pieczarkami

A niedługo przepis pojawi się też w formie graficznej na instagramie:

https://www.instagram.com/salaterkablog/

1 Przyswajalność żelaza w zależności od diety, dr n. farm. Barbary Figura, www.wydawnictwoapteka.pl
– Dane na temat wartości odżywczych zostały zaczerpnięte z bazy USDA
.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dotee
9 lat temu

Lubię takie obiady, proste, szybkie i pyszne. Aż sobie niedługo zrobię coś takiego 🙂

Kris
Kris
9 lat temu

Zrobilem. Zamiast wody dalem bulionu warzywnego i pieczarki dluzej smazylem niz jest w przepisie. Musialem sie powstrzymywac zeby nie zjesc wszystkiego naraz 😉 Wiecej takich prosze!

Mateusz Żłobiński
Reply to  Kris

ja też zawsze muszę się powstrzymywać przy pieczarkach 😀

Gryzelda
Gryzelda
9 lat temu

Wrzuciłam na szybko składniki do cronometer.com i wyszło mi 436% zapotrzebowania na wit. A i 17.3 mg żelaza. Kobietom zaleca się dzienną dawkę na poziomie 18 mg. Skąd wyszło Ci 276% zapotrzebowania? Poza tym, skąd masz info, że w obecności wit. C żelazo roślinne jest przyswajalne lepiej, niż zwierzęce? Pamiętaj, że pełnoziarniste zboża zawierają kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność wielu minerałów, w tym żelaza.

A poza tym dzięki za zwrócenie uwagi na pieczarki 🙂 Jakoś od dzieciństwa pokutowało we mnie przekonanie, że grzyby nie mają wartości odżywczych i właściwie ich nie trawimy. A okazuje się, że są całkiem zdrowe 🙂

Gryzelda
Gryzelda
9 lat temu
Reply to  Gryzelda

Pogooglałam o tej wit. C i natrafiłam raczej na informacje, że zwiększa przyswajalność 2-3 krotnie. Nawet przyjmując, że 6-krotnie – myślę, że jest to conajmniej równoważone przez gram kwasu fitowego z jęczmienia. Tutaj tabelka z jego zawartością w zbożach
https://www.aaccnet.org/publications/cc/backissues/1976/Documents/chem53_867.pdf
Więcej o kwasie fitowym pisałam w komentarzu pod artykułem o żelazie.

Abelone
Abelone
8 lat temu

Trochę wody czyli ile dokładniej? 😀

Mateusz Żłobiński
Reply to  Abelone

Powiedzmy 1/3 szklanki 🙂

Mateusz Żłobiński
Mateusz Żłobiński
9 lat temu

Ilość ta wyszła mi po uwzględnieniu zwiększonej wchłanialności żelaza dzięki witaminie C. Wiele źródeł mówi o zwiększonej przyswajalności żelaza dzięki witaminie C, m.in. „Przyswajalność żelaza w zależności od diety, dr n. farm. Barbary Figura, http://www.wydawnictwoapteka.pl„. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji, w ilu procentach kwas fitynowy zmniejsza przyswajalność żelaza. Nawet jednak gdyby w dużym stopniu, to akurat w tej potrawie nie ma go wiele 🙂

Zobacz również
mail facebook instagram