Dzień 1 – Jednodniowy jadłospis 2000 kcal oraz 1500, 2500 i 3000 kcal

Wygodny jednodniowy jadłospis z graficznymi przepisami, zapewniający komplet składników odżywczych. 

Dostałem od Was kilkadziesiąt cennych uwag na temat jadłospisu, który niedawno umieściłem i dziś przedstawiam Wam zaktualizowany jadłospis. Uwzględniłem w nim większość Waszych uwag – bardzo za nie dziękuję, wszystkie uwagi są mile widziane 🙂

Jest to jadłospis testowy – o wiele lepiej zbudowane jadłospisy znajdziecie  w dziale: Jadłospisy


Jadłospis jest przede wszystkim praktyczny

Jadłospis ma być przede wszystkim praktyczny, stąd kilka istotnych zmian. Przede wszystkim przepisy są przedstawione w formie graficznej, dzięki czemu jeszcze szybciej i łatwiej można z nich korzystać. Jadłospis rozpisany jest nie tylko dla 1500 kcal, lecz również dla 2000, 2500 i 3000 kcal. Czyli jest zarówno dla osób odchudzających się, jak i aktywnych. Lista zakupów podzielona jest na działy, jakie występują najczęściej w sklepach, a jadłospisy dla innej ilości kalorii bazują na przepisach dwukrotnie większych lub dwukrotne mniejszych niż podane w jadłospisie 2000 kcal, dzięki czemu bardzo łatwo jest je dostosować.

Przepisy i rozpiska składników odżywczych dotyczą 2000 kcal, na samym dole jest natomiast graficzna tabela, pokazująca co dodać oraz odjąć przy 1500, 2500 i 3000 kcal. Przy czym wszystkie jadłospisy spełniają komplet opisywanych składników odżywczych.

We wpisie polecam konkretne produkty, tj. Muszyniankę i chleb żytni razowy pakowany Schulstad Fitness, tekst nie jest sponsorowany, produkty polecam, ponieważ uważam za bardzo dobre. Muszynianka ma ogromną ilość wapnia i magnezu, a chleb jest bardzo odżywczych pieczywem, w przeciwieństwie do praktycznie wszystkich chlebów kupowanych luzem w sklepach, marketach lub piekarniach.

Średnia gęstość witamin i minerałów

Wartość, której możecie nie znać, to gęstość witamin i minerałów. Mówi o średniej ilości wszystkich witamin i minerałów w danym produkcie, opisuję ją szczegółowo w książce Dieta odżywcza. Jest to jedna z najważniejszych informacji o produktach i całych daniach. Przykładowo – Kule z nasion (poniżej przepis), mają średnią gęstość witamin i minerałów 180% – oznacza to, że zjadając ich 2000 kcal, dostarczymy średnio 180% dziennej dawki wszystkich witamin i minerałów, w tym wypadku 170% dziennej dawki żelaza, 138% kwasu foliowego, 258% witaminy B6, 346% magnezu, itd. – 180% to średnia z 21 witamin i minerałów. Jest to wartość, która znakomicie pokazuje, jak duża jest ilość (zagęszczenie) witamin i minerałów w danym produkcie lub daniu.

Ile kalorii potrzebujemy?

Ilość kalorii, jaką potrzebujemy bardzo dobrze opisała na swoim blogu Marta Hennig, w tekście: ile kalorii mam jeść. Polecam.

Przepisy

Poniżej umieszczone są przepisy na jadłospis 2000 kcal. Warzywa, które obieramy, jak np. marchew, ziemniaki czy pietruszka, mają w przepisach podaną wagę po obraniu. Przepisy są czytelne zarówno na komputerze jak i na tablecie i telefonie – jeśli w telefonie przepisy są dla Was zbyt małe, wystarczy przytrzymać chwilę zdjęcie przepisu i otworzyć je w nowej karcie – będzie dzięki temu większe.

