Kapusta kiszona z ziemniakami i soczewicą

Wiele osób wrzuca ziemniaki do jednego worka z białym pieczywem, co jest dużym błędem, sprawdzając bowiem ich skład, widzimy, że bliżej im do kasz. 

Przepis na kapustę z ziemniakami spełnia zapotrzebowanie na prawie cały komplet witamin i składników mineralnych. Dostarcza również pełnowartościowe białko. Jest więc tanio, sezonowo i odżywczo.

Cały przepis (1920 kcal) zapewni tyle dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze:
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety.

witaminy:
witamina A – 514%
witamina C – 300%
witamina B1 – 234%
witamina B2 – 134%
witamina B3 – 195%
witamina B5 – 243%
witamina B6 – 436%
kwas foliowy – 357%
witamina K – 215%

składniki mineralne:
żelazo – 223%
magnez – 188%
fosfor – 270%
potas – 180%
cynk – 127%
miedź – 484%
mangan – 357%

Dzięki połączeniu kapusty z ziemniakami i soczewicą, mamy bardzo dobre proporcje niezbędnych aminokwasów – potrawa daje więc nam dużo pełnowartościowego białka 🙂

białko:
białko – 85 g – 185%
tryptofan – 315%
treonina – 304%
izoleucyna – 323%
leucyna – 231%
lizyna – 250%
metionina i cysteina – 202%
fenyloalanina i tyrozyna – 328%
walina – 311%
histydyna – 269%

pozostałe:
błonnik – 103 g – 370%
węglowodany – 323%

Przepis

Składniki:
800 g kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
200 g soczewicy czerwonej
2 cebule
3 marchwie (350 g)
100 g pieczarek
—————-
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
– gotuj 30 min 800 g kapusty kiszonej
W tym czasie w osobnym garnku:
– wstaw do gotowania 1 kg obranych ziemniaków
– dodaj 2 pokrojone cebule i 3 marchwie
– dodaj 200 g czerwonej soczewicy
– gotuj aż ziemniaki będą miękkie
– dodaj 1 łyżeczkę kminu rzymskiego mielonego
– podduś 5 min na 2 łyżkach wody 100 g pieczarek
– całość wymieszaj  kapustą i ew. posól do smaku

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Lidia Lipnicka
Lidia Lipnicka
7 lat temu

A wlasnie sie zastanawialam co zrobic z kapusta z lodowki 🙂 Pasowalby mi do tego chleb gryczany: https://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/ – juz raz go robilam, jest ekstra.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Lidia Lipnicka

No, chlebek gryczany na pewno będzie pasował 🙂

Ivon
Ivon
7 lat temu

Co dodać zamiast pieczarek do kapusty kiszonej z ziemniakami i soczewicą gdy wszystkie grzyby są na blee 😝

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Ivon

Możesz je pominąć i w smaku nic nie stracisz, są tu głównie dla wartości odżywczych 🙂

Ivon
Ivon
7 lat temu

Dziękuję 😀 Dzisiaj test na rodzinie 🙂

viosenna
viosenna
7 lat temu

Dla kobiet zwykłe pieczarki są jak najbardziej wskazane, zawierają wiele cennych składników antynowotworowych, tak więc warto poprzez takie proste smaczne danie równocześnie zapobiegać nowotworom piersi 🙂

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  viosenna

zgadza się 🙂

Vio Senna
Vio Senna
7 lat temu

Mateuszu proszę o info odnośnie przygotowania. Ziemniaki gotujemy osobno jak rozumiem z przepisu, a marchew i cebulę dodajemy do już ugotowanej i odcedzonej kapusty surowe ? czy też pokrojone gotujemy wraz z kapustą i potem wszystko odcedzamy?

Mateusz Żłobiński
Reply to  Vio Senna

mamy 2 garnki, w jednym gotujemy kapustę, a w drugim ziemniaki z marchwią, cebulą i soczewicą 🙂 kapusta musi być gotowana osobno, bo ma dużo soli, gdyby gotować ziemniaki i inne warzywa razem z kapustą, byłyby długo surowe 🙂

Vio Senna
Vio Senna
7 lat temu

OK. Zawartość drugiego garnka odcedzamy przez sito( soczewica) no bo chyba nie zostawiamy wody, w której się to gotowało 🙂 Marudzę, ale muszę – robię to dziś na obiad:)

Mateusz Żłobiński
Reply to  Vio Senna

tak, odcedzamy 🙂

Daria
Daria
7 lat temu

Czy soczewicy nie trzeba wczesniej namaczac?

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Daria

ja używam zawsze soczewicy w połówkach (najpowszechniejszej w sklepach) i ona gotuje się dosłownie 5 minut bez wcześniejszego namaczania.

Paulina
Paulina
2 lat temu

Genialny przepis ❤️ kapustę białą zamieniłam na czerwoną, bo akurat taka w domu była u też doskonale smakuje

Zobacz również
mail facebook instagram