Pamiętaj też, aby się nie głodzić. Jeśli przy tym jadłospisie odczuwasz głód, oznacza to, że potrzebujesz więcej kalorii, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo ruchome i nie można sztywno go określić – zwiększ wtedy porcję lub dodaj jakiś posiłek.


Śniadanie – Kula z nasion

Kalorie – 512 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 16/39/34 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 180%


Drugie śniadanie –  2 banany

2 banany (łącznie 240 g):
Kalorie – 213 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 2,6/0,8/55 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 97%


Obiad – Kapusta kiszona z soczewicą i ziemniakami podana z kromkami chleba

Kalorie – 712 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 30/3/152 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 203%


Podwieczorek – Koktajl z jarmużu i jabłka

Przepis na 3 szklanki:
Kalorie – 193 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 5/1/47 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 225%


Kolacja – Zupa jarzynowa z soczewicą

Przepis na 2 miski:
Kalorie – 395 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany – 21/2/80 g
Średnia gęstość witamin i minerałów – 266%


Dodatkowo – 8 szklanek wody

Wypij w ciągu dnia 8 szklanek (2 litry) wody wysoko zmineralizowanej, bogatej w wapń, np. Muszynianki.


Ile dziennej zalecanej dawki składników odżywczych otrzymasz?
Dane wyliczone są dla 30-letniej kobiety i 30 letniego mężczyzny:

Kalorie – 2026 kcal
Białko/Tłuszcze/Węglowodany (BTW) – 75/46/367 g
Udział procentowy BTW – 15%/20%/65%
Średnia gęstość witamin i minerałów – 251%

dla kobiety:

witaminy:
witamina K – 1194%
witamina A – 598%
witamina B6 – 369%
witamina C – 331%
kwas foliowy – 270%
witamina B1 – 241%
witamina E – 179%
witamina B3 – 171%
witamina B5 – 163%
witamina B2 – 147%
——————–
minerały:
miedź – 628%
mangan – 563%
magnez – 332%
fosfor – 289%
żelazo – 175%
cynk – 145%
potas – 138%
wapń – 128%

——————–
białko – 75 g – 156%
aminokwasy egzogenne:
tryptofan – 397%
izoleucyna – 361%
fenyloalanina i tyrozyna – 357%
treonina – 344%
walina – 331%
metionina i cysteina – 291%
histydyna – 294%
leucyna – 252%
lizyna – 229%
——————–
kwasy tłuszczowe:
kwas linolowy z grupy omega-6 – 154%
kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3 – 225%
——————–
błonnik – 91 g – 434%
węglowodany – 367 g – 283%
woda – 4,7 litra – 176%
——————–
wskaźnik ORAC (siła przeciwutleniająca) – 26 293 μ mol TE – 526%

dla mężczyzny: dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzny

Lista składników, których potrzebujesz:

Lista podzielona jest dla wygody na działy, które najczęściej występują w sklepach.

warzywa i grzyby:
200 g ziemniaków
150 g kiszonej kapusty
100 g jarmużu
40 g pieczarek
włoszczyzna: 3 marchwie, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
2 cebule, 1 ząbek czosnku
15 g natki pietruszki
——————–
owoce:
2 średnie banany
2 duże jabłka
——————–
zboża i strączki:
100 g soczewicy czerwonej
chleb żytni razowy na zakwasie pakowany, np. Schulstad Fitness
——————–
nasiona i owoce suszone:
50 g nasion słonecznika
20 g daktyli
20 g sezamu niełuskanego
10 g nasion chia
——————–
woda:
2 litry wody Muszynianki
——————–
przyprawy:
kmin rzymski (kumin) mielony
ew. mieszanka suszonych warzyw

Lista składników w pliku tekstowym: 2000 kcal
oraz: 1500 kcal, 2500 kcal3000 kcal

Wszystkie poniższe jadłospisy spełniają komplet podanych składników odżywczych, proporcjonalnie do swojej kaloryczności. Wszystkie są równie odżywcze i wartościowe. Widać to m.in. po gęstości odżywczej (średniej gęstości witamin i minerałów), która jest we wszystkich na podobnym poziomie.

Smacznego! 🙂

Więcej jadłospisów znajdziecie w dziale: Jadłospisy

.

Książka „Jadłospisy witalne”

Można już zamówić naszą najnowszą książkę. Są to roślinne przepisy, które dosłownie przywrócą Ci siły witalne.

Wszystkie przepisy z tej książki mają wyjątkowo niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu jeszcze lepiej pomagają odzyskać energię oraz wspierają utratę wagi. Co więcej, są też świetnym wsparciem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ann
Ann
7 lat temu

Uwielbiam Cię za te graficzne przepiys! 😀

Mateusz Żłobiński
Reply to  Ann

dziękuję! 🙂

Magda
Magda
7 lat temu

świetny tekst 🙂
czy jest możliwość, żeby uwzględnić też jakieś zamienniki, np. zamiast 40g soczewicy można zjeść 40g fasoli czy innych strączków, a zamiast ziemniaków odpowiednią ilość ryżu czy kaszy? Bardzo by to nam pomogło planując sobie samemu jadłospis 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Magda

Żeby zachować ilość składników odżywczych i mniej więcej podobną ilość kalorii, możesz zamieniać produkty w obrębie danych grup żywności: warzywa liściowe, kapustne, psiankowate i dyniowate, warzywa strączkowe, grzyby, wodorosty, owoce jagodowe, pozostałe owoce, ziemniaki i zboża, nasiona, orzechy, otręby. Krótko mówiąc, możesz zamienić soczewicę na fasolę, a ziemniaki tak jak napisałaś na zboża, np. ryż lub kaszę 🙂

Jakub
Jakub
7 lat temu
Reply to  Magda

Także bym chciał zamienniki np. zamiast wody coś na wapń.:)

Mateusz Żłobiński
Reply to  Jakub

jeśli zamienisz soczewicę na fasolę białą, możesz zrezygnować z wody i otrzymasz 102% wapnia 🙂

Wlodzimierz
Wlodzimierz
7 lat temu

Dziekuje za super jadlospisy i swietna ksiazke.
Pozdrawiam serdecznie!

Mateusz Żłobiński
Reply to  Wlodzimierz

dzięki! 🙂

Kamil
Kamil
7 lat temu

Polecam do koktajlu dodać odrobinę kardamonu. Smak genialny.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
7 lat temu
Reply to  Kamil

oo, brzmi nieźle, na pewno spróbuję, dzięki 🙂

Marta
Marta
7 lat temu

forma postu genialna, infografiki chyba najlepiej trafiają 🙂 czy w Twojej książce też tak to wszystko wygląda? 😀

Mateusz Żłobiński
Reply to  Marta

tak, książka jest bardzo graficzna 🙂 i dołączona jest książeczka z 27 graficznymi przepisami 🙂

Marta
Marta
7 lat temu

to chyba przymierzę się do zakupu 🙂

Mateusz Żłobiński
Reply to  Marta

cieszę się 🙂

Jędrzej
Jędrzej
7 lat temu

Dla mnie super! Jestem veganem od tego roku i trenuje crossfit 4,5 razy w tyg. Temat niedoborów białka jak i witamin i minerałów jest przy mnie często poruszany. Twoja książka napewno uświadomi mi wiele rzeczy i pomoże w dalszym bilansowaniu swojej diety pod dyscypline jaka jest CrossFit. Wielkie 5 za Twoją ciężką prace 🙂 Czekam na książke 😉

Paulina Krysiak
Paulina Krysiak
7 lat temu

W jaki sposób radziłbyś dostarczyć dwa pozostałe kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 (EPA i DHA)?

Mateusz Żłobiński

Jeśli dostarczysz wysoką ilość kwasu alfa-linolenowego, to organizm przetworzy go w EPA i DHA. Jeśli przez lata się to zaniedbywało, można pomóc sobie w suplementacji – moim zdaniem jest to bezpieczniejsza forma, niż jedzenie ryb – które mogą zawierać bardzo duże ilości zanieczyszczeń.

Paulina Krysiak
Paulina Krysiak
7 lat temu

Dzięki za odpowiedź. Pytam, bo ostatnio ktoś powiedział mi, że tak – kwas alfa-linolenowy jest przekształcany w dwa pozostałe, ale wydajność tego procesu jest bardzo niska. Do tej pory miałam nadzieję, że odpowiednia ilość siemienia lnianego (mielonego) wystarczy, a teraz mam wątpliwości.

Majka
7 lat temu

Mam obiekcje co do jadłospisu 1500kcal- w pierwszej połowie dnia (czyli do obiadu) spożywa się zaledwie 1/5 do 1/4 całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To stanowczo za mało! Szczególnie, że „kulka z nasion” mimo dużej zawartości błonnika nie jest posiłkiem o dużej objętości, więc nie nasyci na tak długi czas jak można by się było tego spodziewać. Rozumiem, że pewnie kryterium wyboru mogła być gęstość odżywcza w celu odrzucenia części porcji z pierwszej, a nie drugiej połowy dnia, ale wydaje mi się, że warto to zmodyfikować. I chyba jestem jedyną osobą, dla której „kulka z nasion” wydaje się być pomysłem niezbyt kuszącym jako posiłek.
Niemniej- świetna robota z całym jadłospisem, dopasowaniem go do różnego zapotrzebowania i samą formą! Przy zamianie śniadania np. na owsiankę czy coś bardziej „śniadaniowego” 😉 pewnie spróbuje go wykorzystać.

Marek
Marek
7 lat temu

Witam mam pytanie. Kolację jemy cała? Chodzi mi o tą na 2000 kalorii.

Mateusz Żłobiński
Reply to  Marek

Tak, całą 🙂

Monika Zofia
Monika Zofia
6 lat temu

A co z dostarczaniem odpowiedniej ilości jodu? Nie jest uwzględniony przez Ciebie w składzie minerałów.

Mateusz_Zlobinski
Mateusz_Zlobinski
6 lat temu
Reply to  Monika Zofia

jod w naszym rejonie każdy powinien suplementować (wg instytucji naukowych – 150 ug dziennie). Polecam Ci ten tekst: https://salaterka.pl/skladni

Kasia
Kasia
5 lat temu

Hej, super wpis. Dużo wiedzy poukładanej wiedzy zebranej w jednym miejscu. Dobrze, że dzielisz się takimi informacjami.

Rafał
Rafał
4 lat temu

Bardzo spodobała mi się ta dieta, głównie dlatego że jest oparta na łatwo dostępnych i takich produktach. Dla osoby 89kg 192cm wzrostu wybrać 2500 czy 3000kcal, biorąc pod uwagę że praca dosyć ciężka i chciałbym dołączyć pompki aby zachować jak najwięcej mięśni. Czy ilość białka będzie odpowiednia ?

Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy przy masie ciała 70 kg i wzroście 170 cm powinnam wybrać opcję 2000 kcal ?

Damian
Damian
4 lat temu

Dzień dobry Panie Mateuszu, ćwiczę na siłowni, ważę obecnie 70kg i chciałbym tą wagę utrzymać jednocześnie doprowadzając do rekompozycji (zrzucenie tłuszczu i wzrost masy mięśniowej) mam dużo tłuszczu w okolicach brzucha i „boczków” czy spożywanie białka na poziomie 1,5g białka na kg masy ciała (wliczam białko roślinne i zwierzęce) jest wystarczającą ilością do budowania masy mięśniowej czy jest to zbyt mało? wszędzie wskazują na 2g białka na kg nawet do 3.

Martyna
Martyna
2 lat temu

Czy zamiast banana można brzoskwinie?

Zobacz również
mail facebook instagram